gemiste geboorte, gemiste kans?

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
florentine1
Berichten: 300
Geregistreerd: 03-10-14

gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 07:41

afgelopen zaterdag werden we totaal verrast door onze kwpn merrie met de geboorte van haar hengstveulen.

Verrast?

ja idd merrie moest nog bijna 2 weken had totaal geen tekenen van aankomende geboorte en avond ervoor om 12 uur totaal geen aanleiding om ook 's nachts een keer te gaan kijken.

Gelukkig is alles goed gegaan want het was ook nog 1e veulen van de merrie en stond meneertje al bokkend in de wei rond 10 uur toen we het ontdekte.

Ik vind het erg jammer dat het zo gelopen is want de merrie is destijds ook zo bij ons geboren ook een aantal weken te vroeg en totaal onverwacht maar heeft wel altijd een bepaalde afstand gehouden tot mensen toe, is nooit een aanhankelijk paard geweest, erg eigenzinnig daarin, en al vanaf 1e dag na geboorte totaal niet te aaien ofzo.

helaas lijkt dit hengstveulen precies op de merrie nu de eerste 2 dagen, wil ook niet geaaid worden , en als je hem dan toevallig om te kont aait ( tijdens drinken bijv,) krijg je steevast een flinke bok achteruit.

Kan dit nu liggen aan het feit dat dit veulen ook zonder mensen erbij geboren is of is dit nu toeval.

wij hebben nu 12 veulens gefokt gehad afgelopen 20 jaar en precies deze 2 zijn zonder mensen erbij geboren en ook anders dan de andere veulens die we altijd gehad hebben.

Of ligt het nu al aan een stukkie karakter dat de moeder al als veulen had en nu dit veulen van haar ge erft lijkt te hebben?

Lastig om dit goed te beoordelen maar we zijn toch wel erg blij met het veulen.

Hij heet Ka ching en vader is Ferdeaux.

Wel erg klein maar is maar goed ook zo zonder toezicht geboren!!!


Utixo

Berichten: 5093
Geregistreerd: 19-10-05
Woonplaats: Monster

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 07:49

Ik gok op karakter. Tot nu toe ben ik bij veel bevallingen geweest, en er is geen pijl op te trekken qua handelbaar zijn. Gewoon veel met het veulen bezig zijn, kleine stapjes.

Meisje, wat mis ik je nog steeds. Iedere dag.
Dag lieve Irma!

petraaken
Moderator Informatief
May the horse be with you!

Berichten: 41557
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 07:51

Ik was bij de geboorte aanwezig van mijn zwarte merrie en die bokte ook de eerste week naar ons. Was bovendien een angstig diertje de eerste dagen. Dat is gewoon een karaktertrekje volgens mij.

Martine_R

Berichten: 6598
Geregistreerd: 16-08-05
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 07:52

Ik denk wel dat het ermee te maken heeft. Bij de meeste veulens van mijn verzorgmerrie was ik bij de geboorte of kwam ik vlak daarna aan. Die veulens zijn dan ook heel erg tam geworden. Maar bij een veulen was ik net 3 dagen in Parijs, en daarna heb ik haar nooit meer goed tam gekregen, hoewel er nog wel een ander veulen bij haar in de wei stond die ontzettend graag aandacht van me kreeg etc.
Ik denk dat je er veel tijd in moet stoppen, dan krijg je haar vast wel tam. Duurt alleen langer.

Overigens zie ik bokken naar de baas niet altijd als angst. Soms is het ook speelsheid of uitproberen.

at the blueness of the skies and in the warmth of summer, I'll remember you
[o]

Lara_Silver

Berichten: 8572
Geregistreerd: 03-01-07
Woonplaats: Zwitserland

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 08:00

Waarom wil men een veulen persé direct tam hebben? Hier op stal zijn ze altijd bij elke bevalling en reken er maar niet op dat die veulens allemaal direct tam zijn. Je hebt te maken met een diertje met een eigen persoonlijkheid. Zij zijn er naderhand gewoon veel mee bezig, althans met de merrie. Geven het veulen zo nu en dan een aai over de bol en laten het daarbij, komt het veulen zelf is dat prima en zo niet ook goed. En allemaal, ook diegenen die niks willen weten van mensen als veulen, zijn als jaarling prima in de hand. Halster om, meelopen, vast staan, en voetjes geven. Dus nee, geen gemiste kans.

Smile .. it confuses people =)

Eindelijk weer een up-to-date profiel!

Zilkesteyn70

Berichten: 493
Geregistreerd: 07-09-05
Woonplaats: Westoverledingen, Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 08:01

Voor mijn gevoel heeft het meer te maken met het gedrag van de moeder.
Is de moeder lief en open naar mensen dan is het veulen dat meestal ook, trekt de moeder zich terug dan het veulen ook :)

Peelie

Berichten: 12231
Geregistreerd: 28-01-06
Woonplaats: Nederland

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 08:14

Ik Was bij de geboorte van mijn hengsteveulen, echter Was die echt niet aan te raken toen hij eenmaal gehecht Was aan zijn moeder. Pas na het afspenen Is dit goed gekomen.

:+: ..........Mara......... :+:......Nash (Z1+5).... :+:
Volg ons op instagram!@haflingers.nash.and.mara [o]

Billy

Berichten: 19590
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 08:19

Als een veulen aangevallen wordt, springt een roofdier meestal op de kont...geen wonder dat een veulen bokt....

Be a voice, not an echo!

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 08:19

Mijn nu driejarige ruin is ook drie weken te vroeg geboren zonder dat er iemand bij was. Het is echter van het begin af aan het meest vriendelijke, op mij gerichte paard dat ik ooit gehad heb.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Muzefee

Berichten: 18461
Geregistreerd: 24-05-04
Woonplaats: Zuid-Friesland

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 18:33

Verwacht je dan dat een veulen mak uit de merrie komt? Ik ken geen veulen die zo mak als een lammetje geboren wordt, misschien dat je de één makkelijker over de kont kan aaien, maar pak ze maar eens vast, dat snappen ze allemaal niet.

Reken er maar op dat het het veulen nu veel meekrijgt van de merrie, wat de merrie niet leuk vind zal het veulen niet leuk vinden, tenzij jij er de komende tijd een positieve draai aan kunt geven. Je kunt ze de eerste weken nog wel wat vormen, maar ik zou er niet te ver in gaan.

Of het er aan ligt of je er bij was of niet denk ik niet. Dat heb ik hier op stal nooit meegemaakt. Beide veulens van mijn merrie zijn zonder toezicht plotseling geboren, was er wel snel bij, maar daar kon ik gerust bij, maar dan moet ik zeggen dat mijn merrie mij ook geen enkel moment als bedreiging heeft gezien. Vanaf de geboorte tot het afspenen bij beide veulens elke dag in de stal geweest, poetsbeurt voor moeders en dan stonden zij al te wachten, of voor te dringen. ;)

Dus ik denk dat het goed is dat je gewoon doet wat je altijd doet met je merrie, lekker poetsen met het veulen erbij, een wandelingetje etc.

Damarae Asya Ddu... Gouden Bokt hengstveulen 2013!
[VN] Gouden Boktveulens 2013 bekend!
Gouden Bokt merrieveulen 2012... Nevaeh Ddu!
[VN] Boktveulens 2012: Rhydeilian Morning Rebel & Nevaeh Ddu!

florentine1
Berichten: 300
Geregistreerd: 03-10-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 21:39

mak geboren, nee maar na toch wel zelf genoeg veulens gefokt te hebben valt me gewoon op dat juist zowel moeder als zoon beide alleen geboren zijn en beide ook niet echt toegankelijk zijn

Alle onze veulens die met toezicht zijn geboren bij ons waren veel makkelijker in omgang al vanaf dag 1.

Maar ach verder deert het ook niet zo, ik neem aan als hengst zijnde dat hij vanzelf wel wat brutaler gaat worden en meer de uitdaging zal gaan opzoeken.

En ook jammer is dat moeder niet echt goede voorbeeld geeft door altijd negatief te reageren op mensen in de buurt, heeft ze altijd gedaan en de reden is voor ons altijd onbekend gebleven.

Punz

Berichten: 6810
Geregistreerd: 04-03-10

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 21:45

Je kunt het ook omdraaien:
Deze twee paarden zijn mogelijk zonder menselijke aanwezigheid geboren omdat het al in de karakters van de merrie's zat om mensen wat op afstand te houden, en dus op een echt rustig, mensloos moment gewacht hebben om het veulen te krijgen.

Mijn eigen merrie is overigens ook zonder toezicht geboren, was de eerste periode bij de fokker echt ronduit gereserveerd naar mensen. En dat is toch echt een heel prettig dier geworden!

Iedereen een Connemara!!
http://www.connemara.nl

Fotsy

Berichten: 5683
Geregistreerd: 29-04-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-15 14:28

ik denk persoonlijk dat dit inderdaad komt door het gedrag van de merrie zelf hoor.

Ik was bij mijn merrie haar bevalling wel bij en veulen is heel mensgericht, echt leuk maar merrie ging er ook niet gaan tussen staan, zij liet alles toe.

Mijn nieuwe pony haar veulen was wel heel schuchter toen we ze kochten, maar merrietje ging er ook tussen staan en was overbeschermend. Ik dacht ook van oeie als dat maar goed komt, ondertussen staan ze al een maand hier en ze voelen zich duidelijk goed, mams laat haar veulen heeeeel los nu en ik zet hem al halster op en voetjes geven geen probleem. Hij schrikt nog makkelijk voor lawaai ofzo maar is heel nieuwsgierig dus is duidelijk dat hij van mams niet mocht.

Blossoms don't compeed one another, they just blooms
One life, live it.

Moirin

Berichten: 732
Geregistreerd: 05-11-06

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-15 13:07

Ik ga mee met mijn voorgangers. Ik denk dat het puur aan het karakter van de merrie en het veulen ligt. Dat het veulen qua karakter op zijn moeder lijkt, is volgens mij niet heel vreemd. Hij kijkt het gedrag af van zijn moeder, en als die aangeeft dat er wellicht gevaar schuilt in mensen, zal het veulen dat overnemen. Ik denk niet dat dat aan zijn geboorte zonder mensen erbij ligt.

We speak of stories ending, when in truth it is we who end.
The stories go on and on.

eilleen333

Berichten: 10991
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-15 13:12

florentine1 schreef:
helaas lijkt dit hengstveulen precies op de merrie nu de eerste 2 dagen, wil ook niet geaaid worden , en als je hem dan toevallig om te kont aait ( tijdens drinken bijv,) krijg je steevast een flinke bok achteruit.


Ik zou me meer zorgen maken als hij dat niet deed, want een gezond veulen hoort dat te doen. Is een soort reflex.

<3Mone-Mesia van 't Witteveen <3
*klik* om mee te genieten van mooie plaatjes tijdens mijn verblijf op een Canadese ranch! *klik*
http://www.willowranchvalemount.com voor paardvriendelijke trailrides en trainingen in de Canadese Rocky Mountains!

moyra

Berichten: 9279
Geregistreerd: 19-02-04

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-15 13:17

Mijn tinker is ook geboren zonder iemand erbij en die kruipt het liefste in je binnenzak.

Ik zou dus zeggen gewoon karaktertrekje.

Zinzi_jewel

Berichten: 6957
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-15 13:18

Die kleine wordt opgevoed door een niet heel makkelijke merrie .
Daar ligt het aan dat het veulen nu ook wat minder makkelijk is .
Veel mee bezig gaan .
En niet in de zin van het moet dingen . Maar in de zin van , laten merken en leren dat mensen best leuk zijn .
Een aai over de hals , rug , kriebel op de schoft ...
En langzaam aan zal t best wat makkelijker ik omgaan worden

Chasing Dreams ...
Zinti , My very own princess
Fanny, also a princess...
What a luck to have 2 of those Amazing girls
[*]2 wow dressuur zadels te koop [*]

Tries_en_Faf

Berichten: 3658
Geregistreerd: 27-11-01
Woonplaats: Koedijk

Re: gemiste geboorte, gemiste kans?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-15 20:45

een van de vier is zonder toezicht geboren en is t meest toegankelijk van alle vier, die is meteen helemaal niet bang en komt zo naar je toe om te kroelen, 2 dagen oud.
De merrie is ook vriendelijk maar dat was eerst niet zo, wel vriendelijk maar heel gereserveerd.

Gewoon op zijn beloop laten, volgens mij zijn ze allemaal wel nieuwschierig genoeg om te komen uiteindlijk

Lieve, mooie, goede ijslanderhengst ter dekking, Flóki frá Feti, gunstige dekvoorwaardenhttp://www.zorgenpaarddagbesteding.nl regelmatig leuke pony's te koop...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers