Veulen aangeschaft - tips?

Moderators: Dyonne, Pistasche, Nicole288, Apple, C_arola, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lolali
Berichten: 124
Geregistreerd: 23-09-09
Woonplaats: Randstad

Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-10 19:45

Dag allemaal!
Ik ben sinds vorige week de gelukkige eigenaresse van mijn tweede paard: een ontzettend mooi hengstenveulen van Sorento, net 6 maanden oud. Hij wordt nu afgespeend en eind september brengen mijn vriend en ik het veulen naar de opfok in Friesland (De Burd). Ik ben van plan het veulen daar drie jaar lekker te laten opgroeien met soortgenootjes.
Ik wil in ieder geval elke maand langs het veulen te gaan als hij in de opfok staat, om hem enigszins aan mij te laten wennen etc.
Ik vroeg me af of iemand tips voor mij heeft van waar ik nog aan moet denken met een veulen (afgezien van een opfok, hoefsmid, vaccinatie, wormenkuren etc) en wat zijn de do's en dont's? Alle tips zijn welkom!!
Dank!


dijhsa
Berichten: 166
Geregistreerd: 25-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-10 20:14

Gefeliciteerd met je veulen!
ik bedenk me naar aanleiding van je vraag: niet die éne keer in de maand je veulen te lokken/lijmen/verleiden met snoepjes ed..Voor je het weet heb je m bevestigd zij= lekkers,zoniet;respectloos gedrag! en heb je een dominant paard als je m naar huis haalt...(in mn omgeving meerdere malen zien gebeuren, vandaar)
Leuk om als je erbent te oefenen met vanalles, maar clickeren is ook heel leuk om te doen met een jong paard!,.. en kun je m op een goede manier lekkers voeren! ;-)
Succes en plezier van je hengstveulen!

friesiszwart

Berichten: 10104
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: pendelend tussen gld en zh

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-10 08:18

Ik heb verschillende ervaringen met opfok. Echter ik kan je een advies geven doe je paard in een opfok dicht bij huis zodat je regelmatig kunt kijken hoe het met hem gaat.
Inmiddels ben ik 3 paarden kwijt geraakt in de opfok (zware verwondingen en hierdoor in moeten laten slapen, atypische myopatie en begin dit jaar door ondervoeding; ja ja echt waar)

je kunt de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen. ga je mee op buitenrit of ruitervakantie? http://www.fanerberveld.webnode.nl

Marion71
Berichten: 2377
Geregistreerd: 15-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:20

Allereerst gefeliciteerd!

Wees idd alert op je opfok. Niet elk adres heeft de intentie om een jong paard zo goed mogelijk op te laten groeien. Wees kritisch. Een jong dier mag een beetje schraal zijn, maar zeker niet mager. Ook ik ken de resultaten van een opfokadres waar slecht en veel te weinig gevoerd werd (kreeg van het voorjaar 2 jonge beesten van een pensionklant erbij omdat ze op sterven na dood waren, met dank aan het opfokadres. Werkelijk, zo'n Brooke Hospital beestje. Je kent ze nu niet weer).

Ik heb mijn jonge beesten thuis in een groepsstal (buiten) staan en eigenlijk doe ik niet zoveel met ze. Knuffeltje, aaitje, aan de kant sturen als ik er langs moet met een arm vol kuil, halster om naar ander stuk wei, hoefsmid, wormkuurtje, enten, dat soort dingen. Alleen maar heel functioneel, maar nog niks van bewust trainen. Ze vinden mensen leuk, hebben respect en zijn gehoorzaam maar mogen ook jong zijn. Werken komt later. Ik bouw alleen een vertrouwensband op en geef nooit gewoon wat lekkers. Krijg je enorm verwende en lastige mormels van, zeker hengsten. Als je 1x in de maand komt, is dat natuurlijk veel lastiger en gaat dat niet zo makkelijk. Ik zou het beperken tot een knuffel en aaitje. Of jouw jonkie interesse heeft, hangt helemaal af van wat hij gewend is en of het een nieuwsgierige aag is. Ook zijn rang binnen de groep bepaalt of hij bij je mag komen of niet. De vertrouwensband met mensen moet eigenlijk al door de fokker en later doot het opfokadres worden opgebouwd. Komen ze ook in handen bij jouw adres of lopen ze in grote loopstallen waar ze niets of nauwelijks iets met mensen te maken hebben?

ellen83
Berichten: 115
Geregistreerd: 01-04-10

Re: Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 13:39

Mee eens dat je moet proberen om zo vaak mogelijk te kijken, zowel om contact te maken en om te kijken hoe hij opgroeit (en of alles daarin goed gaat uiteraard). Ik heb zelf mijn paard van 1,5 op een pensionstalling gedaan en veel met hem gedaan in de tussentijd; troetelen, grondwerk (=spelen), geborsteld en gewandeld. Ikzelf houd dus niet zo van de opfok, maar als je het doet dan regelmatig een kijkje nemen.

Have fun met je veulen!!

Dribbelkont

Berichten: 7350
Geregistreerd: 24-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 15:29

ik haal mijn bijna 2,5 jarige zaterdag op heeft dan 2 jaar in okfok gestaan 180 km van mij vandaan

ben wel elke 4 weken wezen kijken
maar pas inderdaad op voor opfokken en vraag ervaringen van de burd op.
staan volgens mij genoeg hier op bokt

het kan goed gaan maar ook verkeerd

ik vindt dat een veulen recht heeft op opfok
ik zie het zo je zet een kind(peuter) ook niet in een slaapkamer en haalt hem er 1 uurtje a 2 uurtjes uit om te laten spelen.
een veulen moet 24 uur per dag kunnen spelen en stoeien met leeftijdgenootjes want is gewoon ook nog een peuter.
je hebt risicos maar kan ook goed gaan hoor.
ik kan in ieder geval zeggen dat mijn merrie een goede start en opvoeding gehad heeft want staat tussen jong en oud gemengt merrie en ruin.
en heeft haar echt goed gedaan

maar ieder heeft zijn eigen mening ;)

JILDAU HET HEEFT ZO MOETEN WEZEN

Revanches

Berichten: 25681
Geregistreerd: 18-06-03
Woonplaats: *Ergens in de Achterhoek!!!!*

Re: Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 15:57

VSW-->KS

Dressuur is een jurysport,als je daar niet tegen kunt,moet je er ook niet aan beginnen!!
+:)+ Wil je mijn fotografiewerk volgen?? Klik HIER voor mijn FB pagina. Een like, zou ik leuk vinden. +:)+

Lolali
Berichten: 124
Geregistreerd: 23-09-09
Woonplaats: Randstad

Re: Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-10 20:45

Dank voor jullie reacties. Over het algemeen zijn de ervaringen met deze opfok goed. Over elke opfok hoor ik nare verhalen, dus op een gegeven moment moet je een keus maken waar je je goed bij voelt.
Ze staan zomers op een eiland met 110 ha land en er is dagelijks toezicht. In de winter staan ze in grote loopstallen met toezicht en overdag staan ze buiten.

Dank voor de tips!

Marion71
Berichten: 2377
Geregistreerd: 15-06-05

Re: Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 22:51

Dat is ook zo, Lolali. Je moet een keer een knoop doorhakken, maar blijf controleren!!! Denk niet dat ze er allemaal zo uit zien of dat het komt door de strenge winter. Dat dacht mijn pensionklant namelijk ook. Omdat ze het idee had nergens anders met ze naar toe te kunnen, praatte ze voor zichzelf de slechte conditie van haar jonge beesten goed. Totdat ze me een foto liet zien. Toen had ze dezelfde avond een ander adres gevonden en had ik spijt dat ik daar niet eerder naar had gevraagd. Maar er zijn ook echt goede adressen. Heel veel plezier van je veulen en geniet ervan.

Monster_tos

Berichten: 3823
Geregistreerd: 20-04-09
Woonplaats: Heerenveen

Re: Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-10 10:25

Mijn veulen heeft een paar jaar terug ook bij de Burt gestaan, is prima opgegroeid. Alleen een beetje angstig. Vooral in het begin mensen niet echt gewend. Ben wel regelmatig wezen kijken. Maar omdat hij 1 van de laagsten in rang was kwam hij niet bij het hek van de stal of bij je in het land. Want al die andere paarden stonden er voor. En om nou een loopstal voor jonge hengsten in te lopen leek me niet ideaal.
Voor het opgroeien van je veulen perfect, maar voor het contact met jou is een opfok minder..

10/30

[FK] [FOTO] Naakt detail (18+) [ITP] Forsyte Saga (v. Ferrango) van krielkip tot trotse pauw!
Always be yourself unless you can be a unicorn then always be a unicorn <3

Lolali
Berichten: 124
Geregistreerd: 23-09-09
Woonplaats: Randstad

Re: Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-10 11:00

Dag Monster-tos,
Is het veulen (inmiddels paard?) wel snel over die angstigheid heen gekomen? En waarom was hij angstig geworden denk je?

Monster_tos

Berichten: 3823
Geregistreerd: 20-04-09
Woonplaats: Heerenveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-10 11:12

Het veulen is inmiddels pony :+
Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Hij is als jaarling uit het land gevist, waar hij met zijn moeder stond, toen ik hem kocht. Dus vanaf het begin weinig contact gehad met mensen. Bij mij thuis ging het daarna redelijk. Maar in de opfok weer weinig contact met mensen gehad.
Hij is nu niet angstig meer in het algemeen. Maar je moet niet opeens hard iets zeggen, of plots een hand omhoog doen. Daar kan hij gewoon echt niet tegen.
Ik weit het totaal niet aan de burd hoor, prima opfok met prima mensen. Ik denk alleen dat hij rustiger was geweest als ik hem thuis had laten opgroeien met dagelijks contact.
Mijn jaarling van nu, die ik thuis heb, is nog nooit angstig geweest voor mensen. Is qua karakter ook zeker een ander paard, maar dat ik hem altijd thuis heb gehad en in handen is geweest scheelt denk ik ook enorm.

10/30

[FK] [FOTO] Naakt detail (18+) [ITP] Forsyte Saga (v. Ferrango) van krielkip tot trotse pauw!
Always be yourself unless you can be a unicorn then always be a unicorn <3

ellen83
Berichten: 115
Geregistreerd: 01-04-10

Re: Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-10 17:27

Die van mij was ook erg angstig toen ik hem kocht. Weinig in de hand geweest. Nu is hij erg relaxed en heb ik een goede band met hem. Bij andere mensen is hij nog wel oplettend.
Opfok is inderdaad mooi voor het socialiseren met leeftijdsgenootjes. Maar toen ik hem op pension had staan speelde hij veel met een oudere ruin. Leert ie ook nog het een en ander van ;-)

daantjuhhh

Berichten: 23772
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Re: Veulen aangeschaft - tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-10 17:46

OOh ik heb echt nog een tip voor de opfok.
Mijn buren hebben echt een super opfok, ze willen alleen geen hengsten.
In de zomer staan ze 24uur buiten (met houten omheining)
En in de winter overdag.
Ze gaan elke avond aan de hand naar binnen en buiten.
Ze hebben super mooie ruime boksen die goed schoon gehouden worden.
Als ik ooit weer een paard voor de opfok rkijg, dan weet ik het wel.
Ze zien er allemaal super uit.
Vorig jaar hadden ze er een ziek.
Ze hebben echt alles voor dat diertje gedaan om hem er boven op te krijgen.
En beest is nu weer in super conditie.

[o] [o] [o]
Andoy's legacy: M1 + 10 http://www.wanicare.com


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: daanbrego, Hanneke1989, Selima en 7 bezoekers