1st 3 veulens opkomst! Hoe overleven we dit? Advies gevraagd

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 10:32

Wij hebben destijds de merrie gewoon buiten gehad overdag, de nachten op stal met toegang tot de aangesloten paddock, maar niet meer op de weide. Pas toen we het idee kregen dat het veulen er wel eens aan zou kunnen komen, hebben we haar binnen gehouden de nacht met haar vriendje in de aangrenzende stal.

Qua voer zou je kunnen kijken naar bijv. vitalbix breed & grow - toch minder ballaststoffen dan merriebrok.

Wat wij klaargezet hebben: stapel schone handdoeken, een schaar, jodium, en een waterkoker en schone emmer.
De dierenarts hebben wij gebeld toen onze merrie weigerde te gaan liggen en wij toch graag informatie wilden over hoe we het veulen veilig ter wereld konden krijgen uit een staande merrie. (Dat kan dus, maar vergt wel wat hulp ;) )
Navel hebben wij niet afgebonden, wel een keer ontsmet met jodium na de geboorte. Veulen hebben wij direct moeten aanraken: merrie accepteerde niet direct dat hij dronk, dus we moesten hem aanleggen en de merrie vasthouden. Jammer maar helaas.
Dierenarts is uiteindelijk de dag erna gekomen voor een check van merrie en veulen. Toen stonden ze al lekker buiten, merrie en veulen, plus de oude ruin. Merrie was zo duidelijk in aangeven wanneer het veulen zou komen dat ze uiteindelijk maar één nacht op stal heeft doorgebracht, en de volgende ochtend om een uur of 8 weer buiten stond (bevalling startte rond 3 uur s nachts en rond 5 uur had het veulen gedronken en zijn wij gaan slapen).


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AM_Horses, astrea, Hanneke1989, LaDonna75 en 9 bezoekers