Dekhengsten eerste keer los samen

Moderators: RianneH, Melissa0304, Neonlight, balance, Ymor

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Manda

Berichten: 6481
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Dekhengsten eerste keer los samen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-18 18:44

Wij hebben een kleinschalig fokkerijtje met o.a. drie goedgekeurde ponyhengsten in aparte kleuren met welsh bloed.
We hebben het geluk dat het opzich drie hele makkelijke hengstjes zijn, allemaal goed sociaal opgevoed en tot een bepaalde leeftijd met soortgenoten gestaan en hou ze ook met alle gemak naast de merrie's in de wei/ paddock en naast elkaar. Samen staan met de merrie's doen we hier (nog) niet, we krijgen teveel wisseling door merrie's van anderen die hier maar kort zijn en vind het risico met vreemde merrie's te groot.

Ons oudste hengstje is In de ban van Pjotr (Pepper x Steehorst Free lance), hij is een levensgoedgekeurd WPCV/ NAS 1ste premie hengstje met een stokmaat van 1,20, hij is valk panterbont en heeft 75% welsh bloed.
Pjotr had afgelopen seizoen het geluk dat hij bij een fokker in Duitsland mocht dekken en even een echte kudde leider mocht zijn :D.

Afbeelding

Ons eigen gefokte hengstje is Springveer (Nim Amor van stal de Wilde). Springveer is een zoon van Pjotr en heeft als moeder een 1ste premie stamboek welsh a merrie ( Oostdijk's Ceridwen Mellow). Springveer is in mei pas 2 jaar geworden, hij heeft als veulen een 1ste premie bij het NAS gehaald en is dit jaar goedgekeurd voor de dekdienst bij het WPCV en heeft al zijn vijf gedekte merrie's drachtig voor volgend jaar *D. Hij is meervoudig kampioen geworden op een wpcv show dit jaar.
Springveer is palomino appaloosa en draagt een witgen voor aftekeningen, hij heeft 87,5% welsh bloed en meet nu al richting de 1,25.

Afbeelding

Dit jaar hebben we nog een derde hengstje aangekocht vanuit Engeland om zo meer vreemd bloed binnen de fokkerij te krijgen, Brian heeft met zijn 40% welsh bloed en welsh typische uiterlijk en gangen precies wat wij heel graag zien en we zijn dus ook ontzettend blij met hem erbij :#.
Brian (Trinityhouse Perfect Storm) is een 5 jarige zwart fewspot hengstje. Hij is homozygoot zwart en homozygoot voor beide appaloosa genen. Hij meet 1,26 en is goedgekeurd met een 1ste premie bij het KNN, British Spotted Pony Society en in Nederland sinds dit jaar ook bij het WPCV. Hij verwacht volgend jaar zijn eerste 6 veulens in Nederland :).

Na het dekseizoen werd het weer rustig op stal en merkten we dat de twee jonge hengsten zich wat begonnen te vervelen en ze behoefde hadden aan gezelschap. Springveer en Brian hebben afgelopen nachten naast elkaar op stal gestaan en als ik de een mee nam om alvast buiten te zetten begonnen ze beide naar elkaar te roepen en bleven wat onrustig tot ze weer naast elkaar stonden dus ik had goede hoop op een match tussen die twee. Het is niet zonder risico twee dekkende hengsten (die elkaar nog maar kort kennen) zo bij elkaar te zetten, zeker met nog merrie's op stal die ook nog af en toe hengstig worden. Springveer is dan wel nog heel jong, maar hij is denk ik wel al het meeste hengst van alledrie en moest echt leren omgaan met de hormonen waar hij dit jaar mee te maken kreeg :D, dus het zijn beide gewoon twee echte dekhengsten en het was best spannend om ze bij elkaar te zetten.
Gisteren hadden we iedereen paraat en hebben we de gok gewaagd en het is beter verlopen als we ooit hadden kunnen hopen, de foto's hieronder zijn echt van de eerste 5 minuten dat ze samen stonden, beetje steigeren, beetje bokken maar totaal niks gemeens en serieus binnen 10 minuten stonden ze met elkaar te kroelen, ik heb er een filmpje van die ik helaas niet kan plaatsen (of eerst op youtube zetten, misschien doe ik dat nog wel) ik werd er bijna emotioneel van haha :'), ik gun ze zo enorm dat directe contact met anderen wat een hengst toch vaak teveel moet missen.
We hadden een webcam op de paddock en zijn binnen blijven kijken gedurende de hele dag. Ze zijn echt onafscheidelijk, eten samen aan hetzelfde hooinet terwijl er meerdere hangen in de paddock, drinken tegelijk samen, spelen af en toe leuk samen en kroelen vooral heel veel. Ook vandaag ging het hetzelfde en we hebben dus hele goede hoop dat ze in ieder geval de herfst/ winter en deel van het voorjaar samen kunnen blijven en tijdens het dekseizoen moeten we maar kijken wat we gaan doen en of het goed blijft gaan als ze weer beginnen met dekken. Maar we verzinnen wel wat :)
Hier dan de foto's van de allereerste minuten van onze twee jonge dekhengsten samen <3

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

<3 <3 <3


Manda

Berichten: 6481
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-10-18 23:59

Bedankt voor de reacties :)

Nee Pjotr komt er niet bij, die klikt niet zo met Brian voor zover ik dat kan inschatten en dat risico neem ik liever niet.
Pjotr krijgt later wel een eigen maatje als ik nog eens een mooi hengstveulen krijg om aan te houden :D, Pjotr is erg lief met jonkies, stond ook prima met zijn zoontje van dit jaar samen, ik zal eens een foto opzoeken.


Manda

Berichten: 6481
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-10-18 09:13

Pjotr met zijn zoontje <3

Afbeelding

En nog twee mooie van Pjotr :)

Afbeelding

Afbeelding


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Fnanne, Googlebot, petrak1981 en 14 bezoekers