1e Andalusier kwalificeert zich voor klasse II

Moderators: balance, Lous

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
nasheeta

Berichten: 601
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Belgische grensstreek

1e Andalusier kwalificeert zich voor klasse II

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-04 08:02

Andalusier El Guapo kwalificeert zich voor klasse II endurance


Erg populair zijn ze niet, barokke rassen in de endurance. Toch lopen er enkele 'barokke jongens' mee in de serieuze wedstrijdsport.
In de kennismakingsklasse van de KNHS endurancevereniging waren dit seizoen twee Andalusiers actief. Tevens startte
een Andalusier eenmaal in klasse I (te Lage Vuursche in juli van dit jaar). De enige andere barokker die je regelmatig in de uitslagen ziet is Vicky Larsen met een Lusitano.
Maar het is Andalusier El Guapo die zich dit jaar kwalificeerde voor de klasse II, de enige Andalusier dit seizoen die deze prestatie neerzette. Onduidelijk is, of er in voorgaande jaren meerdere Andalusiers zich hebben gekwalificeerd voor dit niveau. In 2004 is El Guapo in ieder geval de meest succesvolle Andalusier.
El Guapo begon dit seizoen met een warme rit te Kootwijk in april. Hij had niet alleen last van de onverwacht hoge temperatuur (20 graden Celsius) maar vooral van zijn dikke winterharen. El Guapo staat jaarrond dag en nacht buiten, dus verhaart nooit vroeg in het jaar. In het heuvelachtige terrein met stukken diep zand kwam hij evengoed netjes rond in bijna 11 km/uur, gereden door zijn trainster Brigitte Kilian. Zijn tweede rit was zijn meest succesvolle rit, gereden door zijn eigenaar Erwin de Wolff. Deze 35km lange Ommen-Vechtdal rit in mei eindigde hij op de 11e plaats van de 36 finishers met een gemiddelde snelheid van meer dan 12km/uur. Twee weken later reed deze combinatie weer een succesvolle rit, namelijk de 30km van Zelhem. Het was erg warm die dag, toch slaagde El Guapo erin bijna 12km/uur te realiseren.
Zijn laatste wedstrijd liep hij op het strand in Katwijk, 27km door zwaar zand en duinen met ruim 9km/uur, daarme kwalificeerde zijn eigenaar zich ook voor de klasse II. Vorig jaar heeft Guapo deze rit in de kennismakingsklasse goed uitgelopen, als zijn debuut in de endurancesport. Na Katwijk zit het enduranceseizoen voor hem erop, althans, hij is reserve voor de wedstrijd in Wanroij over 74km (klasse II). Als zijn Arabische stalgenoot Abu Dhabi er geen zin in heeft dan mag de altijd fanatieke El Guapo alsnog samen met zijn trainster daar starten.
Hij heeft immers thuis al laten zien dat hij dit niveau aankan. Zo voltooide hij al een trainingsweekend bestaande uit een 42km rit op de 1e dag en een 30km rit op de 2e dag en loopt komend weekend een try-out van 2x50km. Volgend seizoen wordt dit niveau - net zoals de Amerikanen doen maar dan op 2x80km tot en met zelfs 5x80km niveau - opgevoerd tot minimaal een 3 daagse trainingssessie waarbij minstens 3x 42km dient te worden voltooid.
Volgend jaar staat een vol klasse II - en misschien zelfs klasse III - programma op het menu. El Guapo zal minstens een 100km rit en/of een CEI*/** goed uit moeten lopen alvorens hij zich volledig mag gaan toeleggen op de dressuurwedstrijdsport. Tegen die tijd zullen zijn redelijk korte gangen door de endurance wel voldoende verbeterd zijn om de dressuurjury ook een goede middendraf te kunnen laten zien. Momenteel wordt hij thuis tot en met M-niveau dressuurmatig getraind. Tevens springt hij thuis met zijn 15-jarige verzorgster Alma Tiggelman al parcoursen van 1 meter tot en met 1.15m. In maart 2005 springt hij waarschijnlijk met Alma de terreinrit tijdens de Global SGW wedstrijd te Alphen. El Guapo is dus een verrassend veelzijdige Andalusier.

Dat fokkers van Barokke rassen de endurancesport een warm hart toedragen bewees de familie Gotthjalpsen van Stoeterij Tiamo die de op een na beste NRPS endurance merrie van 2004, Monica van Mandy Das, beloonde met een gratis dekking van hun KWPN goedgekeurde hengst Neapolitano XXIX-22 (fokker: Simbata de Jos, Roemenie) waarmee Mandy, ook fan van barokke rassen, erg blij was.

El Guapo heeft een nieuw stalgenootje, de bruine 1 jarige dochter van voornoemde hengst, genaamd Fadra Theresia. Ook zij zal in de toekomst een kans krijgen om te bewijzen dat barokke rassen zeker inzetbaar zijn in de gevorderde endurancesport(klasse III/IV).

Een ander zwaargebouwd ras in Nederland, de Fjord, heeft zijn kunnen al bewezen nu Gerritje den Besten en Ucky zich in mei van dit jaar kwalificeerden voor klasse IV.

www.facebook.com/stichtingsamira
http://www.facebook.com/nasheetaarabians


Idra

Berichten: 6076
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (Belgiƫ)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 17:33

Super hoor! Veelzijdig zijn ze toch, die Spanjaarden Haha!

nasheeta

Berichten: 601
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Belgische grensstreek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-04 19:03

ja echt leuk, alleen jammer van de schepgang en hier en daar slechte hoeven...maar wordt al verbeterd door de fokkers in Spanje.

www.facebook.com/stichtingsamira
http://www.facebook.com/nasheetaarabians

labamba

Berichten: 149
Geregistreerd: 09-09-04
Woonplaats: hengstdijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 09:21

zeker heel leuk,ze nemen steeds meer een plekje in.

Delphi2

Berichten: 2730
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Frasselt (DE)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 09:35

Leuk om te lezen, zijn helemaal in opkomst de barokke paardjes!

Kijk voor TREC instructrie en trainingen op onze website http://www.trec-training.nl

Hoefschoenmaatje, passervice voor hoefschoenen, stuur PB voor meer info

nasheeta

Berichten: 601
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Belgische grensstreek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-04 11:17

precies, en trekken meer liefhebbers aan nu ze bewijzen ook meer te kunnen dan alleen dresuur, niet iedereen houdt van dressuur maar bij Barok denk je gelijk aan klassieke dressuur..

Misschien verandert dat nog in de toekomst.
Stoeterij Tiamo richt zich vooral op de sport Lipizzaner en als je oude foto's van het ras bekijkt had je toen nooit kunnen vermoeden dat die enorme kasten ook sportief aangelegd kunnen zijn. Ook de PRE's van Yeguada Residelca worden meer voor de sport gefokt, met goede bewegingen, ruim en niet teveel hef. Da's een goede zaak, voor mij althans, ik heb alleen maar iets aan sportpaarden, alleen mooie plaatjes zijn leuk voor iemand anders.

www.facebook.com/stichtingsamira
http://www.facebook.com/nasheetaarabians

vicky

Berichten: 3056
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noordwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-04 11:58

haha jij zit hier dus ook!

http://www.teamcarlee.nl http://www.endurancebythesea.nl
3820,5 goed gekeurde wedstrijd kilometers Winnaar Cavalor Cup 2012 & 2013! Met Internationaal endurance gereden. CEI 1* en 2x 2*

nasheeta

Berichten: 601
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Belgische grensstreek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-04 12:00

ha ja, op mijn vrije dagen wel....

www.facebook.com/stichtingsamira
http://www.facebook.com/nasheetaarabians


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers