trauma andalusiers

Moderators: balance, Lous

 
 
SandravdB

Berichten: 2222
Geregistreerd: 13-06-04

trauma andalusiers

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-04 18:59

Hoi heeft er iemand ervaring met andalusiers uit spanje die getraumatizeert zijn? Ik wil er namelijk een kopen die een trauma heeft en daardoor slaat en wil ervaringen van anderen horen.


gabrycha
Berichten: 1800
Geregistreerd: 09-12-01
Woonplaats: Gehuchtje op de hei

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 19:16

Waarom geen normaal paard kopen? ff vraagje hoor

Ik heb bij mensen stage gelopen die hadden een lustitano, die wel via spanje naar nederland is gekomen. Dat het paard een paar steekjes los had werd later duidelijk.
ik stond de hengst in de box te poetsen, het paard was een en al vriendelijkheid heeft mij nooit iets misdaan. Todat er een man langs de box kwam lopen en dat zelfde paard die man aanvloog en zijn tanden in de spijlen van de box zette. Puur op die man gericht. Tijdens het rijden had hij momenten dat hij best braaf was maar met een gewoon trens niet te rijden, ook niet door een vrouw. Persoonlijk als ik dat paard zag, zou ik er absoluut niet aan beginnen. Na castratie werd het dier niet rustiger. Ik denk dat er wel leukere of betere manieren zijn om van paarden te genieten dus weet waaraan je begint.
Veel succes ermee Lachen

Mensen van mijn leeftijd hebben kinderen en ik, ik plak de stickers van de banaan op mijn hoofd...

kimmie261

Berichten: 16993
Geregistreerd: 30-03-04
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 19:24

ik heb er eens 1 gehad..deze is verkocht naar mensen in limburg....

Those who are dead are not dead They're just living in my head And since I fell for that spell I am living there as well

[BB-ITP] nee niet jullie,lieve lieve donnie en Joes update pag 15... ik mis jullie zó erg....

dosator
Berichten: 225
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-04 20:17

Hoi,

Wij hebben ook een Andalusiër afkomstig uit Spanje. Het verhaal wat wij in eerste instantie te horen kregen was dat hij bibberend en bevend de vee wagen uitkwam. Opvallend aan hem was dat je niet bij zijn hoofd in de buurt kon komen en met het uitkrabben van de hoeven had hij sterk de neiging om te slaan. Vanuit zijn stal naar het land was het één sprint en als hij daar eenmaal stond was hij moeilijk te vangen.

Door veel geduld, veel tijd en heel veel liefde en consequente opvoeding, is het voor ons een echt maatje geworden met een zeer hoog knuffel gehalte. Momenteel zit hij onder het zadel en we moeten bekennen dat hij dit best goed oppakt.

Tuurlijk zullen er best wel leukere paarden zijn, maar de klik met hem was er gelijk en de beloning die je van hem krijgt na al je tijd en inspanningen, is niet in woorden uit te drukken. Dat moet je zien en voelen.

HippoLogic

Berichten: 9164
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-04 09:34

Hoi Appaloosafan,
Waarom wil je een getraumatiseerd paard kopen? Voor wat meer geld kun je ook een goed (in hoofd en lijf) paard kopen. Ik ben zelf bezig met een Spaans (trauma)paard van iemand anders en ik kan zeggen: het is echt niet gemakkelijk en je raakt zelf gemakkelijk gefrustreerd. Als het je eigen paard is, is het nog zwaarder dan wanneer het een paard van een ander is. Je voelt dan de verantwoordelijkheid van het welzijn van het paard nog zwaarder op je drukken. Soms is 'mijn' PRE echt in paniek en wordt daardoor mentaal onbereikbaar: heel lastig en gevaarlijk.

Natuurlijk geeft het een grote voldoening om een dergelijk paard 'beter' te krijgen/maken, maar dat lukt lang niet altijd (en het is gevaarlijk bovendien). Wil je meer weten over trauma's bij Spaanse paarden dan kun je bij Yahoo gaan zoeken: daar is een Nederlandstalig Andalusiërforum. Daar is al veel geschreven over trauma's. Let hier op: iedereen vertelt/maakt graag zijn eigen successtory. Negatieve ervaringen uit eerste hand zul je daarom niet tegenkomen, dus houd dat in je achterhoofd bij het zoeken naar ervaringen.

Heb je veel ervaring met het herscholen en africhten van paarden? Het kan echt heel erg gevaarlijk zijn. Heb je er al over nagedacht wat de reakties van je omgeving op dit paard kunnen zijn? Er zullen misschien mensen zijn die niet in de buurt van het paard willen komen en er niet in een rijbaan mee willen rijden als hij slaat.

Ga je het paard toch kopen, laat het dan in elk geval uitgebreid keuren zodat je weet dat hij/zij bij aankoop lichamelijk in orde is. Een supergetressed paard heeft veel spanning in zijn lijf waardoor hij ook lichamelijke ongemakken of pijn heeft. Stress tast het immuunsysteem aan waardoor de weerstand lager wordt.

Nog een laatste waarschuwing: waar wil je het paard stallen? Niet iedereen heeft genoeg geduld, een zachte aanpak, genoeg lef om met een onbetrouwbaar paard om te gaan. Ik denk even aan een paard in pension, het voeren, in en uit de wei, rijden met andere paarden in dezelfde rijbaan en dergelijke. Misschien lopen er veel kinderen rond bij de stallen? Jij wilt het risico misschien lopen om gewond te raken, maar anderen ook? Of zou je hem aan huis zetten?

De PRE waar ik mee 'werk' heeft bv nooit met anderen in een wei gestaan: hij blijft vechten met andere paarden tot bloedens toe, dus hij staat alleen in de wei. Kun je tegen zoiets? Wie kun je met zo'n paard vertrouwen als jij eens niet kan (ziek, vakantie)? Misschien moet de bovendeur altijd dicht of moet hij in een hoek van de stal geplaatst worden door zijn probleemgedrag. Er zullen ongetwijfeld meer problemen zijn die ik hier schrijf.
Het is als eigenaar hartstikke moeilijk om met dergelijke zaken om te gaan. Het is gemakkelijk gezegd: dat kan ik wel.

Dit is wat je aan de keerzijde van de medaille kan tegenkomen, nogmaals: successtory's kun je overal horen. En natuurlijk geeft het enorm veel voldoening als je iets bereikt met een paard, maar daar hoeft hij niet voor getraumatiseerd te zijn he Knipoog ?

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-04 09:40

Er zijn net zoveel nederlands getraumatiseerde paarden.......... voor zover er over een trauma te spreken valt dan.

Maar idd beter een braaf paard kopen, heb je veel meer aan

Lampje
Berichten: 1313
Geregistreerd: 18-04-04
Woonplaats: roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-04 10:37

gijsenkim schreef:
Er zijn net zoveel nederlands getraumatiseerde paarden.......... voor zover er over een trauma te spreken valt dan.

Maar idd beter een braaf paard kopen, heb je veel meer aanspanjaarden gaan ietjes anders met paarden om dan wij met ons getut!!!

I love papichulo Lovers Huilen Huilen

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 07:06

Nou valt best mee, ben in spanje geweest en tussen al die mensen die met hun paard naar de dorpsfeesten kwamen zat er slechts een tussen die minder aangenaam met zn paard omging.......... die ene werd met de nek aan gekeken door de rest. Ik denk dat het procentueel gelijk ligt aan de mensen in Nederland die maffe dingen doen met hun paarden.

Ja goed ze zijn wat makkelijker, minder getrut........ maar wie zegt dat paarden op getrut zitten te wachten???? nee hoor vond de spaanse, andalucische omgang met paarden absoluut niet schokkend, zelfs de plaatselijke paardenhandelaar vond ik eerlijker tegenover zn paard dan die boer in friesland waar ik drie weken geleden ben geweest!

HippoLogic

Berichten: 9164
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 07:41

Van wat ik begrijp van eigenaren die een importpaard hebben is dat het paard vaak aanpassingsproblemen heeft door zijn verhuizing. Daar zijn verschillende oorzaken voor: ZOWEL de reis van Spanje naar Nederland, EN het andere klimaat EN het andere (meer eiwitrijke) voer EN de omgang met de paarden EN een andere dagindeling EN andere huisvesting. Daarbij zijn er nogal wat probleempaarden (soms afgekeurde arenapaarden) die ge-exporteerd worden: naïeve Nederlanders, Duitsers en Belgen zijn een prima afzetmarkt voor de wat mindere (mentaal/fysiek) paarden... Dit soort paarden -let wel: ze zijn echt niet allemaal zo!- hebben toch ernstige trauma's. Paarden die met dergelijke problemen te kampen hebben, hebben een specialistische verzorging/aanpak nodig. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Daarbij wil ik niet in discussie gaan over de manier waarop Nederlanders/Spanjaarden met hun paarden omgaan.

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 07:45

PeruaansePas schreef:
Van wat ik begrijp van eigenaren die een importpaard hebben is dat het paard vaak aanpassingsproblemen heeft door zijn verhuizing. Daar zijn verschillende oorzaken voor: ZOWEL de reis van Spanje naar Nederland, EN het andere klimaat EN het andere (meer eiwitrijke) voer EN de omgang met de paarden EN een andere dagindeling EN andere huisvesting. Daarbij zijn er nogal wat probleempaarden (soms afgekeurde arenapaarden) die ge-exporteerd worden: naïeve Nederlanders, Duitsers en Belgen zijn een prima afzetmarkt voor de wat mindere (mentaal/fysiek) paarden...


Hiermee sla je volgens mij de spijker op zn kop.

Iedereen kan zich voorstellen dat een 6 jarige afgekeurde arena hengst nou niet het ideale knuffelpaard is voor een 16 jarige die zo nodig een spaanse hengst wil, maar daar niet al te veel centjes voor neer wil leggen.

Idra

Berichten: 6076
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 16:23

Als ik jou was zou ik ook niet onnodig problemen gaan opzoeken. Er zijn zat Spaanse paarden die wèl helemaal okee in het koppie zijn en rechtstreeks uit Spanje komen en daarbij vaak de beste opvoeding hebben gehad die je kan wensen voor een hengst. De mijne is er zo eentje Knipoog

SandravdB

Berichten: 2222
Geregistreerd: 13-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-04 18:51

Ik zou even vertellen waarom ik hem wil. Ik heb dat paard vorige winter gehad en moest hem verkopen van de eigenaar van de stal waar ik toen stond omdat hij de stal uitgeslagen werdt en omdat andere bang van hem waren en hij is alleen als hij platgespoten is te bekappen. Ik kon toen fijn met hem rijden. Hij is toen terug gegaan naar die handelaar. www.handelsstalvaniwaarden.nl Ik heb hem nu toch gekocht. Vandaag dus. De mensen bij ons op stal heb ik gewaarschuwd hoe hij is en hij mag komen. Ik ga zelf zijn stal doen en er zijn drie binnenbakken dus kan ik altijd wel alleen rijden. Ik ga nu een paardencoatch bellen om te informeren of er iets tegen het slaan gedaan kan worden. Hij heeft namelijk littekens om zijn kroonranden achter net of hij ooit vastgebonden is. Op die site staat hij bij de hengsten het is de hengst met de grijze manen.

HippoLogic

Berichten: 9164
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 06:23

Hoi Appaloosafan,

Even op die site gekeken en ik zie er 2 met grijze manen staan: bedoel je de "braaf gereden hengst (ook op stal)" (foto onder het zadel) of bedoel je de "zeer mooie een brave Andalusier hengst/goed bereden en zeer rustig in omgang" (het andere paard)? Ja mensen thuis, zo worden de paarden in een advertentie omschreven...

Verder snap ik je verhaal niet goed, want eerst heb je hem dan verkoop je hem en nu heb je hem terug Verward Je weet dan toch wat je in huis haalt? Dit is gewoon een vraag en oprechte interesse. Je wilt hem omdat je hem fijn kan rijden? Er zijn ook andere fijn te rijden paarden te koop... Of begrijp ik het verkeerd, het staat er niet zo duidelijk.

Heel verstandig dat je professionele hulp zoekt, nu je je aankoop gedaan hebt. Als je heel goede heropvoeders met verstand van zaken en inmiddels ook met verstand van PRE's zoekt, neem dan eens contact op met John Erb en Monya Spijkhovenhttp://www.balingehof.nl/

Verder wens ik je alle succes toe! OK dan!

Idra

Berichten: 6076
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 09:56

Schandalig dat ze zo'n paard dan aanprijzen als 'braaf op stal en in de omgang'....
Iig veel succes met hem en hopelijk krijg je hem weer een beetje goed!

Zamora

Berichten: 7318
Geregistreerd: 22-11-03
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 11:06

Ik ga zelf elk jaar naar spanje en nou hadden we 2 jaar geleden een huisje gehuurd van nederlandse mensen die daar een urbanisatie hadden ofzo....en die reden op een spaanse stal waar veel pre en arabieren stonden........en die vrouw vertelde dat als ze zoon jonge hengst gaat inrijden/opvoeden en hij haalt wat uit...zeg hij bijt een keer, dat hij dan 3 dagen in elkaar word gebeukt.......zo zij ze dat.........en dat soort dingen zie je niet op het eerste gezicht....
Maar appaloosafan...met veel liefde, geduld en gezondverstand kun je hoop voor elkaar krijgen.......

SandravdB

Berichten: 2222
Geregistreerd: 13-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-04 11:15

Het is die zogenaamd braaf gereden hengst en als je het goed leest weet je waarom ik hem toen weg heb moeten doen. Ik had toen geen ander adres waar ik een hengst neer mocht zetten.

SandravdB

Berichten: 2222
Geregistreerd: 13-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-04 11:16

Ik had een vriendin laten bellen naar die man waarom die elke keer terug kwam en hij zei omdat ze geen van allen konden rijden. Als je dat al ziet geef je zon paard toch niet mee lijkt mij.

SandravdB

Berichten: 2222
Geregistreerd: 13-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-04 11:17

Het is die hengst waar niemand op zit op de foto. Is misschien iets duidelijker want hij zegt over al zijn paarden dat ze braaf zijn.

MargaV

Berichten: 1318
Geregistreerd: 31-10-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 15:50

Jemig zeg, dan weet je meteen dat je verder niet bij die handelaar moet zijn. "zeer mooi en braaf" "zeer rustig in de omgang". Apart...

Veel succes ermee!

HippoLogic

Berichten: 9164
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 17:20

Bedankt voor deze achtergrondinfo. Ik heb dit paard ook al eens marktplaats gezien (ik hou de Barokke paarden wel in de gaten... Knipoog ). Maar over zo veel paarden wordt gelogen in advertenties.

Pensionsstalling vinden voor hengsten is niet zo gemakkelijk, maar er is natuurlijk wel een oplossing voor... Wel heel erg vervelend dat hij dan telkens weer teruggekomen is: dat verergert de problemen vaak. Het paard hééft al geen vertrouwen in mensen...

Nogmaal, veel succes met hem hoor!

skysari

Berichten: 825
Geregistreerd: 23-08-02
Woonplaats: omgeving Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 20:12

sorry dat ik erover begin maar oneej dat paard
ik ben daar dus geweest een paar maanden geleden om te kijken voor de 2 andas die ze toen hadden staan . verhaal doe ik enkel via pb heb genoeg gezeik gehad met die eikel die niet tegen de waarheid kan .

"Everyone has talent. What is rare is the courage to follow that talent to where ever it might lead."

kimmie261

Berichten: 16993
Geregistreerd: 30-03-04
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 21:25

skysari,ik kan me wel indenken wat je zal zeggen,ben er 1x ooit voor iemand geweest...vreselijk....en wat een l*l........

Those who are dead are not dead They're just living in my head And since I fell for that spell I am living there as well

[BB-ITP] nee niet jullie,lieve lieve donnie en Joes update pag 15... ik mis jullie zó erg....

SandravdB

Berichten: 2222
Geregistreerd: 13-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-04 00:53

Ik weet hoe hij is maar in die twee maanden dat ik hem gehad heb heb ik gezien hoe dat paard kan zijn, hij weet niet eens wie ik ben want als hij wist dat ik heb was kreeg ik senorito waarschijnlijk niet eens voor het bedrag dat ik nu betaald heb. Hij komt hem volgende week donderdag brengen dus ben beniewd hoe hij dan kijkt als hij ziet dat ik hem gekocht heb

orban

Berichten: 2145
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: balen(belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 09:47

Veel plezier met hem maar wees toch maar een beetje voorzichtig.Dit is dus ook geen goede reclame voor die handelaar.

Skysari heb je nu al een paard gevonden ik herriner me dat je er een aan het zoeken was een tijdje geleden.

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 10:23

Is het geen idee om hem te laten castreren? Denk dat dat hem wel goed zou doen, hij is al zo moeilijk en gierende hormonen hebben echt geen positieve meerwaarde.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 4 bezoekers