Engels Volbloed blessuregevoelig?

Moderators: balance, Lous

 
 

Engels Volbloed is gevoeliger voor blessures dan andere rassen

Ja
6 (31%)
Nee
13 (68%)

Totaal aantal stemmen: 19


Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Engels Volbloed blessuregevoelig?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-07-04 22:11

Dat vroeg ik me af...
En is een EV gevoeliger voor blessures dan andere rassen?
Ook dan bijvoorbeeld een arabier?
Ik vraag me dat af omdat ik twijfel tussen een EV en een AV voor de endurance...

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)


Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 10:37

[FA] Welke hengst is (bijna) perfect gebouwd en waarom?

Bovendien heeft men in de laatste 2 a 3 decennia de verhouding tussen rompdiepte en pijpbeenomvang volledig losgelaten. Onder het argument dat Engelse Volbloeds veel fijner beenwerk hebben dan de oorspronkelijke warmbloeds en daar toch heel hard mee kunnen rennen.
Dat laatste is volledig waar maar men vergeet daarbij dat de meeste Engelse Volbloeds met vijf jaar of eerder al met pensioen gaan en vaak volledig versleten in de benen zijn.

Daar gaan we weer!!

Laatst stond een artikel in de Bit van een endurance amazone waarin ze de verschillende rassen vergeleek die voor endurance worden gebruikt. Zelf was ze behoorlijk weg van Engels Volbloeden of paarden met een flinke dosis EV (Anglo Arabier). Ze was over EV enthousiaster dan over Arabisch Volbloeden.

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 12:46

De beste eventing paarden zijn geheel volbloed of grotendeels. De zwaarste eventing wedstrijden eisen van het paard dat het een grote afstand kan galopperen met onderweg een flink aantal grote en/of brede hindernissen te springen. Deze paarden krijgen een hele zware training en moeten enorme prestaties leveren, niet een ras heeft hier zo'n positieve invloed als de volbloed. Spreekt voor zich dus en ik heb daarom ook geantwoord dat de volbloed NIET blessure gevoeliger is dan andere rassen.

http://www.equus-sport.no/getfile.php/8 ... rt+(Part+I).pdf

http://www.ontariobreedersproductionsal ... breds.html

The Thoroughbred has played an important role in establishing many of today’s prominent breeds, such as the Hanoverian and the Dutch Warm blood. The Thoroughbred contributes strength, courage, and elasticity, while also adding a refined conformation and elegant head and neck. The Thoroughbred’s deep girth allows for a large heart and great lung capacity which proves to be valuable for stamina and endurance. With its many great qualities, the Thoroughbred is still one of the most competitive horses in equine sports (i.e. racing and show jumping).

http://www.dodonfarm.com/Willy.html

Ik word soms zo moe van alle vooroordelen en algemeenheden die je hoort over Volbloeden. Wat de boer niet kent, dat eet hij niet.....
In Ierland heb ik eens een flinke buitenrit op een hunter gereden die voor de vossejachten werd gebruikt, dit paard was grotendeels volbloed. Lieve help wat een uithoudingsvermogen had dat dier, heuvel op, heuvel af, stevige galops, wat een fantastisch paard!! En super droog beenwerk, ondanks de zware jachten.

Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-04 12:59

Het was juist iemand bij mij op stal met een Engels Volbloed die me daarvoor waarschuwde. Zij wil er juist geen een meer omdat zij en de dierenarst vinden dat dit ras veel gevoeliger is voor blessures, ziektes e.d.
Maar ik heb inmiddels van meerdere mensen die met dit ras werken gehoord dat dat dus niet zo is.
Alleen het risico op longbloedingen is groter.

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 14:03

Zelfs dierenartsen kunnen wat dat betreft onzin kletsen, helaas.
Dat van die longbloedingen zou kunnen, maar dat wil absoluut niet zeggen dat iedere volbloed daar last van heeft.
Bedenk maar eens dat er in Nederland jaarlijks maar zo'n 50 volbloed veulens worden geboren. Het aantal dieren is in Nederland dus vrij klein en daarom zeg ik: onbekend maakt onbemind. Er gaan zoveel onzin verhalen de ronde en verhalen waarin volbloeden allemaal over een kam worden geschoren.
Het enige wat in het artikel in de Bit werd aangehaald, was dat EV nog wel eens niet al te beste hoeven hebben. Dat zou kunnen, maar ook dit verschilt per paard natuurlijk.

Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-04 14:18

En dat terwijl ik er 14 jaar terug 3 verzorgt heb. Daarnaast heb ik ook een paar jaar met mijn paard bij oude Nas in Elst in pension gestaan en daar reed ik ook wel eens op een EV. (Golden Lady)
Die had wel een stalondeugd, ze weefde heel erg. Dus noemde we haar Swinging Lady Haha!

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Mist

Berichten: 8958
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 20:33

Over het algemeen komt HKO veel voor bij EV's daar staan ze om bekend, in Ned. zal dit niet bekend zijn omdat zoals al gezegd is, hier weinig mee gefokt wordt e.d. maar in Engeland bijvoorbeeld of Nieuw Zeeland (waar ik gewoond heb) belanden deze paarden vaak na hun rencarriere bij particulieren en kun je op de buitenlandse forums hier veel over lezen. Volgens mijn hoefsmid, die gespecialiseerd is in hoefgebreken, hij doet eigenlijk bijna geen gezonde paarden, komt tegenwoordig arthrose veel voor bij arabieren. Ik kan zelf wel bedenken waarom want deze geweldige dieren worden helaas de laatste tijd alleen maar op hun uiterlijk gefokt Ik heb daarintegen nog eentje van de "oude stempel" een russische ren=arabier, die op 22 jarige leeftijd nog kurkdroge benen heeft, nog nooit een dikke pees heeft gehad of kreupel is geweest (ik heb haar nu 19 jaar!).
Ik heb veel (ex)renpaarden gereden en deze bij gelegenheid ook geraced (vnm op het strand) met EV's (een vriend van mij heeft er 2 die uit engeland komen) nu wil dit natuurlijk niets zeggen over de snelheid of uithoudingsvermogen van alle EV's of Arabs maar die van mij versloeg keer op keer de EV's zowel op korte (400m) als lange afstanden (km)

Ik heb onlangs een veulen gekocht...het liefst had ik een volbloed arabier gehad, maar mijn hoefsmid heeft dit sterk afgeraden. Nu zou ik toch niet voor een "showmodel"zijn gegaan, maar ik had inmiddels al contacten in Rusland....toch ben ik blijven steken bij een moeder (van mijn veulen nu dus) die zo ongeveer dezelfde bloedlijnen heeft als mijn Mist Haha! hoewel de vader een Holsteiner is Knipoog

Ik vind het persoonlijk zo jammer dat zo'n ras verpest wordt door fokkers die alleen maar voor snoekhoofdjes gaan Boos! Hetzelfde hebben we nu met duitse herders en Golden retrievers, zijn er ook weinig die nog gezond zijn Huilen

Maar allebei de rassen liggen mij, EV's zijn bijna niet te vinden in Ned. arabieren (of wat er voor door moet gaan) genoeg... Qua karaker vind ik de EV wat makkelijker, koeler in de kop, een arabier zou zich doodrennen (althans de mijne) dat heb ik bij een EV nog niet meegemaakt, maar die heb ik meer gereden dan arabieren (heb er nu 2 gehad in NZ dus ook 1)

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Pascha

Berichten: 4289
Geregistreerd: 20-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 21:35

Mijn engels volbloed isvolledig röntgenologisch gekeurd voor de aankoop. Ze heeft voor de kogel aan de voorbenen 2-tjes, en voor de rest allemaal 1-tjes. Ze heeft nooit dikke benen, wel lastige dunne voetjes. Maar daar kun je ook rekening mee houden. Dus uitkijken waar je loopt, niet over grind enzovoort. Verder bevalt het me prima.

thoroughbred

Berichten: 449
Geregistreerd: 01-09-02
Woonplaats: heerlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 21:39

Mist, kun je ook aantonen dat het EV bekend staat om HKO?
In duitsland worden genoeg volbloeds gefokt en geboren,maar ik heb nog nooit op een duits forum gelezen of van andere trainers gehoord dat t een (veel) voorkomende kwaal is bij dit ras. Heb ook eens gekeken op engelse sites maar ik kan daar niets van vinden.

There are only two emotions that belong in the saddle:
One is a sense of humor,
And the other is patience... John Lyons

Mist

Berichten: 8958
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 22:10

@thoroughbred, het is niet "negatief" bedoeld hoor ! ben een grote fan van EV, maar een vriend van mij is DA + heb ik nog vrienden in Engeland en Nieuw Zeeland die ook in de "paarden" zitten, heb zelf op een renstal gereden in Nieuw Zeeland, maar bv hier http://www.newrider.com/forum/forumdisp ... &forumid=2 Als ik zou moeten kiezen tussen HKO en arthrose (wat 1 van mijn paarden heeft al heel lang) dan zou ik kiezen voor HKO ! daar zijn veel meer beslagtechnische mogelijkheden dan arthrose.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-04 22:25

En HKO is met juiste manier van rijden ook al goed op te vangen.
Ik ken trouwens in de endurance paarden die met HKO fase 3 of zelfs 4 rondrijden....
Oa een draver.

Al moet ik zeggen dat ik geen paard zou kopen dat al HKO fase 2 of meer heeft. Wil graag met schone lei beginnen.

Als ik trouwens voor een arabier zou kiezen zou ik ook een Russische of Pools gefokte nemen, die zijn steviger gebouwd. Ik was trouwens alleen maar bezig met arabieren kijken tot de advertentie van Iron Rose. Die spreekt me wel aan (iig vanaf de foto). Zaterdag ga ik hem eens in het echt bekijken...

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 07:26

HKO kan ook komen van het zware werk op jonge leeftijd, hoeft niets met het ras te maken te hebben. Vergeet niet dat nogal wat volbloeden al op jonge leeftijd behoorlijk aan het werk worden gezet, daarvan kan ieder paard van welk ras dan ook HKO ontwikkelen. Ik weet van een twee jarige Quarter horse waarop een aankoop keuring werd gedaan, de resultaten waren zeer goed, allemaal eentjes. De koper is daarna nogal stevig met het paard aan het werk gegaan, na een half jaartje werd besloten het paard te verkopen. Er diende zich een koper aan en deze liet het paard ook weer op de foto zetten. En wat bleek: de uitslag was al een stuk minder gunstig dan een half jaar daarvoor.
Zou dit nou komen doordat het paard een Quarter horse is of zou dit komen doordat het paard nog voor zijn derde jaar al flink is aangepakt?

Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-04 07:47

Heeft vaak ook met de belasting te maken. Vooral het niet rechtrichten van een paard (waardoor hij 1 voorbeen steeds meer belast dan het andere voorbeen) heeft hier een negatieve invloed op.

Eerlijk gezegd dacht ik dat Engelse Volbloeden altijd met 2 jaar al op de baan liepen. Maar ik heb inmiddels begrepen dat sommigen pas met 4 op de baan komen.

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 08:04

De vroeg rijpe types veelal wel (in het Engels heet dat precocious, dit is meestal het sprinttype), de laat rijpe wordt nog wel mee gewacht. Maar vergis je niet hoe zwaar racen is voor een paard, vooral sprinten!

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 09:27

http://www.readebaker.com/html/ownershi ... ml#GENERAL

When the two year-old commences training the trainer will commence with light training for a short period of time to refamiliarize them with the routine. After a week of jogging (trotting) the horse will be ready to begin a daily regime of slow gallops (cantering) usually accompanied by a horse of similar maturity. This stage develops a foundation of endurance, strength and responsiveness, which is enhanced when serious training commences. Laying the foundation takes between 60 and 180 days depending on the horse, trainer and weather conditions.
After the horse has signaled its readiness to commence serious training, some trainers will have the horse's knees x-rayed to determine if they are "closed" which means the horseÕs bones are mature enough to handle intensified training.
The intensified training involves inserting "breezes" into the horse's training program. "Breezing" involves allowing the horse to increase his speed for a timed workout over a specified distance. The horse is not asked for maximum speed and often must be "rated" by the rider to ensure a controlled training program devoid of potentially injurious displays of precocious speed. Breezes are usually scheduled on four to seven day intervals. A rest day for recuperation usually follows a breeze before regular gallops resume. The gallop itself usually covers a distance of 1 to 2 miles. The breezes initially cover one furlong, (one eighth to one quarter of a mile), with one furlong increments when the horse shows he/she is ready to progress.
The term breeze is often synonymous with workout. "Breezing" also describes the way in which the workout was performed. "Breezing" is a workout with the rider "rating" (controlling or restraining) the horse's speed. "Handily" describes a workout in which the horse received encouragement from the rider.
The easiest way to understand workout times is that a furlong is covered in 12 seconds. The farther the horse is able to work while churning 12-second furlongs, the more impressive the workout. Almost every Thoroughbred can cover two furlongs in 24 seconds. Only a precious few can work 6 furlongs in 1:12. Workout times are largely dependent on the type of track, track condition, horse's condition, weight carried, stage of training, as well as the natural speed of the horse.
The number of breezes required for race readiness depends on the horse, trainer and distance to be covered in the initial start. This number can vary from five to upwards of twenty. Four to seven visits to the gate are usually necessary for the horse to "break" from the gate quickly and properly. Once the horse has had one or two solid works from the gate that meet the approval of the trainer and Starting Gate Crew, it is usually ready to race.
Horses seldom run more than twice in a 30 day period. More than 15 starts a year can be considered a busy campaign for a Thoroughbred. The key to making money with a horse is to race when and where it will be successful. It is the trainer's responsibility to ensure that the horse is campaigned wisely and that the horse remains fit, healthy and happy.
Some trainers like to give their horses a "tightener" about four or five days prior to a race. This workout is designed to enhance the horse's fitness and speed. The length and intensity of the "tightener" will depend on the horse, the horse's previous schedule, and the type and distance of the upcoming race.

Het verlangt een kundige trainer om paarden gezond en blessure vrij te houden, vooral de jonge dieren waarbij het skelet nog niet helemaal "af" is. Veel staat of valt met wat de trainer doet met een paard en op welke leeftijd. Hieronder een plaatje met daarop zichtbaar wanneer de groeischijven zich sluiten.
Afbeelding

Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-04 09:40

Hey Himyar, bedankt voor al die info! Jij weet er ook veel van

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 21:18

tja opzich zou ik het bijna geloven dat ze inderdaad veel sneller/meer blessure's krijgen.

maar bij mij is het geloof ik gewoon net even toeval Haha!

mijn merrie heeft namelijk nu sinds 10/11 maanden achter elkaar alleen maar problemen gehad.
eerst fysio erbij,en toen maar naar de kliniek.
ze is totaal 3 keer flink verzuurd geweest (waarmee ik nu nog steeds sterk spul voor de spieren moet geven,en met zware inspanning en wedstrijden ze twee dagen apart spul erbij krijgt)
ze heeft verkeerde beenstand en daarmee zijn ook flink wat problemen geweest.
ze heeft problemen met de eierstokken (wat nu gelukkig wel even goed gaat)
toen had ze haar been weer flink open gehaald.
toen opeens een dikke bult op haar buik.
toen een onsteking aan haar been.
toen een hoefzweer.
en ze had voor dit allemaal Haha! erge lange tijd last van flink wat snot en hoesten,ze zou dus nu lichte bronchites hebben volgends de dierenarts.

en nu op het moment loopt ze alweer drie weken kreupel,hebben maandag kreupelheids onderzoek gehad en morgen worden er foto's gemaakt.

je wilt niet weten hoeveel dierenartskosten wij al kwijt zijn Haha!
maar of het nu eraan ligt dat ze een engels volbloed is wil ik niet zeggen,we hebben gewoon even pech op het moment Lachen

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Pascha

Berichten: 4289
Geregistreerd: 20-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 21:31

Wat een pech!! Hopelijk heb je nu voldoende gehad voor de komende 10 jaar, en gaat de zon weer schijnen!! Lachen

Serval

Berichten: 657
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: NRW-Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 21:31

Een vrouw die ik ken heeft verleden jaar een afgekeurde engelse volbloed merrie gekocht en zij heeft blessure na blessure. Een kennisje van mij heeft een ruin ook van de baan afgekeurd en zij heeft enkel af en toe last van rugblessure's bij hem. (met afgekeurd bedoel ik dat ze niet snel genoeg waren)

Ervaringen maken de oordelen niet de oordelen de ervaringen.

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-04 07:44

Als ik hoor dat mijn voormalige volbloed merrie als tweejarige als een idioot door de duinen werd gejakkerd, wat zogenaamd training voor moest stellen, dan is het nog een wonder dat ze nog heel was. Gelukkig was ze nog niet sterk en volwassen genoeg om dit aan te kunnen en is ze weer aan de kant gegooid. Als ze wel bespierd en wat volwassener was geweest, zou haar skelet wel naar de knoppen zijn gegaan. En had ik er een paard aan over gehouden, dat ook constant iets zou hebben gehad.

Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-07-04 08:30

Die waar ik morgen naar ga kijken is 3,5 en heeft alleen nog maar in de wei gelopen. Is dus nog geen sprake van vroege slijtage oid.

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-04 11:13

Heel goed! Dan moet hij zo ongeveer tot zijn 30e mee kunnen gaan Haha! .

Djilna

Berichten: 28256
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-07-04 11:52

Dat hoop ik wel! Als hij het dan ook nog goed zou doen in de endurance zou het helemaal super zijn Knipoog

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-04 13:59

Uit de volgende teksten blijkt wel hoe zwaar racen is en hoe belangrijk de training bij het voorkomen van blessures. Ook blijkt dat veel trainers zich daar niet zo mee bezig houden, met alle gevolgen van dien.
Als je een paard van ieder willekeurig ander ras op 2, 3 en misschien zelfs vierjarige leeftijd zo hard zou laten werken als volbloeden moeten doen, dan wil ik wel eens zien wat daar van komt. Bij racen loopt een paard ook erg op de voorhand, want alleen dan kan er voluit worden gegaan. De voorhand is niet zo goed bestand tegen een belasting van een paardengewicht met daar bovenop nog een ruiter, in volle rengalop. En dagelijks trainingsgalops geven de voorhand ook heel wat de voorduren. Ik vraag me af of de pezen worden gehard door stappen op het harde, voordat de galops onder de man beginnen. Bij eventing paarden worden de pezen veelal gehard, voordat men echt begint te werken.

http://www.toba.org/ownership/unsoundnesses.html
http://www.toba.org/ownership/unsoundnesses_hind.html
http://www.abvp.com/omnipress/papers/E5.pdf :
Equine SDF tendon fails at strains between 12 and 20% or loads >12,000 N (>2700 lb, approximately 2.5 times body weight). 5 The reason that we see many equine athletes with tendon injuries is that the tendons in maximally exercising horses are frequently loaded very near the failure level. The SDFT of a galloping Thoroughbred is loaded to near 16% strain. 12 The SDFT
is loaded before any other tendon/ligament structures are during a stride and usually is exposed to the highest forces. 5 Under different gait conditions loading conditions may change.

Cyclical loading of tendons, particularly the type seen in racehorses, leads to accelerated tendon deterioration in some circumstances. Central SDFT core temperature may rise over 45C in some cases, leading to heat necrosis of the fibrils. 10 Heat damage to tendons in exercising horses is only postulated and has not been scientifically validated.
http://www.vipthoroughbreds.ae/Conformation.htm
http://www.rvc.ac.uk/Research/Structure ... ations.cfm :
"Here, we are interested in whether you could start animals into a regimented training program earlier than typically would be done-with no one on their back-basically at the time of weaning; and whether that first year of gradually increasing exercise would allow the bones and ligaments and tendons to remodel so that when the horse was put into training later, you would avoid some of the catastrophic injuries that occur typically in racing two- and three-year-olds."
As promising as the study of alternative training methods for horses might be, Markel has been unable to find sufficient funding to go much beyond the preliminary stages in his research.
"My goal was to compare the two groups of horse, those that would be trained according to the new method and those that would be put out in pasture to exercise. The game plan was going to be to look at the local bone properties-look at them geometrically-as well as the structural properties of the bone. We'd also look at the suspensory apparatus, which is the other major structure that is involved in racehorse injuries."
In comparing the two groups, Markel's goal is to develop a method of training, employed from the weanling stage on, that would result in fewer injuries than there would be under traditional training methods.
"There have been many studies-and Dave Nunamaker's work is probably the best-that have shown that when horses are entered into training when they are 18 to 20 months old, their third metacarpi, their cannon bones, are perfectly circular with no extra bone on the inside, the medial side. By the time they're three-year-olds, the bone has changed in shape dramatically. It has become an elliptical structure, with a lot of bone on the medial side.
"So in that year-and-a-half, the bone changes dramatically in its shape. Basically, an untrained two-year-old, or any untrained horse even if it's not a two-year-old, [has] bone [that] will look round. But by the time they're three, they lay down all the bone both on the front and on the medial side and basically that's where all the stresses in the bone are seen and that's where bucked shins occur, and that's where fractures occur-right on the edge between where the new bone's laid down and the old bone. That's one of the sources of catastrophic cannon bone fractures in horses.
"The same things occur in the proximal sesamoid bones. We see dramatic changes in the density and the architecture of the bones in the time frame of 18 months to three years [of age in the horse]. These animals are asked, in about a six-month period of time, to go from basically their original bone form to one that develops as a result of having somebody on their back racing at full speed. But it takes time for cells to go through there, to remodel and make all of those changes.
http://www.kohnkesown.com/feature_artic ... june02.htm
http://www.thoroughbredtimes.com/search ... ory=injury
http://www.equiworld.net/uk/ezine/0601/equistim.htm :
PREVENTIVE MAINTENANCE
We feel all trainers looking at the bottom line must consider a comprehensive maintenance program to insure that the number of serious injuries will be diminished or eliminated. I have not been involved with many trainers yet that will spend the necessary time & effort on prevention. As sure as death and taxes the horse is going to suffer injuries, sometimes seriously. Why not prevent them.

Symbeami

Berichten: 2654
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-04 21:40

Ik heb op nee gestemd. Hoewel ik met mijn volbloedje ook een reeks blesure-tjes gehad heb.
De peesblessure die ze had, hield verband met haar baan-verleden. En dat ik er te snel heuveltjes mee ben gaan rijden, wat voor haar nog een te grote belasting was.
Verder had ze allemaal 'pech' dingetjes. Dat kan met elk ras. En niet elk paard kan zo hard zijn als Amigo is.
Ik heb ook een engelse volbloed merrie gekend, die is 31 jaar geworden!!
Wel met een renbaan verleden. Keihard paard.
Die longbloedingen houden volgens mij ook verband met het racen.
Dus Iron Rose kan best hele tijd mee. Lachen


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers