Hoefijzers of hoefschoenen??

Moderators: balance, Lous

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
moeshie

Berichten: 1041
Geregistreerd: 17-06-04

Hoefijzers of hoefschoenen??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-04 12:19

Ik ven nu al 2 maanden de voors en de tegens van hoefschoenen en hoefijzers aan het afwegen. En ik kom er echt nie uit.

Zou ik mijn arabje op ijzers of op schoenen zetten?
Wat denken jullie??


TeamSpirit
Berichten: 5818
Geregistreerd: 05-05-04
Woonplaats: De meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 12:31

ik heb niet veel ervaring met hoefschoenen.
blijven die lang goed?
die van mij staat zelf rondom op ijzers en het gaat prima zo.
hoefschoenen zijn toch ook best prijzig?

Teamspirit... Je bent een toppertje!

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 12:35

Er zijn verschillende soorten en merken hoefschoenen. De ervaringen verschillen nogal, evenals de kwaliteit. Maar ik ken paarden die endurance lopen op hoefschoenen en al minstens 2500 km (training & wedstrijden) hebben gelopen op hetzelfde paar (of ja, twee paar dan - voor en achter Haha!).

Hoefschoenen zijn trouwens helemaal niet zoveel prijziger dan ijzers. Moet je eens optellen wat je per jaar aan de smid kwijt bent. Knipoog

Hoefschoenen vormen IMO een prima alternatief voor paarden die niet tegen ijzers kunnen (vanwege bijv. erge brokkelhoeven) of als je de noodzaak niet ziet van een paard jaarrond op ijzers laten lopen. Hoefschoenen gebruik je tenslotte alleen tijdens het rijden - in de wei en op stal loopt/staat je paard op blote voeten.

Zoek even met de zoekfunctie op 'hoefschoenen', er is op Bokt al veel over geschreven. Lachen

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

swoeky

Berichten: 1349
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 12:56

er heeft laatst ook een stuk over hoefschoenen in bit gestaan, stonden ook wat na en voordelen bij. misschien intressant voor je?? waren de meningen ook behoorlijk verdeeld over het gebruik ervan en de kwaliteit.

moeshie

Berichten: 1041
Geregistreerd: 17-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-04 13:17

thankx! Ga eens verder zoeken !

HeleennAnton

Berichten: 394
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 11:44

Ik heb hoefschoenen van Gerrit Smit. Ik vind ze hardstikke handig. Omdat Anton zoveel op de wei staat wou ik geen ijzers maar ik kan nu zo zijn schoentjes aandoen als ik een lange buitenrit wil maken. Het enigste nadeel vind ik dat het best veel tijd kost om de schoenen aan te doen en dat je de hoeven heel erg bij moet houden omdat ze anders uit de schoenen groeien maar dat kan je ook zelf doen.
Maar ik ben echt tevreden over de schoenen.

LADPR

Berichten: 14179
Geregistreerd: 11-05-04
Woonplaats: Harderwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 12:17

Ik ga binnekort ook hoefschoenen nemen omdat mijn shet ook altijd op de wei staat en alleen voor het mennen gebruik ik dan de hoefschoenen

Jimmy el Caliento ~ Rose Dancing Nimmerdor ~ Rose Dancing Cazador

marn
Berichten: 1066
Geregistreerd: 07-04-04
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 13:48

Ik heb het er eens met mijn smid over gehad, omdat die de hoeven van mijn pony zo snel slijten. En hij zei dat het een echte afraden is! Met ijzers kunnen ze de beenstand corriseren en met die hoefschoenen kunnen de benen verkeerd gaan staan, en een ijzer zit aan de hoef vast en het voorste gedeelte van de ijzer loopt schuin omhoog (niet recht en vlak tegen de grond, als je begrijp wat ik bedoel) en daardoor heeft de hoef meer spelling met lopen.. Hoefschoenen schijnen heel slecht te zijn voor de beenstand!! Vraag het eens aan je smid, ik kan het niet zo goed uitleggen namelijk. Als je de site leest van de hoefschoenen ben je helemaal overtuigt (dat had ik tenminste) maar toen ik het er met mijn smid over had, wilde ik ze toch maar niet meer! Ze zijn ook gigantisch duur.. €200 voor 2 schoenen.. en ze zijn snel versleten hoorde ik. (je kan die delen wel weer bijbestellen, maar onderhand ben je dan goedkoper uit met ijzers in een jaar)

wyko

Berichten: 2044
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Eerbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 16:16

Waarom wil je je paard perce op ijzers hebben? Kan hij niet gewoon op blote voeten blijven lopen? Dat blijft natuurlijk altijd het beste voor een paard.

Nieuw profiel! Eindelijk

skara

Berichten: 1250
Geregistreerd: 20-06-04
Woonplaats: 't stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 20:05

Hoefschoenen kan je aandoen alleen als het nodig is, dus als je veel op verharde weg gaat rijden. Aan hoefijzers zit je altijd vast.
Je paard krijgt veel sterker hoeven zonder hoefijzers. Maar ja hoefschoenen zijn niet altijd makkelijk om aan te doen.

fransje23

Berichten: 7916
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-04 23:13

marn schreef:
Met ijzers kunnen ze de beenstand corriseren en met die hoefschoenen kunnen de benen verkeerd gaan staan, en een ijzer zit aan de hoef vast en het voorste gedeelte van de ijzer loopt schuin omhoog (niet recht en vlak tegen de grond, als je begrijp wat ik bedoel) en daardoor heeft de hoef meer spelling met lopen.. Hoefschoenen schijnen heel slecht te zijn voor de beenstand!!


Als de beenstand van je paard goed is lijkt mij dat corrigeren niet nodig. Ik denk zelf trouwens niet dat hoefschoenen, die je paard slechts een paar uurtjes draagt, de stand van de benen erg zal veranderen.
En dat stukje van de meer speling met lopen snap ik niet.
Ik, en mijn smid, zijn er trouwens voor om je paard pas op ijzers te zetten als het echt nodig is.

Don't marry into an absolute idea. Then if it doesn't work out you can change it. If you are locked into something it limits your learning ability and we can stop thinking. Mark Rashid

[KS-ITP] Spaanse schone van veulen naar (bijna) jaarling
[BEH] Mijn ervaring: RevitaVet bij behandeling peesblessure!

Mews

Berichten: 5303
Geregistreerd: 22-06-04
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-04 23:24

Als je gewoon erg veel buitenrijdt zijn ijzers wel een aanrader hoor. Ik rij zelf vaak een paar uur per dag buiten, in het bos, maar ook langs de weg enz., ik denk dat de hoeven van mijn paard anders elke zoveel tijd afgesleten zouden zijn, als hij geen ijzers had. Scheve mond Ons andere paard staat niet op ijzers, maar die gaat dan ook geen uren per dag het bos in dus daar is het inderdaad niet voor nodig. Beide hebben best sterke hoeven, maar ook sterke hoeven slijten als je er "te" veel mee rijd! Knipoog

Ik weet verder niet zo heel veel van hoefschoenen af. Ik denk dat aan beide ijzers en hoefschoenen voors en tegens zitten, zoals HeleennAnton al zei kost het wel veel tijd om aan te doen en je moet het erg bijhouden (wat natuurlijk met ijzers ook moet Tong uitsteken). Het ligt er denk ik ook aan wat je zelf het handigst vind of waar je gevoel naar uit gaat. Je kan het inderdaad ook met je smid overleggen, dit is natuurlijk sowieso een slim plan. Veel succes met het maken van een keuze. Lachen

wyko

Berichten: 2044
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Eerbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-04 21:06

Mijn paardje loopt nu ook weer op blote voeten. Hij loopt elke dag in het bos, en dan moeten we ook over de verharde weg.
En zijn hoeven slijten niet teveel. Ik heb een natuurlijke hoefsmid, dus hij wordt op een iets andere manier bekapt. De straal heeft contact met de grond. Als hij veel op de harde weg loopt, geeft de straal door dat de hoef moet groeien,loopt hij minder op harde weg, groeit de hoef ook minder snel. Verder ook geen last meer dat zijn hoeven gaan brokkelen en scheuren. Voor mij dus echt geen ijzers meer!

Nieuw profiel! Eindelijk

Mews

Berichten: 5303
Geregistreerd: 22-06-04
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-04 10:00

wyko schreef:
Mijn paardje loopt nu ook weer op blote voeten. Hij loopt elke dag in het bos, en dan moeten we ook over de verharde weg.
En zijn hoeven slijten niet teveel. Ik heb een natuurlijke hoefsmid, dus hij wordt op een iets andere manier bekapt. De straal heeft contact met de grond. Als hij veel op de harde weg loopt, geeft de straal door dat de hoef moet groeien,loopt hij minder op harde weg, groeit de hoef ook minder snel. Verder ook geen last meer dat zijn hoeven gaan brokkelen en scheuren. Voor mij dus echt geen ijzers meer!


Tja, ik vind het wel fijn, ijzers. Ik heb liever niet dat ik m'n paardje op de straal loop. Scheve mond Als je 3 uur naar het bos gaat en je paard dan 3 uur op z'n straal loopt, lijkt me dat toch echt niet goed... En hij geeft echt niet zelf aan als hij er pijn van heeft, dan zou ie gewoon doorlopen... Scheve mond Ik ben in ieder geval blij met zijn ijzers. We hebben ooit overwogen (heel domme reden, ik raakte een ijzer kwijt met springen Tong uitsteken) om geen ijzers meer te doen maar uiteindelijk toch de ijzers gehouden. Ik vind het zelf ook wel zo fijn Haha!.

Nou ga ik geen offtopic berichten meer neerzetten, ik weet verder niet zoveel van hoefschoenen af en dat was de vraag Lachen.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 18531
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-04 13:57

marn schreef:
Ik heb het er eens met mijn smid over gehad, omdat die de hoeven van mijn pony zo snel slijten. En hij zei dat het een echte afraden is! Met ijzers kunnen ze de beenstand corriseren en met die hoefschoenen kunnen de benen verkeerd gaan staan, en een ijzer zit aan de hoef vast en het voorste gedeelte van de ijzer loopt schuin omhoog (niet recht en vlak tegen de grond, als je begrijp wat ik bedoel) en daardoor heeft de hoef meer spelling met lopen.. Hoefschoenen schijnen heel slecht te zijn voor de beenstand!! Vraag het eens aan je smid, ik kan het niet zo goed uitleggen namelijk. Als je de site leest van de hoefschoenen ben je helemaal overtuigt (dat had ik tenminste) maar toen ik het er met mijn smid over had, wilde ik ze toch maar niet meer! Ze zijn ook gigantisch duur.. €200 voor 2 schoenen.. en ze zijn snel versleten hoorde ik. (je kan die delen wel weer bijbestellen, maar onderhand ben je dan goedkoper uit met ijzers in een jaar)


Het lijkt erop dat je smid niet veer verstand heeft van hoefschoenen of niet wil dat hij een goed betalende klant kwijt raakt.

Ten eerste als je paard een beenstandprobleem heeft wordt dat juist opgelost door heel goed kappen, een ijzer zal een beenstand niet veel veranderen, tenzij je speciale ijzers voor medische problemen hebt (zoals een eggbar)

Ten tweede lopen de hoefschoenen die ik heb rond weg van voren zodat mijn paardje gewoon zijn hoef normaal kan afrollen.

Ten derde heb ik met aanmeten en opsturen erbij 250 euro betaald voor 4 hoefschoenen. Met deze schoenen doe ik toch wel minimaal een jaar en mocht de zool versleten zijn koop ik voor 15 euro een nieuwe zool en laat ik die eronder zetten. Voor een gemiddeld beslag rondom betaal je al gauw 80 euro of meer. En als je pech hebt dat je smid niet aan ijzers verleggen doet ben je dit bedrag al gauw iedere 8 weken kwijt. Tel uit je winst.

Ik heb dus hoefschoenen voor mijn paardje. Zowel mijn DA als hoefsmid hadden eerst hun twijfels erover maar nu ze gezien hebben hoe mijn tinker er op wegloopt en merken hoe hard de hoeven van mijn paardje slijten op de harde weg zonder bescherming staan ze er heel positief tegenover. Vanwege een hoefbevangenheid die gelukkig over is nu heeft de DA zelfs gezegd dat hij het een betere optie vindt dan ijzers omdat de schokken van het kopen met schoenen beter gedempt worden dan met ijzers.

Alleen als je paard een heel erge loopafwijking heeft zoals bv draaien van de hoef met het neerzetten kun je beter niet aan hoefschoenen beginnen.

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo, genoeg is genoeg.
Y; Dag oude man, veel 215 dekens te koop

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 06:45

Ik heb destijds voor schoenen gekozen. Pride heeft nu smitjes, dus die zijn op maat gemaakt. Voor 2 schoenen was ik 110,- kwijt dus een stuk goedkoper dan om de 6 weken ijzers. Ook heb ik ze binnen 5 minuten aan dus veel extra tijd kost het zeker niet. Inmiddels heb ik er 2 x een endurance mee gereden en ze bevallen prima.

wyko

Berichten: 2044
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Eerbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 22:03

Met ijzers glijd je sneller uit en in de winter kan je bijna niet rijden omdat als het sneeuwt er hele sneeuw/ijsballen onder zitten.
Kan niks positiefs over ijzers verzinnen eigenlijk.

Nieuw profiel! Eindelijk

Whizper08

Berichten: 478
Geregistreerd: 18-02-03
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 22:36

Een Fjordje bij mij op stal heeft zijn hoefballen erg beschadigd door hoefschoenen en staan doordoor nu al haast een maand op stal. Sindsdien ben ik er ook geen voorstandewr meer van. (smid ook niet) Had tijdje geleden marquis geprobeerd, maar die trapte mijn paard uit tijdens een dsrafje. Dus voor mij is het helaas ook geen optie.

Billy

Berichten: 19015
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 23:38

wyko schreef:
Met ijzers glijd je sneller uit en in de winter kan je bijna niet rijden omdat als het sneeuwt er hele sneeuw/ijsballen onder zitten.
Kan niks positiefs over ijzers verzinnen eigenlijk.

Dat heb ik liever als teveel weerstand bij het lopen.
Afgezien van dat ik vaak lees dat de hoefschoenen tijdens het rijden uitgaan, vind ik de stroefheid van hoefschoenen het grootste probleem.
Dat geeft een veel grotere belasting van de gewrichten.
Met ijzers glij je in extreme situaties misschien wat door, maar dat vind ik een minder groot probleem.

Be a voice, not an echo!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers