Een opstel over Exmoorpony's

Moderators: RianneH, Neonlight, balance, Sica

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ElfBeau_067

Berichten: 1578
Geregistreerd: 03-11-22

Een opstel over Exmoorpony's

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-22 11:46

Hallo Bokkers! Vandaag een opstel over Exmoorpony's!

De Exmoorpony komt uit het gebied Exmoor, vandaar de naam. Ook is het onder de pony’s een van de oudste rassen. De Exmoor is een best uniek paard. Er is geen een paardenras dat de vachtkleur van de Exmoor heeft. Soms zie je wel meelsnuitjes bij andere paarden en pony’s. De ogen van de Exmoor zijn ook net iets groter dan bij andere paarden. Exmoorpony’s zijn best zeldzaam. Ze komen daarom ook best weinig voor. Exmoorpony’s zijn zo sterk en kunnen goed voor zichzelf zorgen dat ze meestal worden gebruikt om natuurgebieden te begrazen. In Engeland worden ze ook gebruikt als rijpony voor kleine kinderen. Maar natuurlijk kunnen volwassenen ook best op deze paardjes. Rond 1990 kwamen deze paardjes pas naar Nederland. In Engeland heb je zelfs een stamboek voor deze paarden! Het heet The Exmoor Pony Society. Het stamboek organiseert elk jaar een hengstenshow. Sinds 2008 heb je in Nederland het Samenwerkingsverband Exmoorpony. Het streeft naar de Exmoorpony hoe hij vroeger was (de gewone oorsprong). De Exmoor merries mogen maar tussen de 116,8 cm en 127 cm zijn. De hengsten (of ruinen) mogen tussen de 119,4 en 129,5 zijn.

Weetjes
In sommige sportpaarden (springpaarden en renpaarden) zit een beetje Exmoor bloed.
Vroeger waren alle Exmoorpony’s in Nederland van de koninklijke familie, gelukkig is dat nu niet meer zo.
Exmoorpony's hebben een beetje puntige ogen. Dat beschermt een beetje voor de regen. In Engeland noemen ze dit “paddenogen”.
De Exmoorpony’s hebben als enige paardenras een kies extra!
In Engeland zijn er alsnog half wilde Exmoor kuddes, deze zijn wel door mensen uitgezet maar worden wel met rust gelaten.

Onderaan foto's en bronnen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Bronnen:
Penny
Wikipedia
Bokt

Essen roddelt, berken plaagt,
Beuk is koppig, linde klaagt

Een tweeling met als tweeling zus Coco4life


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: OmgiliBot en 3 bezoekers