Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Moderators: RianneH, Neonlight, balance, Sica

 
 
Knolselder

Berichten: 4123
Geregistreerd: 28-12-10

Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-22 15:11

Hallo allemaal,

Waarschijnlijk ga ik, wanneer ik alles hier rond krijg, binnen een tijdje op zoek naar een rijpaard.

Ik heb vroeger altijd eigen rijpaarden gehad, maar door omstandigheden moeten verkopen.
In tussentijd wel altijd paardjes gehouden, maar dan miniatuurpaardjes, waar ik mee fok. Wel altijd het gevoel behouden: ooit als het lukt terug een rijpaard.

Nu begin ik toch in een fase te komen in mijn leven dat het een beetje nu of nooit wordt. Toch de komende jaren.

Er zijn 2 paardjes die vroeger van mij waren die er voor mij uitsprongen: een Arabier (ex renpaard werd mij gezegd) en een halve Arabier.
Beide waren het heel fijne dieren, die nooit een stap verkeerd zetten. Ze waren vlot, zonder beangstigend te zijn. Op een touwtje en op mijn pinken te rijden. Soms leek het zelfs alsof ik ze met mijn gedachten bestuurde :')
Ik ben nooit bang geweest op deze 2. Enorm veel lol mee gehad. Al was ik vroeger nooit echt bang.
Maar de BWP van mijn oom was een ander paar mouwen.
Helaas is die oom overleden, ik was nog te jong en het weiland was van hem. Dus alles werd verkocht.

Ik heb in een latere tijd nog eens geprobeerd om terug een rijpony te houden, toen ik wat ouder was en ik zelf een landje vond om iets op te zetten. Van deze pony heb ik helaas een paar erg nare vallen gemaakt, doordat hij compleet uit het niets barstte als een bom.
Dit was een tinker x haflinger. Had hem al sinds veulen. Een andere tinker x haflinger was er dan zo een die zich zo sterk maakte en gewoon rechtsomkeer maakte en naar huis rende met jou erop.

Door deze 2 pony’s is mijn vertrouwen flink naar de knoppen gegaan en ben ik mij volledig gaan focussen op de miniatuurpaardjes.

Bon, dat was dus even een beetje voorgeschiedenis.
Als ik dus terug denk aan dat Arabisch bloed, wordt ik helemaal week vanbinnen.
Maar ondertussen heb ik dus ook minder zelfvertrouwen gekregen. Gezien ze sensibel kunnen zijn, is dit dat nog wel een goede match?
Gaat het teveel spiegelen met mijn onzekerheid in het begin?
En hoe zit het tussen volbloed en halfbloed? Want ik lees dat de halfbloedjes vaak driftkikkers zijn. Maar ik heb dus beide gehad en die ene viel goed mee. Maar misschien was dat een uitzondering.

Verder ben ik ook altijd gecharmeerd geweest van de rasbeschrijving en looks van een Quarter.
Ik heb er echter nog nooit 1 gereden. Verder beangstigt het mij ook dat ik daar vaak over blessures hoor, erfelijke aandoeningen en dan nog dag je moet opletten uit welke lijnen je een koopt.
Plus dan nog eens dat er nog steeds velen al als twenter worden ingereden en je dus niet weet of dat bij jouw paard ook het geval is.
Als leek lijkt mij dat een enge zoektocht.

Mijn doel is enkel en alleen leuke bosritten maken met af en toe een sprongetje. Er zou wel eens in een piste gereden worden, maar ik zou een paard hebben voor mijn lichamelijke en geestelijke ontspanning in de natuur.

Oh ja, ik heb ondertussen ook wel rug en bekkenklachten.
Ik ben 1.60m klein. Ik zou kijken naar een paardje 1.45-1.55m

En ik vind koudbloeden heel mooi, maar ik heb graag meer type paard.

Mensen hier die mij hun ervaringen en meningen over AV, halfbloed Arabier en Quarters kunnen/willen delen voor recreatief doel?

Een grote passie voor kleine paardjes.

Volg onze veulentjes in 2023!
[KS-MK] Mini’s verwachten mini’s bij Spots N Dots Paradise 2023


goldyc

Berichten: 654
Geregistreerd: 31-10-20

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 15:24

Hier een arabier-eigenaar. Ik heb er een maar ik ken er meerdere, sommige zijn rustiger dan mijn eigen paard en andere zijn ergere driftkikkers.

Mijn eigen paard is ongeveer het betrouwbaarste dier dat ik ken in de zin dat ze je nooit opzettelijk op de grond zal gooien of over je heen zou lopen. Natuurlijk komt bij dat laatste stukje ook wat opvoeding kijken, zo is ze niet geboren denk ik. Ze is echter ook erg schrikkerig van zichzelf, maar ik ben van mezelf erg chill bij paarden dus als ze schrikt, kan ik daar rustig bij blijven. Dan merkt ze binnen de 3 tellen dat ik er geen drama van maak en dan beseft ze zelf ook snel dat ze toch echt niet doodgaat, en dan kunnen we weer verder. Ze is wel ongeveer bomproof naar verkeer toe, groot en klein, maar ze schrikt gewoon van veel stomme dingen zoals een opvliegende vogel, vallend blaadje, etc. Het maakt niet uit of ik haar in een binnenbak of in ene buitenbak of een bos rijdt wat het schrikken betreft, ze is op verplaatsing/buitenrit even braaf als thuis. Ik heb arabieren gezien die veel erger waren, die schrokken en ook in hun schrik bleven hangen, maar ik heb er ook al een paar gezien die dan weer helemaal niet reageren op vallende blaadjes of enge schaduwen of opvliegende vogels en die in wezen veel 'bomproofer' waren dan mijn eigen paardje. (een ervan was dan weer wel erg bang van groot verkeer, maar goed).

Ik heb niet veel ervaring met quarters, maar de exemplaren die ik ken, zijn allemaal chill, al zijn er ook daar bij die wel eens wat kunnen schrikken van iets stoms. Meestal kijken ze even en daarna gaan ze gewoon door alsof er niks gebeurd is.

Ik heb zelf rugklachten en mijn arabier zit hemels voor me. Overigens zaten alle andere (half)arabieren waar ik tot nu toe mee gereden heb, dat ook. Ik denk dat het drift-gehalte bij een halve arabier ook te maken heeft met de andere kant. Ik heb er 2 zelf gekend, de ene was inderdaad vrij dribbelig en de andere was net erg kalm.

Als ik jou was, zou ik gewoon eens gaan kijken, je merkt enel genoeg of je je zeker voelt bij een paard of niet. Niet elke arabier, of quarter, of wat dan ook, is hetzelfde. Het zou kunnen dat je een schrikkerig exemplaar zoals de mijne tegenkomt en misschien is dat dan niks voor jou (ze zou bij een zenuwachtig persoon zichzelf steeds meer opfokken en steeds gestrester worden denk ik), maar misschien kom je er eentje tegen die niet erg schrikkerig is van zichzelf en is het de match van je leven.

Ik zou, als ik jou was, wel begeleiding zoeken die je kan helpen om zelfverzekerd rond te leren rijden op je paardje. Zeker bij een nieuw paard is alles altijd wat onzeker en spannend, terwijl het nieuwe paard op zo'n moment meestal zelf ook vrij onzeker en gespannen is. Als je dan een lesgever hebt die je kan helpen, lijkt dat me wel aangewezen. Er zijn ook lesgevers gespecialiseerd in het begeleiden van angstige en/of onzekere ruiters.

Earth

Berichten: 6702
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 15:31

Zoals je zelf al zegt, Arabiertjes kunnen behoorlijk pittig zijn. Maar ook heel braaf, dus het is echt een zoektocht naar eentje die gewoon bij je past. Daarom zou ik ook niet teveel vasthouden aan ras, maar kijken wat de markt te bieden heeft. NRPS gefokte paarden en pony's hebben ook allemaal een scheut vollbloed, maar die worden dan weer gekruist met het een en ander, wat ze vaak maakt toch wat bravere paarden. Maar ook daar zijn uitzonderingen.
Voor je rug zou een arabier niet perse ideaal zijn, omdat ze in beweging vaak niet de meest vlakke rustige gangen hebben. Dan past een quarter je beter, maar een goede, brave en gezonde zijn gewoon heel erg duur, dus dat is dan weer misschien lastig. Al weet ik natuurlijk niet wat je budget is. :)

Run forrest run!!

goldyc

Berichten: 654
Geregistreerd: 31-10-20

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 15:33

Ik kan mijn post niet meer editten maar ik heb toch nog een toevoeging; let bij quarters heel erg op ivm hun gezondheid en zorg zeker dat er een complete paneltest bij zit (laat ook PSSM1 testen als dat niet al gedaan is).

Achterom
Berichten: 22669
Geregistreerd: 28-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 15:39

Ik heb zowel een Arabieren kruising als een quarter. Wat ik heerlijk vind aan mijn kruising is zijn looplust, het is echt een heerlijk paard voor in de bak of op buitenrit met andere paarden. Echter, alleen op buitenrit kan hij niet.
Mijn jonge quarter wel, die heeft ook een heerlijk vlakke jog, maar mist de looplust van mijn andere paard. Ze hebben dus beide hun voors en tegens.

Knolselder

Berichten: 4123
Geregistreerd: 28-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-22 16:00

Op vakantie vraag ik ook elk jaar naar hetzelfde paard omdat ze zo heerlijk rijdt. Echter 1x moest ik op een koudbloed en ik heb heel de rit pijn gehad.

Ik weet natuurlijk dat in alle rassen ook verschillende karakters zitten en je ook met iets helemaal anders thuis kan komen. Maar vaak zijn bepaalde rassen toch ook gekend om over het algemeen bepaalde karakter eigenschappen.

Ik overweeg ook om eerst bvb een braaf paard in halve stal te nemen, om mijn vertrouwen weer wat op te krikken en zo ‘stabieler’ aan een zoektocht te beginnen.
Maar het is wel fijn om al een soort richtlijn te hebben. Anders is er zoveel om te bekijken dat je door de bomen het bos niet ziet.

Een grote passie voor kleine paardjes.

Volg onze veulentjes in 2023!
[KS-MK] Mini’s verwachten mini’s bij Spots N Dots Paradise 2023

xAnthea

Berichten: 4411
Geregistreerd: 18-09-10
Woonplaats: Belgie

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 00:14

Heb je al aan een gangenpaard gedacht? Met rugklachten misschien ook geen slechte match :)

♡ Ferdo ♡ Siyah ♡ Lino ♡

JJ4

Berichten: 586
Geregistreerd: 14-02-18
Woonplaats: Op de grens van Drenthe met Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 00:35

Ik heb een quarter (paint ;)) x criollo en in de omgang is het een superfijn paardje, ik heb er nog niet opgezeten want hij is nog te jong, maar ik zie nu al dat, dat heel fijn zitten wordt. :j
Hij laat tot nu een gematigd temperament zien zonder sloom te zijn.

Mijn half arabier x new forrest van vroeger, was een superlief dier, maar bleef op buitenritten schrikken van alles en nog wat. Heb alles binnen mijn kunnen geprobeerd om dit gedrag op te lossen, maar is me uiteindelijk niet gelukt. Ben er gelukkig nooit afgevallen, maar het was vermoeiend rijden.

Spoiler:
You’re nosy, I like you already!

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 02:13

Wij hebben al jaren quarters en ik ga alleen nog voor quarters. Heb een hernia gehad en al een tijd reuma, maar vind de gangen erg fijn.

Nu broer, zus en haar zoon. Hun moeder/oma hadden we ook en die was echt wel heel vlot. Zoonlief mist die looplust wel, maar is super comfortabel. ( en hij is fysiek en mentaal wel ooit kapot getraind )

Mn merrie zit precies tussen moeder en broer in. Is wel iets minder "cool" maar als je met haar kan, kan je er alles mee. Haar zoon laat veel talent en hele fijne gangen zien.

We hebben nog andere quarters gehad waarvan ik er maar 1 wat minder vond qua gangen. Heb wel op quarters van anderen gezeten en zou voor bepaalde bloedlijnen daarom niet zo snel gaan.
Wij zijn wel meer van de reining types.

Ik had ook 19jr nog een new forest en super lief, braaf etc, maar heb het elders ook geschreven. Ik reed hem eerst en dan een quarter. Hij was echt wel fijn, maar na een quarter minder fijn.

Vroeger ook nrps gehad en 3/4 arabier die ik ook heel fijn vond. Heethoofd zegt me niks over betrouwbaarheid. Mijn oude stuiterbal zou er nooit vandoor zijn gegaan of echt iets heel geks hebben gedaan dat je niet kan uitzitten.
Dat heb ik met slomere type's wel anders meegemaakt en gezien.

Britt_xxx
Berichten: 985
Geregistreerd: 05-03-19
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 09:26

Het verschilt natuurlijk ook per individueel dier, maar ik heb een halfbloedje, NRPS met 60% bloed, en dat is een geweldig braaf dier. Heel stabiel, schrikt bijna nooit, is er nog nooit vandoor gegaan. In het begin was ik zelf wel wat bang, maar hij heeft dit nooit gespiegeld, wat ontzettend fijn was. Dus ik herken je verhalen over de Arabiertjes heel goed, en zou ze dus zeker blijven overwegen!

Flip. <3 Van mij sinds 03/07/20.
Yeah with every broken bone, I swear I lived

Popstra
Berichten: 12845
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 10:24

Niet alle quarters zitten fijn hoor.
Die moet je ook echt eerst gaan voelen

Ik l*l niet met de wind mee nee...

lovechicco

Berichten: 47
Geregistreerd: 17-10-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 10:46

Hier ook veel positieve ervaringen met de paints en quarters. Ik rijd 2 totaal verschillende, De quarter (v. Smart Like Juice) is wat sensibeler en een echte clown. Wel ontzettend mensgericht en betrouwbaar. De paint (v. Pepp O lena Chex) is ook ontzettend vriendelijk en een echte allemansvriend, maar soms liever lui dan moe. Beide paarden zijn ontzettend nuchter. Het zijn beide fantastische paarden, de eigenaar van de quarter rug/bekken klachten en kan zo nog fijn rijden. Wel verschilt het inderdaad echt wel per paard, zoals Popstra zegt, want op de paint kan de ook rijden, maar zit ze minder fijn. Zo wat ik hoor lijkt het ras echt wel te matchen, maar kijk inderdaad goed naar de achtergrond van het paard en vergeet niet dat quarters etc best heel prijzig kunnen zijn :)

Wil je onze avonturen volgen? Dat kan! @lovechicco op instagram :)

Elisa2

Berichten: 33269
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 10:51

Ik zou ook een quarter of paint (of kruising) aanraden omdat het over het algemeen heerlijke nuchtere en makkelijke dieren zijn met vlakke gangen wat fijn is bij rugklachten. Wel inderdaad goed op de gezondheid letten en er gewoon verschillende gaan uitproberen.

Eerst weer een tijdje op een braaf paard gaan rijden om weer vertrouwen te krijgen lijkt me ook heel verstandig.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

herr_balou
Berichten: 1147
Geregistreerd: 03-06-19
Woonplaats: Zuiden van Noord-Holland

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 13:28

Arabier (kruising). Of al eens gedacht aan Berber? Akhal Teke?

D_akota

Berichten: 438
Geregistreerd: 21-11-18
Woonplaats: Aan de bosrand

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-22 13:38

Ik heb ook een quarter. Heb haar pas in laten rijden toen ze 3.5 was. Ze is lekker cool in haar hoofd met rijden (op de wei niet altijd :x ). En ze zit super, wat fijn is voor mij rug.

I was normal, two horses ago…

Knolselder

Berichten: 4123
Geregistreerd: 28-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-22 20:45

Ook al heb ik nog even tijd om te sparen, ik denk dat de ‘uniekere’ rassen zoals een Akhal Teke en Criollo’s al heel hoog geprijsd zijn door de uniekheid van het ras. Als je die dan nog bereden wil… :+

Bij de Quarters zie ik dat je dus heel goed moet kijken naar de juiste bloedlijnen. Dat vind ik dus wel eng gezien ik daar helemaal niets van ken := D Dan zal ik voor dat ras toch een goed aanspreekpunt moeten vinden.

Zowiezo zal ik er verschillende moeten gaan uitproberen en rijden.

Gangenpaarden ook al aan gedacht, maar heb ik nog nooit bereden. Ik kom dan ook niet verder dan een IJslander of Rocky Mountain.

Een grote passie voor kleine paardjes.

Volg onze veulentjes in 2023!
[KS-MK] Mini’s verwachten mini’s bij Spots N Dots Paradise 2023

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-22 02:57

Laat het je vooral niet afschrikken. Van elk ras kan je wel voor-en nadelen benoemen en iedereen zal zijn eigen voorkeur de beste en leukste vinden. Ik ook. Hoewel ik onwijs gek ben op shetlanders en die hier ook echt niet mogen ontbreken.

En ik vind ook genoeg andere rassen of bepaalde paarden ontzettend leuk, mooi, grappig, maar iets voor jezelf wat aan alle wensen voldoet is toch een totaal pakketje.

Ik ben juist weer wat huiverig met de hype van alle Spaanse import paarden. Ze zijn prachtig en kende voorheen wel een paar die ik zeker aantrekkelijk vond, maar nu hoor ik ook wel van de nadelen bij de import paarden.

Arabieren........dat is ook zo een groot en breed ras, dat het daar ook alle kanten op kan.

Gezond is altijd belangrijk, ongeacht ras. Ik denk dat vooral nuchter kijken, mensen meenemen en meerdere paarden bekijken goed kan zijn. Veel mensen hebben op een gegeven moment iets te weinig geduld en worden iets te snel verliefd............Kan ik me alles bij voorstellen, maar soms is het niet handig :o

Knolselder

Berichten: 4123
Geregistreerd: 28-12-10

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-22 12:24

Ja ik ben alleen de enige in mijn omgeving die iets met paarden heeft. Iemand meenemen met voldoende ervaring is dus nog een dingetje :')

Ik weet ook niet wat ik van de Spaanse import miet vinden. Een paar jaar terug las ik nog dat zovelen eigenlijk niet goed zijn in hun
Benen.

Ik ga nu geen hoge sport doen, maar ik ben wel altijd bang om een medische mallemolen te kopen waar ik uiteindelijk alleen maar miserie mee heb.
Zowiezo moet het paard dus gekeurd mogen worden voor verkoop.

Een grote passie voor kleine paardjes.

Volg onze veulentjes in 2023!
[KS-MK] Mini’s verwachten mini’s bij Spots N Dots Paradise 2023

Popstra
Berichten: 12845
Geregistreerd: 21-06-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-22 13:03

Knolselder schreef:
Ook al heb ik nog even tijd om te sparen, ik denk dat de ‘uniekere’ rassen zoals een Akhal Teke en Criollo’s al heel hoog geprijsd zijn door de uniekheid van het ras. Als je die dan nog bereden wil… :+

Bij de Quarters zie ik dat je dus heel goed moet kijken naar de juiste bloedlijnen. Dat vind ik dus wel eng gezien ik daar helemaal niets van ken := D Dan zal ik voor dat ras toch een goed aanspreekpunt moeten vinden.

Zowiezo zal ik er verschillende moeten gaan uitproberen en rijden.

Gangenpaarden ook al aan gedacht, maar heb ik nog nooit bereden. Ik kom dan ook niet verder dan een IJslander of Rocky Mountain.


Joh, dat je zo moet opletten bij de Quarters hun bloedlijnen dat zal 20 jaar geleden hard nodig geweest zijn maar wil niet zeggen het nu nog zo erg gesteld is.
Er is intussen heel veel ten goede van het ras veranderd maar er zullen hier ongetwijfeld altijd mensen zijn die een hoop negatieve dingen blijven roepen over ze.

Laat ik zo zeggen, in de 14 jaar dat ik Quarters heb gekocht, en dat zijn er best wat heb ik nog nooit gekke ,gezondheids, dingen mee gemaakt. En ik kocht ze al voor het hele panel test gebeuren.
Dus laat je niet gek maken.

Ik l*l niet met de wind mee nee...

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-22 13:22

Ja, wat je zegt. Ook als je niet in de sport wil is het frustrerend als je paarden iets mankeren. Je wil gewoon genieten en leuke dingen kunnen doen.

Als je nu al wat rondkijkt naar wat je interesse wekt, kan je je daarin verdiepen. Stel dat je toch wat leuke quarters ziet, kan je eens op een stal gaan kijken of een wedstrijd. Op startlijsten zie je de namen en kan je vaak best ver komen qua voorouders, type etc.

En als je her en der gaat kijken, krijg je vanzelf wel contact en kan je mensen iets vragen. Meningen verschillen wel enorm, dus zou nooit van 1 iemand op aan gaan.

Earth

Berichten: 6702
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-22 13:41

Zoals ik al zei is het even kritisch kijken naar de Spanjaarden, maar ik ben van mening dat er ook genoeg op de markt zijn die wel goed in 't koppie zijn hoor. Mocht je in t oosten van NL wonen of in t oosten paarden komen bezichtigen, ga ik graag met je mee. Ik help vaker met aankoopbegeleiding en kan wel met een kritische blik kijken :)

Run forrest run!!

_Tarzan

Berichten: 10829
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-22 14:47

Denk wel erover na dat het karakter van bv een Quarter heel anders is dan de Arabier. Vriendin van mij heeft 2 Arabieren en die zijn wat karakter betreft te vergelijken met mijn Spanjaard. Heel meewerkend en vooruitdenkende paarden die wel sensibel zijn maar nooit een pas verkeerd zetten en voor je door het vuur gaan. In ieder geval is dit mijn ervaring.
Ik heb daar zelf heel erg aan moeten wennen toen ik mijn Spanjaard kocht. Ik heb de Spanjaard nu 1,5 jaar en ondanks ik er in het begin niet aan kon wennen aan dat karakter, kan ik nu heel slecht terug wennen aan het 'normale' karakter dat ik terugzie ik mijn pas gekochte Quarter kruising, wat een omschakeling weer, zo'n paard die niet meedenkt en vooruitdenkt :Y)

:¨·.·¨:
`·.
Tarzan, Fuego, Rambo

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-22 13:34

_Tarzan schreef:
Denk wel erover na dat het karakter van bv een Quarter heel anders is dan de Arabier. Vriendin van mij heeft 2 Arabieren en die zijn wat karakter betreft te vergelijken met mijn Spanjaard. Heel meewerkend en vooruitdenkende paarden die wel sensibel zijn maar nooit een pas verkeerd zetten en voor je door het vuur gaan. In ieder geval is dit mijn ervaring.
Ik heb daar zelf heel erg aan moeten wennen toen ik mijn Spanjaard kocht. Ik heb de Spanjaard nu 1,5 jaar en ondanks ik er in het begin niet aan kon wennen aan dat karakter, kan ik nu heel slecht terug wennen aan het 'normale' karakter dat ik terugzie ik mijn pas gekochte Quarter kruising, wat een omschakeling weer, zo'n paard die niet meedenkt en vooruitdenkt :Y)


Elk paard is anders, dus valt zo niks over te zeggen.

Je hebt echt hele brave, makkelijke en niet hete arabieren.

De quarter is een heel groot ras met onwijs veel diversiteit. Je hebt een kruising, dus moet je ook naar de andere helft kijken.

Heb al vele jaren quarters en de een denkt mee of vooruit en de ander wat minder. Ligt aan karakter, maar ook enorm hoe ze zijn getraind.
Je ziet ook wel dat quarters bijv showsmart worden met name in de reining. Daar moet je met trainen echt rekening mee houden. Je hebt verschillende patterns en wil niet dat ze zelf al stoppen of inhouden op het midden bijv. Of halverwege je rundown in gaan houden. En dat gebeurt juist wel heel snel als je daar niet op traint.

En wij hebben echt doodmakke gehad en quarters met wat gevoeliger karakter wat je leuk moet vinden. Wel braaf en betrouwbaar, maar niet een match met iedereen.
Ook qua vlot zijn, hele loperige en wat minder loperig. Soms kan je dat zien aan de bloedlijn wat je ongeveer kan verwachten.

Lukasje
Berichten: 10680
Geregistreerd: 06-01-15

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-22 14:25

Ik begrijp wel waartussen je wat “gevangen” zit.
Ik hou ook van wat gevoelige paarden maar ben na een gebroken rug nmet chronische pijn als gevolg, ook best bang geworden. Zelf heb ik heb gevoel dat wat ik tof vind, niet meer matcht met hoe ik reageer. En dan stel ik me ook de vraag “welk paard moet ik nou in de toekomst kiezen?”.

Vermits je niet al te groot bent, is mss een ijslander ook wel een idee? Fijn voor je rug en vaak toch ook nuchter met voldoende pit.

Don't take anything for granted

Marilu
Berichten: 1180
Geregistreerd: 22-09-15
Woonplaats: ergens in België

Re: Quarter? Arabier? Of toch iets anders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-22 15:11

Wij hebben hier twee quarters, moeder en dochter, en ook een IJslander.
Moeder quarter is een superlief en braaf dier, niet snel bang, maar wel stressgevoelig. Ze heeft een zachte draf en zalige galop.
Dochter quarter is een superlief dier, braaf in de omgang, maar wel snel bang en dus ook wat onvoorspelbaar bij het rijden. Ze heeft een korte, stotende draf en galop.
IJslander is supersensibel, wel braaf, maar dus toch wat onberekenbaar door haar sensibiliteit. Wel heel gemakkelijke gangen.

Waarmee ik dus ook maar even wil aantonen, dat een bepaald ras geen zekerheden biedt op vlak van karaktereigenschappen of gemakkelijke gangen ;)

Als je de verliefdheid op het eerste zicht kan tegenhouden, is het inderdaad verstandig om meerdere paarden te proberen. Zelf ben ik altijd iemand geweest van het snelle beslissen, wegens die instant verliefdheid. Dat kan natuurlijk ook altijd meevallen, hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar kan het echt wel zijn !


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers