Ras van de maand: de Frederiksborger

Moderators: RianneH, Melissa0304, Sica, Neonlight, balance

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 

ras van de maand

de Engelse Volbloed
22 (30%)
de Highland Pony
29 (40%)
de Tinker
21 (29%)

Totaal aantal stemmen: 72


balance
Moderator Kantine

Berichten: 15990
Geregistreerd: 24-08-02

Ras van de maand: de Frederiksborger

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-17 01:32

Iedere maand zal er ander ras in de spotlight staan waar een uitgebreid nieuwsartikel over op de voorpagina over zal verschijnen. Hiervoor kunnen wij jullie hulp goed gebruiken!

Deze maand: De Frederiksborger!
Uit de poll van ons vorige topic kwam de Frederiksborger als volgende ras naar voren, bedankt voor het stemmen :).
Wat maakt de Frederiksborger nu zo speciaal voor jou? Zijn er misschien ook puntjes die wat extra aandacht verdienen bij dit ras volgens jou en waarom? Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen met de Frederiksborger? Heb je grappige, lieve of interessante verhalen of foto's die je graag wilt delen met andere bokkers?

Let op met het delen van foto's, deze zullen óók gebruikt kunnen worden voor de Wiki. Wanneer je een foto plaatst in dit topic met toestemming om te gebruiken voor het artikel, geef je automatisch ook toestemming voor het gebruik op de Wiki. (Je naam zal vermeld worden bij de foto).
Om de hoeveelheid foto's de info niet te laten overstromen vragen we je om niet meer dan 2 foto's ter illustratie toe te voegen :).

Je kunt je informatie, foto's en/of persoonlijke ervaringen tot 20 oktober inzenden, daarna zal het topic op slot gaan en zal de nieuwsredactie een mooi samenhangend artikel maken. Dit artikel zal op de 1ste van de volgende maand op de voorpagina gepubliceerd worden.

Jullie kunnen zelf meebepalen welk ras de volgende maand in de spotlights komt te staan! Bovenaan het topic is een poll met 3 keuzes te vinden. Deze maand kan er gekozen worden tussen de Engelse Volbloed, de Highland pony en de Tinker. Heb jij nog leuke suggesties voor de volgende poll? Stuur deze dan in een pb naar Balance
Dit mogen ook rassen zijn die al eerder in een poll hebben gestaan, als ze nog maar geen topic hebben gehad. (eerdere topics gingen over de Haflinger, IJslander, de Draver en de Clydesdale)
Laatst bijgewerkt door balance op 01-12-17 01:04, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Status topic normaal

Nog 15 stappen zegt 'ie. Dat wordt een rondje koelkast dus :)


Tjinta

Berichten: 3793
Geregistreerd: 16-04-05
Woonplaats: Bauernhof im Emsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-17 09:02

*\o/* *\o/* Als Frederiksborger fokster ben ik natuurlijk echt blij dat "mijn" Fredjes Ras van de Maand geworden is.

De Frederiksborger is van oorsprong een oorlogspaard. De Koning van Denemarken wilde zelf een paard fokken waarmee hij heelhuids weer uit de oorlog mee naar huis kwam maar ook op zondag de sier kon maken als hij te paard of met de koets naar de kerk wilde.
Hij heeft heel veel rassen, voornamelijk barokke, maar ook andere warmbloedrassen gekruisd. Net zolang tot hij een paard fokte wat aan zijn ideeen voldeed. Dit ras noemde hij de Frederiksborger.
Vele prachtige Fredjes zijn zo gefokt. Ze waren moedig, braaf, heel gericht op de mens. Snel en wendbaar en konden een zwaar gewicht (Harnas) dragen. Zoals vele barokke paarden hebben ze een geweldig sterke achterhand waarmee de hoge school oefeningen goed konden worden uitgevoerd.

Vele landsmensen maar ook hooggeplaatste heren uit het buitenland waren gecharmeerd van dit ras. Vele Fredjes kregen een nieuw huis ver weg.
Daarnaast was de verspreiding ook in Denemarken een lastig gegeven. Denemarken heeft een eilandachtige struktuur en de bereikbaarheid was vroeger echt lastig.
Dat betekende uiteindelijk bijna de ondergang van het ras.

De vele paarden die naar het buitenland gingen en de slechte infrastructuur waren een belangrijk punt en het feit dat Deense Koning op kleur is gaan fokken maakte de bloedspreiding niet beter.

Uiteindelijk is hij gestopt met de fokkerij en bleven de Frederiksborgers her en der verspreid over.
Hieruit wordt snel duidelijk dat de Frederiksborger snel zeldzaam geworden is.

Wij zijn via Ton Duivenvoorden en Aletta Stamhuis in het bezit gekomen van een aantal prachtig Frederiksborgers. Rechtstreeks uit Denemarken gehaald. Waar we ze op raszuiverheid en bouw uitgezocht hebben.
Onze Deense merries hebben een raszuiverheidspercentage van 97 en 98 % over 14 Generaties.
Ook zijn er een aantal hengsten uit Denemarken gehaald die in eerste instantie bij de FHF (het Deense Frederiksborger Stamboek) en later bij het Rheinlandse Paardenstamboek, die een speciale afdeling Frederiksborgers hebben, zijn goedgekeurd.

We doen er alles aan om het ras te promoten en weer op de landkaart te zetten. Gewoon omdat het hele fijne paarden zijn.
Alle raskenmerken van vroeger zijn nog duidelijk te herkennen, al is er in de loop der jaren ook wel wat veranderd.

De oorspronkelijke stokmaat van een Fred lag vroeger tussen de 1,55 en de 1,62. Tegenwoordig hebben we raszuivere Fredjes die al over de 1,70 gaan. Waarom en hoe dit gebeurd? Geen idee. Ze worden "vanzelf" groter.
Het karakter van de oorspronkelijke Frederiksborger is nog zeer goed te zien.
Dappere paarden, die echt overal op af gaan. Dat betekend niet dat ze niet "bang" zijn. Ze blazen en knorren net zo vaak als alle andere rassen. Maar in plaats van op de vlucht te slaan, worden ze eerst druk (passage piaff zit er van nature al in _/-\o_ :') ) en vervolgens gaan ze op onderzoek uit.
Heel erg mensgericht zijn ze ook. En ze hebben echt hun voorkeuren voor een bepaald mens.

Verkopen van een Frederiksborger is dan ook niet altijd even "makkelijk". Ze geven duidelijk aan of ze de mens okay vinden of juist ook niet. Zo heb ik een keer een geinteresseerde teleurgesteld naar huis laten gaan omdat het paard waarvoor zij kwam gewoon omdraaide en wegliep. Niet te benaderen.

Frederiksborgers pikken de gevoelens van mensen heel erg op. Spiegelpaarden. Nou weet ik dat alle paarden spiegelen, maar sinds ik Fredjes heb (heb vele rassen daarvoor gehad) vind ik dat dit ras hier wel erg gespecialiseerd in is.

De gangen van een Fred vallen echt onder de barokke kenmerken. De stap in inmiddels al echt goed geworden, draf is met een heel goed achterbeen en de galop ruim gedragen.

De Frederiksborger is eigenlijk van vele markten thuis. Familiepaard dat in de dressuur meekomen kan, springen doen ze ook niet slecht. Koetspaarden zijn het uiteraard ook.
Op dit moment is de Working Equitation in de barokke wereld een groeiende sport waarin de Frederiksborger natuurlijk supergoed kan presteren.

Ik lees mijn stukje nog een keertje door en moet eerlijk zeggen dat het wel een lofzang is. 8-)
Ik ben gewoon superverliefd op mijn ras. Dat moet natuurlijk als fokker ook.
Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen..... het kunnen ook geweldige dramkevers zijn.
Eenmaal iets in hun hoofd betekend...gaan met die banaan. Dan moet je van goede huize komen om dit een andere weg in te sturen.
Lukt wel hoor! Met een goede opvoeding en consequent zijn kom je een heel eind.
Maar een Frederiksborger dwingen is een uitdaging.
Wij zeggen altijd Samenwerken is het sleutelwoord en het paard het idee geven dat het zijn idee is om iets precies zo te doen zoals ik vantevoren heb bedacht. _/-\o_
Ze doen in samenwerking echt heel veel voor je.

Het overwegende deel van de Frederiksborgers die zijn overgebleven zijn Vossen. De meesten met het Sabinogen waardoor je prachtige variaties krijgt.
Gelukkig waren er ook nog zwarte en palomino's waardoor de andere kleuren nu steeds meer terug komen.

Wij hebben hier 4 fokmerries (Engkildegards Amia, Honestas Davinde, Moravitas Catantate en oma Tenna Birkedal die met pensioen is).
Daarnaast staat hier nog een ruin die van mijn vriendin is.
Vorig jaar hebben we besloten de hengtveulens te houden hier op het erf. Beide hengsten zijn echt geweldige paarden en we willen ze graag voorstellen op de hengstenkeuring.
Dat is voor ons een nieuwe uitdaging. Hengsten op een fokkerij.
Tot nu toe gaat het fantastisch. We hebben nog een gasthengst hier in de opfok en de drie heren vermaken zich prima zonder zich te misdragen.
Maar het moeilijkste jaar komt nog. Volgend jaar zijn ze twee en dan zullen de hormonen beslist gaan gieren.

Pffft ik heb er een heel verhaal van gemaakt. Daaruit blijkt wel dat ik met hart en nieren bij dit ras betrokken ben.
In de beginjaren van onze fokkerij heb ik een Gelderse merrie laten dekken door Engekildegards Pilo een prachtige Frederiksborger goedgekeurde dekhengst van Ton Duivenvoorden.
Daar is Honestas Linde uit geboren. Echt een prachtige merrie die zowel aan de fokeisen van een Fred voldoet als ook in de raskenmerken van het Gelderse Stamboek heel goed staat.
Mijn mening is dan ook dat deze twee stamboeken heel goed met elkaar zouden kunnen samenwerken om bloedspreiding zonder verlies van raskenmerken te waarborgen.


Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ik kan nog honderden foto's meer plaatsen. Als er interesse voor is ga ik ze uitzoeken.
Uiteraard hoop ik dat alle Frederiksborgermensen zich hier ook nog melden met foto's en hun verhalen.

Frederiksborger fokkerij Hof Honesta. www.hofhonesta.com

Bralindy

Berichten: 3317
Geregistreerd: 06-11-08

Re: Ras van de maand: de Frederiksborger

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 09:34

Misschien een kleine aantekening: maar tinker is een verzamelnaam van verschillende rassen (denk aan iris cob, grai, skudder en vanner). En ik mis Drumhorse in het poll lijstje :D

"Unable are the loved to die, for love is immortal." - Emily Dickinson

RianneH
Hoofdmoderator Kantine

Berichten: 27243
Geregistreerd: 02-05-05
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 09:34

Wat een prachtige rooien heb je ook Tjinta! <3

En een bruine! :P

"Een draver, is gaver" :D

Tjinta

Berichten: 3793
Geregistreerd: 16-04-05
Woonplaats: Bauernhof im Emsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-17 19:32

Thanks Rianne, ik ben er inmiddels ook helemaal weg van. Hihi.

Frederiksborger fokkerij Hof Honesta. www.hofhonesta.com

JustLizz
Berichten: 1286
Geregistreerd: 11-01-11
Woonplaats: Dongen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 09:16

Wauw Tjinta, wat een top verhaal.. Hoe kom ik hier als mede-fokker, liefhebber van het ras & eigenaresse van een paar van dit soort kanjers nu nog overheen ;) ?!

Ik ben het helemaal eens met jouw verhaal. Wat een bijzonder & geweldig ras!

Ik zal later de tijd nemen om zelf ook mijn ervaringen te delen en wat leuke foto's erbij te plaatsen.

Om alvast een beeld te geven: Tjinta geeft in haar verhaal aan dat de Frederiksborger zelf zijn/haar baasje uitzoekt en dat bleek! Mijn Frederiksborger avontuur begon in Juni 2013 toen ik een advertentie zag van een lief, knap en stoer veulentje: Honestas Sæby.

Na wat heen en weer mailen een afspraak gemaakt om te gaan kijken. Ik moest cursus geven in Duitsland dus zo kon het geregeld worden dat ik op de heenweg langs kon komen en 3 dagen later op de terugweg nog een keer kon komen kijken, zodat ik tijd had om erover na te denken en te beslissen..
Bij de eerste afspraak stonden ze allemaal in de wei en zelfs toen was het al vrij makkelijk om Sæby te benaderen en kon ik al wat kennis maken. Wat een heerlijk ventje! Wat baalde ik dat ik door moest naar Noord Duitsland want had het liefste nog langer bij hem gebleven die dag.

Gelukkig konden we 3 dagen later op de terugweg naar Nederland weer langskomen. Tjinta had de paarden op stal gezet zodat we wat rustiger kennis konden maken.
Saeby lag heerlijk te slapen en Tjinta ging even de camera halen zodat ze wat foto's kon schieten. Toen ze terug kwam was met enkel blikken over en weer duidelijk dat de kleine meneer zn baasje had uitgekozen
Afbeelding

Inmiddels is deze stoere kerel 4 jaar oud en kijk eens wat een prachtige kanjer het is geworden:


Later meer :)!
Afbeelding

Tjinta

Berichten: 3793
Geregistreerd: 16-04-05
Woonplaats: Bauernhof im Emsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-17 19:26

De ontmoeting Saeby en Lizzy vergeet ik echt nooit meer.
Ik trof Saeb liggend in de stal aan en vroeg Lizzy even te wachten. Liggende fotos zijn altijd zo schattig. En hij stond altijd direkt op als ik in de stal kom. Nou ik kom terug en tref dit plaatje aan... echt.... bij mij ging ie altijd direkt staan en bij haar blijft ie gezellig liggen. Tja.... duidelijk.

Frederiksborger fokkerij Hof Honesta. www.hofhonesta.com

Tjinta

Berichten: 3793
Geregistreerd: 16-04-05
Woonplaats: Bauernhof im Emsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-17 20:46

Ik heb nog een paar foto's gezocht!
Afbeelding

Afbeelding
Honestas Lina (RIP)

Afbeelding
Engkildergards Amia

Afbeelding
Honestas Annisse met Kaiser Karl

Afbeelding
Moravita's Cantate

Afbeelding
Honestas Annisse

Frederiksborger fokkerij Hof Honesta. www.hofhonesta.com

RianneH
Hoofdmoderator Kantine

Berichten: 27243
Geregistreerd: 02-05-05
Woonplaats: Amersfoort

Re: Ras van de maand: de Frederiksborger

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-17 20:51

<3 Plaatjes zijn het die merries! Leuk ze weer eens te zien :D

"Een draver, is gaver" :D

balance
Moderator Kantine

Berichten: 15990
Geregistreerd: 24-08-02

Re: Ras van de maand: de Frederiksborger

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-17 22:50

Bedankt voor de reacties in dit topic. Het is alweer tijd voor een slotje. Er zal een samenvatting gemaakt worden die door de NR op 1 november geplaatst zal worden.
Uit de poll is de Highland pony als ras voor de volgende maand gekozen.

Nog 15 stappen zegt 'ie. Dat wordt een rondje koelkast dus :)


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Lauss_, Oehlala, Thioro en 3 bezoekers