Verschil BWP en KWPN

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sevenofnine

Berichten: 115
Geregistreerd: 25-11-13
Woonplaats: België

Verschil BWP en KWPN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-13 14:26

Ik vraag me af wat het verschil nu eigenlijk is tussen KWPN en BWP. Persoonlijk ben ik van mening dat ze bijna hetzelfde zijn (*ontwijkt objecten gegooid door gespecialiseerde KWPN en BWP fokkers), er zijn 2 verschillen die ik zo zelf kan benoemen, maar die komen puur uit eigen observatie:
1 KWPN heeft vaak een kleiner hoofdje dan BWP.
2 BWP is meer springgericht dan KWPN, ik ken zelf wel wat BWP fokkers en geen enkele daarvan is geïnteresseerd in dressuurpaarden kweken.
Kunnen jullie mij verbeteren/hier iets aan toevoegen? Over een verschil in karakter weet ik niets.
Ik moet er misschien bij zeggen dat ik met heel wat BWP paarden gereden heb, maar slechts met 1 KWPN stermerrie (volgens brandmerk) die volgens de eigenaar eigenlijk een Engels volbloed was die bij KWPN gekeurd was.

Ik heb gezocht naar een ouder topic hierover, maar niks gevonden. Lijkt me waarschijnlijk dat ik niet goed gezocht heb? Sorry als dat zo is. :Y)


Magrathea


Berichten: 18547
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 14:27

Punt 2 is denk ik wel het belangrijkste. Dressuur is dan ook het visitekaartje van de Nederlanders, springen van de Belgen :)

Verder waren de BWP's die ik heb gezien net een slagje kleiner en steviger gebouwd dan KWPN'ers, die hebben mi wat langere benen en een groter lichaam. Maar dat kan aan mij liggen :)

We've got to hold on, ready or not - You live for the fight when that's all that you've got - Livin' on a prayer - Bon Jovi
[o]
Een beter Bokt begint bij jezelf! *\o/*

sevenofnine

Berichten: 115
Geregistreerd: 25-11-13
Woonplaats: België

Re: Verschil BWP en KWPN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-13 14:49

Dressuur is zeker de sterkste kant van de KWPN. Dat van die lange benen is denk ik wel juist, KWPN'ers vind ik persoonlijk eleganter gebouwd dan BWP, alleen die kleine hoofdjes zijn soms wat uit proportie. Verschil in hoogte weet ik zo niet, 10 jaar geleden was dat zeker zo, maar ik heb altijd kwekers horen zeggen dat een paard onder de 1.70m te klein is, bijgevolg aan het springgericht kweken denk ik.

Peterina
Berichten: 8889
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 16:43

De verschillen gingen misschien jaren geleden wel op maar er is al zoveel door elkaar gefokt ivm bloedlijnen dat er genetisch gezien weinig of niets verschild tussen de twee Stamboeken.

Beide Stamboeken leveren sportpaarden af met warmbloed bloedvoering. Waar KWPN zijn 'specialiteit' de laatste jaren gelegd heeft op dressuur vlak (mede door invloed van Duitse bloedvoering) heeft het BWP zijn 'specialiteit' gelegd op spring vlak (mede door invloed van Franse bloedvoering).

'Don Fascination': GGK Warmbloed Palomino Dekhengst
http://www.bokt.nl/markt/ad/319113/goed ... oed-hengst
ook op Facebook!

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Re: Verschil BWP en KWPN

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 16:49

Mijn ervaring is dat bwp wat struiser en breder zijn en wat koeler in het hoofd dan de huidige kwpn. Bwp fokt idd nog altijd liever massieve springknollen dan langbenige elegante dressuurpaarden ;-).

xsophiee
Berichten: 129
Geregistreerd: 03-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-13 10:34

Ja idd, bij mij op stal staan er heel veel BWP'ers en die springen idd voornamelijk. Ik heb een KWPN en hij houdt totaal niet van springen en is top in dressuur!

Simson, Fury en Isis ♥

Brainfail

Berichten: 1379
Geregistreerd: 24-01-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-13 10:36

Ik heb juist net een elegante BWP met lange benen en mijn KWPN is klein en compact gebouwd.
Allebij zijn ze springgeffokt maar ik denk dat mijn BWP meer voordeel heeft in de dressuur met zijn lange benen al doet mijn KWPN het ook heel goed.
Mijn BWP:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-UXPEHFGU-G.jpg
KWPN:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-O6F8OFMP-G.jpg

België is wel meer van het springen (veel springwedstrijden en weinig dressuur)
Maar ik denk dat het meer komt omdat België meer bekendere springhengsten heeft waar ze veel mee fokken, waardoor de paarden vaak wat ''compacter'' zijn.
Het valt me wel op hoeveel BWP springhengsten er in Nederland worden gebruikt voor de fok.

sevenofnine

Berichten: 115
Geregistreerd: 25-11-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-13 12:28

Die BWP is heel mooi, Caresje!
Ik hoor hier vaak van BWP kwekers/eigenaars dat dressuurpaarden niet verkopen, omdat er uit Duitsland en Nederland al veel betere dressuurpaarden komen. De beide rassen zijn natuurlijk een mengelmoes van andere warmbloed paarden en er kan eigenlijk vanalles mee gebeuren. Ik vind het een beetje spijtig dat er bij KWPN nu ook meer springgerichte hengsten uit BWP worden gebruikt, ik denk dat de rassen zo heel wisselvallig gaan blijven en bij een KWPN paard heb je al veel meer zekerheid over wat voor vlees je in de kuip hebt dan bij BWP(maar mijn mening daarover word gekleurd door alle mensen die ik tegengekomen ben die denken dat de genen van de hengst alles determineren en het aandeel van de merrie verwaarloosbaar is |o ).


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers