Andalusier in de dressuursport?

Moderators: balance, Lous

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Andalusier in de dressuursport?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-03 00:41

Ik weet wel dat Andalusiers het dressuurpaard bij uitstek zijn, maar dit is dan vooral klassiek en je ziet ze niet zoveel op het hoogste niveau in de dressuursport als bv. warmbloeden.

Ik ben echt helemaal weg van Andalusiers, altijd al geweest. Eigenlijk ook Lusitano's en Lippizaners, maar een Anda vind ik net even mooier. Ik heb altijd gezegd dat ooit er een Andalusier gaat komen. Maarr.. ik ben heel fanatiek in de dressuursport en als er een Andalusier zou komen, dan moet het er wel een zijn die goed kan scoren in de wedstrijdsport. Dus meer een rijtype. Er zijn nogal wat mensen op Bokt die een Andalusier hebben geloof ik, maar nu was ik nieuwsgierig wat jullie ervaring met zo'n paard is in de wedstrijd sport. Ik moet zeggen, alhoewel ik ze prachtig vind, ik erg weinig ervaring met Andalusiers heb. Ik heb zelfs nog nooit fatsoenlijk op een Andalusier gereden (behalve dan een bejaarde ruin die allesbehalve soepel was, maar dat kon ie door zijn verleden niet helpen).

Verder hoor ik altijd van die enthousiaste verhalen over het karakter van deze paarden. Dat trekt me ook enorm aan.
Hoewel ik ruinen altijd een stuk makkelijker in de omgang vind, neig ik voor een Andalusier toch meer naar een hengst, vooral omdat ze dan nog net wat extra's hebben. Ik sta op het punt mijn kwpn ruin te verkopen, omdat ik vind dat hij net dat laatste beetje mist om verder te komen in de dressuur (hij is nu Z2). Hij zou het in principe wel kunnen, maar ik doe het liever goed dan half. Dus is het slim om aan een Anda te denken, of toch maar voor een betere warmbloed gaan?

Zoals bv. die Andalusier van die Spanjaard (ben naam even kwijt) die vind ik geweldig passageren en galoperen, maar het kleine stukje draf dat ik op tv heb gezien vond ik ronduit prut. Zijn er ook Anda's die goed kunnen draven en verruimen (of opz'n minst de aanleg hebben zodat het getraind kan worden)?


napoleon

Berichten: 4078
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 11:35

Ik heb geen Andalusier maar wel een Lipizzaner en ik moet zeggen ik had altijd het idee dat ik niet echt geaccepteerd zou worden binnen de wedstrijdsport...... Ben er dus achter gekomen dat dat absoluut niet waar is Mijn Lipizzaner is wel niet van het "oude" type en ziet er veel meer als een sporttype uit maar word volledig geaccepteerd tijdens de wedstrijden en tijdens de trainingen bij ons op stal. Iedereen vind hem goed meekomen en dat bewijs ligt nu ook al na 6 wedstrijden (waarvan 2 tijdens de Utrechtse Kampioenschappen) en 9 wintpunten in de B.

Ook zijn mijn instructeur en mijn oude bijrijdster (die Nappie smane met mij nu op dit nivo heeft gebracht en Nappie nu zelf op M nivo rijdt ) er van overtuigd dat hij makkelijk Z wedstrijden kan lopen in de toekomst.

Dus, het zegt niet alles.... Knipoog

Dickie
Berichten: 1247
Geregistreerd: 07-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 11:49

Het hangt er denk ik heel erg vanaf wat je doelstelling is; met een Andalusier (of Lusitano in mijn geval, of Lipizzaner etc) kun je best de Z2 halen, maar als je stelt dat je je WPN'er gaat verkopen omdat hij het extra vermogen voor de hogere dressuur mist, vraag ik me af of je niet teleurgesteld gaat zijn. De kans dat je een Anda treft die wel het vermogen heeft om dat extra stapje te maken, lijkt mij persoonlijk vrij klein. En als je die wel vind, betaal je er veel meer voor dan een goede warmbloed.

Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 11:54

Ik denk dat Dickie wel een beetje gelijk heeft. Het zijn geen gangenpaarden en dat zullen ze ook nooit worden.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 11:55

Ik ben kort geleden nog in Andalusie geweest en heb daar uitvoerig gesproken met een fanatiek ruiter in de kassieke rijkunst. Natuurlijk hebben we het ook gehad over klassiek rijden vs sport en Rafael Soto.
Hij kwam er ruiterlijk voor uit dat zijn paarden zeer veel aanleg hebben voor piaffe / passage en de klassieke rijkunst. Als je kiest voor de sport dan komen de Anda's tekort in lengtebuiging en het vermogen om te kunnen verruimen. Dit is inherent aan hun bouw.
Als je echt voor de sport kiest en je wilt een paard met aanleg voor het zware werk, realiser je dan dat het zware werk uit meer bestaat dan piaffe/passage alleen.

napoleon

Berichten: 4078
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 12:14

Klopt ben het helemaal met je eens Jippie, maar met uitzondering van Anda's Lusi's en Lipi's die sport gefokt zijn....... en die zijn er, kijk maar naar mijn Lipizzaner! Hij meet 1.58 hoog heeft geen zware bouw zoals je dat bij de meeste Lipi's ziet en kan nu, na enige training, een hele goede veruiming laten zien waar menigeen bij ons op stal jaloers op is Toch doet ie niet onder voor menig paard wat we nu op wedstrijden hebben zien lopen. Ook zijn hoogte geeft hem geen beperkingen vooral omdat hij hele ruime gangen heeft.

Ik ben van mening dat het ook een heel groot gedeelte aan ligt hoe je je paard traint. Train je hem zo dat de nek, die over het algemeen bij deze paarden kort en breed is, ook kort en breed blijft of train je hem zoals wij doen om zijn nek uit te schuiven en om meer lengte in de hals te krijgen?

Je ziet veel ruiters met dit soort paarden hun paarden te snel "hoog" rijden, men vraagt veel te snel oprichting (hoop dat ik het zo goed uitleg) terwijl als je dit soort paarden langzaam hun bespiering laat opbouwen en veel laag rond en diep rijdt dan komt de nek er vanzelf op maar krijgt ie ook meer lengte in zijn hals. Vind dus ook dat dit geld voor de gangen, ze kunnen ruime gangen hebben maar het is maar net hoe je zo'n paard traint. Het is net als met mensen, de lichaamsbouw kan je uiteraard niet veranderen maar je kan er wel met een aangepaste training ervoor zorgen dat er meer mogelijkheden zijn.....

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 12:54

Toch denk ik dat ook de sport gefokte Anda's, Luisitano's en Lippizaners heel goed mee kunnen draaien in de basis {B-ZZ} maar dat het bij de ZZGP heel moeilijk wordt voor deze paarden.
Pril wil juist een Anda om ZZGP te gaan rijden en dat6 vindik niet zo logisch. Hoeveel van dergelijke paarden zien we terug bij de ZZGP?

Don_Marcello

Berichten: 1226
Geregistreerd: 16-07-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 14:21

Toch kom je ze ook in de gespecialiseerde wedstrijdsport steeds meer tegen, ook op hoger niveau, maar het zijn idd de uitzonderingen zijn die de regel bevestigen. Als je er een treft met voldoende maat en beweging kan het dus wel degelijk.

Florance luyx met bolero doet het goed in de lichte tour en ook het zware werk gaat ze goed af. Ik meen dat Eddy de wolf indertijd met Initator II (nu van suzanne hier op Bokt) ook Intermediar heeft gereden. En de spanjaarden zelf natuurlijk die doen het ook steeds beter nu ze wat meer sportgericht zijn gaan trainen.

Kijk ook eens naar de Lusitano. Die zijn heel erg verwant aan de Andalusier, maar in portugal zijn ze wat eerder iets moderner (sportgericht) gaan fokken.

Jammer dat je blijkbaar niet op de barokke paardendag was bij Tineke Bartels, die hele dag stond in het teken van barokke paarden (Friezen, Lipizaners, Andalusiers en Lusitanos) Jan peters gaf na afloop een interessante lezing.

Kom anders op 7 december eens kijken op de barokke paardenwedstijd in Hoofddorp (basis niveau) !

napoleon

Berichten: 4078
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 19:25

Don_Marcello schreef:
Kom anders op 7 december eens kijken op de barokke paardenwedstijd in Hoofddorp (basis niveau) !


Yeaahh, dan hoop ik mijn laatste winstpunt te halen zodat ik in de L1 mag gaan starten

Jeppy
Berichten: 45
Geregistreerd: 26-11-03
Woonplaats: Den Burg - Texel

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 21:54

Hallo, ik ben een beetje nieuw hier op Bokt, dus ik zal me even voorstellen. Ik ben Marieke van Liere (jeppy op bokt, da's m'n paardje Jesper) Maar de grap is dat ik dus ook al jullie topics over alle barokke paardjes op de voet volg omdat ik ook al lange tijd aan het bedenken ben dat mijn volgende paardje een Andalusier of Lusitano moet worden. Maar ik ga niet over een nacht ijs en zou dus om te beginnen graag eens een barokke paarden wedstrijd willen bezoeken.Dussss... 7 december lees ik, maar waar en hoe laat enz.????

Toeval bestaat niet

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 22:20

wil Pril echt ZZGp starten? Lijken me dure wedstrijden qua transport Knipoog

PS Pril, Perry weg?

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-03 00:21

Bedankt voor jullie reacties! Tja, ik blijf het hele mooie paarden vinden, maar twijfel toch nog steeds behoorlijk. Het uiterlijk en het karakter trekt me het meeste aan met deze paarden, maar als het even kan wil ik er wel graag een set warmbloed basis gangen bij Haha! Ik ben bang dat de Andalusier die aan deze eisen voldoet me een vermogen gaat kosten. En dan zou ik weer liever voor hetzelfde geld een super warmbloed hebben dan een "goede" andalusier. Ik neig op het moment toch weer meer naar een warmbloed moet ik zeggen. Eigenlijk vooral omdat het mee heel erg om die wedstrijden gaat. Ik ben nou eenmaal heel wedstrijdgericht en wil het mezelf niet onnodig moeilijk maken. Zoals Jippie al zegt, het is meer dan alleen passage en piaffe.

Idra

Berichten: 6076
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 00:29

Als jij zo wedstrijdgericht bent, zou ik idd ook weer een warmbloed nemen.
Een fantastisch karakter hebben ze zeker, de andalusiërs, maar je zal hun gangen er ook bij moeten nemen...

En idd, op de stal waar ik Licor kocht stond een paard (andalusier) te koop met zulke kwaliteiten, was net 4 jaar, nou... ze vroegen er echt een fortuin voor. Paard had dus wel een geweldige draf.

Dickie
Berichten: 1247
Geregistreerd: 07-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 01:28

Als het je heel erg om die wedstrijden gaat, twijfel dan niet verder en koop die super warmbloed die je hebben wilt.

Jeppy: het is de hele dag door, op de Haarlemmermeerse Bosmanege volgens mij. Ik start ook, dus zou het moeten weten Lachen.

jackim

Berichten: 596
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 06:51

Pril schreef:
Zoals bv. die Andalusier van die Spanjaard (ben naam even kwijt) die vind ik geweldig passageren en galoperen, maar het kleine stukje draf dat ik op tv heb gezien vond ik ronduit prut. Zijn er ook Anda's die goed kunnen draven en verruimen (of opz'n minst de aanleg hebben zodat het getraind kan worden)?

Ik denk dat je Rafael Soto bedoeld
Afbeelding Zoals niet alle warmbloeden voor de hogere dressuursport geschikt zijn, geld hetzelfde voor andalusiers.
Waarom probeer je niet of je eens een stal met andalusiers mag bezoeken? en gewoon gaan proefrijden op aangeboden P.R.E's en warmbloeden kan geen kwaad. veel succes OK dan!

Don't take life to serious, you never get out of it alive...

cloris

Berichten: 4695
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 11:26

Tja ik ben gezegend met een die geweldige ruime gangen heeft, zijn stap kan beter maar de draf is beter dan menig warmbloed bij ons op stal, maar zoals al eerder gezegd, de een is de ander niet Knipoog

Interesse in Doma Vaquera en/of het rijden met een Garrocha, of dressuurmatige begeleiding? stuur even een pbtje of een mailtje

stalQuoVadis

Berichten: 283
Geregistreerd: 27-01-03
Woonplaats: sneek

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-04 10:21

Wees gerust gesteld. Mijn Lusitano hengst, heeft in maar liefst 2 maanden tijd 8 winstpunten in de Z1 weten te behalen. In deze tijd is hij denk ik maar twee keer afgestraft dat hij een ander ras was, en geen KWPNer. Door zijn werklust weet hij het hart van de jury te veroveren. Dus echt, het kan echt allemaal. Wat ik trouwens wel ondervind is dat je het in de lichtere klasse's moeilijker hebt. Vanaf de M2 wordt het gemakkelijker met een barok paard.
Heel veel succes.
Groetjes Ingrid de Jong.

Mijn twee Lusitano kanjers: Hungria en Frodo.

cinv

Berichten: 2633
Geregistreerd: 01-12-03
Woonplaats: LANDEN (B)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-04 12:47

Het Spaans paard is zo gefokt om een bepaalde bouw te hebben. Hij was bestemd om soepel te zijn , vlug te kunnen weg draaien...enzov..om de stier te kunnen vermijden. Hun gangen zijn dus meer 'verticaal' dan 'horizontaal'. De Spanjaarden verwachten van hun paarden dat ze mooi ogen , elegant en fier zijn , in een woord , goed kunnen showen ! Het moet een prachtig showbeest zijn. Maar nu beseffen ze dat dat de verwachtingen niet meer zijn van het 'moderne' paard en om andalusiers weer op niveau te brengen en ze wéér geliefd te maken en aan de top te zijn , ze iets anders moeten hebben. Iets wat ze niet hebben aan de basis. Mooie en goede gestrekte gangen. Het spaans paard wordt dus van 'morphologie' stillekes veranderd om groter te zijn en meer gestrekten gangen te hebben om aan de top te geraken in dressuur , samen met de europeese paarden. En dat zijn nu meer en meer fokkers bezig...en dat gaat hun redding zijn waarschijnlijk , ze weer aanwezig maken in de wereld van de dressuur...maar er hangt inderdaad een prijskaartje aan. En je moet goed oppassen want deze paarden zijn bekend om dubbel op te letten voor de aankoop aan hun gangen en problemen aan benen:-(...
Enfin ik zal maar eens stoppen zeker Knipoog Ik zou zeggen ga er één, 2 , 3 ...proberen en dan zie je wel . Het moet klikken want het is een heel ander rijstijl en aanpassing Knipoog Bij mij was het liefde op 1ste zicht en hoewel ik thuis nog 2 BWPers en 1 SBSer staan heb..wil ik niets anders meer dan een pre Knipoog Dat karakter, gevoel, slim zijn, zachtaardigheid, temperament, gangen....aaaaah dat is gewoon niet te vergelijken en nergens anders te vinden !!

Wil je een Duitse Dog ? Kijk hier eens http://doguesecours.skynetblogs.be/
AQUA (v.Gribaldi)nieuwe aanwinst : [ITP] AQUA (Gribaldi x Holland ) mijn nieuwe aanwinst

KellyenXena

Berichten: 3615
Geregistreerd: 08-04-03
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-04 19:20

Ik heb een kruising andalusier/ volbloed..Echt een super geweldig karakter..Qua lopen doet ze zeker niet onder voor een ander type sportpaard.Is ook heel fijngevoelig. Nou ja..Kijk maar in mijn profiel,of kom eens langs.

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 08:50

Vaak hebben de Andelusiers zo'n heel apart knikje en lopen zij erg kort dat geld voor wel de meeste I think. Wij hebben er een op stal staan die loopt in de stap heel appart lijkt alsof ze onregelmatig loopt maar dat komt door een heel gek knikje wat ze heeft en we hebben gezien op keuringen dat er meerdere zijn die dat hebben. Maar lopen dat ze kunnen dat is wel een feit hoe moeilijker de oefening hoe leuker ze het vinden!

cinv

Berichten: 2633
Geregistreerd: 01-12-03
Woonplaats: LANDEN (B)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 13:04

Ja en er zijn ook heel veel van die paarden die een slechte gang hebben, ''default'' bij veel van die paarden..daarom moet je goed oppassen...heel vaak problemen met ed gangen daarom moet je dubbel voorzicht zijn...mensen die een goede anda hebben doen ze nie weg Knipoog

Wil je een Duitse Dog ? Kijk hier eens http://doguesecours.skynetblogs.be/
AQUA (v.Gribaldi)nieuwe aanwinst : [ITP] AQUA (Gribaldi x Holland ) mijn nieuwe aanwinst

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 13:47

dus zo'n knikje bij de stap vaak al te zien heet een default... dat wist ik niet intressant, maar de anda die dit heeft wel een goeie lijn kwa ouders enz..

cinv

Berichten: 2633
Geregistreerd: 01-12-03
Woonplaats: LANDEN (B)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 14:15

hangt ervan af hoor..ik kan hem nie zien maa hoe je uitlegd..
Weet ge zelfs met keigoede ouders en lijnen hé , kun je slechte veulens hebben, in ieder ras..anders zou het gemakkelijk zijn Knipoog
Ik ben franstallig dus soms wat moeite om mijn juiste woorden te vinden in ndls , sorry daarvoor hoor Knipoog
groetjes...

Wil je een Duitse Dog ? Kijk hier eens http://doguesecours.skynetblogs.be/
AQUA (v.Gribaldi)nieuwe aanwinst : [ITP] AQUA (Gribaldi x Holland ) mijn nieuwe aanwinst

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 15:38

Ja dat is waar.. Ja het is wel zonde want het is verder een heel gaaf paardje misschien als ze wat rustiger wordt dat het dan een stuk minder gaat worden.

Maakt niet uit hoor ik ben nederlands en ik kan ook nog niet eens mijn eigentaal 100% goed schrijven dus its OK..

gr

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 22:09

Die rare stap heeft onze ruin ook. Krijgt hij als hij erg opgefokt is en zodra ik de teugels los gooi is het over. Het zit er echt in en is er erg moeilijk uit te krijgen. Hij is ook altijd erg hoog gereden en sinds ik hem lager rij gaat hij ruimer draven.

Onze merrie heeft een erg goede stap, draf en galop. Haar vader heeft ook erg goede gangen. Zoals je niet met elke KWPNer GP kan rijden zal het ook niet met elke PRE zo zijn. Maar het valt wel op dat de Spanjaarden zich de laatste tijd beter in de kijker rijden dan de Nederlanders. Misschien stof om over na te denken...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: esmee_2001, Googlebot, Sill_Monster, spookyjim, Tribunals, Veertje2 en 8 bezoekers