Ploegshetlanders? Maaishetlanders?

Moderators: balance, Lous

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
xyzutu2

Berichten: 6701
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Ploegshetlanders? Maaishetlanders?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-03 23:24

Hoi allemaal,

Blacky en Sjors staan nu al weer een aantal jaartjes bij ons in de tuin, maar ik word langzamerhand een beetje zat van het feit dat ik steeds al het zware werk doe (maaien, bomen kappen en aan ze voeren enz.) en zij maar een beetje hun voer aan het omzetten zijn in hoopjes drollen. Mijn nieuwe lijfspreuk is daarom: Wie wil eten, moet zweten. Dat houdt onder andere in dat ik nu niet meer degene ben die loodzware wilgetakkenbossen naar de bak sleept, maar ik er een pony voor zit en fluitend aan het andere eind van het halstertouw meewandel terwijl Blacky of Sjors naast me loopt te zwoegen. Ze mogen al lang blij zijn dat ik ze voor ze afzaag, zou ik zo denken.

Ik heb nu de smaak een beetje te pakken gekregen en ik ben erg benieuwd hoe ik de pony's voor nog meer van dit soort energiebesparende doeleinden kan misbruiken. Ik dacht zelf aan het omploegen van ons weitje dat inmiddels behoorlijk begroeid raakt met onkruid en bovendien erg hard aangestampt begint te worden. Ook maaien zou toch met behulp van onze twee halve pk's moeten kunnen?

Mijn vraag is nu dus: weet iemand of er (kleine) ploegen of maaimachines bestaan voor paardentractie? Mijn vader had het er over dat je een maaiapparaat in elkaar zou kunnen knutselen met behulp van een aantal messenkooien, maar hoe kom je aan die dingen? Ik ben erg benieuwd naar reacties hierop.


mirre
Berichten: 1000
Geregistreerd: 30-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 09:15

mijn oom en tante doen dit met hun fjord. Ze ploegen de wei om als dat nodig is. Deze fjord staat ook voor de kar. Ze heeft dan ook gewoon het tuig van de kar aan, alleen de strengen zijn touwen en die zijn vastgemaakt aan een ploegje. Dit is een ploegje wat je zelf naar beneden in de grond moet duwen. Iemand anders moet dus het paard sturen. Het is erg zwaar, zowel voor degene die de ploeg bestuurd als voor het paard. Mijn oom heeft deze van zijn werk (bedrijf is er niet meer), ik zou niet weten waar je deze zou kunnen kopen, ik kan het eens navragen bij mijn oom.

xyzutu2

Berichten: 6701
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-03 12:39

Graag! Als je meer weet, wil je me dan een pb sturen?

Voor een shetlander alleen is het ploegen van ons weitje (kleibodem) waarschijnlijk veel te zwaar, maar misschien dat ze het in tweespan wel redden. Het lijkt me erg leuk om echt met ze aan het werk te zijn en ook nog iets nuttigs te doen. Ploegen of maaien lijkt me daarvoor ideaal.

Yellowfish

Berichten: 14056
Geregistreerd: 05-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 13:23

Hahah iig een goed i-d van je !!! Lijkt me een heel leuk gezicht 2 van die kleine beestjes voor een ploeg :p

    Pressure is what differentiates a piece of coal from a diamond

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 18:20

xyzutu2 schreef:
ploegen van ons weitje (kleibodem) waarschijnlijk veel te zwaar, maar misschien dat ze het in tweespan wel redden. Het lijkt me erg leuk .


Oéf, klei is érg zwaar en ideaal is dan een dubbelspan koudbloeden.
Hier worden muilezels nog, sporadisch, gebruikt en hun machinerie is identiek voor paarden over te nemen.
Ideaal is het als je enkelschaarsploeg achter een soort mini-sulkietje hangt dat door het paard getrokken wordt. De ploegschaar snijdt dan vandelf op de juiste diepte en de boer hoeft 'alleen maar' te sturen en geleiden. Nog steeds is er dan een tweede man voor de leidsels nodig.
Een alternatief hiervoor is een zetel op de ploeg, maar dan moet die ook achter twee wieltjes of een slede hebben om te diep lopen te voorkomen.
Tis een geweldig idee, maar ik denk dat die twee shetjes voor alles behalve ploegen te gebruiken zijn.
Veel plezier!

When the going gets tough, the DAF gets going.

joortje

Berichten: 10504
Geregistreerd: 06-05-03
Woonplaats: Stadskanaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 20:33

huh muilezel

<3

xyzutu2

Berichten: 6701
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-03 21:27

Ik was al op de gedachte gekomen dat ik geen zware drie-scharen (horizontaal, verticaal en afgedraaid mes) ploeg in zou kunnen zetten omdat dit gewoon veel te zwaar is voor de pony's. Ik zat echter meer te denken aan een soort steekploeg, die bestaat uit een pin vertikaal de grond in. Op die manier scheur je de grond meer open dan dat je hem om ploegt, maar dat laatste schijn je te kunnen bereiken door de ploeg scheef in de grond te steken. Het voordeel van zo'n steekploeg is bovendien dat je de pin ook kunt instellen op diepte, waardoor je het trekken zwaarder of minder zwaar kunt maken, net zoals je wilt. Het schiet natuurlijk voor geen meter op op die manier, maar de oude Grieken deden het ook met ezeltjes (niet op klei, maar op hun eigen rotsbodem) dus misschien dat het hier ook werkt?

Wat ik trouwens niet helemaal begrijp, is waarom je een tweede persoon nodig hebt die de paarden bestuurt. In alle afbeeldingen die ik van ploegende paarden en boeren ken, is er slechts 1 persoon nodig die achter het span loopt en met zijn armen de ploegschaar in de grond houdt, en de teugels om zijn hals geslagen heeft. Natuurlijk kun je je daar hele bloederige ongelukken bij voorstellen, maar zo kan het dus ook met een op elkaar ingespeeld, niet al te hyperactief span.

vuurneon
Berichten: 49885
Geregistreerd: 17-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 22:04

geweldig idee om van de schijtmachines, maaimachines te maken! OK dan!

mirre
Berichten: 1000
Geregistreerd: 30-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-03 11:25

je hebt iemand nodig die de ploeg zelf in de grond duwt, en iemand die het paard stuurt, dit is iig bij mijn oom zo, ik weet niet of dit overal zo is, maar die ploeg moet je zelf in de grond duwen anders gaat het niet

jacqueline

Berichten: 5548
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-03 12:22

Welshcobfan schreef:
geweldig idee om van de schijtmachines, maaimachines te maken! OK dan!


Wahahahahaha....... *LOL*

Ik heb wel eens in een of ander blad (mensport of shetlanderstamboekje) een foto gezien met 2 shets voor de ploeg......
Wel een leuk idee trouwens.......ik hoop dat het je gaat lukken en dat je dan foto's maakt Cheese!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 bezoekers