De AQHA denkt met u mee..

Moderators: SayaJones, Angela

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
K@rin

Berichten: 415
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Maarheeze

De AQHA denkt met u mee..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-11-02 21:36

Of zo willen ze het toch over laten komen. Ik had bij het terugsturen van de papieren van sunny om haar overlijden te laten registreren een gepeperde brief gedaan over wat ik van hun beleid (of liever gebrek daaraan) inzake HYPP vond. Krijg ik vandaag een brief terug van de Executive Director of Registration:

"I will forward your letter to the Stud Book and Registration Committee and I will place your suggestions on their agenda for review during their meetings at the AQHA Anual Convention in March"

Of het daar ook serieus genomen wordt weet ik niet, maar het klinkt in ieder geval wel leuk.


rhynstoner
Berichten: 146
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 21:41

tja het zal wel precies hetzelfde daar zijn als onze politiek hier, een hoop woorden maar weinig daden. jammer maar meestal wel waar! Frusty

feel the power of Nimbo! Knipoog

DubbelDun

Berichten: 68296
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 21:42

Ik denk dat er zeker wel wat mee gedaan wordt, alleen moeten het er wel meer zijn dan alleen jouw brief. Op deze manier is de 227J regel ook eindelijk aangepast geworden. Het duurde alleen even Lips are sealed
Maar alle beetjes helpen en samen staan we sterk

Ik weet niet zeker dat áls een punt op de agenda wordt gezet en er wordt over gestemd of je dan lijfelijk aanwezig moet zijn om je stem te laten gelden op dat moment. Verward

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

rina

Berichten: 8660
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 22:19

Sugarmiss schreef:
Ik denk dat er zeker wel wat mee gedaan wordt, alleen moeten het er wel meer zijn dan alleen jouw brief. Op deze manier is de 227J regel ook eindelijk aangepast geworden. Het duurde alleen even Lips are sealed
Maar alle beetjes helpen en samen staan we sterk

Ik weet niet zeker dat áls een punt op de agenda wordt gezet en er wordt over gestemd of je dan lijfelijk aanwezig moet zijn om je stem te laten gelden op dat moment. Verward


sm en karin is er iets wat we vanuit nederland kunnen doen??? ik ben nu ook lid van de AQHA (eindelijk mijn kwartje op naam Tong uitsteken ), en vind eigenlijk dat er meer gedaan moet worden aan het hele verhaal HYPP.
hebben jullie suggesties Verward ook met oog op dat stemmen.

Maclee

Berichten: 850
Geregistreerd: 29-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 22:55

huh Sunny dood?

ok , even gespit in de topics. Wat een enorm triest verhaal......... en wat een stoer besluit heb je genomen.

Heel goed dat je actie onderneemt. Wij hadden in het (recente) verleden een Impressive merrie die gelukkig n/n was en nog Impressive op het papier had, zodat het duidelijk was. Maar als dat al niet meer het geval is zijn mensen minder alert.

Dat fokbeleid (beleid Verward ) van de AQHA slaat helemaal nergens op! Tijd voor verandering.

Francis

Berichten: 10270
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Twelloooo

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 01:21

Voor zover ik weet kan iedereen een verzoek tot regelaanpassing indienen, maar dan moet je geloof ik een x aantal handtekeningen hebben van medestanders.
Stemmen over een regel kan ook schriftelijk dacht ik. Er is hier vast wel meer over te vinden in het rulebook of op de AQHA-site.
Maar het kan in ieder geval wel, dus als je écht wilt en er voor 'aan het werk' wilt, moet je't gewoon proberen.

Natural forces within us are the true healers of disease. ~ Hippocrates

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 10:06

Marianne schreef:
Dat fokbeleid (beleid Verward ) van de AQHA slaat helemaal nergens op! Tijd voor verandering.


Ik vind dat beleid nog niet zo verkeerd. Oke er worden fouten gemaakt en veranderingen duren lang. Maar er worden in elk geval veranderingen door gevoerd en je hebt als lid een stem als is het maar een klein stemmetje maar het is er 1.

Ik moet er niet aan denken dat we naar het zelfde fokbeleid gaan als sommige andere stamboeken. Waarbij het belangrijker is dat de hengst een goede kom af heeft,mooi en makkelijk (maar niet heus) langs een kereltje in een wit pak rent dan wat hij daadwerkelijk presteerd. O ja om niet te vergeten, je moet wel een bekende zijn bij de keurmeester anders voer je je hengst maar meteen af. Dat uiterlijk belangrijker is dan karakter, zodat je van die veulens fokt die je niet op hun rug dulden of niet te controleren zijn maar ja ze stammen wel af van......

Nee geef mij dit dan maar. Je wordt wel gewaarschuwd voor de risico´s hypp. Het heeft zijn fouten maar dat hebben alle rasverenigingen of het nou om paarden honden of katten gaat. De AQHA is een van de grootste als ze niet de grootste zijn. Dit soort verenigingen bewegen nou eenmaal langzaam, kijk naar grote bedrijven daar gaat ook alles over tig lagen voor het wordt uitgevoerd.
Nee nee geef mij dit maar ipv die ouwe kereltjes met bolhoed uit het stenen tijdperk.

Gisela
Berichten: 1511
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Venray

keuring

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 15:39

In ieder geval hebben ze bij de KWPN een keuring. In Nederland kan elke quarter hengst maar raak dekken, of het nu iets met HYPP te doen heeft of met gewoon solide beenwerk... Aan het been zelf hoef je niets te zien maar dat wil niet zeggen dat er ook niets is. Hoeveel hengstenhouders van quarters hebben foto's van de benen van hun hengst op bijvoorbeeld 5-jarige leeftijd?
Bij de KWPN komen ze al niet op voor de keuring als de eerste foto's niet goed zijn. Zijn ze wel goed en mogen ze naar de keuring dan moeten er om de 2 jaar foto's worden aangeleverd (en dit moet 2 keer gebeuren dus tot het paard 6 is).

Ik zeg niet dat alles bij dressuur of springen heilig is maar op sommige punten kunnen we nog wel iets van ze leren ook (en zij waarschijnlijk ook van ons).

Groetjes, Gisela

Gisela & Paulus, http://www.galaxyquarterhorses.com"
Quarter Horses: Dutchs Peppy Flash, Peppy Dun It Chex, Miss Wimpy Hollywood, Customized Whiz, Cee U In Tinseltown

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 17:23

Je zou gelijk hebben Gisela als die keuringen echt iets voor stelden. Maar dat doen ze niet. Ik hoor van menig fokker/paardenbezitter dat je met je onbekende hengst net zo goed weg kunt blijven. Er wordt meer naar de eigenaar gekeken dan het paard.Met andere woorden erg objectief gaat het er niet aan toe.

Dat van die foto´s van benen is ook maar erg relatief.
De meeste aandoeningen zijn niet erfelijk maar komen voort uit verkeerde belasting en beroerde opfok.
De erfelijke vorm van bv hoefkatrol (als het al erfelijk is) Kan binnen een half jaar ontstaan dus dan hebben die twee keer foto´s tot de 6 jaar absoluut geen waarde vooral als je weet dat dit soort problemen vaak pas na de 7 jaar tevoorschijn komen. De gekeurde hengsten zijn niet altijd (bijna nooit) hengsten die in de sport presteren ze hoeven niet veel te doen en aandoeningen komen dan ook minder snel tevoorschijn.

Als je gaat keuren doe het dan goed anders moet je het achterwegen laten. Je krieert een valse zekerheid voor mensen op deze manier. De manier die het KWPN volgt is doorregen van allerlij voorkeurs behandelingen. Daar wordt je dus ook niet echt blij van. En waar blijven de meries in al dit?? 60% van de merrie komt terug in het veulen. Maar wordt daar aandacht aan besteed bij het KWPN? Zoals ik al schreef als je gaat keuren doe het dan goed of doe het niet!

Nee ze hebben allemaal wel hun fouten. Ik denk dat de AQHA het zo slecht nog niet doet. Niets slechter dan andere stamboeken bedoel ik dan te zeggen.

Ze zouden veel van elkaar kunnen leren maar dat is iets waar je lang heel lang op kunt wachten! Tot die tijd moeten we het doen met ons eigen verstand. En dat is niet zo verkeerd, eigen verantwoordelijkheid nemen bij het kiezen van een hengst voor je merrie. We hebben allemaal een mond om te vragen en ogen om te zien en te lezen.
Daar ga ik dan liever op af dan op wat een stamboek wel of niet zegt.

K@rin

Berichten: 415
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Maarheeze

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-02 17:55

Actie?.......Je kunt doen wat ik ook gedaan heb. Een briefje naar de AQHA met de suggestie hun regelgeving inzake registratie van Impressive afstammelingen aan te passen. Ieder veulen dat van Impressive afstamt verplicht een HYPP test voor er een registratiebewijs wordt afgegeven. Uitslag duidelijk op het registratiebewijs, eventueel hypp-brochure toezenden aan de positief geteste veulens. Iedereen op de hoogte, en toch gewoon opgenomen in het stamboek en beschikbaar voor de sport indien ze niet te erge symptomen hebben. En dan ligt nog steeds de verantwoordelijkheid van wel/niet fokken bij de individuen, maar kan niemand door onwetendheid de boot in gaan.
Doe het voor maart, dan komen dus al die brieven tegelijk tijdens de conventie aan bod.

Sunny
Berichten: 332
Geregistreerd: 20-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 20:02

Nou Adrienne, dat ben ik toch echt niet met je eens. Bij het kwpn kun je altijd op het papier zien of een merrie ster, keur of prestatie of iets dergelijks is. Daarnaast heb je de hengstencompetitie, en ik kan zo een groot aantal hengsten opnoemen die internationaal gelopen hebben. En van die kneuzen die hun derderangs merrie een topfokmerrie vinden heb je overal. Er zijn zat quarters die in de ring heel goed presteren, maar qua exterieur grove fouten/tekortkomingen hebben, die ze ook doorgeven op hun nakomelingen. Ik ben echt geen voorstander van plaatjesfokkerij, maar als je met een hengst dekt hoort hij op belangrijke punten gewoon correct eruit te zien. Nu kan elke hengsteneigenaar zijn paard aanbieden als dekhengst. Ik heb hier niet echt een oplossing voor, maar het kwpn systeem vind ik echt zo slecht nog niet hoor.

Misschien een beetje off topic...

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 20:17

Dacht je nou werkelijk dat in Nederland eventuele gebreken bij een Quarterhengst erg lang onbemerkt kunnen blijven? Geruchten gaan snel, en zijn eerder de wereld in dan de wereld uit. En ook bij de Quarters heb je modeverschijnselen, een hengst die een tijd niet geshowd is, wordt erg snel vergeten.

Waar ik bij het KWPN maar niet over uit ben is waarom een hengst hier maar een bepaald aantal jaren mag dekken. Zelfs twintigjarige hengsten worden op een gegeven moment afgekeurd? Reden? Er is nieuw bloed nodig. Daarom gaat de rasvereniging dat maar even beslissen voor de fokker. Dus niet afkeuren omdat hij niet voldoet of het fokproduct minderwaardig is. Hoezo willekeurig?

Wat je bij de Quarters ziet is dat de verantwoording bij de fokker wordt gelegd. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan, maar de fokproducten zijn er dan ook naar en moeilijk te verkopen. Lineair scoren en nog meer van die kreten zul je bij een Quarter en Paintfokker niet horen. Zijn de resultaten er minder om? Misschien wel en misschien niet. Er wordt mijns inzien teveel naar de papieren gekeken, en minder naar het individu. Maar net zoals het KWPN zijn fouten maakt, doen de Quarter fokkers dat ook. Voorbeeld is HYPP...

Je suis Charlie.

Margee

Berichten: 5299
Geregistreerd: 19-08-01
Woonplaats: Kortenhoef

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 20:25

Cassidy schreef:
Dacht je nou werkelijk dat in Nederland eventuele gebreken bij een Quarterhengst erg lang onbemerkt kunnen blijven? quote]
Ja, en als je dan al een veulen van zo'n hengst hebt? Ben je lekker mee!

Citaat:
Waar ik bij het KWPN maar niet over uit ben is waarom een hengst hier maar een bepaald aantal jaren mag dekken. Zelfs twintigjarige hengsten worden op een gegeven moment afgekeurd? Reden? Er is nieuw bloed nodig. Daarom gaat de rasvereniging dat maar even beslissen voor de fokker. Dus niet afkeuren omdat hij niet voldoet of het fokproduct minderwaardig is.

Volgens mij wordt er goed gekeken naar de prestaties van de veulens. Zijn die slecht, is er toch geen vraag meer naar de hengst. Eigenlijk dus ook weer te laat.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 20:50

Carys"]
[quote="Cassidy schreef:
Dacht je nou werkelijk dat in Nederland eventuele gebreken bij een Quarterhengst erg lang onbemerkt kunnen blijven?

Ja, en als je dan al een veulen van zo'n hengst hebt? Ben je lekker mee!
[/quote]


Dan blijft alleen de hoop dat het veulen dat gebrek niet overneemt. En je zult zelf wel twee keer nadenken voordat je dezelfde hengst gaat gebruiken, denk je niet? En ook bij de Quarters kun je aan het exterieur beoordelen of hij correct is en bij de merrie past....

En fokken blijft gokken hoor. Wil je zekerheid hebben moet je sowieso niet de paarden ingaan...

Je suis Charlie.

DubbelDun

Berichten: 68296
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 21:03

En nu hebben we het alleen nog maar over de hengsten, wat te denken van al die merries die maar terecht/onterecht voor de fok gebruikt worden. Vergeet niet dat meer dan de helft van het veulen van de merrie vandaan komt.

Het is altijd belangrijk vóór je ergens aan begint je te verdiepen in de achtergrond. Ga eens op zoek naar eerdere kinderen van hengst/merrie. Wat presteren ze. Hoe zijn ze gebouwd. Hoe zijn de karakters.
De AQHA-files kunnen een bron van info zijn en Bokt vult de rest wel aan Haha!
Ga iig nooit 'over één nacht ijs'. Of het paard moet zo goedkoop zijn, dat je weet dat garantie 'tot de deur' gaat.

Overigens raken we wat van het thema af Knipoog

De AQHA bedoelt met zijn halterklassen ook niet de a.s. fokproducten te promoten (wat imo wel zou moeten). Misschien dat dit in beginsel wel de bedoeling was, maar nu is het 'halteren' een industrie op zich geworden. In Nederland ligt dit natuurlijk nog heel anders.

Daarom ben ik ook voorstander van de Foundation organisatie. Hier mag een paard pas dan aan de halter meedoen als het in de wedstrijd bewezen heeft in één of meerdere onderdelen uit te blinken. Hier gaat het dus duidelijk wel om toekomstige produkten.

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

K@rin

Berichten: 415
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Maarheeze

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-11-02 23:54

Nou ik heb nog een klein succesje geboekt, en wat dichter bij huis. Ook Bea van tijdschrift De Quarter had van mij een epistel ontvangen waarin ik aandacht voor HYPP vroeg. Vandaag belde ze me op om te vertellen dat ze het HYPP verhaal meeneemt in de aanstaande Hengstenspecial, waar het natuurlijk heel erg op zijn plaats is.
Bovendien heb ik vanavond de tekst voor een website over HYPP afgerond, en ga ik gauw contact met Sprite opnemen, want die zou me helpen bij het maken van de site.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-02 00:32

Een verwijzing naar HYPP heb ik tot voor kort tevergeefs in de hengstenspecial gezocht. Goed dat daar ook eens aandacht aan geschonken wordt.

En waar ik ook tevergeefs naar zoek is een verwijzing naar Lethal White bij de Paints.

Het probleem is alleen dat De Quarter daarmee wel alle eigenaren van HYPP H/N en lethal white (OLWS) gen dragers over zich heen krijgt. Maar petje af voor deze beslissing hoor!

Je suis Charlie.

10y

Berichten: 1566
Geregistreerd: 01-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-02 00:52

Dat zou triest zijn van de eigenaren van HYPP H/N en N/H en zelfs H/H en de OLWS gen dragers als ze dat deden.

Ik begrijp ook niet waarom nu persé uit iedere merrie een veulen of meer gefokt moet worden, maakt niet uit wat voor merrie van wat voor kwaliteit. Toch wel ene kwestie van "gelddenken" lijkt me. Ik ben er ook niet voor om maar met iedere hengst te gaan dekken.

Het is echter je eigen verantwoordelijkheid als je een goed fokproduct wilt hebben, naar alle eigenschappen van zowel de hengst en ook de merrie te kijken. Het doel van de fokkerij is toch te verbeteren of vergis ik me soms.

Niet eens ben ik het met de stelling dat paarden zich eerst bewezen moeten hebben in de sport voor ze aan de halterklassen mogen deelnemen. Waarom eigenlijk? Bij de Amerikaanse stamboeken is dit een klasse die op zich zelf staat. Een goed getrained en succesvol reiningpaard is meestal geen halterpaard en een specifiek halterpaard is voor het overgrote deel geen reiner. Het is maar net hoe je ertegen aan kijkt.
Eens ben ik het met de stelling dat alle afstammelingen van een HYPP N/H of H/N ouder getest moeten worden. Maar daar hebben we het al eens eerder over gehad hier op bokt. De keus en het risico is dan je eigen verantwoordelijkheid. Het beste is dat de AQHA dezelfde regel in zou voeren als de ApHc. Maar ik denk dat je in de VS dat er niet doorheen krijgt al schrijven we hier nog zoveel brieven. De industry dara heeft een te machtige lobby.

Zelfs als je een minderheid van 1 bent, de waarheid blijft de waarheid. (Gandhi)
He who lights the match, will catch the fire one day.

Je zult maar een ééndagsvliegje zijn en je dag niet hebben.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers