westernpaarden verreden?

Moderators: Angela, SayaJones

 
 
germie

Berichten: 15457
Geregistreerd: 02-04-02

westernpaarden verreden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-02 08:29

Als je als Engels ruiter een western gereden paard koopt, en je wilt het paard omscholen, is dan een westerngereden paard in de ogen van een ruiter in engelse styl verreden?

Bij ons in de les rijdt een vrouw met een bont paard, het paard is een sterrenkijker en een jaknikker. Verder raced het paard ook nog. Volgens haar komt dit doordt het paard tot een half jaar terug westerngereden is. Zij heeft het paard dus een half jaar terug gekocht.
Zelf geloof ik hier niet in, volgens mij is het paar met 'westernzadel' gereden en niet westerngereden.
Ook een westernpaard moet toch ontspannen en laag willen lopen met het hoofd? Dat de stylen anders zijn, ok, je wilt als engels ruiter immers geen walk trot and jog (maar stap, draf en galop), maar dit is een totaal gestressd paard, dus ik geloof niet zo in 'western gereden paard', maar dus eerder in 'met westernzadel gereden'. Ik denk eerder dat dit paard gewoon verreden is. Wat denken jullie hiervan? (ik heb er zelf niet opgereden, maar als het paard dus in de les loopt is het het een bonk stress)

Paardrijden kan iedereen leren, maar de rijkunst beheersen is een ander verhaal.


BlackWych

Berichten: 1971
Geregistreerd: 03-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 08:38

Ik ken een western gereden paard waarvan de eigenaresse (na jarenlang western te hebben gereden) heeft besloten engels te gaan rijden en dat ook alweer een paar jaar doet. Voor zover ik weet ziet-ie er prima uit en gaat het uitstekend en niets van de problemen die jij beschreven hebt.

Ik denk inderdaad dat die problemen een andere oorzaak hebben en dat de ruiter misschien eens wat harder moet werken om zijn koppie naar beneden te rijden (niet trekken en niet met een hele tuigkamer aan zijn koppie).

Ik heb ook wel eens een arabier bereden die verschrikkelijk kon showen. Dat reed echt voor geen meter, maar als ik gewoon reed alsof-ie normaal deed, was het voor hem ook niet fijn en ging-ie vanzelf "normaal" doen Haha!

=^.,.^=

De grootste overwinningen zijn behaald door nog even vol te houden...Remember before you point your finger at someone else to blame, you point at least three fingers at yourself...

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 08:45

Mag ik de mogelijkheid opperen dat als deze Engelse ruiter een Engels gereden paard had gekocht, zij misschien ook wel gemopperd had op de vorige eigenaar?
Veel ruiters schuiven hun eigen onkunde maar af op het paard en/of de vorige ruiter/eigenaar/rijstijl etc.

BlackWych

Berichten: 1971
Geregistreerd: 03-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 12:10

Dat mag! Haha! En volgens mij heb je gelijk *LOL*

=^.,.^=

De grootste overwinningen zijn behaald door nog even vol te houden...Remember before you point your finger at someone else to blame, you point at least three fingers at yourself...

germie

Berichten: 15457
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-02 12:36

volgens mij ook, maar niet volgens de ruiter, vandaar dat ik het hier een vraag Haha!

Paardrijden kan iedereen leren, maar de rijkunst beheersen is een ander verhaal.

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 13:05

Volgens ons dus ook Lachen

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Francis

Berichten: 10271
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Twelloooo

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 18:06

Ik durf zelfs het tegenovergestelde te beweren! Een goedgetraind westernpaard kan juist heel goed over naar het engels!! Een westernpaard heeft n.l. als het goed is op z'n eigen benen leren lopen en uit zichzelf ontspannen en laag te lopen en de achterhand er bij, zonder dat hem dat bij elke pas gevraagd moet worden. Ik heb heel wat engelse paarden gezien en gereden die, zodra je de teugels los gooide, zowat over hun eigen benen struikelden... Een vriendin van mij die vrij hoog engels reed had enorme bewondering voor de manier waarop mijn paard ontspannen aan een losse teugel kon galoperen (en dan was dat dus nog niet eens een echt langzaam galopje). Als zij dat zou proberen met haar paard, zou'ie gaan racen en hoogstwaarschijnlijk op z'n snufferd gaan...

Misschien moet mevrouw eens wat meer met haar benen en minder met haar handen gaan rijden... dat het paard knikt en omhoog gaat met z'n hoofd, zou heel goed uit verzet tegen haar hand kunnen komen! Ook het racen kan daaruit voortkomen.

Natural forces within us are the true healers of disease. ~ Hippocrates

Margee

Berichten: 5304
Geregistreerd: 19-08-01
Woonplaats: Kortenhoef

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 18:12

Citaat:
Misschien moet mevrouw eens wat meer met haar benen en minder met haar handen gaan rijden...

en wat meer met haar verstand. Ze schuift haar eigen onkunde af op een ander en dan is het natuurlijk ook heel makkelijk het westernrijden de schuld te geven.
Ik heb ook zo iemand in de les gehad. Ze kon haar paard heel duidelijk niet aan (een ander kon dat wel hoor) en als je in de buurt kwam begon ze te gillen "pas op het is een hengst hoor". Ja hoor, geweest, lang geleden.
Voor zo'n dier voelt zo'n berijdster ook niet prettig, het geeft geen vertrouwen wat ze nu weer op je rug uitspookt.

pmarena

Berichten: 34672
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 19:25

Als hij al "westerngereden" is , dan iig niet GOED Lachen
Of ze heeft /m in dat half jaar al flink over de zeik gekregen met "Engels" ruk- en plukwerk Tong uitsteken

Wellicht heeft het dier gewoon met een westernzadel erop wat doelloos rondgehobbeld..... wat jij omschrijft hoe het paard loopt , daar zal geen western-geinspireerde ruiter naartoe werken , dat is zeker Haha!

Klinkt alsof ze veels te veel in z'n mond zit te prutsen , en erg mutsig bezig is , iig geen vertrouwensband met het paard heeft....

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP www.fijn-zadel.nl NU GRATIS VERZENDEN VANAF 50 EURO.
Heb je een vraag over een Barefoot-zadel? Kijk eerst even *HIER* Barefoot Nederland - alle nieuwtjes op FACEBOOK
KASSA-koopjes: Slowfeeder hooinetten 20mm, Biothane teugels in allerlei kleuren. *\o/* Klik hier

jilleroo

Berichten: 5617
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 21:29

ben er van overtuigd dat je een western gereden paard beter kunt omscholen naar engels dan andersom.
trouwens wat de rest al zegt. ze zal wel op die typische engelse manier aan het rijdenzijn van hopla teugels erbij en benen eraan. tsja dat werkt niet.....


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

jackie

Berichten: 1541
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Nieuwerkerk a/d IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 22:06

jilleroo schreef:
ben er van overtuigd dat je een western gereden paard beter kunt omscholen naar engels dan andersom.
trouwens wat de rest al zegt. ze zal wel op die typische engelse manier aan het rijdenzijn van hopla teugels erbij en benen eraan. tsja dat werkt niet.....


in allebij rijstijlen heb je helaas ruiters/paarden die niet aan het ideaalbeeld voldoen. als ik moet kiezen, heb ik liever een goed gereden dressuurpaard dan een slecht gereden westernpaard, en omgekeerd natuurlijk. in elk geval is een goed gereden paard ook makkelijker om te scholen naar wat voor stijl dan ook.

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 22:53

Citaat:
Bij ons in de les rijdt een vrouw met een bont paard, het paard is een sterrenkijker en een jaknikker. Verder raced het paard ook nog. Volgens haar komt dit doordt het paard tot een half jaar terug westerngereden is.


Dat zou best eens kunnen. Als iemand op mijn paard rijdt en op de verkeerde manier contact met de paardemond blijft maken, gaat hij inderdaad om meer teugel vragen ... 'jaknikken' zou je kunnen zeggen, hoofd omhoog en gaat steeds sneller lopen.

Een vriendin van mij (engelse ruiter) kan hem echter wel gewoon met 'mondcontact' rijden hoor, ze heeft gewoon een goede rustige hand. Dus dit is niet alleen een kwestie van western/engels.

Misschien moet degene waar het bonte paard van is gewoon eens beginnen met weinig tot geen contact en dat eventueel langzaam wat opvoeren, daar wordt het dier waarschijnlijk een stuk rustiger van. Als ze er dan ook op let dat ze haar benen niet aanklemt als het paard te hard gaat, maar zich probeert te ontspannen, komt het vast wel weer goed Haha!

jilleroo

Berichten: 5617
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 05:45

zeg niet dat alle engelse ruiters zo rijden hoor!!!!!!
maar door onbegrip komt dit wel vaak voor. jammer. maar jah
en i zeg niet dat engels naar western onmogewnlijk is, welnee maar ik vnd gewoon dat omgekeerd gemakkelijker gaat. maar das maar een menig.


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

Jos
Berichten: 4059
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: beets

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 08:29

ik vind dit een niet zo leuk topic.

het onderwerp op zich is er niks mis mee .
maar er wordt hier duidelijk een bepaald persoon bedoeld en die wordt dan vervolgens veroordeeld.
misschien wel door mensen die dat persoon helemaal niet kennen.
ik in iedergeval niet.

sorry, maar ik moest dit toch ff kwijt.

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 08:52

mijn vriendin rijdt met haar westerngereden paard, voor de lol, zo even in de M1 een winstspunt, na twee weken oefenen. Ik rijdt mijn paard western en dressuur en ik heb nooit problemen met ja-knikken en racen. Goed voorwaarts rijden en netjes omlaag vragen wil denk ik wel helpen, in welke stijl je ook rijdt....

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 11:36

Jos heeft helemaal gelijk, je kunt niet over een situatie oordelen als je de situatie persoonlijk niet kent. Ik ken die persoon ook niet en weet tenslotte niet wat er aan de hand is dus ik kan maar beter m'n mond houden

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 12:56

Misschien dat mensen daarom ook woorden als 'mogelijk' en 'misschien' gebruiken Verward
Tuurlijk ken je betreffende persoon niet, maar helaas hoor ik (vooral op Bokt) nogal vaak dat alles aan vorige eigenaren etc. ligt... Frusty

Jos
Berichten: 4059
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: beets

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 13:23

oke sonja,
maar in dit geval horen we het verhaal uit de 2e hand.
niet het persoon zelf spreekt hier op bokt.

en we kennen allemaal wel het spelletje "ik ga op reis en ik neem mee........."

germie

Berichten: 15457
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-02 13:29

Ja jos, maar ik heb niet het idee dat ik iemand in dit topic voor schut zet. Ik noem geen namen, geen details verder.
Het gaat er gewoon om dat deze persoon haar niet geheel volgens het boekje lopende paard toeschrijft aan een westernruiter/westernrijden.

Ik opper ook niet dat het aan de ruiter ligt, ik vraag alleen in eerste instantie of het van het westernrijden komt, of van het rondhobbelen met westernzadel. Dus ik val niemand aan, beledig niemand, noem geen namen enz.
Tja, als dan iemand zich aangesproken voelt.......................kan ik er ook niets meer aan doen.

Paardrijden kan iedereen leren, maar de rijkunst beheersen is een ander verhaal.

DubbelDun

Berichten: 68445
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 13:31

Jos schreef:
...het onderwerp op zich is er niks mis mee .
maar er wordt hier duidelijk een bepaald persoon bedoeld en die wordt dan vervolgens veroordeeld, misschien wel door mensen die dat persoon helemaal niet kennen....


De poster (Germie) is behoorlijk anoniem Knipoog (Zie profiel) en er worden geen namen genoemd in de tekst, dus zo direkt zie ik geen schade aan een bepaalde persoon.

Natuurlijk zullen er ruiters zijn die al snel de schuld bij het paard leggen als er iets niet lekker loopt. En dat dat wordt tegengesproken door westerners die het westernrijden een warm hart toedraagt is ook logisch Knipoog .
Als er in de tekst gestaan had dat dezelfde ruiter al meerdere paarden ' versleten' heeft kun je je gaan afvragen waar de fout waarschijnlijk zal zitten.
Maar laten we onze kop niet in het zand steken: er lopen heel veel westerngereden paarden rond die bepaald niet fris in de kop zijn. Lips are sealed
Of dit het resultaat is van onkunde van de ruiter of van een bepaald trainingsschema laat ik in het midden Cool

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Jos
Berichten: 4059
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: beets

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 15:22

ik bedoel dat er in een aantal reakties toch geopperd wordt dat de ruiter "dit of dat" verkeerd doet.
volgens mij kan je dat naar aanleiding van het topic niet bepalen

maar ja , ik zal het allemaal wel weer verkeerd lezen Verward

jilleroo

Berichten: 5617
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 15:30

denk dat dit een verwarrende topic is!!!!!
wil wel even zeggen dat ik in ieder geval niet iemand ga beoordelen omdat zoals eerder gezegt ik de person niet ken en dan nog veroordeel ik niemand.
maar ik snap wat je bedoeld jos.


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 15:39

Jos schreef:
ik bedoel dat er in een aantal reakties toch geopperd wordt dat de ruiter "dit of dat" verkeerd doet.
volgens mij kan je dat naar aanleiding van het topic niet bepalen

maar ja , ik zal het allemaal wel weer verkeerd lezen Verward


Dan kunnen we ook vragen of heel Rijtechnisch eraf geknikkerd wordt, want aan de hand van een stuk tekst kun je NOOIT bepalen wat er fout is en/of beter kan. Maar door verschillende invalshoeken kan iemand wel aan het denken gezet worden en problemen eens vanuit andere ogen bekijken. ALS je daar voor open staat tenminste.
Maar helaas gaat dat voor dit topic idd niet op, omdat betreffende ruiter vermoedelijk niet hier komt.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 15:40

Zonder iemand aan te willen vallen krijg ik het gevoel als ik dat berichtje lees, dat die mevrouw gewoon weer iemand is die absoluut niet weet wat western rijden is. Dat het een serieuze tak van de paardensport is en niet het rijden op zijn jbf-jes.
Zulke mensen kom ik regelmatig tegen, de vorige pensionhouder waar onze paarden stonden nam het ook niet echt serieus, hij vond het 'een leuke manier om met je paard om te gaan'. Hij gaf zelfs mensen les in westernrijden zonder ook maar ooit een westernruiter gezien te hebben! Zulke mensen blijf je altijd houden, daar doe je niets aan. Het enige dat je kunt proberen is haar uit te leggen dat een western gereden paard niet per definitie een verreden paard is. Ik geloof direct dat er paarden bij zijn waar de eigenaar van denkt dat hij/zij die goed western heeft ingereden (hobby westernruiters of meer vrije tijds ruiters met een westernzadel), maar dat als je zo'n paard aan een echt ervaren westernruiter geeft dat die zal denken dat het paard verreden is. Dit is in de western, dressuur en springsport precies gelijk.

Margee

Berichten: 5304
Geregistreerd: 19-08-01
Woonplaats: Kortenhoef

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 18:26

Jolande, dat is nou precies waarom ik altijd pi... wordt bij dergelijke opmerkingen. Wij spelen blijkbaar voornamelijk met lasso's en Blokker pistooltjes. Onze rijstijl is raar en als er iets fout is met het paard ligt het altijd daaraan. Ook al train ik niet fanatiek en rijd ik vooral recreatief, ik ben wel serieus een westernruiter die echt niet meer terug wil op een postzegeltje!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers