Cuttingpaarden

Moderators: SayaJones, Angela

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
DubbelDun

Berichten: 68290
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Cuttingpaarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-08-02 22:52

Kan iemand mij serieus uitleggen waarom er met een cuttingpaard alleen met koeien gewerkt mag/kan worden Verward
Me dunkt dat het beest ook wel eens een uitstapje naar de pleasure/trail of zo zou willen/kunnen maken.
Alle inbreng is welkom Knipoog

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel


Smokey

Berichten: 223
Geregistreerd: 31-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 00:07

Zou niet weten waarom het niet zou kunnen, echter het uitstapje van mijn vol in training staande reinertje was een succes, een lachsucces uiteraard. Het paard had er onwijs veel plezier aan, maar in het kleine vierkant meende hij een superspin te moeten maken en dan met 4 benen tegelijk eruit te springen. Achterwaarts door de L ging goed totdat we de bocht om moesten. Hij dacht echter, fijn, een rollback. De brug (eerste keer) was racetempo en bij het hekje heb ik maar de noodrem getrokken. Hij was er anders of overheen of doorheen. De tonnen vond hij prachtig, maar niet zoals het in de trail bedoeld was. Maar we hebben allebei samen met een paar toeschouwers verschrikkelijke lol gehad. Ik denk gewoon dat de paarden zoals cutters en reiners die puur en alleen op die onderdelen zijn getraind het er net zo zouden afbrengen als die van mij en dat de ruiters ook helemaal niet geinteresseerd zijn om eens wat anders te doen. Thuis wordt nu ook regelmtig een bruggetje en de balkjes gedaan in de training en dat gaat nu best goed en hij vindt het gewoon leuk als afwisseling. Het is echter niks voor een wedstrijd. Hij zal nooit meer een all rounder worden. Aan de andere kant zou het voor het geestelijk welzijn van zulke paarden best eens goed zijn die afwisseling. Die van mij had nog nooit een weiland of een bos kunnen zien. Nu dus wel en hij vindt het prachtig. Maar waarom het niet zou mogen, daar kan ik geen zinnig antwoord op bedenken.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 08:38

Ik denk dat een cuttingpaard ook prima kan presteren in een andere klasse, maar dat je het dan wel hebt over echt het omscholen van een paard, met daarbij het risico op mislukking wat je met elke omscholing hebt.
Hetzelfde als met het reiningpaardje van hierboven. Want met alle respect, maar als je paard in een L-achterwaarts denkt dat íe een rollback moet maken, dan heb je dus A. niet getraind voor de trail en dacht je blijkbaar dat iedereen dat wel effe kon doen, en B. geef je dan dus slordige/onjuiste hulpen want die van een rollback of het omzetten van de achterhand tijdens achterwaarts zijn toch echt niet hetzelfde. Kwestie van trainen dus.

Mac

Berichten: 10578
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 09:07

Volgens mij moet het wel kunnen hoor. Misschien moet je het niet allemaal tegelijk doen, maar in achtereenvolgende seizoenen voor verschillende disciplines trainen. Even een (niet geheel onwillekeurig Haha! ) voorbeeld: Bandits Lasan (APHA) heeft ROM's in Hunter Under Saddle, Barrel Racing, Cutting, Pole Bending, Reining, Western Pleasure en Western Riding.

Las laatst nog een artikel in een Amerikaans blad: "Bust Reiner Burnout". Hun advies om reiners fris te houden? Af en toe op koeien werken!

jesdepes
Berichten: 246
Geregistreerd: 17-01-02
Woonplaats: wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 09:14

afwisseling is altijd goed voor een paard daar blijven ze lekker fris en vrolijk van. mensen die aan cutting doen denken (denk ik Haha!) misschien dat ze zo al genoeg afwisseling hebben.
sonja:
sommige reiners zijn zo fijn afgesteld dat ze op de kleinste hulp al een roll-back, spin, whatever maken. tja en als jij dan net in gedachten had om door een L te gaan...te laat...

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 09:21

jesdepes schreef:
sonja:
sommige reiners zijn zo fijn afgesteld dat ze op de kleinste hulp al een roll-back, spin, whatever maken. tja en als jij dan net in gedachten had om door een L te gaan...te laat...


Ook een reiningpaard moet leren wachten en mag niet zelf het initiatief nemen. Dus toch weer een kwestie van trainen, trainen, trainen....

Jemille

Berichten: 307
Geregistreerd: 21-11-01
Woonplaats: Heerhugowaard

Cutting paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 09:22

Cutting paarden reageren uit zichzelf. Vaak denk jij dat een koe bijvoorbeeld links gaat maar gaat uiteindelijk rechts. Je paard heeft dat dan gelijk door en probeert hem tegen te houden. Jou reactie was dus te laat geweest. Met reining geef jij aan hoe en wanneer en je paard iets moet doen, je paard mag ook niet eerder weggaan of draaien. Je paard mag dus pas reageren als jij de aanwijzigen geeft. Het is dus naar mijn inziens niet verstandig deze twee dingen in een seizoen samen te doen. Je paard zou je op een gegeven moment niet meer snappen.

Gisela
Berichten: 1511
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Venray

Disciplines

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 09:27

Hier ben ik het niet helemaal mee eens.

Flash heeft als vier-jarige het Europees Kampioenschap gewonnen op de Americana in de Working Cow Horse Futurity.
Deze futurity hield in het onderdeel Cutting, het onderdeel Reining en het onderdeel Cow Horse.
Wat hierboven staat zou betekenen dat Flash geen reining pattern zou kunnen lopen omdat hij zich zou kunnen vergissen en niet wacht op de ruiter omdat hij op koeien gewerkt is (evenals alle andere paarden die aan deze wedstrijd meededen).
Kun je deze stelling ook nog omdraaien..... Hoe komt het dan dat zoveel reiners die nooit op koeien zijn gewerkt toch een roll-back maken terwijl de ruiter gewoon achterwaarts vraagt?????

Ik denk dat het meer te maken heeft met de hulpen van de ruiter dan met iets anders.....

Groetjes, Gisela

DubbelDun

Berichten: 68290
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-02 09:29

En als er geen koeien in de buurt zijn om voor weg te schieten Lachen kunnen ze toch ook gewoon een bruggetje over lopen Knipoog

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

WSW

Berichten: 324
Geregistreerd: 08-01-02
Woonplaats: marum

cutting paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 11:01

mijn mening en ervaring met cutting paarden is, dat ze wel degelijk ander werk kunnen verrichten, ik vind het inderdaad zelfs plezierig voor de nodige afwisseling. Het grote nadeel is dat cutting paarden zelf denkers zijn, een voordeel in de cutting, maar in andere klasse niet zo fijn....toch moeten/kunnen ze het verschil leren. Een paard is vaak slimmer dan we denken!
Trailclass is bij mijn mening een must voor ieder paard/ruiter, zo leer je samen werken....
Uiteindelijk zijn toch ook alle Quarters/paints etc, ontstaan uit paarden die op de ranches werkten met vee.....maar ook daar andere werkzaamheden moesten verrichten, dat was toen heel gewoon. Nu word er selectiever gefokt, waardoor er specialisten ontstaan.
Ieder paard heeft zo z'n sterke en zwakke punten, en gelukkig kan niet ieder paard het zelfde....het zou anders ook heel saai worden!
groetjes Diana

CAM LINK: http://www.marestare.com/fcam.php?alias=westernstable
2015 breeding: Halo 11 maart, Tammy 16 maart

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 12:44

Natuurlijk kun je en mag je met een cutting paard alles doen wat je wil.
Alleen heb ik geleerd dat als je cutting doet in wedstrijd verband het wenselijk is dat het paard weliswaar zijn afwisseling krijgt,maar toch gefixeerd blijft op de koeien.Het is niet goed als je een cutting paard op andere onderdelen gaat trainen waar ze vaak moet wachten op de cues van de ruiter,in de cutting moet ze dat zelf doen zonder veel hulp.Dat wil niet zeggen dat een cutting paard niets anders kan.Maar er zijn paarden die niets anders willen (bv Classy) Als ze een koe voor zich had dan was ze in haar element,maar mijn dochter heeft haar ook gestart in alle andere onderdelen,dit deed ze wel maar zonder veel plezier.Ik vond het niet eerlijk tegenover het paard om haar niet meer op de koeien te werken dus heb ik ze verkocht aan iemand die de cutting in wilde.
Ben bezig met de eventuele koop van een ander (jong)cutting paard,maar ook hier heeft de eigenaar de sterke voorkeur dat dit paard moet worden gebruikt voor de cutting en niet voor iets anders.

Smokey

Berichten: 223
Geregistreerd: 31-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 18:42

Als er geen koeien in de buurt zijn kunnen ze inderdaad een bruggetje overlopen. Sterker nog zelfs als er koeien in de buurt zijn kunnen ze dat ook. Gehoorzame paardjes, toch?
Dat de reiner in de L een rollback dacht te moeten maken, heeft niet zoveel met de vaardigheid van de ruiter van doen in dit geval. Eerder met het feit dat dit paard zo enorm en alleen op reining was getraind dat een hele lichte aanwijzing al genoeg was om hem te laten denken dat een rollback gewenst was. Soms best een probleem dat ie "denkt" Haha!
Tevens kan hij een heel lekker pleasure jogje doen. Maar dat betekent niet dat hij in pleasure wedstrijden mee zou kunnen doen op dit ogenblik. Bruggetje, balkjes etc. is leuk voor de afwisseling en om hem weer te laten afkoelen. Laat hem nog maar een tijdje een reinertje blijven. Cuttingpaarden kunnen en moeten ook een perfecte reiningproef af kunnen leggen. Ze vergissen zich heus niet, zie boven: gehoorzaamheid en goede traing. Bovendien zijn ze best wel wat slimmer als we denken. Dikwijls veel te slim!! Cool Pling Overigens Blaze als je nog een jong cuttingpaardje zoekt pb me dan maar, misschien is hij, lees het, iets voor je. Kompleet onbedorven.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers