Vele vragen over western e.d.

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 22:17

Hoi,

1. Een sidepull is iets minder "scherp" als een bosal volgens mij. Veel mensen denken dat een bosal hypervriendelijk is, maar ga voor "de gein" maar eens voelen in een westernwinkel.... Moet je echt niet te hard aan trekken; vindt je paard niet leuk.

2. Ik DENK dat mijn paard het westernzadel prettiger vindt als het dressuurzadel, maar ik kan niet letterlijk in haar koppie kijken. Maar feit blijft wel dat ik met western bv veel langere ritten kan maken dan "Engels", maar daar heeft ook het rijtempo mee te maken (wij joggen ipv draven)
Maar omdat het ruitergewicht beter over de rug verdeeld wordt, lijkt het MIJ lekkerder voor het paard.
Qua barebackpad zal het denk ik erg aan de ruiter liggen. Als de ruiter een rustige en stille zit heeft, denk ik dat dat contact voor het paard ook best prettig is. Maar als je zo'n kontje-boem-ruiter erop zet..... Frusty

3. Westernboots (goede) zijn inderdaad veiliger dan jodphurs, omdat er een geschiktere zool en hak onder zit (waardoor je bv niet door de beugels heen schiet). Als je nou nog niet het geld bij elkaar hebt om goede westernboots te kopen, rijd dan lekker op je jodphurs tot je genoeg gespaard hebt. Laat je niet verleiden tot (de veel goedkopere) linedance-westernboot, want die liggen binnen een paar maanden aan barrels. Ga eens kijken voor bv Durango's. Die kosten ergens rond de 350.00 maar zijn echt gemaakt voor de paardensport, en je kunt er bv ook gerust je stal mee mesten en er de hele dag op lopen zonder zere onderdanen te krijgen.

Nog meer vragen? Lekker stellen dan!

Groetjes!

Sonja


orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 00:23

Mijn man is heel tevreden met zijn Ariat westernboots, heeft hij overigens mee genomen uit California, ik weet dat ze Ariat hier verkopen maar ook de w.boot?
Wel jodpurs. Haha!

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Caballo

Berichten: 1157
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Texas, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 06:10

Ik rijd nooit met "boots". Ik rijdt altijd met of m'n bergschoenen of gewoon m'n gympies. Het is maar wat je zelf het prettigste vind. Wat betreft een "bosal", ik persoonlijk zou er geeneen gebruiken en een sidepull ook al niet. Het ligt een beetje aan het paard/pony zelf of je het wel of niet kan gebruiken. En ik persoonlijk (daar gaan we weer) heb liever een westernzadel dan een dressuurzadel. Ten eerste omdat ik dus echt western rijd (in de zin van; met de echte cowboys de koeien opdrijven) en ten tweede omdat ik het langer kan uithouden dan op een engels zadel. Koeien opdrijven doe je namelijk ook niet in een uurtje. Er zijn soms dagen bij waar je hele dagen op de rug van je paard doorbrengt. In ieder geval veel geluk bij de beslissing die je neemt...
groetjes, Caballo
PS. Een westernzadel is comfortabel voor je paard met een goeie pad onder het zadel. Die werken als schokbrekers. Ik denk dat het beter is dan een barebackpad.
_________________
Als je haar maar goed zit...

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Caballo op 2001-05-26 07:12 ]</font>

Sandra_H

Berichten: 1654
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 11:28

Hoi, ik rij de laatste tijd meestal met een halster. Gaat prima, ik deed het eigenlijk vooral omdat ik een bosal besteld heb en daarvoor wel eens wilde weten hoe ie het doet zonder bitje. Prima dus, zo blijkt.
Verder kan ik niet echt goed antwoord op je vragen geven, ben zelf een beginner op westerngebied. Een ding kan ik je wel vertellen (door schade en schande wijs geworden): soms hoor je dat een westernzadel op ieder paard past, dit is dus NIET waar!
groetjes, sandra

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 20:24

Hoi Chocomelk (heb toch wat moeite met je nick, sorry hoor..)
Ik rijd ook wel eens op halster, maar heb een grote voorkeur voor m'n hoofdstel (one-ear) met snaffleshanks (enkel gebroken met schaar). Op halster rijden LIJKT vriendelijker voor je paard, maar is het dat ook????? Je moet je hulpen nl. veel duidelijker (lees: grover) geven dan met hoofdstel en bit/hackemore/bosal or whatever. Dus vindt het paard een halster echt prettiger, of is dat weer een puur menselijk idee??????? Ik denk dat we daar niet snel achter zullen komen....

Voor het paard lijkt een barebackpad me niet per definitie prettiger dan een westernzadel; zal sterk van de ruiter afhangen (stilzitten, gewicht, evenwicht)

Als je hier moet vragen hoe je kunt zien of een zadel past, is het denk ik verstandiger om dat aan een specialist of in ieder geval een zeer ervaren iemand over te laten. Stel je voor dat je een goede tip van iemand hier verkeerd interpreteert en daar je paard pijn mee gaat doen.... Haal er voor de zekerheid gewoon iemand bij, en kijk er SAMEN naar!


Sorry, de antwoorden staan een beetje door elkaar, maar je komt er vast wel uit. En ik heb trouwens geen ervaring met een sidepull. Ik rijd gewoon met een snaffletje of een mechanische hackemore.
Overigens zal ik meteen je (mogelijk) volgende vraag beantwoorden ("waarom rijd jij met zo'n scherp bit of een mechanische hackemore? Da's toch niet vriendelijk?")
Ik rijd nl. graag met een scherper bitje of hackemore, omdat ik dan maar heel minimale hulpen hoef te geven om mijn paard duidelijk te maken wat ik van haar wil. Persoonlijk vind ik dat nl. paardvriendelijker dan met "zachtere" middelen grovere hulpen geven. Ik rijd ook met westernsporen (bot wiel) om dezelfde reden.

Overigens (nog effe bij jouw vraag 4) reageren westernpaarden inderdaad heel sterk op gewichtshulpen, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ik geen been of bit nodig heb hoor, absoluut niet. Je geeft met je gewicht heel belangrijke hulpen, maar de kleine nuances geef je ook aan met been en hand.

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk uitgelegd heb.

Groetjes,
Sonja

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-01 22:05

Waarom moet het alleen voor je paard fijn zijn Verward Jullie zijn toch een team.
Je kan het ook voor beide fijn maken.
Cool kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

Cowgirl

Berichten: 20854
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 11:04

Áls het fijn moet zijn voor je paard dan kan je hem beter op de prairie loslaten.
Als het voor jou niet fijn is is het zowieso niet fijn voor je paard. Het moet julie beide goed passen en fijn zitten.
Ga voor een zadel dan ook naar een speciaal zaak en laat je goed informeren en neem de tijd om zadels te passen. Ik heb mijn zadel gekocht bij de 'western import company'en ben nog nooit zo goed geholpen als daar. Ze komen langs met zadels en nemen alle tijd en leggen alles haarfijn uit.
Een bareback pad is toch zo'n slap ding met beugels eraan? Het lijkt mij fijner voor beide om een gewoon zadel te nemen. geeft ook meer steun waardoor je het langer volhoud. Tuurlijk kun je voor kortere ritten een bareback pad gebruiken, maar ik heb vaak gehord dat die dingen nogal schuifen. Niet fijn voor jou en je paard.
Kwa optoming aan het hoofd, een bit, stang, sidepull of Bosal is net zo scherp als dat jij hem gebruikt. Een harde hand aan een dikke trens is slechter dan een zachte hand aan een stang. Er is een boekje op de markt dat heet iets van" optoming van mijn paard"het is van Tirion . Miscien moet je dat eens gaan lezen.
Ga daarom ook op les en leer omgaan met verschillende omtomingen. Als je net omschoold zou ik er gewoon een trens inhangen. Als je verder bent kun je eens wat anders proberen. Het ligt er helemaal aan waar jij en je paard zich prettig mee voelen. de een rijd heerlijk op een bosal terwijl de ander zijn paard beter vind lopen op een stang.
tenslotte : jullie doen het samen , jij en je paard dus jullie moeten allebei plezier hebben.
ps ik heb laarzen gekocht bij de western Import Company en heb daar 160,- voor betaalt, ze lopen heerlijk en slijten na een jaar nog niet.

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 17:59

Ik wil mer graag bij aansluiten dat je bij de Western Import Company fantastisch geholpen wordt! Ik ging er een keer naar toe met de trein enzo (niet in bezit van rijbewijs Knipoog) en de buschauffeur had me de verkeerde bus in gestuurd... Frusty Enfin, ik de Western Import Company (tel:0174-280655)gebeld om te vragen of zij wisten welke bus ik kon nemen en toen zei die man: Blijf maar staan waar je bent, dan kom ik je wel even ophalen!!! Aardig he?!!! Ook in de zaak super geholpen en als tevreden klant met een paar golden retrievers (laarzen, niet de honden Knipoog) weer naar huis gegaan. Enne...jullie raden het misschien al, maar ik ben dus ook heel aardig naar de tram gebracht waarmee ik naar het station kon! Beetje off topic (sorry) maar hier wou ik toch ff mee benadrukken dat dit fantastische mensen zijn om je eventueel te helpen met vragen en/of aankopen.
Groetjes, Jasja

Sandra_H

Berichten: 1654
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 18:09

Hebben ze (de western import company) ook een website toevallig?
groetjes, sandra

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 22:01

Ik rij Raci wel eens met een sidepull. Dit gaat prima. Normaal rij ik haar met een trensje, en de overgang naar een sidepull kost geen enkele moeite. Met een bosal heb ik nog nooit gereden. Een verschil kan ik wel bedenken: een sidepull rij je met twee handen, een bosal met 1. Wat een zadel betreft denk ik dat je net zo goed een gewoon westernzadel kunt nemen. Dit moet natuurlijk goed passen, het sprookje dat ieder westernzadel op ieder paard past is niet waar! Hiervoor kun je bij een goede westernstore informatie krijgen en de beteren komen ook passen. Dat een goedkoper zadel niet deugt klopt. Hier bedoel ik dan wel die typische harde, stugge, vaak zwarte zadels, made in mexico. Daarvan zijn bv. de stijgbeugels met nagels vast gezet wat dus af kan scheuren (heb ik zien gebeuren, dus het komt wel degelijk voor). Verder zitten ze voor geen meter, ik heb 1x op zo´n zadel gezeten en binnen 5 minuten mijn knieen open gehaald aan de gesp die precies tactisch op knie hoogte zat. Voor wat betreft de laarzen die je aan kunt doen, die moeten een hak hebben zodat je niet in de beugel kunt schieten. Verder kun je beter geen hikingboots aan doen omdat die nogal breed zijn waardoor je vast kunt klemmen in de beugels. Ik zou ook niet van die westernboots nemen waarmee ze bv gaan linedancen, die zijn vaak niet voorbereid op zwaar gebruik in en om een stalling. Ze slijten dus snel en zijn vaak duur. Je kunt het beste leren laarzen pakken met zo´n neopreen zool, die zijn overal tegen bestand en gaan jaren mee.
Zo, ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes,

Jolande

Stop N BullionBrandy, al weer vijf jaar oud!

KarinG

Berichten: 179
Geregistreerd: 25-04-01
Woonplaats: Sondel Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 13:58

Een zadel verdeelt jouw gewicht beter over zijn rug, een westernzadel doet dat nog beter dan een engels zadel. Een bareback pad doet dit niet of nauwelijks. Ik vind een bareback pad helemaal niet diervriendelijker dan een zadel! Reken maar dat je paard na een uur jouw zitbeenknobbels stevig in z'n rug geprint heeft staan. Alle druk op een klein oppervlak, auw!
Karin

Westernfreak

Berichten: 5266
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 12:20

Bij ons gebruiken ze op dit moment een sidepull bij een paard dat aan het wisselen is. een bosal wordt af en toe gebruikt bij een gevorderd paard, maar meestal rijden gewoon met een snaffle...
Een scharenbit wordt bij ons nooit in de trainig gebruikt.
Dat lijkt me ook wel zo vriendelijk (er zijn veel beginners) Party!!

slyding roos
Berichten: 26
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: frieslan

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-01 20:17

Ik rij een van mijn paarden met een sidepole
wand die kan ik ook bij andere paarden gebruiken, en een bosal moet op de form van de neus worden gezet dus die is maar voor een paard. En mijn oudste paardje rij ik op zij halster ook buiten en dat is erg pretig voor ons bijde. Lachen Haha!

just go for it


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers

cron