Francis schreef:Het chippen is voor Quarters en Paints nog niet verplicht, maar zodra je er mee naar het buitenland gaat moet je wel een paspoort hebben. In Nederland wordt dat paspoort ook verplicht voor alle paarden, maar dat is dan puur voor het vervoer over de weg. Net als dat je je autopapieren bij je moet hebben, moet je dan ook het paspoort van je paard bij je hebben. Dit komt niet vanuit Den Haag, maar vanuit Brussel. Het is een EG wet, die in Nederland vanwege de uitvoering wat vertraagd wordt ingevoerd. Maar het gaat waarschijnlijk wel gebeuren, omdat Nederland hierin dus maar te doen heeft wat Brussel zegt. In andere landen (zoals Duitsland) is het al wel ingevoerd, en moet je dus je paardenpaspoort bij je hebben. De chip staat los van dit paspoort, maar als je je paspoort laat maken kost een chip maar 15 gulden extra, terwijl apart chippen (wat men vanuit Brussel wel aan dat paspoort wil gaan koppelen!) minimaal 50 gulden kost.
Dan nog even over gezondheids bezwaren... die zijn er echt niet! In dierentuinen wordt al 'eeuwen' gechipt! Ook in de draverij is het al jaren gebruikelijk. Het is echt niks nieuws! Bij paarden kan de chip ook niet gaan zwerven, zoals veel mensen denken. Dat kan wel bij een hond... Het verschil zit hem in het inbrengen. Bij een paard wordt de chip n.l. in een spier geplaatst. De chip wordt daar 'ingekapselt en kan geen kant meer op. Het paard heeft hier geen last van, en ook inbuigingsproblemen komen normaal gesproken niet voor. (Anders zouden mensen als T. Bartels en Ankie hun paarden écht niet chippen, en ik weet uit persoonlijke bron dat álle paarden daar zodra ze binnen komen gechipt worden). Bij een hond echter wordt de chip in de onderhuidse vetlaag ingebracht, waardoor hij dus niet ingekapselt wordt, en die kan dus gaan zwerven. Maar dan nog niet, zoals ook wordt gevreesd, de bloedbaan in ofzo. Hij kan alleen wel van een plek in de hals naar bijv. ergens op de rug, of zelfs naar de staart verhuizen. Maar ook daar blijft'ie wel in die onderhuidse vetlaag.
Veel verhalen ontstaan door vooroordelen en 'van horen zeggen' en dat gaat dan net als met dat doorfluisterspelletje... een licht ontstoken chipwond (in 99% van de gevallen doordat de eigenaar de aanwijzingen van de chipper niet opvolgt!!) is een paar weken en vertellers later een paard met een abses zo groot als z'n hele hals, waar 'ie aan gestorven is...
Er zijn inmiddels meer dan 250.000 paarden gechipt, en er zijn nog steeds geen grote problemen gemeld. Zoals gezegd, áls er al problemen ontstaan, zoals een ontsteking van het wondje, komt dat bijna altijd omdat men de aanwijzingen van de chipper niet opvolgt. (paard minimaal 24 uur rust geven, wond niet vies laten worden, maar ook niet te veel 'aan zitten' enz...)
Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf weten of 'ie wel of niet chipt, maar dat zou naar mijn mening dan wel een beslissing moeten zijn die gebaseerd is op feiten, en niet op vooroordelen en spannende verhalen.
Voorlopig hoeven 'westernpaarden' dus niet verplicht gechipt te worden.
Van Anky van Grunsven is samen met Jeroen Dubbeldam bekend dat ze één van de personen is die tegen het chippen zijn. Dus als jij van insiders de informatie hebt gekregen dat zij haar paarden laat chippen, denk ik dat het misschien verstandig is dat zij die informatie nog eens op hun juistheid laten controleren. Het maakt anders Anky absoluut niet geloofwaardig. Ik denk dat er wel een paar journalisten zullen zijn dat dat zéér interessant gaan vinden...
Het invoeren van een paardenpaspoort (of Equidenpass zoals dat in Duitsland wordt genoemd) is inderdaad iets wat hier in Nederland vertraagd ingevoerd wordt. Waarom men daar in Nederland nu al onlosmakelijk een chip aan verbinden wil, en men hier de voorloper van chippen is, terwijl dat in andere landen nog helemaal niet aan de orde is en misschien ook nooit komt, blijft mij een raadsel.
Voor de rest zal ik pas in de onschuldigheid van de chip geloven als bewezen is dat na 15 tot 20 jaar er geen averechtse uitwerkingen van de ingebrachte chip op mijn paard bekend zijn. Zover zijn we nog lang niet. Dat aantal gechipte paarden (de 250.000 stuks die jij noemde in Nederland) is pas de laatste jaren zo gegroeid. Maximale duur van de ingebrachte chip is nu iets van twee a drie jaar. Hoeveel paarden zijn daar nog van in leven? Een beetje gegrond scepticisme is misschien op zijn plaats.
Dat er in het almachtige Brussel besloten werd om maar niet meer te gaan enten voor MKZ, heeft heel Europa en daarbij ook heel Nederland erin toegestemd. Pas toen de MKZ crisis hier huisgehouden heeft is men wel heel erg abrupt wakker geschud. Ik hoop niet nog eens te moeten meemaken dat de laksheid van de burger en het slaafs gehoorzamen van de politici in Brussel tot dit soort situatie's leidt.
Nu is chippen iets anders dan het inenten tegen een heel gevaarlijk virus, en het zal, mocht het misgaan, ook niet de dramatische beelden op ons netvlies achterlaten als bij de MKZ. Maar ieder dier dat sterft of lijdt door deze maatregel is er één teveel. Daarbij is de emotionele waarde die de mens heeft bij een paard nog wat anders dan bij een jakhals of een antilope in een dierentuin.
Het financiele voordeel van het chippen bij een paspoort (fl 15,-) en achteraf apart moeten laten chippen (fl 50,) zal mij er persoonlijk niet toe overhalen om mijn paard maar direct bij het aanmaken van een paspoort te laten chippen.