Vraag na het lezen van de reacties op westernforum

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-04-01 09:44

Na het lezen van verschillende reacties op de verschillende westernberichten vraag ik me eerlijk gezegd af wat jullie nou eigenlijk onder westernrijden verstaan. Ik krijg de indruk dat een aantal van jullie alleen al het rustig omgaan met je paard al als westernrijden zien. Ik hoor dan een opmerking als ´ik heb vandaag even ter afwisseling gewesternd´. Of te wel met lange teugels en rustig gereden. Of ´rustig in het bos gereden´. Sorrie, maar dit noem ik geen westernrijden. Westernrijden doe je of je doet het niet er is geen tussenweg, dan wordt het freestyle. Ook een zadel maakt geen westernruiter: wat ik hiermee wil zeggen is dat een vrijetijdsruiter met een westernzadel geen westernruiter maakt. Westernrijden is een rijstijl net als dressuur, maar niet iets wat je even tussendoor doet. Westernrijden is een manier van scholen van je paard en neem maar van mij aan dat als je dit goed wil doen het keihard werken is voor zowel je zelf als je paard. Voor dressuurruiters geldt dat pas als ze op een goed getraind westernpaard hebben gezeten, ze daadwerkelijk kunnen weten wat en dat er bijhoorlijke verschillen zijn. Vraag dit evt. maar aan Desiree, ik verwacht dat ze dit zal bevestigen. Kortom westernrijden houdt veel meer in dan alleen een westernzadel en losse teugels.

Groetjes,
Jolande

Stop N BullionBrandy, al weer vijf jaar oud!


LadyMadonna

Berichten: 58770
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-01 09:52

haha, ik ben het met je eens hoor, maar naar aanleiding van jou verhaal, ff een voorbeeld.
Mandy (woont hier vlakbij) heeft een shet, en een westernzadel.
Kwam ze naar mij toe of ik wist waar en wanneer er westernwedstrijden waren, want dan ging ze mee doen.
Dus ik zeg voor de gein, rij je nu western dan?
Jah zegt ze, mijn pony kan al spinnen en stoppen.
Het spinnen gebeurt dus door aan 1 teugel te hangen en de kont om te meppen, en stoppen.... Tja, mijn pony maakt ook een sliding stop als er ineens een hek voor zijn neus staat, maarja

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-01 13:38

Hoi Jolande, ik moest effe lachen om je bericht, want da's nou net wat ik zo vaak duidelijk probeer te maken!
Ik rijd met mijn paardje western en ons favoriete onderdeel is reining. Dick rijdt voornamelijk pleasure en hoopt over een tijdje met trail te gaan beginnen.
Wat doe jij????

Groetjes, Sonja

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-01 14:14

Jolande, als je het goed vindt voel ik me nu even niet echt aangesproken, want ik verdiep me wel echt in de westernsport. Er wordt tegenwoordig ook veel over geschreven en zo ontdekken we meer over het westernrijden. In zijn algemeniteit weet ik wel hoe een goedbewegend paard eruit ziet en ik kan ook wel door het 'plaatje' heenkijken. Daarmee bedoel ik dat het plaatje van een goedbewegend paard zeker niet alleen maar dat van een GP paard in een goede proef kan zijn. Zelf werk ik daar natuurlijk heel hard aan, maar met de doelstellingen van western in mijn achterhoofd, kan ik dat denk ik ook wel zien. Net zo goed als een paard voor de wagen bijvoorbeeld. Ik zie dus graag goed bewegende paarden het maakt mij niet uit wat voor paard of hoe hij getraind is. Een van de overeenkomsten is in alle takken van de ruitersport dat het beeld of de uitstraling van een lekker werkend paard wel hetzelfde is. Het gaat immers steeds om het verbeteren van het vermogen en atletische mogelijkheden van je paard, elk paard. Plus het geestelijk trainen van je paard natuurlijk.
een QH of een fries of een shet hebben allemaal hetzelfde soort lichaam (in algemeen), we gaan allemaal naar dezelfde arts etc. We werken allemaal met ongeveer hetzelfde 'materiaal'. Wat je ermee doet is niet belangrijk, als het maar kwaliteit heeft denk ik. Hoe ik er verder tegenover sta, kun je in een bericht hieronder ergens lezen.

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-01 14:23

Hallo, moet het helemaal met jullie eens zijn Party!! Ik weet zeker dat ze het niet slecht bedoelen als ze zeggen dat ze ff hebben "gewesternd" met hun paard, maar er komt zeker een hele hoop meer bij kijken dan alleen maar met een lang teugeltje ontspannen rijden LachenIk ben ruim 4,5 jaar geleden voor het eerst op een paard gestapt en ben toen meteen begonnen met western Party!! In juni 1998 heb ik mijn paardje gekocht, een arabiermerrie (nu bijna 11) en zij is van begin af aan ook western beleerd. Ze is reining getraind maar ik wil er eigenlijk wel wat pleasure bij op pakken omdat ik als ik nog een x een wedstrijd met haar wil rijden toch eerst wel een pleasure wedstrijd zou willen rijden voor mezelf (plankenkoorts misschien Verward ), maar dat is niet de enige reden, met pleasure leer je natuurlijk heel goed het tempo van je paard onder controle te houden. Lachen Enne...eerlijk is eerlijk, ik wil dit jaar ook samen met Escala leren springen, maar dat is uit praktische overwegingen (voor het ruiterbewijs, boomstam op je pad etc.) maar mijn hart ligt bij het western Lovers. Wat niet wil zeggen dat ik dressuur en springen niks vind, ook hartstikke leuk, maar ik ben het helemaal met jullie eens dat je met je paard maar 1 tak van sport (goed) kan beoefenen en dat is voor mij en Escaal dus western. Koe alleen cutting en working Koe horse laten we aan de "specialisten" over *LOL*
Groetjes, "Vikki"

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: vikki op 2001-04-07 15:24 ]</font>

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-01 11:02

Ik heb altijd wel geweten dat je niet "even kunt westernen", grinnik. Ik weet hoe het er uit ziet, hoe de houding van het paard en de ruiter moeten zijn, ik weet hoe het plaatje er uit hoort te zien. Ik heb ook een westernles gehad van stalgenote adrienne (zus van Jolande) en dat is toch wel net effe anders dan dressuur. dingen die bij dresuur MOETEN, MOGEN bij western niet en dat maakt het effe lastig. Daarbij moet je bij engels veel meer begeleiden en vragen. Op het moment dat een oefening ophoudt moet je stoppen met vragen. bij western vraag je een oefening en stop je met vragen. Als je wilt dat de oefening ophoudt, dan geef je daar een nieuwe opdracht voor. Ik vond het heel goed van dusty (het paard van jolande en adrienne) dat ze mij toch vrij goed begreep met mijn engels/western geknoei. Ik moest mezelf toch goed omstellen tussen de oren. Bij ons op stal zie ik veel mensen die in een westernzadel rijden, western WILLEN rijden, maar ik vind het paard dressuurmatig lopen, en niet western-pleasure. Teveel druk en aanleuning op de teugel, paard loopt wel in de krul maar te hoog in de hals, loopt te hard enz.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-04-01 12:55

Ha Desiree,
De genen die jij bedoeld rijden inderdaad met veel te veel aanleuning en in de krul. Maar ik heb het idee dat die ruiters er zelf nog niet helemaal uit zijn of ze wel uberhaupt wel western willen rijden, of toch liever dressuur blijven doen. Ze 'drijven' er zeg maar tussen in. Maar ik geloof dat een van de twee dat wel weet en er zelf al veel mee bezig is er achter te komen wat ze wil, van de ander weet ik eerlijk gezegd niet goed wat ik er van moet maken. Die wil echt westernrijden op een echte dressuur/spring manier. Tja en dan krijg je soms rare taferelen! Knipoog

Jolande

Stop N BullionBrandy, al weer vijf jaar oud!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-01 20:41

Ach, als ze maar lol hebben met hun paardje, het is en blijft tenslotten een hobby.... *LOL*

Sonja.

Mieke
Berichten: 6614
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-01 10:26

Juist Sonja! Ik haat die hokjesgeest!!!

Doe wat je leuk vindt en gebruik wat je gebruiken kan van alle disciplines en alle instructeurs.

En het zogenaamde verschil tussen western en engels rijden dat je bij western de hulpen niet onderhoud (blijven drijven in takt beweging bijv.), maar aangeeft waarna het paard in hetzelfde tempo door moet blijven lopen wordt tegenwoordig ook bij engels rijden gebruikt.

Anky drijft ook niet bij elke pas, ze houdt haar hulpen net zo simpel en duidelijk als bij western het geval is (ook al ziet het er anders uit) en dat lijkt mij prima. Dus zoveel verschil is er ook weer niet hoor.

Daarom: denk wat minder zwart-wit; officieel rijd ik engels, maar ik gebruik diverse dingen van andere stylen, net waarvoor ik het goed acht en dat kan bij ieder paard weer verschillend zijn.

Heb lol en maak lol en zorg dat je paard er beter en blijer van wordt! *LOL*

Groetjes Mieke

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-01 12:42

Ik ben het er geheel en al mee eens dat iedereen zelf moet weten welke stijl ze rijden. Maar het gene wat ik vervelend vind is dat je ruiters hebt die zeggen western te rijden, en vervolgens zie je ze dressuur rijden op een westernzadel. Dat noem ik dus gewoon dressuur. Op zich niet zo veel mis mee, dat moeten ze zelf weten, maar als ze dan anderen die er naar vragen uitleg beginnen te geven dat het zo hoort als je western rijdt, dan vind ik het toch wel te ver gaan. En dat kom ik helaas regelmatig tegen. Vaak is dit gewoon onwetendheid. Maar inderdaad, als ze er maar lol in hebben!

Groetjes,

Jolande

Stop N BullionBrandy, al weer vijf jaar oud!

Mieke
Berichten: 6614
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-01 14:54

Uiteraard heb je gelijk Jolande.

Ik zie hier ook wel eens ruiters (engels en western) een buitenrit maken met de kin van het paard op de borst getrokken: zijn ze zogenaamd recreatief aan het doen op de zondag omdat ze eens geen wedstrijd hebben, maar het paard mag er niet van genieten Misselijk . Dat vind ik net zoiets!

Zelf ben ik van plan om als die mkz over is eens wat westernlessen te gaan volgen, niet op mijn eigen paard hoor, maar op echt goed geschoolde westernpaarden. Volgens mij kan ik daar veel van leren en het lijkt me ook gewoon heel erg leuk. Wil ook nog eens een töltcursus op ijsjes gaan doen en menles nemen en en en en .... O, ik wil altijd zo veel Lachen

Maar je hebt gelijk, western is heel wat anders als het rijden op een paard waar een westernzadel op ligt.

Groetjes Mieke

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-01 16:09

Hallo Mieke,

Ik denk zeker dat je het Westernrijden wel leuk zult vinden. maar alleen een cursus is echt niet genoeg. Net zo min als een cursus dressuur. Je leert het niet zo maar in een lesje of vijf. Er komt veel meer bij kijken.
Wel voel ik me geroepen je te waarschuwen. Het is enorm verslavend. Een keer gereden op zo'n paard wat echt voor je wil werken en op alles wat je doet direct reageerd en je bent verkocht.
Veel plezier als je er aan gaat beginnen.

Groetjes Adrienne ( ik ben Jolande's zus en ga me zo aanmelden)

Stop N BullionBrandy, al weer vijf jaar oud!

Mieke
Berichten: 6614
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-01 08:37

O, maar ik heb ook niet de intentie om even in een cursusje western te leren hoor, echt niet!

Het is meer bedoeld als een soort kennismaking met die tak van sport en om dingen te leren die ik gewoon bij engels rijden kan gebruiken.

Ik vind gewoon een heleboel dingen leuk en zou alles wel willen doen, helaas tijd- en geldgebrek, anders zou ik naast mijn Toontje ook nog een Quarter willen en een tinker om mee te mennen en een Yslander.

Ik probeer open te staan voor alles en overal van te leren, kan volgens mij geen kwaad, maar ik heb echt niet het idee dat ik even ga "westernen" voor de grap of zo. begrijp me niet verkeerd! *LOL*

Groetjes Mieke

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mieke op 2001-04-11 09:38 ]</font>

Caballo

Berichten: 1157
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Texas, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-01 01:38

Ach, wat noem je nou western? Ik woon in Texas en ik moet wel western rijden. Het is niet omdat ik dan toevallig op een westernzadel zit, maar puur omdat ik met de echte redneck cowboys mee doe. (zit niks anders op) Ik versta onder western dat je werkt met een paard. Zoals het opdrijven van koeien of ropen van kalfjes, teampenning. Als ik op een trailride ga dan zeg ik niet dat ik western rijd. Ik heb toevallig dan een westernzadel en ben dan gewoon voor m'n lol, met heel veel andere mensen, gezellig aan het rijden. Maar goed, dat is mijn opinie over western.
groetjes Caballo... Lachen

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-01 19:04

Je hebt natuurlijk gelijk Caballo... Pling Maar eh...er zit toch ergens een verschil he...ik kan een dressuurmatig beleerd paard amper sturen, ken die hulpen niet he...lololol...maar je hebt gelijk, wat is eigenlijk western...maar ja, "het beestje" moet toch een naampje hebben he...geloof ik...huh???? hihi...maar ik vind alles even leuk, laten we het er alleen op houden dat ik Escala rijd op een westernzadel, dat ik er heel veel lol in heb en dat ik misschien iets anders stuur... Verward zoiets?? Verward Maar voor de rest is het ongeveer hetzelfde...maar dan anders...hihihi...ik ben beetje vervelend (lees: melig)...sorry... Schijnheilig ... *LOL* *LOL* *LOL*

Caballo

Berichten: 1157
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Texas, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-01 19:17

Hihihi, "het beestie" heeft inderdaad een naam Vikki Knipoog En het is maar net wat je je paardje aanleert. Ik zie inderdaad geen dressuurpaard nekreinen. Ik vind dat iedereen gewoon in z'n eigen waarde gelaten moet worden Pling Als zij denken dat ze western rijden, laat ze dan lekker western rijden. Ik persoonlijk zou daar niet over vallen. Zolang we maar lol hebben. Toch? *LOL* *LOL*
groetjes Caballo

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-01 19:05

Vik, troost voor je, mijn paard kent de neckreining en ook de gewichtshulpen hoor. Als ik buitenrij met een langteugeltje wil ik kunnen sturen namelijk! Zeker als ik te lui bne om mijn benen te gebruiken Lachen

Caballo

Berichten: 1157
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Texas, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-01 07:37

Ja Lovely, ik weet precies waar je het over hebt, lol *LOL* Kan met die van mij ook nekreinen en ben ook errug lui met m'n benen Slapen
groetjes Caballo

Clautje

Berichten: 14584
Geregistreerd: 13-05-01
Woonplaats: Hazerswoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-01 20:39

als k dit zo lees,hebbe jullie er ech verstand van wissie ??!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers