De "Quarter horse look"

Moderators: SayaJones, Angela

 
 
Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

De "Quarter horse look"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-04 21:03

Iets wat me altijd fascineert, de "Quarter horse look", oftewel het "geblokte", bespierde, brede, stevige, dikbil model van de Quarter horse. Hebben jullie Quarter horses dit model altijd gehad of kwam het pas op een bepaalde leeftijd? Hebben jullie paarden dit model ook wanneer ze slank zijn of alleen wanneer ze (veel te) dik zijn? In hoeverre is het werk van invloed op de bespiering/stevigheid van je paard? Blijkbaar zijn hengsten vaak steviger, onder invloed van hun hormonen.
Ik vind het opvallend hoe de "Quarter horse look" bij paarden soms sterker kan zijn en soms minder sterk. Is dit alleen genetisch of komt er meer om de hoek kijken, want een en het zelfde paard kan op verschillende momenten in zijn leven de "look" meer of minder hebben.
Nouja, stof tot discussie en uitwisselen van ervaringen, lijkt me.


DubbelDun

Berichten: 68298
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 21:11

Missy is een 99% foundation paard en is nooit super gespierd geweest (qua aanleg) en zal het nu zeker ook niet meer worden. Lachen

Sugar daarentegen heeft een aardige portie TB en is super gespierd (qua kont) en wat smaller aan de voorkant.
's Winters toont ze duidelijk wat minder spieren op de schouders dan 's zomers, maar dat is logisch want dan loopt ze minder.

Ik denk dus dat het sterk genetisch bepaald is en dat het blocktype én het 'foundation' type weinig met elkaar te maken hebben. Alhoewel er zeker bulldogs onder de foundation ook voorkomen.

Francis

Berichten: 10270
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Twelloooo

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 21:13

De bouw van het paard is voornl. genetisch bepaald. Door training en voeding kun je het wel enigzins beïnvloeden, maar wat er genitisch niet in zit, krijg je er door trainen en voeren ook niet op.
Bij sommige bloedlijnen (vooral veel Halterlijnen) zijn de veulens bijna direct na geboorte al kleine tankjes met complete bil en schouder partijen.

Natural forces within us are the true healers of disease. ~ Hippocrates

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-04 21:21

Zelf kan ik het wel mooi vinden, die dikke billen en zo'n bespierde rug. Alleen vind ik dat een Quarter horse nooit belemmerd mag worden in zijn prestaties door zijn/haar bespiering. Dat vind ik zeer kwalijk. Wanneer de benen al die weelde niet kunnen dragen en het paard niet meer in staat is tot een stevige galop onder het zadel. Dat het paard stijf wordt omdat de spieren te kort worden en dat een paard geen uithoudingsvermogen meer heeft, dat vind ik echt zonde voor een ras dat altijd het snelst is geweest op de kwart mijl en bekend staat om de veelzijdigheid onder het zadel.
Laatst bijgewerkt door Himyar op 12-07-04 21:36, in het totaal 1 keer bewerkt

flashyjac
Berichten: 6670
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 21:31

Jagger was als veulen al vrij gespierd (analoge camera, vandaar dat de foto een wat raar contrast heeft)
Afbeelding

En doet nu vrijwel niets, eet een normale portie, en heeft de spieren er toch behoorlijk op zitten
Afbeelding

Ik ben enorm benieuwd hoe hij er straks uit gaat zien. Ik heb altijd gezegd dat mijn toekomstige paard brede kaken moest hebben, een dikke (perzik Knipoog)kont en flink bespierd moest zijn en ik hoop en neem aan dat dat er met jagger wel in zit. Hij wordt denk ik mooi compact en klein (..en ik ben ook niet zo groot..)

Het is wel apart om te zien hoeveel verschil er kan zitten tussen de ene Quarter en de andere. In Deurne zag ik dit weekend tijdens het EK soms echt brede, flink bespierde bommetjes (vooral uit Nederland en Duitsland), terwijl de paarden uit Groot-Brittannië paarden zijn die wij eerder als 'pleasurepaarden' zouden classificeren. Ze waren een stuk ranker, stonden hoger op hun benen en waren gewoon minder compact. Maar de prestaties waren er toch niet minder om

flashyjac
Berichten: 6670
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 21:37

Ik vind het trouwens altijd erg mooi te zien hoe de 'algemene' Paint of Quarter getekend staat in folders van de AQHA en APHA. Net zoals de avatar van Himyar of die van Mac. Klein hoofd, mooie compacte bouw, flinke billen en de juiste bespiering (ook niet te extreem). De APHA verkoopt ook schilderijen met de overo en tobiano Paint er op. Die zijn ook geschilderd als paarden met brede kaak, kort, maar elegant hoofd en flink lijf. Het is dan erg apart (en ook mooi) om te zien dat niet ieder paard van het ras (volledig) aan deze bouw voldoet. Het maakt het ras alleen maar veelzijdiger. Het is toch apart dat er enorme verschillen bestaan tussen Quarters die gefokt zijn voor verschillende doeleinden? Een hunter en een halter gefokt paard zijn toch niet gemakkelijk met elkaar te vergelijken

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-04 21:43

Tja, vorm en functie, hoe verhoudt zich dat tot elkaar??
Ik houd zelf het meest van een middelmatig bespierd paard met een adelijke uitstraling (gouden draadje), daarmee bedoel ik een edel hoofd met een groot, sprekend oog, een fijne huid en haar, een zekere elegantie. Een beetje het type cutting/reining, maar dan niet met te korte pootjes. Maar ook heel andere types kunnen mij aanspreken. Maar het belangrijkst is natuurlijk wat je onder je voelt wanneer je er bovenop zit. In mijn ogen dan.
Bijvoorbeeld het type van Rey Jay, dat is niet te zwaar en niet te licht en hij heeft super prestatie bloed:
Afbeelding

DubbelDun

Berichten: 68298
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 07:49

Laten we er geen nationaal fototopic van maken.
Als link is natuurlijk prima Haha!

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 07:55

Okay, ik zal het bij deze ene foto laten Schijnheilig .
Overigens denk ik zelf dat de Quarter horse look wel degelijk afhankelijk is van meer factoren dan de genetische factor. Leeftijd, geslacht, hoeveelheid en kwaliteit voer, de hoeveelheid en het soort van beweging voornamelijk. De echte halterpaarden een beetje buiten beschouwing gelaten, maar ook daar geldt het min of meer voor, naar mijn mening.

MiekeB

Berichten: 285
Geregistreerd: 18-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 08:10

Ik denk ook dat het niet alleen van de genetische factor afhankelijk is. Toen ik Sugar kocht was ze 5, en had ze alleen in de wei gestaan. Het was eigenlijk een onopvallende merrie, met weinig spieren (en heel veel haar Haha!) Na een jaartje trainen zag ze er al heel anders uit, haar vorige eigenaar kende haar bijna niet meer terug. Ze is niet te dik, maar heeft gewoon flinke spieren gekregen. Ik geloof nooit dat ze er zo uit zou zien als ik haar ook alleen maar in de wei had gezet.

31-12-2009: 25 jaar Bles! ....11-10-12: Dag lieve Bles, ik zal je missen....

Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 08:18

Himyar schreef:
Okay, ik zal het bij deze ene foto laten Schijnheilig .
Overigens denk ik zelf dat de Quarter horse look wel degelijk afhankelijk is van meer factoren dan de genetische factor. Leeftijd, geslacht, hoeveelheid en kwaliteit voer, de hoeveelheid en het soort van beweging voornamelijk. De echte halterpaarden een beetje buiten beschouwing gelaten, maar ook daar geldt het min of meer voor, naar mijn mening.


Behalve leeftijd en geslacht ben ik het niet helemaal met je eens. Ik ga met Francis mee wat dat betreft, wat er niet in zit, haal je er ook niet uit met voer en trainen.

Als ik naar Simply kijk, weliswaar een Paint Knipoog , die heeft van nature veel bespiering. De meeste mensen die haar zien vragen dan ook wat ik allemaal "doe' om haar zo te houden. Mijn antwoord is heel simpel, ik doe namelijk niks.
Simply is helemaal natuurlijk, krijgt geen bijzondere beweging, geen bijzonder voer, wordt niet "gefit".
Hetzelfde zie ik als ik naar de jaarlijngen kijk. Senna is veel meer een "bull" dan Jingo, Jingo is erg goed bespierd en staat zeker wel in het type, maar niet zo breed als Senna, dat terwijl ik met Senna op dit moment weinig "doe". Ze zijn gewoon verschillend gefokt, Jingo voor de Pleasure (Brio Glow Bars) en Senna meer Halter (A Hint Of Te).Beide dezelfde leeftijd (Jing is 1 maand ouder) en hetzelfde geslacht.

Natuurijk kan je met voer en trainen het een en ander wel beter eruit laten komen, maar als het allemaal niet genetisch zou zijn, zou je ook geen specialisatie hebben wat betreft fok richtingen voor de Halter. Dan zou je van elke Quarter een mooi bespierd paard kunnen maken.

Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar een Quarter, Paint of App die in het "type' staat. Dus en goed bespierde borstkas, schouder en heup. Goede voeten, rechte benen, slanke hals, mooi hoofd. Van mij mogen ze nog iets meer hebben dan Rey Jay.

:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 08:25

Leuke en interessante discussie vind ik dit Lachen .

banish

Berichten: 965
Geregistreerd: 09-03-01
Woonplaats: Leiderdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 08:26

Ik merk bij Banish (Pleasure vader, reining moeder) dat het wel afhangt van wat we doen aan training.

Hij heeft zowiezo wel mooie bespiering, maar niet zoveel als Jagger bijvoorbeeld. Het is ook wel een pleasure type om te zien hoor.

Banish is ook niet dik (je ziet áltijd wel een béetje zijn ribben helaas Schijnheilig ) maar tóch heeft hij mooie schouders en lekkere billen. Tong uitsteken

Banish-foto's van Gera in mijn profiel!!!

WWW.HUIZERD.NL/KONIJNEN

Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 09:36

banish schreef:
Ik merk bij Banish (Pleasure vader, reining moeder) dat het wel afhangt van wat we doen aan training.

Hij heeft zowiezo wel mooie bespiering, maar niet zoveel als Jagger bijvoorbeeld. Het is ook wel een pleasure type om te zien hoor.

Banish is ook niet dik (je ziet áltijd wel een béetje zijn ribben helaas Schijnheilig ) maar tóch heeft hij mooie schouders en lekkere billen. Tong uitsteken


Natuurlijk zie je een duidelijk verschil in hetzelfde paard, als hij wel getraint wordt. Dat is niet meer dan logisch.
Maar je kunt trainen wat je wilt, als het er niet in zit, komt het er niet uit. Sommige dingen zijn ook niet te trainen. Een bredere borstkas kan je niet maken, en langere broekspier ook niet, je kan alleen ontwikkelen wat er zit, je kan er niks aan toevoegen.

Ze moeten van nature het ook wel hebben, zoals een Jagger, als je die fit en traint zal het een flink bespierde jaarling worden, maar er zijn zat jaarlingen die je net zo zou kunnen trainen en die nooit, kwa bespiering, op hetzelfde nivo zullen komen. En zat die nog veel meer bespiering zouden hebben. Het ligt er gewoon aan hoe ze gefokt zijn, wat er genetisch in zit.

:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

flashyjac
Berichten: 6670
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 10:01

Toch is Jagger niet volledig halter gefokt, dus ik ben enorm benieuwd hoe een 100% halter gefokte jaarling er uit zal zien! Dat zijn dan echt tankjes!

Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 10:07


:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

PridesRanch

Berichten: 4239
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:19

http://www.xs4all.nl/~rphansen/prideset.jpg
Jammer van de strepen door de foto. Maar dit is Pride Kid voor het eerst weer helemaal los na een half jaar gehele boxrust. Harry (de eigenaar) werd spontaan verdrietig omdat ze zo "iel" was. Normaal kan je een fiets parkeren tussen haar borstspieren. Binnen een week was ze alweer "big". Heel frustrerend want Baduh stond vol in training en bleef zwaar achter bij die spiermassa van haar.

DubbelDun

Berichten: 68298
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:26

Sugarmiss schreef:
Laten we er geen nationaal fototopic van maken.
Als link is natuurlijk prima Haha!

Bij enkele foto's dus de IMG's verwijderd.

PridesRanch

Berichten: 4239
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:27

Had 'm net verkleind. Verward

horsea

Berichten: 1544
Geregistreerd: 10-08-03
Woonplaats: Lischoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:39


DubbelDun

Berichten: 68298
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:40

Sugarmiss schreef:
Bij enkele foto's dus de IMG's verwijderd.

Lezen svp !! Schijnheilig

Himyar

Berichten: 3842
Geregistreerd: 14-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 12:29

Als je bijvoorbeeld alle Legends boeken hebt, dan kan je leuk vergelijken. Paarden onderling en soms ook een en hetzelfde paard op verschillende leeftijden. Dan zie je ook behoorlijke verschillen. De een laat zich groter en sneller "oppompen" dan de ander en dat is duidelijk afhankelijk van de genen.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar Grey Badger II, in race conditie en later in zijn leven, wat een verschil aan massa dat te zien geeft. En als je dan kijkt naar wat een ielig ding zijn moeder was, dan begrijp je niet hoe hij zelf zo'n buffel kan zijn geweest. Soms begrijp je niet waar ze de spieren vandaan halen als je kijkt naar de voorouders. Of waar de spieren gebleven zijn... Ik ken bijvoorbeeld foto's van een volle broer van Leo (van Joe Reed) die helemaal niet zo'n spierbundel was. Hun moeder was ook maar een iel merrietje.

Als je Quarter horse zegt, dan zeg je bijna automatisch ook Doc Bar.
Hieronder kan je hem met zijn vader vergelijken en met de vader van zijn moeder.
http://www.txdirect.net/users/warloga/doc_bar.gif
http://www.ceoates.com/images/lightning-bar.jpg
http://www.letthedirtfly.com/Texas_Dandy.jpg

Geen enorme spierbundels, maar wel mooie types met voldoende bespiering. Vroeger konden ze in de halter mee doen, tegenwoordig niet meer.

Mac

Berichten: 10578
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 19:43

Ik weet niet of het type "Doc Bar" het niet goed zou doen in de moderne halter. Ik zie (iig in Nederland ...) toch vaak de correcte types hoger eindigen dan de speciaal haltergefokte gespierde types die minder in balans zijn qua bouw. Dat vind ik ook heel terecht!

Overigens houd ik wel van het Doc Bar type. Mijn merrie gaat qua bouw ook die kant op; ze is echt van het ouderwetse type. Ze is nu al aardig op leeftijd, maar ik vraag me vaak af hoe ze eruit had gezien als ze op jongere leeftijd helemaal "gefit" was geweest voor de halter. De basisbouw heeft ze nl. nog altijd: enorme borstkas, echt van die "billen" als borst en natuurlijk die enorme ASS. Jammie jammie Tong uitsteken Knipoog !

PridesRanch

Berichten: 4239
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 10:02

Er zijn veel western-bokkers met een soort konten-fetisj, hihi. Als je met z'n 2en op een kont kan zitten vind ik dat ook wel bijzonder mooi. Hihi.

DJQuarter

Berichten: 1115
Geregistreerd: 28-09-03
Woonplaats: Hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 07:21

De moeder van mijn paardje heeft echt een mega-ass en een onwijs gespierde borst maar is wat langgelijnd zeg maar... Dat heeft die van mij gelukkig niet en qua bouw en bespiering trekt ze meer naar paps toe (Tucker). Wel heeft ze een heel hoge spierspanning (van ma) omdat ze nogal snel nerveus is en daardoor ontwikkelen die spieren zich heel erg goed. Ze staat nu op het land maar als ze wat hoger op haar benen zou staan zou je zeggen dat een showklaar halter paard was Schijnheilig

Ik zal binnenkort even wat recentere foto's maken (na de vakantie; ga twee weken naar Greece) maar er staan wat foto's in mijn profiel uit maart dit jaar.

Groetjes!

Allstar Romar
http://www.romarstallen.eu/pages/index.php
Het heeft geen zin om rekening te houden met 'als' of 'misschien', daar is de toekomst veel te onvoorspelbaar voor...


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers