Vasthouden

Moderators: SayaJones, Angela

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
jip
Berichten: 91
Geregistreerd: 15-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-01 19:41

"Dan nodig ik je uit om eens op mijn altijd vasthoudende paard te komen rijden. "
Mijn 1e reaktie is dan toch: Blijkbaar houd jij dus ook vast Cool . Ff doordenkertje: als alleen je paard vast zou houden en jij niet, zou er geen probleem zijn. Dus, 1 van jullie 2 zal los moeten laten. Aangezien het voor een ruiter makkelijker is om direkt los te laten zul je daar dus aan moeten gaan werken, tezamen met been/zithulpen natuurlijk. Met loslaten bedoel ik ook niet de teugels helemaal losgooien maar ook niet constant vasthouden. Dus vragen, zodra je ook maar de minste reactie krijgt meteen de druk eraf halen en zo steeds verder gaan. En natuurlijk door overgangen e.d. je paard zo sterk maken van achter dat ie vanzelf voor lichter zal worden. Ontspanning door inspanning dus Haha! Maar ik weet het, loslaten en zelf 'nageeflijk' zijn is ontzettend moeilijk. Vandaag bij toeval gelezen in de paard en sport (slingerde ergens in de stallen rond): Een oefening: geef iemand tegenover je een hand en vraag hem jouw hand naar zich toe te trekken. Beantwoord dan deze trekkracht met precies dezelfde tegenkracht, zodat de handen op dezelfde plaats blijven staan. Laat geleidelijk aan, terwijl de handen op dezelfde plaats blijven, je spieren weer slapper worden. De ander zal nu merken dat het trekken moeilijk wordt. Actie is immers reactie. Zodra aan de ene kant de kracht wegvalt, moet aan de andere kant de kracht ook minder worden.


Monnik

Berichten: 1795
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Hillywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 20:15

Het is zeker een lastig probleem!!! Toen ik mijn paardje kreeg had ze ook geleerd heel erg in het bit te hangen. Nu doet ze dat nagenoeg helemaal niet meer. Ik rij dan ook met redelijk ontspannen teugels. Wanneer ik iets van haar vraag op de teugels geef ik kleine kneepjes/ophoudinkjes en laat weer los. Wanneer ze echt gaat hangen laat ik haar los en dat vindt ze niet leuk. Daarna kan ik de teugel weer rustig wat oppakken. Ze krijgt steeds meer vertrouwen in mij en mijn handen. Het is zeker zo, acktie wekt reactie en wanneer de reaktie het loslaten van de teugels is, heeft het geen zin om te hangen.
Heeft wel wat maanden geduurt voordat ik daar was waar ik nu ben en in stress situatie's wil het nog wel een terugkomen, maar ja dan ben ik meestal ook in de stress en dus zelf ook heel anders.

[BB-ITP]Aussie puppies aan het spelen
De website over mijn Aussies Face, Jay & Ike, mijn paardjes Jacqie & Jamai en mijn Siberen Noor & Chip: Chiësvar's Aussies, Quarters en Siberen.

Cowgirl

Berichten: 20061
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 21:50

Okay, dit topic is geplaatst naar aanleiding van mijn opmerking in een ander topic.
Ik geef eerlijk toe dat ik hier ontzettend veel moiete mee heb.
Mijn haf pakt dus het bit vast, ik kan vragen voor nageeflijk heid maar bij druk krijg ik of tegen druk of gewoon helemaal geen reactie met hangen tot gevolg.
Is hij uiteindelijk nageeflijk dan ben ik dat ook. Alleen denk ik dat ik dus zelf daarna nog te veel aan de teugels zit Frusty
Wil ik in de naggeeflijkheid iets vragen(buiging naar links of rechts) dan komt direkt dat hoofd weer omhoog tegen het bit.
Buitenrijden is soms echt een gevecht, ik kan niks vragen of in iedergeval weinig. Hij wil altijd hard lopen(dit heb ik al behandeld tijdens de gezamelijke training en een tip gehad hoe ik dit kan verbeteren).
valt enorm op de voorhand en je hebt zowat niks meer te vertellen.
Rijd ik gewoon simpel met een lang teugeltje en kan hij kijken waar hij wil is er niks aan de hand op dat snelle lopen na dan.
In de bak gaat het soms best wel goed.
Alleen links om is hij veel moeilijker en gaat in galop nogal erg hard en op de voorhand, en dus het gevolg weer dat hangen en niet los van het bit te krijgen.
Mijn ex-trainer zei altijd dat ik dan net zolang door moest vragen totdat hij loslaat.
Maar dat resulteert dus altijd in gevecht waardoor ik me gewoon niet prettig voel en me echt ga afvragen of ik uberhaubt wel goed bezig ben.
Ik heb altijd gedacht dat ik goed op weg was totdat hij er de laatste keer opging en mij dus vertelde dat het paard vast houd.
Zolang hij vasthoud kan ik dus eigenlijk niet aan iets anders beginnen.
Volgende week ga ik naar Jos voor de clinic en ik hoop het daar ook nog ff te kunnen bespreken.
Tot die tijd zal ik het met jullie tips/oplossingen moeten doen.
Voor degene die het nog niet weten ik ben trainer loos, dus zal het voorlopig op deze manier moeten doen.

Monnik

Berichten: 1795
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Hillywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-01 22:33

Ja Cowgirl das een lastig probleem, trainerloos zijn. Ik zit ook in een omgeving waar niet veel trainers te vinden zijn en eens in de 2 weken betaal ik me dus scheel om een trainer(ster) bij mij te laten komen. Maar ja ik heb er ook wat aan en kan in de 2 weken die volgen 'al mijn huiswerk' doen. Dit werkt wel goed, maar m'n portemonee is er minder blij mee Huilen .
Er komt een trainer uit Friesland voor mij naar Soest en Claudia is inmiddels 1 keertje geweest. Een investering, dat wel......maar ik heb er ook plezier van en hoe ging het spreekwoord ook weer.....Mensen met paarden hebben hemel op aarde, maar als zij komen te sterven valt er van hen niets te erven! Een waar woord, alleen m'n viervoeters zijn iets wat er bij mij te erven valt. Geld is op tegen die tijd Haha! .

[BB-ITP]Aussie puppies aan het spelen
De website over mijn Aussies Face, Jay & Ike, mijn paardjes Jacqie & Jamai en mijn Siberen Noor & Chip: Chiësvar's Aussies, Quarters en Siberen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bellatrix, MeiaLuna, Yahoo en 3 bezoekers