Advies gevraagd over western zadel

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

 
 
Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-01 22:24

Ik ben van plan om voor mijn paard een westernzadel te gaan kopen.
Nu moet ik er wel bijzeggen dat mijn paard dressuurmatig gereden wordt (engels dus) door mijn bijrijdsters maar ik ga vaak met hem naar het bos en dan is een dressuurzadel niet altijd even prettig.
Bij mij op stal zijn veel mensen die speciaal voor de bosritten een westernzadel aan hebben geschaft maar die hebben zomaar wat gekocht wat ze leuk vonden en vinden dat dus niet altijd even lekker zitten.
Nu is mijn vraag: wat voor verschil is er tussen de westernzadels en wat kan ik het best kopen voor alleen recreatief gebruik?
Hoe is de maatvoering bij westernzadels? is dit hetzelfde als bij dressuur? ik heb een 17.5" dressuurzadel zou dat bij een westernzadel hetzelfde moeten zijn?

Alvast bedankt voor jullie reacties!!

Groetjes, Tanja.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 22:26

Ik vind een westernzadel helemaal niet zo ideaal. Zeker niet als je hem alleen gebruikt voor buitenritten. het lichtrijden gaat toch niet zo gemakkelijk. maar dat is net wat je gewend bent dus.

Ik heb een oud springzadeltje met een gelzitting en die zit me toch lekker.....

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-01 22:30

die klachten hoor ik idd wel vaker dat je met zo'n zadel niet kan lichtrijden.
Maar ik zie de westernruiters bij mij op stal ook lichtrijden.... hoort dat wel bij western?
Ik rijd in het bos eigenlijk bijna niet licht, ben gewoon lekker relaxed met Kevin aan het sjokken zodat het voor ons beiden ontspanning is en de ene keer ben ik wel aan het licht rijden en de andere keer weer niet, is dus niet zo'n groot probleem.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

vikki

Berichten: 14248
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 13:46

Je kan prima licht rijden met een westernzadel hoor~!!! Haha! Ik heb een Billy Cook reiner en heb er totaal geen problemen mee... Schijnheilig Het ligt er een beetje aan wat je wil besteden en wat je zelf prettig vind zitten...misschien kan je iemand op jouw stal eens vragen of je (in hun bijzijn) hun westernzadel eens mag proberen in de bak...Ik wil mijn vriendinnen die bij jou op stal wel even lief aan kijken hoor Tanja... Schijnheilig Ik kan me voorstellen dat een zadel dat ook wordt gebruikt bij trail misschien het lekkerst zit bij een lange buitenrit...maar eh, ik vind een goed westernzadel persoonlijk veeeeeeel lekkerder zitten dan een dressuurzadel... Knipoog Maar ik zou dus zeggen, probeer eerst eens een westernzadel van iemand (in de hoop dat het past...anders kom ik wel een keer meeten met mijn zadel... Haha! enne...niet naar Ori luisteren, die vind mijn zadel nl. niet lekker zitten...*LOL*) Succes iig!

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-01 20:15

Citaat:
Maar ik zie de westernruiters bij mij op stal ook lichtrijden.... hoort dat wel bij western?

Als ik mijn paardje aan het losrijden ben rij ik ook licht.
Lichtrijden op een westernzadel als je engels rijden gewent bent is alleen wat moeilijker omdat je de steun bij je knieen mist. Als je balans juist is gaat het even gemakkelijk als op een engels zadel.

Citaat:
Hoe is de maatvoering bij westernzadels? is dit hetzelfde als bij dressuur?

Nee. Net ff anders. Je hebt dacht ik 4 verschillende maten. Van smal (bv voor een arabiertje) naar breed.(bv voor een brede quarter of een fries) Ik dacht dat de maten zo heten:
half-quarter (?), semi-quarter, quarter, full-quarter.
Als ik er naast zit verschijnt er hieronder vast wel een postje waar het wel goed in staat Knipoog

Citaat:
ik heb een 17.5" dressuurzadel zou dat bij een westernzadel hetzelfde moeten zijn?

Waarschijnlijk heb je voor een western zadel dan een iets kleiner maatje nodig. Het is in ieder geval niet helemaal gelijk aan dressuurzadels.

Citaat:
wat voor verschil is er tussen de westernzadels en wat kan ik het best kopen voor alleen recreatief gebruik?

Je kunt al een nieuw 'westernzadel' kopen voor een paar honderd gulden, maar dan heb je dus echt een dingetje voor de lol. Ik heb een Billy Cook reiner, net als Vikki, maar die kosten rond de 3 duizend gulden nieuw. En ja, het kan nog veel en veel duurder (maar ook goedkoper hoor).
Dus kijk eerst wat je uit kunt geven en zoek daarvoor gewoon een zo goed mogelijk zadel. Tweedehands kun je natuurlijk voor het zelfde geld weer een beter zadel kopen. Houd ook genoeg geld appart voor een goeie pad voor onder je zadel. Omdat een westernzadel geen stootkussens heeft aan de onderkant is een goeie pad heel belangrijk.
En zoals Vikki al zei, je moet de zadels gewoon uit proberen. Ga gewoon gezellig een dagje zadel-zitten in een western winkel en probeer er op zoveel mogelijk verschillende te rijden.

Succes met het zoeken in ieder geval, misschien wil je straks wel niet meer op je engelse zadel als je erachter bent hoe prettig een western zadel zit Haha!

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-08-01 20:51

Kijk, nu ben ik alweer een stukje wijzer geworden! bedankt!
Ik moet idd nog even goed sparen hoor, dus het zal er voorlopig nog niet van komen, maar dan heb ik even de tijd om me er in te verdiepen wat ik nou precies wil.
Een Billy Cook reiner, heb ik veel over gehoord, schijnt ideaal te zijn, ik heb hem nog niet gezien, maar dat komt vast nog wel!
Zodra ik mijn ideale western zadel gevonden heb, zal ik waarschijnlijk niet meer met mijn engelse zadel gaan rijden zoals je dat al zo mooi zij, die kans is erg groot, zit ik lekker relaxed ga ik geen ander zadel meer gebruiken, ik rijd toch alleen maar recreatief dus dat dressuur zadel heb ik voor mij zelf dan niet meer nodig, alleen mijn bijrijdsters zullen die nog gebruiken.
Op marktplaats heb ik vele vrij goedkope westernzadels gezien, maar die kan ik (denk ik) niet proberen, maar ik ga daar toch maar zoeken.

groetjes, Tanja.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

cl@udia

Berichten: 229
Geregistreerd: 28-02-01
Woonplaats: Bredoah

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-01 21:37

ik vind een engels zadel juist enorm moeilijk om licht te rijden
maar een engels zadel vind ik zowiezo moeilijk rijden
die wiebelende stijgbeugeltjes hahaha
ik denk dat de western zadels gemaakt zijn voor dagelijks de hele dag op je paard moeten zitten, dus daarom comfortabel zijn gemaakt, is wel logisch
maar als je het niet gewend bent zal het voor jou net zo moeilijk zijn als voor mij andersom

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-01 17:39

Ja, het zal best even wennen zijn, maar mijn besluit staat vast hoor, ik ga er echt 1 kopen!
Ik zal er best wel aan wennen en zal ook waarschijnlijk mijn andere zadel niet meer gebruiken, dressuren doe ik al tijden niet meer, dat laat ik lekker aan de anderen over die ook op Kevin rijden!

Groetjes, Tanja.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Mandy_oud

Berichten: 26
Geregistreerd: 21-07-01
Woonplaats: Son & Breugel

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-01 23:09

Bij een westernzadel leg je tijdens het licht rijden je balans ook anders dan bij een dressuurzadel.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-01 10:10

Ha Tanja,
Wat voor paard heb je? Want als je een groot paard hebt, dan geloof ik dat ik Heike gelijk moet geven. Grote paarden hebben vaak niet zo´n vlakke gangen, en dan is het moeilijker constant door te blijven zitten. Als je een kleiner paard hebt met vlakkere gangen (geen dribbelaars) kun je heerlijk buiten rijden met een westernzadel.
Lichtrijden bij western wordt gebruikt bij het warmrijden of bij het rijden van jonge paarden waarvan de rug nog sterker moet worden. Daarna ga je doorzitten en kom je niet meer uit je zadel omhoog.
Er zijn inderdaad veel verschillende kwaliteiten zadels. Zoals Sprite al zei zijn er goedkopere van een paar honderd gulden te koop maar die kan ik je net zoals zij al zei afraden, ze zitten kei en kei hard en zijn niet geweldig voor de rug van je paard. Bovendien zijn ze ook nog gevaarlijk want vaak worden de stijgbeugels met popnagels aan het zadel bevestigd waardoor ze snel af kunnen breken (heb ik zien gebeuren). Huilen Je kunt denk ik het beste een goed 2e handszadel kopen van tussen de 1000 en 1500 piek die voor recreatief gebruik prima voldoen. Ik verwacht omdat je maatje 17.5" hebt van dressuurzadel dat je maat 15" of 15.5" van westernzadel hebt. Dit gaat overigens om de maat van jou derriere en niet de maat van je paard, ik weet niet of dit voor dressuurzadels ook zo is. Ga maar eens kijken bij de betere westernstores, die hebben vast ook 2e handsjes liggen.

Groetjes,

Jolande

Stop N BullionBrandy, al weer vijf jaar oud!

vikki

Berichten: 14248
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-01 10:21

Hihihi...mijn paard heeft allesbehalve vlakke gangen (dribbel dribbel...dus Orri, het ligt niet aan mijn zadel, het ligt aan mijn paard Schijnheilig ) maar ik vind het heerloijk rijden op mijn westernzadel...zo'n Engels zadel glibber ik alleen maar van af... Knipoog Dus T@nj@, gaat best goed komen met een westernzadel hoor... Haha!

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-01 13:02

Hai Jolande,

Ik heb wel een groot paard, een KWPN-er van 1.75m een erg grof paard.
Doorzitten lukt mij sowieso niet op hem, hij gooit erg hoog op maar ik geef eigenlijk altijd de schuld aan mijn zadel, ik rij erg vaak zonder zadel (in het bos niet) en dan is mijn hele houding ook anders en kan ik ineens heel goed doorzitten, dan voelt alles veel natuurlijker aan, Kevin wordt daar ook veel makkelijker van en ontspant ook lekker. begin me nu ook af te vragen of mijn dressuurzadel wel goed ligt.....maar ik heb er verschillende mensen naar laten kijken (instructeurs) en die zeggen allemaal dat het zadel perfect ligt, dus ik neem aan dat het wel goed is. Kevin reageert nou eenmaal gewoon beter zonder zadel.
Er hebben al verschillende mensen tegen mij gezegt, als jij zonder zadel rijdt heb je een hele rustige houding en is het net of je western rijdt en je paard wordt er veel soepeler van dan wanneer hij dressuurmatig gereden wordt (we vinden dat allebij niet zo denderend) dus ik denk dat het voor mijn paard ook heerlijk ontspannend moet zijn met een western zadel.
Iemand bij mij op stal heeft in Frankrijk nog een western zadel liggen die ze wil verkopen, over een tijdje komt deze naar Nederland en kan ik kijken of hij op Kevin past, dan hoop ik dat ik hem even kan lenen om een tijdje te proberen, eens kijken of Kevin en ik het allebij even prettig vinden, kan ik meteen even wennen aan het lichtrijden en doorzitten.
Groetjes, Tanja.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

DubbelDun

Berichten: 71231
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-01 14:48

Tanja,

Met zo'n groot paard heb je weinig kans om een goed passend goedkoop zadel te vinden, die hebben meestal niet de goeie pasvorm voor een hoge schoft. Hij mag zeker niet op de schoft drukken, maar ook de schouders moeten er ruim onder kunnen bewegen. Afhankelijk van de rug/ribbenwelving heb je een semi- of full boom nodig. Afhankelijk van de breedte van de schouders, zit je qua gullitwidth al snel op een 7".
Misschien dat je ook een iets hogere brug nodig hebt, voor z'n hoge schoft.
Klinkt als een Orthoflex.... of een Tucker Haha!

Cowgirl

Berichten: 20777
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-01 15:57

Toch vreemd dat je met je dressuurzadel niet lekker zit, heb je er al eens aangedacht om een ander zadel te proberen.
Als hij wel lekker loopt zonder zadel en met zadel niet dan lijkt mij toch dat het zadel niet goed past of Jou niet goed past.
Als je eenmaal verwend bent met een westernzadel dan wil je eigenlijk niks anders meer. Haha!

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-08-01 12:22

Ik denk dat mijn zadel mij gewoon niet lekker zit, mijn bijrijdsters hebben er allemaal geen last van en vinden het een heerlijk zadel, Kevin loopt bij hen ook beter dan bij mij, dat ligt dus duidelijk aan mij.
Ik heb al andere dressuurzadels gehad en het zadel wat ik nu heb vind ik toch de betere van alles wat ik heb geprobeerd (Stubben Colombo) maar toch....
Ik denk dus dat het zadel mij niet past (tussen de oren dan), de eerste 2 jaar dat ik ermee heb gereden heb ik er echt geen problemen mee gehad maar ik vind het steeds minder lekker zitten. Zal ook wel komen omdat ik ben gestopt met het dressuur rijden en alleen nog maar bosritten maak en op de ovaalbaan van de IJslanders een beetje aan het rondhopsen ben, ik denk dat het voor een groot deel tussen mijn oren zit omdat ik gewoon iets anders wil!
Ik ben gisteren in een western winkeltje in Amsterdam buitenveldert geweest en daar heb ik iemand gesproken die mij wel kan helpen denk ik.
Tegen de tijd dat ik genoeg heb gespaard (joepie, mijn vriend spaart ook mee!!) komt hij met een bus vol en gaan we passen en proberen, hij zei ook al: Desnoods laten we wat op maat maken, zal wel duur zijn maar dat is niet zo erg meer, met de bijdrage van mijn vriend erbij moet ik in staat zijn een goed zadel te kopen!
Wat is eigenlijk een Orthoflex? en een Tucker? Duur?

Groetjes, Tanja.

Mirjam

Berichten: 703
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: Norg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-01 23:27

Een westernzadel zit heerlijk voor de buitenritten! Waar ik met mijn dressuurzadel na 2 uur al last heb, kan ik op mijn westernzadel gerust een tocht van 5 uur maken.

Ik ben het volledig eens met Sugarmiss. Een KWPN'er heeft een andere schoft en rug dan bijv. de quarters. En op die pasvorm zijn de meeste zadels gemaakt.

Zelf heb ik - na 2 tweedehandjes die niet pasten - mijn zadel gekocht bij Silke in Beilen (dutch trading post). Van de 5 zadels die ik lekker vond zitten, paste er maar 1 goed op mijn KWPN-merrie. Silke heeft zadels van Alamo, volledig leren handgemaakte zadels vanaf ongeveer 2.000 gulden! En ik vind haar erg professioneel wat betreft het passen. Nadeel: je moet wel naar haar toe.

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 20:29

Tanja, ga ook eens informeren bij de Horseman Outfitter. Ik meen mij te herinneren dat je daar al vanaf 1500,- een zadel op maat kan laten maken, maar ik kan me vergissen over de prijs Lips are sealed
Bel ze even zou ik zeggen, telefoonnummer en meer info staat op de site: http://www.horseman.nl

vikki

Berichten: 14248
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 21:38

Tsja herdholder...maar voor echte harken zoals ik zelf (helaas Huilen maar ja, is aangeboren... Schijnheilig ) is een westernzadel juist prettig op een groot paard...niet dat ik een groot paard heb, maar als (ALS) ik ooit op een groot paard zou willen stappen moet er toch niet zo'n zadel opliggen met van die zwieberbeugelriempjes... Haha! Nee, geef mij maar een westernzadel...dat of een touwladder... Knipoog

vikki

Berichten: 14248
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-01 06:55

Hey, waar kan ik zo'n zadel kopen dan... }> Maar eh...hoe is het makkelijker opstijgen dan...beugel hangt toch zeker niet lager... Schijnheilig

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-01 17:01

Wat is er nou weer mis met een KWPNer.....??
Ik vind mijn knollie toevallig heel erg mooi en met een westernzadel wordt hij nog veel mooier!!!
Een Shetlander of een Welshje met een westernzadel is dan zeker ook zonde van het zadel? nou die heb ik ook allebij en met western zadeltje en dat zadeltje komt nu erg mooi uit hoor! de pony's zien er ook helemaal te gek uit!
Verder allemaal heel erg bedankt voor de goede adviezen hoor, ik heb er echt heel veel aan!!
Ik zal ook de Horseman Outfitter eens proberen, want als die prijs ook maar een beetje klopt, dan is daar dus mijn oplossing!!

Groetjes, Tanja.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

geral

Berichten: 3604
Geregistreerd: 25-08-01
Woonplaats: hm niet belangrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-01 20:03

hai,
het enige goede advies voor een kwpner is Euro horse bellen, Evelien Velthuis, zij past zadels aan huis en is zeer deskundig, verkoopt ook 2e hands zadels. Voor mijn Kwpner heb ik 2 jaar geleden bij haar een zadel gekocht, dat past perfect, ze is erg precies hierin.
telefoon nr. 06-51082855
ik hoop dat je er in slaagt een goed zadel te krijgen want dat is het allerbelangrijkste, kijk op mijn homepage amanda.netmenu.nl zie mijn paard met westernoutfit van Eurohorse
Groetjes Geral (Amanda)

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-01 21:54

Bedankt Amanda, ik ga bellen!!!
Groetjes, Tanja.

DubbelDun

Berichten: 71231
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-01 09:44

In Duitsland zit een club die ook aan huis komt met een vrachtwagen met zo'n 70 zadels Haha!
Ook hebben die computerapparatuur aan boord, die precies laat zien of een zadel goed ligt of niet (qua drukpunten). http://www.wayoutwest.de/home2.htm

Ze hebben ook 'flex'-zadels en veel 2e hands.
Ik weet niet of ze ook Nederland 'aan doen'.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers