Risico's aankoop (Quarter) veulen, graag antwoord!

Moderators: SayaJones, Angela

 
 
flashyjac
Berichten: 6670
Geregistreerd: 03-11-02

Risico's aankoop (Quarter) veulen, graag antwoord!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-03 12:44

Ik ben me wat aan het orienteren wat de aankoop van een Quarter veulen betreft en heb nu hét veulen gezien en heb daar een optie op. Mijn ouders twijfelen nog of ik het moet doen en dan niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar ook vanuit medisch en ook 'toekomstig' oogpunt (beetje rare zin, maar jullie begrijpen het vast wel). Ze hebben namelijk gisteren van een kennis gehoord dat aan de aankoop van een veulen een heleboel risico's kleven. Dat weet ik zelf ook wel, maar die man beweerde dat twee van de tien veulens niet goed gebouwd zijn om erop te rijden en dat daardoor dus twee van de tien veulens voor de slacht bestemd zijn. Dat is misschien wel zo met volbloeden en dergelijke, maar ik denk toch dat het met Quarters heel anders zit, of niet? Hij zei namelijk (maar hij rijdt Engels en heeft alleen KWPN-ers e.d. gehad) dat men momenteel alleen fokt op bouw en prestaties en daardoor het karakter soms ontzettend slecht is en die paarden dan nergens anders terecht kunnen dan bij de slacht. Hij zegt dat je niets kan zeggen over het karakter van het veulen als je naar het karakter van de hengst en de merrie kijkt en dat het altijd een grote gok is als je een veulen koopt: of je er uberhaupt op kan rijden, of het qua karakter geen rotpaard wordt enz
Ik ben bewust naar een aantal bloedlijnen gaan kijken vanwege de bouw én vanwege het karakter. Een brave hengst en een brave merrie die geven vaak ook een redelijk braaf veulen, toch? Zo zit dat meestal wel. Het veulen krijgt vaak veel mee van de merrie. Zo net met prestaties en bouw en de 'braafheid' bij het rijden. Als de vader erg dwars is onder het zadel dan is de kans groot dat het veulen dat ook is. Dat zit gewoon in de 'genen'.

Ik heb dus een veulen gevonden waarvan ik de vader ken en op bouw heb geselecteerd en de merrie is gewoon erg braaf en knuffelig. De vader is een goed paard onder het zadel (alhoewel nog niet veel uitgebracht op wedstrijden) en de moeder komt van een goede bloedlijn. Aan de bouw van het veulen is weinig aan te merken op dit moment (ook al kan je er natuurlijk nog niet heel veel over zeggen als hij anderhalve maand oud is), hij is alleen redelijk stijl achter, maar ja, is dat heel erg? Hij is mooi in proporties, beenwerk is goed en stevig en hij heeft al behoorlijk wat spieren. Ik denk dus dat het een goed paardje is. Maar mijn ouders twijfelen na het verhaal van hun kennis wel heel erg. Ze zijn bang dat ik met mijn wedstrijdambities een foute keus maak. Ze zijn bang dat mijn veulen een van die twee veulens van de tien is die niet berijdbaar is. Het kan me gewoon NIET voorstellen dat twee op de tien veulens als het ware 'afgeschreven' is. Vooral niet omdat we met Quarters toch nog een beetje aan het begin van de fok staan in Nederland, want zo ontzettend lang worden er nog geen Quarters gefokt hier en er is nog niet veel sprake, voor mijn gevoel dan, van foute veredeling etc.

Wat zouden jullie doen in mijn situatie en wat vinden jullie van het verhaal van de kennis van mijn ouders? Ik laat het veulen uiteraard (klinisch) keuren voor zover dat al kan. Mocht daar een negatief advies uitkomen, dan koop ik hem ook gewoon niet, maar ik laat me niet door de mening van 1 iemand tegenhouden (terwijl mijn ouders natuurlijk zijn mening ontzettend serieus nemen en klakkeloos aannemen dat het klopt wat hij zegt)

Ik zal jullie antwoord heeeel erg op prijs stellen, want ik ben vandaag bij mijn ouders en dan kan ik de reacties laten zien! *LOL*


cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 13:09

Karakter is iets waar ik zelf anders over denk dan de meesten hier voor zover ik begrepen heb. Ik heb hier aan de hogeschool een certificaat gehaald in fokkerij, exterieur en reproduktie. Daar kwam o.a. uit dat karakter vrijwel niet 'in de genen' zit. Dus dat dat niet iets is dat expliciet doorgegeven wordt. Wél ligt het eraan natuurlijk hoe het veulen door de moeder opgevoed wordt. Als mams een sociaal dier is etc etc neemt het veulen dat ook wel vaak over. Zoals je weet heb ik zelf pride ook als veulen gekocht terwijl ik mij toen eigenlijk nergens bewust van was. Ik heb toen ook nooit een keuring laten doen etc. Gelukkig is alles goed gekomen maar ik had natuurlijk ook het risico kunnen lopen dat tegen de tijd dat ik met hem kon rijden er iets mis bleek te zijn oid. En tot aan zijn 3e levensjaar kan er natuurlijk nog van alles gebeuren. In het ergste geval overlijdt je dier aan het een of ander terwijl je er nooit ' iets' mee hebt kunnen doen als je begrijpt wat ik bedoel. Maar ik vind het wel belangrijk om steun te krijgen van d emensen om mij heen, in geval van nood moet je daar toch op kunnen rekenen. Dus als je ouders e.d. het niet zo zien zitten, tja, dan sta je misschien op sommige punten er toch alleen voor.

juval

Berichten: 8754
Geregistreerd: 05-04-03
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 13:15

tja, het blijft altijd een risico om een jong paard of veulen te kopen, er kan zoveel gebeuren in die eerste jaren (en daarna natuurlijk ook).
Je kan nooit van te voren helemaal voorspellen hoe het veulen gaat uitgroeien. Maar dat 2 van de 10 veulens voor de slacht gaan lijkt me niet kloppen hoor..... daar heb ik nog nooit van gehoord.
Ik zou er wel voor gaan hoor, het is heel erg leuk om een veulen van jongs af aan helemaal naar je hand te zetten, helemaal op te voeden zoals jij graag wilt.
Heel veel succes !!

sharir

Berichten: 2576
Geregistreerd: 15-02-03
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 13:50

wat juval al zegt. een risico dat ie niet hoog genoeg wordt zoals jij wilt hebben. je weet niet hoe die gaat uitgroeien. verder zie ik er niet zoveel problemen in. tjah ze gaan puberen. enzo je moet ze zadel mak maken zelf inrijden. maar de rest van de risico's zijn denk ik gelijk aan die van een paard van 5 ofzo. kwa blessures..

Vasco nog altijd mis ik je
Peline mijn nieuwe topper

TJ
Berichten: 96
Geregistreerd: 02-01-02
Woonplaats: Prov. Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 13:50

Hoi,
Er zitten wat mij betreft voor en nadelen aan het kopen van een veulen.
Om (voor je ouders) maar met de voordelen te beginnen is er natuurlijk de band die je met een veulen al kunt opbouwen waarmee je ook een deel van zijn karakter kunt sturen, de moeder heeft haar gedeelte gedaan en jij kunt verder door hem/haar al een hoop dingen te leren waar je later profijt van kunt hebben. Je kan met een veulen heel veel leuke dingen doen waarmee je jullie band heel close kunt maken(spreek uit mijn eigen ervaring).
Wat ook heel belangrijk is voor zijn vorming is het opgroeien in een groep, daar wordt hij door de anderen ook opgevoed, zet je zo'n jong dier niet in een opfokgroep heb je grote kans dat het later een a-sociaal respectloos dier gaat worden. Boos!

Over al die veulens die naar de slacht zouden gaan Verward Mijn veulen is begonnen met een stuk of 4 leeftijdgenootjes en een stuk of 4 van een jaar ouder en met diegene die ik nog wel eens zie gaat het goed. Dat zijn er 8 waarvan er volgens mij niet een naar de slacht is)

Het blijft qua gezondheid natuurlijk een groter risico dan een volwassen paard omdat je een veulen niet zo kan laten keuren dat heeft geen zin want alles is nog week etc. Het is wat al eerder gezegt is dat je de kans loopt dat je tegen de tijd dat je zou kunnen gaan rijden blijkt dat hij/zij er niet geschikt voor is..........maar ja een volwassen paard kan ook iets gaan mankeren.

De keuze is dus geheel aan jouzelf ik kan alleen nog zeggen dat de band die je met je veulelen hebt als hij/zij eenmaal volwassen is met een volwassen paard niet meer in te halen is. (is mijn ervaring ongetwijfeld zullen velen dit tegenspreken)

DubbelDun

Berichten: 68294
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 14:31

Ik geloof niet dat er zoveel Quarterveulens/jonge paarden naar de slacht gaan, dat zou een dure biefstuk worden Haha! In tegenstelling tot andere rassen waar zo'n overschot van is die niemand wil daar gaan er wel degelijk veel naar de slacht.

Je moet geen veulen nemen omdat je nu geen 3 jarige kunt betalen. Reken voor je zelf eens uit wat je in de komende jaren aan kosten kwijt bent voor het veulen. Daar kun je een leuke 3-jarige voor kopen (over 3 jaar).

Het voordeel van een veulen is dat je het kunt 'vormen', dit is tevens een nadeel als je er niet genoeg verstand van hebt. Je doet sneller iets niet goed dan wel goed. En 'rechtbreien' is moeilijk en kostbaar.

Een veulen kan in zijn opgroei-jaren veel 'onheil' uithalen, weinigen komen de jeugd 'ongeschonden' door (hier weet je alles van Knipoog ). Je kunt er ook geen kasplantjes van maken en je moet er dus het beste van hopen (en goed verzekeren).

Een veulen is zeer afhankelijk van goede voeding om later een paard te worden wat dusdanig stevig op de botten staat dat hij zwaar werk aan kan. Niet zelden wordt gedacht dat alleen weidegang voldoende is.
Verder is de bouw wel genetisch bepaald en je moet dus de moeder en vader ook in dat opzicht goed kennen en hun zwakke plekken weten.
Weliswaar is nog niet te zien hoe een skelet zich gaat ontwikkelen, maar 'fouten' in de beenstand zijn voor een kenner wel duidelijk zichtbaar.

Voordeel van een veulen is dat je zelf (evt. ondersteund door anderen) hier aandacht aan kunt besteden, bij een ouder paard moet je maar hopen dat in het verleden alles goed gegaan en gedaan is.

Bij een veulen gok je op een paard wat gaat voldoen aan jou prestatiepatroon, dat is bij veel mensen uiteindelijk een tegenvaller gebleken. Bij een ouder paard kun je hier direkt op selekteren.

Al met al heb je het nodige om over na te denken.
Succes *LOL*

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

flashyjac
Berichten: 6670
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-03 15:36

cornelie"]
Wél ligt het eraan natuurlijk hoe het veulen door de moeder opgevoed wordt. Als mams een sociaal dier is etc etc neemt het veulen dat ook wel vaak over.
[/quote]

En het is natuurlijk belangrijk om je veulen consequent op te voeden en niet teveel te verknuffelen meteen, anders krijg je inderdaad echt zo'n respectloos paard of juist een verwend ding. Ik denk dat je zelf een heeeeeel groot aandeel in het karakter van een paard hebt. Net zoals de moeder van het veulen en ook de veulens en andere paarden in de opfokgroep (waar ik absoluut voor ga kiezen als ik tot aankoop over ga). Ik denk daarom ook dat het beter is een veulen in een groep op te laten groeien (met de nodige hierarchie, hij wordt vanzelf op zijn fouten gewezen) dan hem vlakbij mij neer te zetten, daar dagelijks heen te gaan en dat veulen te behandelen als een paard van bijvoorbeeld vijf. Dan 'vorm' je het paard naar de mens, de normen en waarden van de mens, en dan is het op een gegeven moment geen dier meer. De kudde is juist erg belangrijk

[quote="TJ"]
de band die je met een veulen al kunt opbouwen waarmee je ook een deel van zijn karakter kunt sturen, de moeder heeft haar gedeelte gedaan en jij kunt verder door hem/haar al een hoop dingen te leren waar je later profijt van kunt hebben. Je kan met een veulen heel veel leuke dingen doen waarmee je jullie band heel close kunt maken(spreek uit mijn eigen ervaring).
[/quote]

Dat is voor mij ook het belangrijkste. Een vroeger verzorgpaard van me was eigenlijk altijd heel braaf, maar op bepaalde momenten kon zijn karakter ineens omslaan naar ontzettend gemeen en hartstikke zenuwachtig. Bij navraag bleek het dat dit paard waarschijnlijk in zijn 'jeugd' een trauma opgelopen had en dat de huidige eigenaar van het paard geen idee had wat er destijds gebeurd was. Ik wil ook heel erg graag een veulen omdat ik die zelf alles kan leren, wat ook wel een hele grote uitdaging is. Ik zie mezelf wel daartoe in staat, want ik rijd natuurlijk al dertien jaar en heb al die tijd verschillende verzorgpaarden gehad en ben altijd met paarden omgegaan.
Ik denk dat de band met een veulen heel erg close wordt. Je moet natuurlijk niet alles tolereren, maar je kunt echt al op jonge leeftijd een hele goede band met een paard opbouwen

[quote="TJ"]
Over al die veulens die naar de slacht zouden gaan Verward Mijn veulen is begonnen met een stuk of 4 leeftijdgenootjes en een stuk of 4 van een jaar ouder en met diegene die ik nog wel eens zie gaat het goed. Dat zijn er 8 waarvan er volgens mij niet een naar de slacht is)
[/quote]

Nee, ik ken ook een heleboel veulens en heb het eigenlijk nog nooit meegemaakt dat een veulen verkocht werd en de eigenaar enkele jaren later vertelde dat het paard dwars was of niet te berijden viel. Dat ligt toch ook wel voor een groot deel aan jezelf en aan de opvoeding van het paard. Ik heb het merendeel van de verkochte veulens (van een hele tijd geleden) op wedstrijden gezien en dan blijkt dus wel dat ze het onder het zadel echt niet slecht doen (of dat ze in ieder geval bereden kunnen worden). Waar deze 'waarheid' vandaan wordt gehaald (van die kennis van mijn ouders) snap ik dan ook echt totaaaal niet

[quote="Sugarmiss schreef:
Je kunt er ook geen kasplantjes van maken en je moet er dus het beste van hopen (en goed verzekeren).


Nee, dat is zeker niet de bedoeling. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat is overigens met alles zo en niet alleen met een paard. Wat je ook aanschaft, overal kan wat mee gebeuren en je geld kan dan in één klap weggegooid zijn. Maar zo moet je niet gaan denken.. Een goede verzekering is absoluut belangrijk, dat zal ik ook echt niet over het hoofd zien. Ik moet alleen nog even naar de kosten informeren (want ik wil graag een verzekering met dierenartskosten e.d. er bij in, dat dat ook allemaal verzekerd wordt). Tja en als een paard overlijdt.. dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Er kan met alles wat gebeuren maar als ik daar over na ga denken zal ik bijna gewoon helemaal geen paard meer kopen, ook over twintig jaar niet, en dat is ook alweer niet de bedoeling.
En ik heb wel de instelling dat ik onvoorwaardelijk voor een paard ga. Ik koop hem en ook al krijgt hij een peesblessure ofzo waardoor hij alleen nog maar recreatief bereden kan worden of wat dan ook (dat is nog niet eens in het ergste geval dus) dan doe ik hem echt niet weg. Ik weet hoe vreselijk snel ik me aan een paard hecht en ik wil dan echt onvoorwaardelijk maatjes worden en blijven *LOL*

Sandra_H

Berichten: 1608
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 15:58

Sugarmiss schreef:
Bij een veulen gok je op een paard wat gaat voldoen aan jou prestatiepatroon, dat is bij veel mensen uiteindelijk een tegenvaller gebleken. Bij een ouder paard kun je hier direkt op selekteren.


Dit lijkt me idd niet bepaald onbelangrijk om mee te nemen in je overwegingen, aangezien je zelf al aangeeft dat je wedstrijdambities hebt. In je onderschrift staat ook dat je op zoek bent naar een reiningprospect.
Wat dan als over drie jaar of langer blijkt dat je veulen (wat dan natuurlijk geen veulen meer is Knipoog ) helemaal niet geschikt blijkt voor de reining, ondanks z'n mooie papier?
Een paint bij ons op stal (waar ik op rijd) heeft van vaders kant reining/cuttingbloed in zich. Eerlijkheidshalve moet ik daar wel bij zeggen dat wij de moeder niet kennen trouwens. Maar goed, het beest is nu net 4 jaar, overigens ook door de eigenaar als veulen gekocht, is een mooi gebouwd paard maar voor de reining absoluut niet atletisch genoeg en daarbij ook nog eens heel groot. Het is een superlief dier hoor, en daar gaat het de eigenaar om want zij heeft hem meer voor de recreatie en de leuk zeg maar, hoewel ze wel ooit eens wat met hem wil gaan starten (weet alleen nog niet wat).

Op de vorming van het veulen tot paard heb je in wezen invloed genoeg, zoals iedereen zo'n beetje ook schrijft. Maar je hebt veel minder tot geen invloed op de talenten die het beestje uiteindelijk zal blijken te hebben. En het is dan natuurlijk wel een beetje zuur als na een paar jaar blijkt dat je niet met je paard kan wat je eigenlijk had gewild, helemaal omdat je er dan inmiddels natuurlijk vreselijk aan gehecht bent.

flashyjac
Berichten: 6670
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-03 16:19

Sandra.k schreef:
Wat dan als over drie jaar of langer blijkt dat je veulen (wat dan natuurlijk geen veulen meer is Knipoog ) helemaal niet geschikt blijkt voor de reining, ondanks z'n mooie papier?


Daar heb je zeker gelijk in, maar aan de andere kant er wordt ook reining gereden met Haflingers, Tinkers, KWPN-ers etc. De Quarter Horse is een van de meest veelzijdige paarden die er bestaat, je kunt er werkelijk alles mee, en daarom neem ik aan dat ieder paard ook zeker wel een beetje reining moet kunnen. Mocht het geen topper zijn dan maakt het mij niet heel erg veel uit, eerlijk gezegd. Ik wil namelijk ook heel graag gewoon recreatief rijden en eventueel endurance (lijkt me ook super, maar dan wel met een Quarter, want daar ga ik voor). Ik ga niet voor eerste plaatsen, ik ga voor de ervaring en de spanning en voor de lol. Ik ben op zich best ambitieus wat ideeen betreft, maar ik hoef echt geen prijzen in de wacht te slepen.
Ik wil met mijn toekomstige paard allerlei leuke dingen doen en ook zo uiteenlopend mogelijk. Trail zie ik mezelf misschien nog niet zo snel doen, maar pleasure wil ik zeker ook proberen en cutting lijkt me ook super (aan moeder's kant heeft het paardje cutting/cowhorse bloed).

Ik weet dat het vanuit het oogpunt van wedstrijden beter is om een paard te kopen als hij/zij drie of vier is, zodat je meer over het paard zelf weet en zijn/haar prestaties en dergelijke, maar aan de andere kant wil ik gewoon heel erg graag met een paard opgroeien en er een hele goede band mee krijgen. Waar kan je beter een band mee krijgen dan met een veulen die jou kent vanaf dat hij twee maanden oud was ofzo?

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 16:27

Ja, nu ik dat zo lees is mij wel degelijk iets 'tegengevallen' bij pride. Zijn ouders zijn 1.50 en 1.52 en ook de dieren daarvoor waren niet zo giga groot. Op die hoogte had ik gerekend maar zoals sommigen inmiddels gezien hebben loopt hij nu tegen de 1.60 Ik had hem liever een flink stuk kleiner gewild of een flink stuk groter Lachen

wigchert

Berichten: 562
Geregistreerd: 08-05-03
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 17:03

Hai,

Ik heb 3 maanden geleden een Halve Quarter veulen gekocht,
Tuurlijk heb ik ook heel erg na lopen denken of ik wel een veulen moest kopen en of het niet beter was om een oudere te kopen.
(hier heb ik erg lang over lopen denken omdat ik door een jong paard mn rug heb gebroken 2 jaar geleden.. Verward oeps..maar alles is nu weer ok hoor met mn rug.

Maar ik dacht juist dan kan ik in die 3 jaar mooi meer westernlessen nemen en dan als mn ukkie groot is haar zelf beleren.
Dan kan ik haar 'maken' hoe ik wil, afgezonderd van haar karakter dan.

Met een veulen kan je drie jaar niets zeggen de meeste mensen, maar juiste de eerste jaren van een veulen zijn erg belangerijk.

Ik heb een merrie veulen gevonden, dat een flessen veulen was.
Dit kan erg moeilijk zijn (omdat ze errug mens aanhankelijk zijn, té erg)
En zo'n paardje moet juist in een groep parden en minder mensen om zich heen hebben. Zodat ze de paarden taal goed leert. (vind ik erg belangerijjk, ze moet later wel mn maatje zijn maar ik sta niet de hele dag met haar gras te eten... Haha! )

Ik heb haar gekocht en heb nog geen seconde spijt gehad...elke dag ga ik naar haar toen om haar te poetsen, met haar lopen, voetjes leren geven. Lovers
We hebben nu al echt een band samen. Lovers Ze is fantastisch!! Bloos
Tuurlijk heeft ze ook haar puber gedrag en moet je ook je veulen 'straffen' maar dat hoort er allemaal bij, ze proberen je ook uit net als een volwassenpaard doet.

Veulens kunnen rare dingen doen als ze klein zijn, maar volwassen paarden ook!

Mijn merrie is afgelopen jaar overleden aan artrose en ze was pas 10 jaar dus er kan echt altijd van alles gebeuren.

Meid, denk er goed overna!!
Je moet doen wat jou het beste lijkt!! OK dan!
Laat het veulen (ook volwassenpaard) altijd keuren!!
Zover je een veulen kán keuren natuurlijk.
(of laat haar verzekeren)

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 17:17

Als je graag een veulen wil moet je dat doen.Wat er over een aantal jaren uitkomt staat in de sterren,misschien je droom paard of je ergste nachtmerrie.Daarin kan niemand je raad geven.
Maar je wil volgens je onderschrift een reining prospect,terwijl je later schrijft dat je er alles mee wil doen.De vergelijking met andere rassen is ook niet aan de orde denk ik.en dat de quarter het veelzijdigste ras is, is ook erg subjectief.Binnen het ras quarterhorse zijn weer vele richtingen die je op kunt met een bepaald gefokt en gebouwde quarter.
In jou geval zou ik kiezen voor een veulen waarvan beide ouders allround zijn en waar ook via de showrecords blijkt dat ze alles een beetje kunnen (4H horses).Het zijn vaak onbekende (althans in nederland)lijnen.In het algemeen is het zo dat reining/cuttingbloed best moeilijk bloed is,dus niet makkelijk om te rijden.Als je al een veulen wil zou ik gaan voor een bewezen allrounder qua bloedlijnen.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 17:21

Waar je ook tegenaan loopt is dat je, als je een veulen koopt, niet kunt inschatten hoe het character is onder het zadel. Paarden die makkelijk lijken te zijn als je er naast staat, kunnen zich als ontzettende heethoofden ontpoppen als je erop zit (en omgekeerd). Het ligt eraan wat je het liefste hebt, want iedereen heeft toch zijn voorkeur. Je kunt niet voelen hoe hij zit, en je loopt inderdaad het risico dat er iets met het veulen kan gebeuren, en je er nooit op kunt gaan rijden. In het ergste geval komt hij te overlijden.

Maar bij een veulen kun je aan de band werken. Je weet precies wat er in het verleden mee is gebeurd. Je kunt beslissen hoe vroeg of hoe laat je begint met inrijden.
De keus van de vaderdieren is bij Quarters heel groot en het is een persoonlijke keuze. Er zijn heel veel Quarters in Nederland en iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur welk vaderdier hij het liefst zou zien. Maar ook in dat geval zul je moeten kijken naar het dier zelf, want afstamming is niet alles. En een heleboel kan met goede training en opleiding opgevangen worden.

Je suis Charlie.

flashyjac
Berichten: 6670
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-03 17:32

Wat denken jullie van Generals Golden Boy? (is de papa)
Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk op zoek was naar een reiner, maar ik daar toch op ben teruggekomen. Ik wil nu inderdaad een allrounder. Ik wil namelijk alles uitproberen, van endurance tot pleasure, van reining tot misschien een beetje cutting en dan heb ik toch een veelzijdig paard nodig.

Peterina
Berichten: 8614
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 17:46

Of je nu een veulen van een maand of 4-6 of een oudere veulen Knipoog neemt is volgens mij al een deel van zijn karakter 'gevormd', of door zijn moeder, zijn kudde of zijn fokker ! Ik praat hier wel over een veulen dat 'in de hand' is geweest sinds zijn geboorte. De rest wordt gevormd door zijn/haar ervaringen met allelei omgevingen, andere paarden en natuurlijk de mens.

Wat betreft de 2 op 10 veulens die voor het slacht bestemd zijn (?) ... waar haald hij deze cijfers vandaan ? Fokt hij met zo slechte beesten dat dit de enige uitweg is?
Pas op, er wordt met veel troep gefokt waar normaal een serieuze fokker, die als doelstelling heeft het ras te verbeteren, nooit zou aan beginnen of selecteren voor een fokprogramma.
Maar ja, er zijn altijd mensen die van hun 'lieveling' een veulen willen hebben en als deze tegenvalt het toch, buiten alle goede intenties, van de hand moeten doen via handelaars (waarschijnlijk) en dan belanden veel voor de slacht. Jammer maar zo is het nu eenmaal.

'Don Fascination': GGK Warmbloed Palomino Dekhengst
http://www.bokt.nl/markt/ad/319113/goed ... oed-hengst
ook op Facebook!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 17:58

Ik denk dat je de stelling dat 2 op de 10 veulens voor de slacht is bestemd misschien wel kunt maken als je naar de Europese rassen kijkt, maar ik denk dat je daar bij de Quarter niet van uit moet gaan.

Maar helemaal met deze economische situatie zullen heel veel paarden met mindere kwaliteiten of zonder papieren toch een ongewisse toekomst tegenmoet zien.

Je suis Charlie.

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 18:12

Sugarmiss schreef:
Je moet geen veulen nemen omdat je nu geen 3 jarige kunt betalen. Reken voor je zelf eens uit wat je in de komende jaren aan kosten kwijt bent voor het veulen. Daar kun je een leuke 3-jarige voor kopen (over 3 jaar).


Is natuurlijk waar. Maar als je niet zo´n dik bedeelde beurs hebt en je wilt toch een goed paardje is het zeker makkelijker (ik zeg niet goedkoper) om een veulen te nemen. Ze zijn minder duur in de aanschaf en je kunt de kosten die je moet maken tot hij volwassen is in elk geval mooi spreiden. Het uiteindelijke prijskaartje is gelijk als je veulen eenmaal drie is ben je even veel geld kwijt als dat je een drie jarige koopt. Maar je hebt er met een veulentje wel drie jaar over kunnen doen dit bedrag op te hoesten.

Daarbij kun je je paardje echt van haver tot gort leren kennen en een echte band opbouwen. Daar ben je met elk ander paard ook zeker een jaar aan kwijt voordat je een echte band hebt.

Gera, ik vind de uitspraak van die kennis van je ouders een beetje vreemd. Je zegt hij zit in de KWPNers. Dat is totaal geen prestatie fok maar werkt met gekeurde hengsten. Juist in die gevallen is het karakter vaak ondergeschikt. Een paard met een draak van een karakter kan nooit goed presteren. Hij speekt zichzelf naar mijn idee tegen.

Dat 2 op de 10 veulens de 3 jaar niet halen kan klopppen. Maar dat heeft over het algemeen totaal niks met de bouw of karaker van deze veulens te maken dat is maar een heel klein deel.
Dat heeft te maken met slechte opfok. Hoe vaak lees je niet over op de wei gooien in de polder oid, zonder enig behoorlijk toezicht ? Nou daar is het waar die slachtoffers vallen door ongelukken die te laat worden ondekt, ziektes die toe slaan en ondervoeding enz enz. Deze "goedkope" manier van opfok moet 2 van de 10 veulens met de dood bekopen.

Je kunt nooit alles doen om je veulen tot 3 jarige te laten opgroeien want ze kunnen nog al wat gekke dingen uitspoken. Denk maar aan Holly de het idee in haar bol had dat ze wel door de bakrand heen kon rennen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat het risico niet buitensporig groot is door in elk geval faktoren die je wel in de hand hebt weg te nemen en bv een goede opfok te zoeken, met je veulen in gedachte en niet je bank rekening.

Maar garanties........... die zijn er niet.

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 19:08

gera schreef:
Wat denken jullie van Generals Golden Boy? (is de papa)
Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk op zoek was naar een reiner, maar ik daar toch op ben teruggekomen. Ik wil nu inderdaad een allrounder. Ik wil namelijk alles uitproberen, van endurance tot pleasure, van reining tot misschien een beetje cutting en dan heb ik toch een veelzijdig paard nodig.


Wanneer ben je terug gekomen van je keuze?? toe bleek dat general de vader is?? Cool
je maakt wat vader betreft de perfecte keuze(misschien wist je dat al)
weet niet of je cowsense moet verwachten maar voor de rest zit er alles in
hunter*pleasure*reining*trail en zelfs barrelrace.
de vader van general deed alles *de vader van de moeder deed alles* en zijn opa was helemaal super performence 251 punten en halter 113
Dus wat dat betreft ligt je keuse alleen maar goed.
Maar de moeder heeft ook nog wat te zeggen.

FlyingHigh

Berichten: 4044
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 19:19

Blaze"]
[quote="gera schreef:
Wat denken jullie van Generals Golden Boy? (is de papa)
Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk op zoek was naar een reiner, maar ik daar toch op ben teruggekomen. Ik wil nu inderdaad een allrounder. Ik wil namelijk alles uitproberen, van endurance tot pleasure, van reining tot misschien een beetje cutting en dan heb ik toch een veelzijdig paard nodig.


Wanneer ben je terug gekomen van je keuze?? toe bleek dat general de vader is?? Cool
je maakt wat vader betreft de perfecte keuze(misschien wist je dat al)
weet niet of je cowsense moet verwachten maar voor de rest zit er alles in
hunter*pleasure*reining*trail en zelfs barrelrace.
de vader van general deed alles *de vader van de moeder deed alles* en zijn opa was helemaal super performence 251 punten en halter 113
Dus wat dat betreft ligt je keuse alleen maar goed.
Maar de moeder heeft ook nog wat te zeggen.
[/quote]

Heb jij General G.B. zelf wel eens onder het zadel gezien????? Blijkbaar hebben zijn ouders vanalles in zich, maar komt dat er bij Golden Boy ook uit??? Ooit??? Bloos! ..........

Trollen rollebollen als dollen in de drollen....

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 19:55

FlyingHigh schreef:


Heb jij General G.B. zelf wel eens onder het zadel gezien????? Blijkbaar hebben zijn ouders vanalles in zich, maar komt dat er bij Golden Boy ook uit??? Ooit??? Bloos! ..........


Moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie zoiets had van hmm tot nu toe ken ik GGB alleen van de halter,weet dan ze van plan waren hem uit te brengen in de pleasure,maar inderdaad heb ik hem nooit onder het zadel gezien.heb de show gegevens opgezocht en was erg verrast van de uitslag.vroeg me tevens af waarom hij nog niet te zien is onder het zadel met zulke voor ouders ligt het aan het paard of aan de eigenaren???
maar als ik in de voorouders zulke allrounders zie (zowel vaders- als ook moedrs kant)dan denk ik dat de keuze niet slecht is.Maarja het is altijd afwachten.

DubbelDun

Berichten: 68294
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 20:00

Waaruit maar weer blijkt dat een 'leuk papier' ook niet alles is.

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 20:22

Sugarmiss schreef:
Waaruit maar weer blijkt dat een 'leuk papier' ook niet alles is.
Ja inderdaad misschien moeten we het systeem van de kwpn ook gaan volgen Cool

DubbelDun

Berichten: 68294
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 20:24

Ik ben niet zo 'in' WPN'ers, maar als je bedoeld hoe hun hengstenkeuringen enzo in elkaar zitten ben ik wel een voorstander van. Alhoewel daar ook de nodige problemen over zijn (lees FA maar eens Lachen )

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 20:28

Aan de andere kant wordt bij de quarters toch veel meer aandacht aan de moederlijn gegeven. Bij de KWPN-ers gaat toch 80% van de aandacht uit naar de (goedgekeurde vaderlijn). Terwijl ik inmiddels uit ervaring weet dat de moeder heel veel doorgeeft aan haar veulen (of dat nu genetisch bepaald is, of door opvoeding komt). Lanna heeft 3 veulens gehad. Alle drie net zo cool, slim en lui als moeders zelf. Met dezelfde wens tot I rule the world, of in ieder geval de wei Knipoog

Bovendien is je paard naar de hengenkeuring brengen inmiddels zo'n taak voor professionals geworden, dat de meeste gewone mensen met een goed paard er niet eens aan beginnen.

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-03 20:56

Ik heb juist voor een veulen gekozen omdat dat voor mij qua tijd het handigste was. Toen studeerde ik nog en was ik alleen in de weekenden thuis. Omdat ik niet helemaal paardloos wilde zijn heb ik toen een veulen gekocht. In de weekenden had ik toch een 'paard' en de rest van de week kon hij weer lekker opgroeien en paard zijn. Toen ik klaar was met school was hij 3 en konden we mooi aan de slag gaan. Voor mij was dit toen de beste oplossing.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: speedfiets_2, Yahoo en 2 bezoekers