Sinaasappelcouscous met aubergine:
Ingrediënten:
50 ml olijfolie
1 ui
3 aubergines
1 tl kaneelpoeder
1 sinaasappel
250 g couscous
50 g walnoten
2 el honing
handvol verse koriander
300 ml Griekse yoghurt
Bereiden:
Snipper de ui en snijd de aubergines in kleine blokjes. Verhit 2 el van de olijfolie en fruit hierin de ui goudbruin. Roer de aubergine erdoor, strooi de kaneel en zout en peper naar smaak erover en laat het afgedekt op laag vuur 20 minuten stoven. Boen de sinaasappel, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Roer het sap, de rasp en 300 ml kokend water door de couscous en schep om met (ruim) zout en peper naar smaak. Dek af en laat even wellen.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan krokant en laat op een bord afkoelen. Verwarm de honing (in de magnetron) en roer hem met de rest van de olie door de gewelde couscous. Roer de helft van de koriander door de yoghurt, breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aubergine over 4 borden, schep de couscous ernaast en schenk wat korianderyoghurt erover. Bestrooi het gerecht met geroosterde walnoten en de rest van de koriander.
Bron: AllerHande 4 - 2008
Melanzane alla parmigiana:
Ingrediënten:
1 ui
3 teentjes knoflook
1 wortel
1 l gepelde tomaten
3 stevige aubergines
1 bol mozzarella
olijfolie
zout en peper
gedroogde oregano
verse peterselie
citroensap
Parmezaanse kaas
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd aubergines in plakken van 3cm. Bak ze in olijfolie ongeveer 3 minuten aan elke kant.
Maak de tomatensaus: ui, wortel en knoflook bakken in wat olijfolie gedurende 5 min op een laag vuur. Voeg gepelde tomaten, peterselie, zout, peper en gedroogde oregano toe en wat citroensap. Laat de saus een kwartier zachtjes koken.
Doe helft van de saus in een vuurvaste schaal. Daarna plakjes aubergine erop leggen, dan daaroverheen wat plakjes mozzarella, weer een laagje aubergine en mozzarella en de resterende saus erover.
Bestrooi met Parmezaanse kaas.
Zet de schaal 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Bron: Bokt.nl
Moussaka met groenten:
Ingrediënten:
2 aubergines
2 courgettes
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gehakt
½ l ontvelde tomaten
olijfolie
1 kl gedroogde tijm
1 kl gedroogde oregano
40 g boter
40 g bloem
500 ml melk
100 g feta
nootmuskaat
peper en zout
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 210°C.
Snij de courgettes en de aubergines in lange plakken. Bak ze 5 minuten in een pan met antiaanbaklaag in hete olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snipper de ui en fruit hem in 1 el olijfolie. Hak het knoflook fijn en doe ze er samen met de ontvelde tomaten bij. Laat 5 minuten sudderen tegen de kook aan. Bestrijk een ovenschaal met olijfolie. Leg de courgette en de aubergine in laagjes in de schaal. Kruid telkens met wat tijm, oregano, peper en zout en schep op elke laag lichtgeprakte tomaten. Eindig met een laagje aubergines en strooi er de rest van de kruiden op.
Laat de boter smelten op en zacht vuurtje en strooi er dan de bloem bij. Roer glad en laat kort opdrogen. Leng aan met de melk en blijf goed roeren tot de saus mooi glad is. Laat ze 3 minuten licht borrelend koken. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Meng er van het vuur af de verkruimelde feta door. Lepel de saus over de groenten. Zet de schaal 40 minuten in midden van de oven.
Bron: Kookboekje Mediterrane keuken – bijlage bij Libelle 27 – 5 juli 2007
Ajb