
Dit recept heb ik van mijn moeder en het heet 'Soep van de VOC'. Een verklaring van de naam is dat veel ingrediënten vroeger door de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) werden ingevoerd.
De soepnaam klinkt al lekker maar in het echt is het nog lekkerder. Het viel me op dat er vrij weinig soeprecepten op staan terwijl dat juist een lekker voorgerecht is

Er kan uiteraard gevariëerd worden binnen de hoeveelheden wat betreft ingrediënten maar in principe moet je van het volgende uitgaan:
* 1 ui
* 1 winterwortel
* 50 gram boter
* 300 gram rundblees in blokjes
* Een halve tot driekwart ontbijtkoek (dit kan ook een hele zijn, het gevolg is dat de soep meer inbindt, dus dikker wordt)
* 1 klein blikje tomatenpuree
* 1 theelepel sambal oelek
* 1 liter rundvleesbouillon
* vers gemalen peper
* zout
* 4 eetlepels zure room / creme fraîche
Hoe maak je het?
1) Pel de ui en snijd het in stukjes.
2) Schil de wortel en rasp deze (of heel fijn snijden).
3) de ui en de wortel glazig fruiten in een pan met een beetje boter.
4) voeg het rundvlees, de ontbijtkoek (kruimelen en kleine stukjes/brokjes), de tomatenpuree en de sambal toe en bak dit op hoog vuur, zo ongeveer 3 minuten.
5) verwarm de bouillon en giet deze erbij.
6) Breng het geheel aan de kook en laat het met de deksel op de pan ongeveer 1 uur koken.
7) Breng alles op smaak met peper en zout.
8) Om het te serveren is het lekker om een scheutje zure room of een theelepeltje creme fraîche (bijvoorbeeld Blue Band Culinesse voor de diëters onder ons) in de soep en wat gehakte peterselie.
Dit recept is voor ongeveer 4 personen, wil je meer of minder dan kan je ongeveer dezelfde verhoudinggen gebruiken.
Eet smakelijk en laat het maar even weten als je deze heerlijke soep gekookt hebt en wat je ervan vond!
