Benodigdheden
- per persoon 100g kipfilet en 75g risottorijst nemen
- ruim een liter bouillon (echte of van een blokje)
- olijfolie
- 3 sjalotjes, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- champignons
- flinke scheut droge witte wijn (ca 2 wijnglazen) -> ik had vanavond Portugese wijn, Vila Regia, Douro, 2004 Deze was erg lekker!
- boter
- parmezaanse kaas
- pijnboompitjes
Voor de marinade van de kipfilets gebruik ik:
Amoy donkere sojasaus
olijfolie
knoflook
diverse potjes oosterse kruiden (conimex) naar smaak
marineer de kipfilets en grill ze in de oven of een grillpan
Maak de risotto:
maak in een pan ruim een liter (kippen)bouillon aan
Neem een andere pan, en verhit een scheutje olijfolie. Doe de sjalotjes, de knoflook en de champignons erbij en bak dit een paar minuten op laag vuur.
Zet het vuur hoog en voeg de rijst toe. Goed blijven roeren! Na ong een minuut wordt de rijst iets glazig. Voeg dan de wijn toe en laat deze inkoken.
Als de wijn is ingekookt voeg je een pollepel bouillon toe. Zet het vuur weer lager, zodat de rijst wel blijft pruttelen en de bouillon inkookt, maar het mag niet te hard gaan. Blijf voortdurend roeren met een houten lepel, en voeg een voor een scheppen bouillon toe. Voeg pas een nieuwe schep toe als de oude is ingekookt. Het duurt ong een kwartiertje voor de rijst gaar is (af en toe even proeven voor je een nieuwe schep bouillon toevoegt.) De rijst moet zacht worden maar nog wel een beetje "al dente". Breng indien nodig op smaak met zout/peper, eventueel een beetje geraspte venkel)
Als de rijst gaar is haal je de pan van het vuur, voeg boter en evt wat parmezaanse kaas toe en laat hem 3 minuten met gesloten deksel staan.
Rooster pijnboompitjes in een koekenpan met anti aanbak laag.
Leg de geroosterde kip op de borden, en schep de risotto op. sprenkel er wat geroosterde pijnboompitjes over, en evt nog een beetje verse parmezaanse kaas erover raspen.
Serveer er salade bij, en de rest van de wijn kun je erbij drinken
