een aanrader!

Walnotentaart
Hollands, hapje, 12 personen, gebak
Bereidingstijd in minuten
45 wachten
45 bereiden
Bevat per eenpersoonsportie
energie 315 kCal - eiwit 4 g
vet 19 g - koolhydraten 34 g

Ingrediënten
175 g bloem
150 g witte basterdsuiker
zout
125 g koude boter
125 g suiker
1 bekertje slagroom (125 ml)
100 g gepelde walnoten
1 ei
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven
Materialen
springvorm, doorsnede ca. 24 cm
Bereiden
Bloem boven kom zeven en mengen met basterdsuiker en mespunt zout. Boter in plakken snijden, op bloemmengsel leggen en met twee messen in blokjes snijden. Tot samenhangende deegbal kneden. Deeg in afgedekte kom 30 minuten in koelkast laten rusten. Intussen oven voorverwarmen op 180 ºC.
In pan met dikke bodem suiker behoedzaam laten karameliseren. Blijven roeren met houten pollepel, afblussen met 1 eetlepel heet water. Slagroom bij karamel schenken en zachtjes laten koken tot alle suiker is opgelost. Walnoten toevoegen en even laten meekoken. Pan van vuur nemen.
Deeg in 2 stukken verdelen. Werkvlak met bloem bestuiven. Beide deegballen uitrollen tot ronde plak van ca. 24 cm doorsnede. Springvorm invetten. Deeglap op bodem leggen, vulling erover uitstrijken. Vulling afdekken met tweede deeglap, randen aandrukken. Ei loskloppen met eetlepel water, bovenkant van deeg hiermee bestrijken. Taart in midden van oven in ca. 45 minuten bakken.