Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
pmarena schreef:Hier is hij er ook! Nog niet uitgepakt, eerst verjaardag vieren dit weekend. Dan nog moestuinbakken in orde maken want het voorgezaaide spul moet nodig gaan buitenspelen. En dan eens kijken of ik nog iets van paprika, komkommer en tomaat ga voorzaaien. Is al rijkelijk laat dus dat gaat even voor
Citaat:Pressure Cannen
EERST ALLES KLAARZETTEN:
- Zorg dat alles onbeschadigd, schoon en netjes is, werk zo “steriel” mogelijk
- Pan, verhoging voor in de pan, 10/11 PSI gewichtje voor op de pan.
- Check deksel, is het niet vervormd? Is het stoomgat open? Werkt het overdruk ventiel?
- Meer dan genoeg Weck (of andere) potten + deksels + rubbers + klemmetjes voorzien
- Voor pressure cannen bij Weck potten 3 klemmetjes per pot (ipv. 2 bij wecken)
- Potten en deksels goed controleren: als er chipjes glas af zijn – niet gebruiken!
- Check de rubbers, deze moeten soepel en niet uitgedroogd / uitgelubberd zijn
- De groene Weck trechter om de potten makkelijk mee te kunnen vullen
- Staafje om de potten te ontbubbelen en de hoogte v/h vocht af te meten na het vullen
- Tang om de hete potten mee uit de pan te halen
- Rekje voor de potten om op af te koelen na het pressure cannen
- Kookgerei en ingrediënten voor het eten dat je wilt gaan cannen
- Opgevouwen theedoek om tijdens het vullen de potten op aan te stampen
- Iets om de potten mee te labelen / merken na het pressure cannen
VERVOLGENS DE POTTEN VOORBEREIDEN EN VULLEN:
- Potten en deksels goed ontsmetten (uitkoken of afwassen met zeep / afwasmiddel)
- Potten warm houden (bijvoorbeeld in schone gootsteen met schoon heet water)
- Liefst vullen met warm eten. Gehakt altijd rullen zodat het niet samenklontert!
- Tot een inch onder de rand afvullen met eten + vocht (water / bouillon / tomatensap)
- Alles moet omsloten zijn door vocht want dat zorgt voor de minimaal 115°C in hele pot
- Met niet-metalen lepel / spatel belletjes laten ontsnappen / vocht goed verdelen
- Randen van de potten schoonwrijven met doekje / papier met azijn om te ontvetten
- Deksels (de losse rondjes) liefst niet aanraken maar met magneetstokjes er op leggen
- Ball potten: ring handvast aandraaien. Deksels maar 1 keer gebruiken (vervormen)
- Pearl potten: ring stevig aandraaien. Deksels zijn herbruikbaar. Rubber ringen checken
POTTEN IN DE PRESSURE CANNER:
- Pressure canner pan laagje water geven: aantal ml volgens boekje voor genoeg stoom
- Nooit potten onder water zetten, want ze moeten door hetere stoom omhuld worden
- Potten in de pan zetten, op een verhoogd rekje dat bij de pan hoort
- Potten goed verspreiden zodat de stoom overal tussen / onder / boven / omheen kan
- Water laten koken
- Deksel GOED stevig dichtdraaien
- Stoom laten vormen
- 10 Minuten lang een constant stroompje van stoom de zuurstof uit de pan laten duwen
- Gewichtje van minimaal 10 PSI er op zetten (voor Nederland, bij berggebied meer)
- Als het gewicht gestaag heen en weer beweegt dan is de pan op de juiste druk
- Nu kan je de aanbevolen “pressure-can-tijd” van deze potten in laten gaan
- De tijd vind je in receptenboek van USDA en / of Ball. Alleen officiële richtlijnen volgen!
- De “kooktijd” moet aaneengesloten zijn om Botulisme-sporen te doden
- Is de temperatuur even gedaald…? Dan opnieuw beginnen voor de veiligheid
- Na het volbrengen van de aaneengesloten kooktijd, warmtebron uitschakelen
- Alles verder laten rusten, pan laten staan. Deksel en gewichtje er op laten
- Na 15 minuten kijken of stoom gestopt is + het drukventiel weer naar binnen is gegaan
- Dan kan je het gewichtje even laten wiebelen om te zien of daar nog stoom uit komt
- Gewichtje er voorzichtig af halen. Geen stoom? Deksel voorzichtig opendraaien
- Deksel van je af openen zodat je geen rest-stoom in je gezicht krijgt
- Hete potten met tang uit de pan halen en op rekje zetten om verder af te koelen
- Niet in de pan laten zitten, ze moeten nu vlotjes afkoelen voor de houdbaarheid
- Niet extra koelen met water ofzo, gewoon op open, luchtige verhoging laten rusten
- Na een nacht moeten ze wel vacuüm getrokken zijn
- Bij Weck wijst het flapje van de rubber ring meestal naar beneden bij goed vacuüm
- De rubber ring mag niet te ver naar buiten zijn gekomen
- Bij metalen deksels moet het midden naar binnen gezogen zijn, anders NIET goed
- Klop op metalen deksel en luister of het hol (lucht er onder) of stevig (vacuüm) klinkt
- Klemmetjes / ring losmaken en vacuüm checken door pot bij alleen deksel op te tillen
- Houdt het deksel het gewicht van de pot? Dan is er een goed vacuüm gevormd
- Merk de pot met de actuele datum en wat er inzit + eventuele bijzonderheden
- Sla de pot op in een liefst koele en donkere plaats
- Binnen 1 of 2 jaar eten zorgt voor beste kwaliteit. Maar in principe wel 10 jaar houdbaar.
Let op! Droog wecken / cannen is niet veilig! Lucht wordt minder intens warm dan water!
(je kan je blote hand in een oven van 200°C steken, maar water van 70°C is te heet)