Streekgerechten (recepten)

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nicje87

Berichten: 9834
Geregistreerd: 26-06-06

Streekgerechten (recepten)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-22 00:00

Op Bokt kom ik af en toe gerechten/recepten tegen waar ik echt nog nooit van gehoord heb, maar in andere delen van het land heel gewoon zijn. Bijvoorbeeld vanavond kwam ik borstplaat tegen en al eerder balkenbrij.
Het lijkt mij leuk om in dit topic recepten uit te wisselen van dit soort (authentieke) gerechten.

Denk niet in problemen, maar in oplossingen!
Strooigoed


tones

Berichten: 5265
Geregistreerd: 22-10-05
Woonplaats: Veluwe.

Re: Streekgerechten (recepten)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 08:19


8nnemiek

Berichten: 43192
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Streekgerechten (recepten)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 09:04

Hier in Limburg is zuurvlees populair, maar dat heb ik zelf nooit gegeten of gemaakt.. Maar ik heb wel wat recepten liggen voor oa Limburgse linze-kruimelvlaai, en nonnevotten. Die zou ik even moeten opzoeken als iemand daar interesse in heeft.

Op zoek naar een trouwvideo/fotograaf? ABCreatief Videoproducties                 ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎                 Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip


Anoniem

Re: Streekgerechten (recepten)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 09:23


Bloemetje75
Berichten: 1968
Geregistreerd: 19-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 09:29

Zuurvlees (zoervlejs) inderdaad. Mijn man maakt het anders dan ik.
Hij zet de runderpoulet een nacht in water met azijn en daar ook de kruidnagels en laurier bij en uien in ringen er op. Hij hoeft het dan niet lang te laten stoven.

Ik braad eerst poulet aan in porties, dan de uien, dan alles samen in een braadpan met kruidnagel laurier, bruine suiker, stroop en azijn.

Wij gebruiken geen ontbijtkoek of pure chocolade. Er zijn genoeg mensen die zweren bij ontbijtkoek.

Je moet er sowieso geduld voor hebben. We maken altijd grote pan vol en dan porties de vriezer in.

Verhoudingen moet ik over nadenken want meestal op het zicht… ongeveer….

1 kg runderpoulet
750 gram uien
2 kopjes azijn
3 eetlepels stroop
2 eetlepels bruine suiker
4 kruidnagels
2 laurier blaadjes
Water tot het het onder staat.

Many
Berichten: 8274
Geregistreerd: 30-10-04

Re: Streekgerechten (recepten)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 10:16


Sansevieria
Berichten: 4154
Geregistreerd: 06-10-04
Woonplaats: Overal en nergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 10:24

Zuurvlees is inderdaad typisch Limburgs, maar ook konijn, hier staat de "knien in het zoer" net op in de slowcoocker.
Marineer die ook een nacht in azijn/ui/laurier en kruidnagel, dan goed aanbraden, en een paar uur met stroop, peperkoek of gedroogde pruimen laten stoven.

Linzetaart of -stukjes op een grote bakplaat al dan niet met kruimels en verschillende soorten fruit is iets wat bij ons thuis haast elk weekeind wel gebakken werd :j
Iets met altijd bezoek en mensen die bleven eten?

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!


KSHancox
Berichten: 1191
Geregistreerd: 02-06-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 10:32


tjaakje

Berichten: 912
Geregistreerd: 16-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 10:37


Handgemaakt in Nederland: twisted en slanted stijgbeugels. www.groningstuig.nl

anca

Berichten: 1736
Geregistreerd: 08-10-03
Woonplaats: drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-22 11:18

Poffert inderdaad :9

hartelijke groeten,
anca


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot en 14 bezoekers