Dit topic is een vervolg op deel 1: [VT] Het bokt vegetariërs en veganistentopic
Neem daar gerust een kijkje als je op zoek bent naar oudere recepten!
Eet jij vegetarisch, veganistisch, pescotarisch, lacto/ovotarisch of flexitarisch, ben je hier in geïnsteresseerd, of zoek je gewoon inspiratie omdat een veganistische vriend/vriendin op bezoek komt? Kom hier dan gezellig mee kletsen! Iedereen is welkom.
In dit topic mag alles besproken worden op het gebied van vegetarisch en veganistisch eten, van recepten tot producten en acties, en natuurlijk mag er ook gediscussieerd worden, maar houd het netjes.
Recepten en foto's van je creaties zijn van harte welkom! Hoe meer hoe beter.
Laat ik jullie alvast even lekker maken met een paar heerlijke gerechten uit het vorige topic:
lies_sparkle schreef:Na heeeeeeel veel jaar kwarktaart kunnen eten
De vegan versie van dr oetker; zoooo lekker!!
poes schreef:Paar gerechten van afgelopen tijd voor wie het maaltijden topic niet volgt:
"Stuffed butternut met tahini dressing"
"Gevulde pastaschelpen met ricotta en spinazie. Recept is genoeg voor 4 en niet voor twee ( en geloof me, wij kunnen eten). "
https://www.leukerecepten.nl/recepten/p ... -spinazie/
"Dit was truffelrisotto met prosecco en paddenstoelen:"
Aight schreef:https://chickslovefood.com/recept/paddoburger/
echt lekker receptje, super juicy, ik maak ze altijd smiddags dan kunnen ze nog wat steviger worden in de koelkast
Voor het bakken: ik vorm ze altijd met vershoudfolie, dan plakt het niet zo aan je handen
Voor 2 mega hamburgers gebruikte ik 1 bakje witte champignons
gaucho schreef:Ik heb een probeerpakket Greenforce vleesvervangers, erg makkelijk omdat het droge mixen zijn. Vandaag de Kofte geprobeerd en die waren heel lekker
Zou ook prima zijn op de Bbq denk ik.
meganvr schreef:Zijn er hier ook mensen die zelf seitan maken? Ik experimenteer regelmatig samen met paps omdat we bezig zijn met t opstarten van een eigen bedrijfje..
Een paar tips voor de beginners:
Vervangers:
Er zijn tal van kant-en-klaar vleesvervangers.
Maar vlees kun je in veel gerechten ook prima vervangen door onbewerkte alternatieven. Qua voedingsstoffen zijn het bijvoorbeeld peulvruchten, noten en zeewier die prima als vervanger kunnen dienen. Qua textuur lijken paddestoelen vrij veel op vlees, en ook tofu, tempeh en seitan hebben een 'bite' die aan vlees doet denken.
Heel vaak zijn andere dierlijke producten ook prima te vervangen door plantaardige alternatieven.
Koemelk -> Sojamelk/plantaardige melk
Yoghurt -> Plantaardige yoghurt (oa verkrijgbaar op sojabasis, kokosbasis en haverbasis)
Creme fraiche -> alpro zure room, sojayoghurt met citroensap en zout, haver fraiche
Kaas -> Edelgist, vegan kaasvervanger zoals Willemsburger
Ei -> no-egg, baking soda icm azijn (voor een luchtige cake), lijnzaad met water (verhouding 1:4 in de mixer), maizena met water (om deeg te bestrijken), zijdentofu (heerlijk tot roerei te maken met kala namak), geprakte banaan, aquafaba (uitlekwater van peulvruchten, kan worden opgeklopt)
Slagroom -> soja room in spuitbus (bij AH), kokosroom, aquafaba (uitlekwater van peulvruchten)
Links:
http://veganchallenge.nl/ --> Weekmenu's en heel veel makkelijke recepten
http://www.degroenemeisjes.nl/ --> Blog over veganisme, mindfullness en 'groen leven'
https://lisagoesvegan.com/ --> Vrolijke blog over vanalles omtrent veganisme
https://gewoonvegan.nl/ --> Supermarktproducten die vegan zijn, lekker makkelijk tijdens het winkelen
https://bonusvegan.nl —> Vegan aanbiedingen, tips en tricks
Plaats je een recept? Top! Begin je tekst dan met ‘Vega recept’ of ‘Vegan recept’, zo zijn recepten later makkelijk terug te vinden.
Veel plezier!