Uiteindelijk moet ik toch een keuze maken in deze maar alle recepten worden bewaard. Er zaten vele lekkere dingen tussen dus voor de vervolgeditie moet het goed komen

Voor deze keer heb ik ervoor gekozen om een voor- hoofd- én nagerecht te doen. Je hoeft ze uiteraard niet allemaal te maken, maar in verband met de feestmaand leek het me een leuke start.
Nog in het kort:
'Spelregels':
- Je maakt het voor- hoofd- en/of nagerecht zoals jij het wilt. Variaties zijn dus welkom, leuk zelfs!
- Foto's zijn altijd leuk.
- Niet alle gangen hoef je te maken uiteraard. Vind je maar 1 recept leuk, dan is 1 recept helemaal prima.
- In januari zal een nieuw recept gepost worden.
En dan nu... tromgeroffel

Voorgerecht
Pompoensoep !

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R ... ompoensoep
Ingrediënten
1½ kg flespompoen
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
250 g winterpeen
4 el milde olijfolie
2 gedroogde laurierblaadjes
2 tl gemalen komijn
1 groentebouillontablet
1 liter water
2 tl tabasco
125 g crème fraîche
Hoe?
1
Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd de uien en knoflook grof en de winterpeen in plakken.
2
Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee. Voeg de bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.
3
Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco, peper en eventueel zout. Verdeel over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepel crème fraîche.
Tip van flip: haal wat bouillon uit de soeppan voor je gaat pureren, zodat je kan beoordelen of de soep ook echt de door jou gewenste dikte krijgt. Zelf maak ik 'm overigens altijd met gewone pompoen en zonder tabasco en dat is ook heerlijk.
Hoofdgerecht
Gebraad van knolselderij met een saus van citrus
https://www.vpro.nl/programmas/koken-me ... itrus.html
Ingrediënten
ingrediënten voor het gebraad van knolselderij
1 knolselderij (ca. 900 gram)
2-3 el boter
zoutflakes en zwarte peper
1 koffielepel venkelzaad
1 koffielepel karwijzaad
de tenen van 1 bol knoflook
aluminiumfolie
ingrediënten voor de saus van citrus
3 el marmelade
de naaldjes van 1-2 takjes rozemarijn, fijngehakt
2-3 sinaasappels, gehalveerd
2-3 mandarijnen, gehalveerd
1-2 citroen, gehalveerd
1-2 bol knoflook, overlangs gehalveerd
1 el grove mosterd
1 el rode wijnazijn
een scheutje brandy / whiskey
Hoe?
Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de knol goed, met een borsteltje (tandenborstel) gaat het goed tussen de worteltjes door. Droog hem af en smeer de knol met schone handen (!) helemaal in met boter. Zet hem op het midden van 2 vellen aluminiumfolie, die u kruislings over elkaar heeft gelegd.
Maal de zaden kort in een vijzel. Bestrooi de knolselderij met peper, zout en de gemalen zaden en leg de losse tenen knoflook er ook op. Vouw de folie over de knol dicht en zet hem op een bakplaatje. Bak hem ca. 2 uur, of tot u er met een puntig mesje gemakkelijk kunt doorprikken. Zet de laatste 30 minuten de sinaasappels, citroen, mandarijn én de gehalveerde knoflook erbij in de oven. Vouw dan de folie open, verwijder de knoflooktenen en rooster de knol nog 30 minuten zonder folie voor een mooi bruin korstje.
Smelt intussen de marmelade met de rozemarijn in een steelpannetje. Druk de gepofte knoflook uit de losse tenen, roer erdoor. Pers 2 sinaasappels, 1 mandarijn en de helft van de citroen uit. (of doe meer naar smaak, het is een vergevingsgezind gerecht). Voeg het sap aan de saus toe. Maal de saus met een staafmixer glad. Breng de saus daarna op smaak met de grove mosterd, azijn en whiskey of cognac en eventueel een scheutje water als hij te dik is.
Serveer de saus bij de knolselderij. Garneer de knol verder met de andere citrusvruchten en de gehalveerde en geroosterde bol knoflook, zo kunnen uw gasten de rest van de knoflook of citrus over hun knolgebraad uitpersen.
Hier kun je zelf naar variatie bijgerechten bij plaatsen. Mij lijkt dit recept: https://www.24kitchen.nl/recepten/aarda ... stkransjes er ook heerlijk bij.
Nagerecht
'Omgekeerde' perentaart met vanille
Dit recept komt uit Topkoks voor Thuiskoks 2, is ook na te lezen via: https://www.ah.nl/kookschrift/recept/20039
Ingrediënten
300 gram suiker
100 gram water
½ dl Grand Marnier
merg van 1 vanillestokje
4 ronde aluminium wegwerp bakvormpjes, laag model, doorsnede 10 - 15 cm
4 peren, geschild en in plakken gesneden
4 plakken bladerdeeg
Hoe?
Maak van de suiker en het water karamel. Blus dit af met Grand Marnier. Zet de pan, wanneer de karamel bruin is, in een bak met koud water om het karameliseringsproces te stoppen. Wanneer de karamel is afgekoeld, voeg dan de vanille toe.
Vet ronde bakvormen in met boter. Giet daarin de karamel. Drapeer daarop de gesneden (rauwe) plakjes peer. Dit geheel afdekken met een dun plakje bladerdeeg, voorzien van perforatie (met de vork gaatjes prikken) - hierdoor krimpt het bladerdeeg minimaal. Bak deze taartjes in 15 minuten af in een voorverwarmde oven van 220 graden (korst is bruin krokant geworden).
De grote truc is het omkeren van de warme taartjes. Plaats op het taartje een bord, steek een hand met ovenwant onder het taartje en dan het geheel omdraaien, zodat het taartje omgekeerd op het bord komt te liggen. Dit is het basis principe van de Tarte Tatin. Taartje warm serveren met bolletje roomijs, bijvoorbeeld honingijs of amandelspijsijs. Deze Tarte Tatin kan ook met bijvoorbeeld mango, appel of perziken worden gemaakt.
Kokers klaar?? Koken maar

