Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
liberia schreef:Kom van een boerderij met o.a. heel veel spruiten. Zes dagen per week avg. Op zondag kookte mijn moeder niet. Dan moesten we voor onszelf zorgen. In de winter minimaal twee keer per week spruiten. Verder heel veel bonen uit de vriezer. Vaak spek met peren. Die kook je met elkaar heel lang in een pan. Eet je ook aardappels bij. En altijd als toetje een gekookte pap. In de zomer groente uit de eigen groentetuin met als toetje gekookte aardappels met karnemelk. Deze twee prak je op je bord door elkaar. Kan niet zeggen dat ik de avg en aardappels met karnemelk mis.
Brainless schreef:Ik ken wel karnemelkse jus.
Spekvet (echt die hele witte vette) uitbakken, spek eruit en daarna karnemelk erbij.
Dat werd als jus gebruikt door mijn opa/oma.
Gaabje schreef:Wat een leuk topic! Mijn moeder is italiaans, dus AVG was voor ons niet aan de orde van de dag. Er waren geen vaste dagen voor bepaalde gerechten. Mijn vader was doordeweeks vaak laat thuis en nonna (oma) bijna iedere avond bij ons. Wij kregen dan meestal een primo piatto en secondo piatto. Dus eerste een pasta/risotto gerecht en daarna vlees en groente. Er werd soms ook echt meerdere uren gekookt, zoals verse gniocchi of pizza. Toen ik wat ouder werd hielp ik zelf af en toe mee om de fijne kneepjes te leren van de traditionele italiaanse keuken. Zeker rond de feestdagen waarbij helemaal uitgepakt werd. Soms was het ook wel een hollandse pot, met een italiaanse twist. Daarom doe ik nu nog altijd parmezaanse kaas door de puree.
Mijn vader kookte dan vaker in het weekend en hij kan heerlijk hollands, indisch en frans koken en super lekkere soepen maken. Het was feest als hij een indische rijsstafel maakte en de hele familie langskwam. Ook de indo aanhang smulde hiervan. Inmiddels heeft hij zich ook wat meer verdiept in de italiaanse keuken. Eerder durfde hij daar zijn vinger niet aan te branden. Hij maakt voornamelijk verse pasta's.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik enorm verwend ben met het eten wat ik in mijn jeugd voorgeschoteld heb gekregen. Mijn zusje en ik konden ook best kieskeurige eters zijn en daar werd veel rekening mee gehouden.
Aten jullie trouwens ook wel eens als toetje gesneden aardbeien met suiker die al minimaal een uur in de koelkast stonden? Zodat er zo'n siroop ontstond?
tones schreef:Ik heb nog niemand gehoord over krentjesbrij.
Het werd ook wel watergruwel genoemd.
Heerlijk!