Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 

Hoe eet jij je Balkenbrij het liefst?

Met zout
8 (15%)
Met suiker
9 (17%)
Met stroop
13 (25%)
Anders, namelijk......
22 (42%)

Totaal aantal stemmen: 52


Jester_

Berichten: 12278
Geregistreerd: 16-12-07
Woonplaats: Eerbeek

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 16:57

Heerlijk van de slager met heel veel suiker <3

BigOne
Berichten: 38342
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 16:58

Vroeger werd er totaal niets verspild van het geslachte varken, was gewoon bittere noodzaak om alles te gebruiken.

Kinke

Berichten: 20547
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:06

2 soorten balkenbrij? Verschilt dan misschien ook weer per regio?

Jester_

Berichten: 12278
Geregistreerd: 16-12-07
Woonplaats: Eerbeek

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:08

Ik ken eigenlijk alleen de grijze (gelderland)

Renske_W

Berichten: 13844
Geregistreerd: 07-03-05
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:09

Ik eet het ook graag! :D
Wij eten het altijd op de boterham. :j
Zonder toevoegingen, gewoon balkenbrij op brood. :))

Mijn vriend uit Friesland vind het ook erg lekker.
Plannen zijn dat ik naar Friesland ga verhuizen, dus nog even een goed recept zoeken zodat ik het zelf kan maken. :))
Gezien het daar niet verkocht wordt.

Ons pap maakte het vroeger samen met mijn oma. Heerlijk. :j

Renske_W

Berichten: 13844
Geregistreerd: 07-03-05
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:09

Kinke schreef:
2 soorten balkenbrij? Verschilt dan misschien ook weer per regio?

In Limburg heb je rode balkenbrij (met bloed) in Brabant zie je meer de grijze balkenbrij.

snorkel1986

Berichten: 3025
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:18

Ja heerlijk zowel mijn schoon ouders als ouders maken zelf en anderes idd die van vd weegh uit raalte erg lekker

NatasjavE

Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:28

Ik ken het van vroeger dat mijn Opa het zelf maakte.

Zal het nooit ergens anders vandaan eten. Alleen in een restaurant van een goede kok ofzo. :o

Matheno

Berichten: 7944
Geregistreerd: 06-01-11
Woonplaats: Luttelgeest

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:32

Balkenbrij kennen we hier in de omgeving niet.

chanicha

Berichten: 12171
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:43

Heerlijk gebakken op brood met beetje stroop! Eet het alleen van de slager hier trouwens :P

DearDarling

Berichten: 891
Geregistreerd: 14-03-09
Woonplaats: somewhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 17:52

De grijze met een witte boterham, margarine/boter en flink wat sambal <3

Beauty26
Berichten: 2042
Geregistreerd: 10-02-10
Woonplaats: Raalte

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:24

Oh Jammie balkenbrij!! <3 <3, heerlijk mijn opa maakte het vroeger altijd hij kan 't nu niet meer helaas, ik heb het familie recept maar tot nu toe nog niet gelukt om het te maken helaas. Het zogenoemde "rommelkruid" haalden wij op de markt in Zwolle.

Ik heb het nu nog niet gegeten omdat ik niet weet of ik het nu mag hebben (zwanger)

ItsMe2
Berichten: 3831
Geregistreerd: 02-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:30

Het liefst eigen gemaakte van mijn ouders. Helaas doen ze dat niet zo vaak (lees: eens in de tien jaar?). Dus dan maar van de keurslager. En dan het liefst op een plakje heerlijk roggebrood :~

Birdie60

Berichten: 8404
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: zeeland (noord-brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:36

Met suiker. <3

JoyCiej007

Berichten: 17418
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-12-18 18:42

Ianrowan2009 schreef:
Ik ga de vraag toch stellen... wat is Balkenbrij? :?


Google is your best friend.

Maar eerlijk, als je het niet kent en nooit hebt geproefd en je leest het, zal dat wellicht voor sommige tere zieltjes wat weerstand kunnen opwekken :')

Een "rode" variant ken ik niet, of halen we dan bakbloedworst in de verwarring?
Ik ken alleen "grijze" balkenbrij.


Beauty26 schreef:
Oh Jammie balkenbrij!! <3 <3, heerlijk mijn opa maakte het vroeger altijd hij kan 't nu niet meer helaas, ik heb het familie recept maar tot nu toe nog niet gelukt om het te maken helaas. Het zogenoemde "rommelkruid" haalden wij op de markt in Zwolle.

Ik heb het nu nog niet gegeten omdat ik niet weet of ik het nu mag hebben (zwanger)


Ik snij plakken van soms 1 cm en soms iets dikker. Maar bak het heel krokant van buiten en liefst in de kern ietsjes zacht van binnen. Dan wordt het wel echt krokant bruin van buiten, van binnen ook wel wat trouwens.
Zou het niet zeker weten, maar als je het gewoon goed opbakt zou dat toch moeten kunnen?
Het is tenslotte geen biefstuk (die je, shoot me, gewoon dan maar NIET moet bestellen als je vanwege zwangerschap of welke reden dan ook, het doorbakken wil hebben. Staat voor mij gelijk aan heiligschennis) :')

Lynn_Nikita

Berichten: 25492
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:45

op roggebrood niks van zout of suiker erbij

snorkel1986

Berichten: 3025
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:48

Balkenbrij word tijdens het maken gekookt en vaak gebakken gegeten dus volgens mij mag je die hebben

Renske_W

Berichten: 13844
Geregistreerd: 07-03-05
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:49

JoyCiej007 schreef:
Ianrowan2009 schreef:
Ik ga de vraag toch stellen... wat is Balkenbrij? :?


Google is your best friend.

Maar eerlijk, als je het niet kent en nooit hebt geproefd en je leest het, zal dat wellicht voor sommige tere zieltjes wat weerstand kunnen opwekken :')

Een "rode" variant ken ik niet, of halen we dan bakbloedworst in de verwarring?
Ik ken alleen "grijze" balkenbrij.





Het product, dat ook bekend is in Rijnland (Duitsland) en Belgisch Limburg, wordt in Nederland vooral in het oosten en zuiden van het land gegeten. Limburgse balkenbrij (in het dialect meestal Karboet of Kroeboet genoemd) bevat veel bloed waardoor het donkerroodbruin in plaats van grijs van kleur is en qua smaak meer op bloedworst lijkt. Balkenbrij wordt in blokken verkocht en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik.

JoyCiej007

Berichten: 17418
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-12-18 18:50

Ik/we hebben laatste paar jaar wel eens op de kerstmarkt in Vaassen balkenbrij gekocht. Van de slager. Maar vonden we toch te grof gemalen en ietwat droog, beetje vreemde smaak ook.

Misschien ga ik toch eens van Aalvink de balkenbrij proberen. Daar haal ik overigens ook mijn paarden/"veulen"biefstukjes en stooflappies. :j

Majabeestje schreef:
Gekookt afvalvlees met bloed?
OMG :r


Wat denk je van frikandel dan? En kroket?
Nee daar zitten geen hersenen/ogen/geslachtsdelen in tegenwoordig, in de tegenwoordige variant van balkenbrij ook niet persé.

Waarom een dier slachten en niet proberen zoveel mogelijk er van te gebruiken? Erwtensoep horen van oudsher ook gekookte varkenspoten in.
En Bakbloedworst is precies de naam; opgebakken geronnen bloed met vlees.
Of Kinnebakspek.

@ Renske W: Dank voor de uitleg. Zuiderlingen doen het dus meestal wat anders. :D

Renske_W

Berichten: 13844
Geregistreerd: 07-03-05
Woonplaats: Friesland

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:53

Ben zelf een rasechte Brabander, maar heb 3 jaar in Limburg gewoond, vandaar dat ik het wist. :))
Was in Limburg altijd even zoeken naar de grijze balkenbrij.

Hubbels
Berichten: 2212
Geregistreerd: 20-05-13
Woonplaats: over de ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:53

Wow ja Balkenbrij , heeeeeeerijk! Manlief vindt het he-le-maal niks dus eet het niet zo vaak :(:)

Lekker goed gebakken met een plakkie witte stoette, mjammie mjammie, toch binnenkort weer eens doen!

De zoete varianten ken ik ook niet, moet eerlijk zeggen dat ze me ook niet trekken met stroop en/of suiker

Renske_W

Berichten: 13844
Geregistreerd: 07-03-05
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 18:57

KarinLF schreef:
De zoete varianten ken ik ook niet, moet eerlijk zeggen dat ze me ook niet trekken met stroop en/of suiker


Ik vind balkenbrij zo al lekker genoeg, dus hier eet ik ze ook gewoon naturel. :))

Maflinger_S
Berichten: 12170
Geregistreerd: 01-07-08

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 19:00

Oh, je kan het eten ...

Bij mij was balkenbrij onderdeel van de trailtraining.

JoyCiej007

Berichten: 17418
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-12-18 19:05

Maflinger_S schreef:
Oh, je kan het eten ...

Bij mij was balkenbrij onderdeel van de trailtraining.


Hahahaha meen je niet.
Vertel??!

Staat toch echt op VT (VoederTijd) maar ben nu wel erg benieuwd naar het trail onderdeel.

Moet ik denken aan balken die a la Mikado door elkaar liggen ofzo? En dan vandaar de "brij"?

Maflinger_S
Berichten: 12170
Geregistreerd: 01-07-08

Re: Balkenbrij liefhebbers op Bokt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-18 19:14

Ja precies.

Je legt een hoop balken op een kluit, beetje zodanig dat er paardenpootjes tussen kunnen maar wel kris kras door elkaar. Dan stap je op je paard tussen die balken door, zonder bepaald patroon. Hele goede oefening om samen leren opletten en een regelmatig tempo te houden. Balken liggen dus ook niet allemaal plat op de grond maar over en op elkaar, deels. Mijn mafje en ik vonden het geweldig.