Roomsaus voor zalm

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Iris82

Berichten: 38264
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Roomsaus voor zalm

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-18 09:45

Woensdag zalmdag is al enige tijd een dingetje hier. Ondertussen ben ik verwoede pogingen aan het doen om een fatsoenlijke roomsaus erbij te creëren maar het wil nog niet echt vlotten.

Heb al meerdere recepten geprobeerd, maar de ene keer is het veel te dun, de andere keer is het veel te geconcentreerd, de andere keer weer te zuur.

Wat zoek ik?
* een frisse roomsaus op basis van wellicht crème fraiche of slagroom
* toevoeging van witte wijn is ook een optie
* evt peterselie/bieslook is een pluspunt

Ik heb (jaren geleden :') ) een keer een hele lekkere gemaakt meen ik me te herinneren met creme fraiche en bieslook maar ik kan het recept niet meer terugvinden.

Wil er iemand zn recept delen?

Poking Stick: about 30cm long, that can be concealed up a sleeve, and can be used to 'poke' people who argue with you/irritate you/deserve poking/don't deserve poking but you poke anyway/anyone in the hope of enraging them/making them move/injuring them/anything.








Figaro schreef:
_O- Ik voel een geitenwollensok aankomen.. Misschien zit ie wel in mijn doos :')


n_love_qwert

Berichten: 528
Geregistreerd: 05-03-18
Woonplaats: S & G

Re: Roomsaus voor zalm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 09:54

Zelf geen recept voor een saus, maar ik maak altijd een lekker kruidenkorstje op de zalm!!! Ook echt een aanrader, zelfs de kids eten het hier, zo lekker!! :9 :Y) :~

R.I.P. Nancy |(
U r amazing sweatie :(

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 09:54

wat gebruik je als crème fraiche of slagroom?

Nynkster

Berichten: 4745
Geregistreerd: 04-03-12
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 09:55

Ik maak nooit zelf saus, kruiden roomkaas (bieslook) en wat water erbij :')
Niet echt origineel maar wel lekker

Welsh Mountain pony's <3

Cinnepin

Berichten: 6499
Geregistreerd: 26-02-15
Woonplaats: Vdaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 09:56

Ik heb er altijd de standaard vissaus bij

Boheme

Berichten: 1599
Geregistreerd: 05-04-05
Woonplaats: Dordrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 09:56

Ik gebruik of kookruimte of Philadelphia .. en dan gooi ik er van alles doorheen van lente-ui tot bieslook en nog veel meer..

[o]

Toverbal

Berichten: 1876
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:08

300 ml melk
200 ml (slag- of kook)room
35 gr bloem
35 gr boter
peper en zout

Als het te dun is kan je extra bloem erbij doen.
Is het te dik scheutje water of wijn erbij.

[o]F zegt;"Ik heb ook een pony, maar die is in de hemel".
Je wordt gemist kleine witte vriend.
Rust zacht

xPabloBokt
Berichten: 5051
Geregistreerd: 15-06-12
Woonplaats: Ergens in het zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:10

Toverbal schreef:
300 ml melk
200 ml (slag- of kook)room
35 gr bloem
35 gr boter
peper en zout

Als het te dun is kan je extra bloem erbij doen.
Is het te dik scheutje water of wijn erbij.


Wel dus eerst de bloem garen in de gesmolten boter, anders gaat je saus bloemig smaken en bindt het niet. Weet niet of de TS dit al wist maar zet er even een klein voetnootje bij.

Every twist and turn that our life takes
Like a boat in the sea when the wave breaks
Every night is the dawn of a new day
You don't lose if you learn from your mistakes

kr1985
Berichten: 207
Geregistreerd: 25-05-09
Woonplaats: Brakel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:12

crème fraiche
scheutje melk
italiaanse kruiden
rode ui gesnipperd
peper en zout
beetje citroensap

voor de hele maaltijd kan je dan toevoegen nog:
spinazie a la crème erdoor heen
snoeptomaatjes door de midden en voor frisse ook door saus heen voor extra bite

Iris82

Berichten: 38264
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-18 10:18

xPabloBokt schreef:
Toverbal schreef:
300 ml melk
200 ml (slag- of kook)room
35 gr bloem
35 gr boter
peper en zout

Als het te dun is kan je extra bloem erbij doen.
Is het te dik scheutje water of wijn erbij.


Wel dus eerst de bloem garen in de gesmolten boter, anders gaat je saus bloemig smaken en bindt het niet. Weet niet of de TS dit al wist maar zet er even een klein voetnootje bij.


Das een roux he, ik ken het, mijn moeder heeft het me vroeger geleerd, maar ik was bang dat het inderdaad te melig zou smaken als ik zou maken. Misschien toch maar weer eens een poging wagen.

Poking Stick: about 30cm long, that can be concealed up a sleeve, and can be used to 'poke' people who argue with you/irritate you/deserve poking/don't deserve poking but you poke anyway/anyone in the hope of enraging them/making them move/injuring them/anything.








Figaro schreef:
_O- Ik voel een geitenwollensok aankomen.. Misschien zit ie wel in mijn doos :')

BenaLaars

Berichten: 1295
Geregistreerd: 14-10-10
Woonplaats: Leusden

Re: Roomsaus voor zalm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:19


xPabloBokt
Berichten: 5051
Geregistreerd: 15-06-12
Woonplaats: Ergens in het zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:24

Iris82 schreef:
xPabloBokt schreef:

Wel dus eerst de bloem garen in de gesmolten boter, anders gaat je saus bloemig smaken en bindt het niet. Weet niet of de TS dit al wist maar zet er even een klein voetnootje bij.


Das een roux he, ik ken het, mijn moeder heeft het me vroeger geleerd, maar ik was bang dat het inderdaad te melig zou smaken als ik zou maken. Misschien toch maar weer eens een poging wagen.


Klopt inderdaad, dat is eigenlijk de basis van elke gebonden saus. De boter echt alleen smelten en de bloem daarin garen (dus op laag vuur). Daarna in scheutjes de melk bijvoegen en de saus telkens tot een bal roeren. Dan komt hij vanzelf op de gewenste dikte en kun je hem kruiden. Zo maak ik altijd zelf kerriesaus voor bij de bloemkool bijvoorbeeld.

Every twist and turn that our life takes
Like a boat in the sea when the wave breaks
Every night is the dawn of a new day
You don't lose if you learn from your mistakes

Lielle

Berichten: 65703
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:25

ik zou eens kijken naar een bearnaise of hollandaise saus, gebonden sauzen die niet op basis van bloem zijn en imo beter passen bij vis.

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Re: Roomsaus voor zalm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:26


tengeltje11
Berichten: 4728
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:28

Ik maak hier altijd saus,maar nooit met room,zo vettig hoeft mijn dagelijks eten niet te zijn.
Mijn man zegt dat hij echt het verschil niet smaakt met roomsaus.

Hier altijd de roux van boter,bloem,melk.
Soms ervoor een uitje stoven,daar bloem bij en zo de roux maken.

Daarna kan je eindeloos gaan variëren.
Als het snel moet gaan gewoon een bouillonblokje van vis erbij,en klaar,lekkere saus.

Als je meer tijd hebt kan je aan de slag met garnaaltjes,witte wijn,half bouillonblokje,....

Ook currypoeder,pikante kruiden naar eigen smaak,bieslook,stukjes champignon,.....
Alles al door die roux gemengd.

Lielle

Berichten: 65703
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:34

miezelke, dat ziet er lekker uit, die ga ik het weekend eens proberen.

eva1969

Berichten: 3477
Geregistreerd: 01-04-06

Re: Roomsaus voor zalm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:37

Ik vind altijd waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, al maak ik het wel altijd in combinatie met pasta dus ik weet niet of dit precies is wat je bedoeld:
Ik fruit een uitje, kieper er nog wat champignons en/of courgette bij, flesje kookroom erbij, eetlepel kruidenbouillonpoeder.
Even laten inkoken en klaar.

Insta: ArtbyEvaRoeters

Granoek
Blogger

Berichten: 8110
Geregistreerd: 26-11-13

Re: Roomsaus voor zalm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 10:48

Garnaaltjes of prei er in is ook heel lekker :)

Babootje

Berichten: 16938
Geregistreerd: 25-06-05
Woonplaats: Den Haag

Re: Roomsaus voor zalm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 11:00

Mierikswortel en zalm is ook altijd een goede combi. Door simpelweg aan je basisrecept voor de roomsaus een paar schepjes mierikswortel (potje bij de super) toe te voegen, afhankelijk van hoe pittig je het wil hebben, heb je alweer een lekkere andere bite.

Heeft even geduurd, maar toch. Inmiddels is de sinds lang vermiste merrie terug gevonden. Lang leve bokt!
VERMIST!! KLIK HIER VOOR FOTO

Roulette_

Berichten: 408
Geregistreerd: 15-10-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 11:04

In combinatie met pasta maak ik vaak deze saus:
- crème fraiche
- citroensap (vers)
- peterselie
- beetje peper/zout

En dan dus met pasta, gerookte zalm en een groene groente zoals broccoli.
Lekker fris en zomers gerecht en is serieus binnen een kwartier klaar.

Strooigoed

ellepel

Berichten: 42303
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 11:13

Mascarpone gebruiken , dan word het heerlijk!!
Creme fraicje vind ik sowieso wat zuurder.
Mascarpone is vol en romig

Hier staat een saus met tomaatjes die heel goed bij zalm kan
https://uitpaulineskeuken.nl/2015/05/fa ... esaus.html


Zelf maak ik de saus altijd zo:
Ui heel fijn snipperen.
In pan met olie, kan olijfolie zijn,of juist wat kokosolie... glazig laten worden.
1 of 2 teentjes knoflook, even pletten en dan fijn snijden.
Die er ook bij, even mee fruiten
Droge witte wijn, flinke scheut er in,
Gas even hoog en dan lager draaien zodat het wat verdampt.
Dan desgewenst gorgonzola er in,,of mascarpone.
Doorroeren, gas lager .
even laten pruttelen tot de juiste dikte
eventueel op smaak met kruiden brengen, peper.tijm italiaanse kruiden etc...

Hoeveelheid wijn of water moet je even afstemmen.
Ik doe liever eerst weinig er in,dan teveel waardoor de saus te dun word.


Of bij zalm een groene pesto saus maken.
Gewoon recept van de ui en knoflook etc.
En dan potje pesto meeroeren

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

MartineC1711

Berichten: 2287
Geregistreerd: 23-02-10
Woonplaats: Goeree-Overflakkee

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-18 11:26

Ik maak zelf altijd de volgende saus voor door/over de tagliatelle met zalm:

uitje en teentjes knoflook met een beetje olie in een steelpannetje
daarna 250ml creme fraiche erbij
daarna een bakje paturain (of iets dergelijks) er door
even doorroeren tot het goed warm is en wat meer vloeibaar
daarna wat peper en zou en tot slot flink wat bieslook

om het wat frisser te maken kun je er ook wat citroensap doorheen doen.

Linde-Levana van 't Witteveen v. Alfred van Braakzicht *Z1+6

Duhelo

Berichten: 26932
Geregistreerd: 29-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-18 21:18

kruidenkaas gesmolten in wat room is altijd lekker.

of gebonden room met een goede lepel pesto er door heen (uit een potje, gemakkelijkheidshalve :D ) is ook altijd een succes!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 0 bezoekers