Meer groente

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
superpony
Berichten: 25400
Geregistreerd: 25-02-05

Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-18 01:33

Ik ben een moeilijke eter, maar wil echt meer variatie in ons eten. Veel groente ken ik niet, dus laat ik links liggen, of ik lust het echt niet.

Wat we vaak eten;
Brocoli, paprika, ui, tomaat, andijvie, zuurkool, sperzieboontjes, wortel, sla, prei

Wat ik niet lust;
lof, boerenkool, rode kool, asperges, spruiten

Ik ben geen echte keukenprinses, maar maak wel het liefst alles vers. Als ik een recept zie wat me lekker lijkt, zitten er ook altijd veel dingen bij, die ik ook niet in huis heb. Maar ik sta overal open voor. Haal al veel recepten uit tijdschriften en bewaar ze, heb wat kookboeken kado gehad en uitgeprobeerd.

Ben vooral benieuwd naar;
venkel, pastinaak, avocado, aubergine, koolraap etc. Iets met een bittere smaak valt wel af.

Soms vind ik het vooral moeilijk om een lekkere smaak aan iets te krijgen.

FelineNanet

Berichten: 1630
Geregistreerd: 03-09-11

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 01:42

Courgette al eens geprobeerd? Ik ben zelf ook niet de makkelijkste maar krijg echt makkelijk zo'n ding naar binnen. Voordeel: je kan het echt met van alles en nog wat klaarmaken :)

elenaMM77

Berichten: 9548
Geregistreerd: 20-05-14
Woonplaats: Helmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 01:42

je kunt heel veel groenten ook op andere manieren eten he.. boerenkool kun je frituren bijvoorbeeld of in een smoothy gebruiken..

witlof kun je ook op diverse manieren maken, met zeer uiteenlopende smaken.

gewoon alles proberen en in 1 haps porties klaarmaken.. gewoon leren koken als nieuwe hobbie zien en kleine beetje maken.. bevalt t niet, maak je t de volgende keer anders.

tamary

Berichten: 29184
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 01:47

Lof normaal ook geen fan van, maar 2 stronkjes klein (en harde midden er uit, dat is erg bitter) + blikje ananas en het smaakt toch best als snelle lunch. Kersen lukt ook trouwens, als het maar een vrij overheersende smaak is die je wel lust.

Courgette is zo'n groente die eigenlijk overal doorheen kan zonder de smaak te verstoren.
Aubergine kan makkelijk door een rode pastasaus (net als de courgette trouwens.

Lau

Berichten: 16669
Geregistreerd: 03-11-09
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 01:51

Wat ik vaak maak is wraps met eigen guacamole:

Guacamole:

2 avocado’s
1 zakje guacamole mix
0,5 paprika
1 chilipeper
1 teentje knoflook
Klein bakje cremefresh (geen idee hoe je het schrijft)

Snijd de avocado’s door midden en haal de pit eruit. Lepel de avocado’s uit en prak dit fijn in een schaaltje. Schep hier de cremefresh door.
Snijd de paprika in kleine blokjes, ontpit de peper en snijd deze in ringetjes.
Mix dit met het avocado mengsel, pers een teentje knoflook en meng deze ook door het mengsel. Voeg het zakje mix toe en schep deze er goed door.

Wraps:

1 kleine courgette
1,5 paprika
1 klein blikje mais
1 potje kidney bonen
1 potje witte bonen
1 klein blikje doperwten
300 gram mager Runder gehakt
6 grote wraps

Snijd de courgette en de parika in blokjes. Rul het gehak bruin in een wok. Zodra het gehakt bruin is even afgieten in een vergiet. Voeg daarna met het gehakt de courgette, bonen, mais, paprika en de erwten weer toe aan de wok. En wok dit nog 5 min, verwarm ondertussen de wraps op 180 graden in de oven.

Serveren:

Smeer eerst de guacamole in de wrap en vog in een baan de vulling toe. Vouw de onder kant naar boven en sla de zeikanten dicht. En dan eet smakelijk :D

(Wat ook erg lekker is is een rucola mix ook nog op de guacamole en dan het vlees)
Laatst bijgewerkt door Lau op 07-03-18 01:58, in het totaal 1 keer bewerkt

superpony
Berichten: 25400
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-18 01:52

Courgette wel gegeten in dingen, maar nooit zelf klaar gemaakt nog.

Op een andere manier zit ik ook naar te kijken, zoals groente grillen bijv. Koolsoorten zijn voor mij wel soms lastig vanwege darmziekte.
Voor mn man maak ik wel witlof klaar en hij eet het op elke manier, maar ik vind het echt vrij bitter.

Wat ik vaak lees bij recepten dat je zoveel soorten olie en weer andere verse kruiden in huis moet hebben, dat ik daar helemaal geen ruimte voor heb. Heb best veel kruiden en marineer wel de kip, maar ik gebruik dingen graag nuttig.
Als ik creme fraise koop en ik heb maar de helft nodig, wil ik niet de andere helft weg moeten gooien, dus moet het de volgende dag toch gebruikt worden.

superpony
Berichten: 25400
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-18 01:54

Oke, lekker. Ga ik zeker proberen. Dat zal er hier wel goed in gaan :)

Lau

Berichten: 16669
Geregistreerd: 03-11-09
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 01:55

superpony schreef:
Oke, lekker. Ga ik zeker proberen. Dat zal er hier wel goed in gaan :)


Zorg wel dat het een beetje grote avocado’s zijn. Dus niet die kleintjes uit de eetrijp verpakking.

Ierpier

Berichten: 1831
Geregistreerd: 28-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 02:01

Algemene tip: je groente stomen. Blijven ze qua structuur en smaak lekkerder van én goed voor de voedingsstoffen.

Avocado kun je wat mij betreft gewoon uitlepelen als lunch. Maar ik ben gek op die dingen :') guacemole is hier ook gewoon geprakte avocado met zout en peper en soms wat tomaat :Y) .

Courgette is idd goed door vanalles. Je kunt t ook prima door de sla gooien bv, of in reepjes grillen. Simpele vegamaaltijd die ik geleerd heb van mijn vriendin is courgette, ui, paprika en aubergine in een pan wokken met wat kruiden en feta. :9 ik miste mijn vlees niet eens.

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 09:21

Ik was ook enorm lastig met groente eten, maar heb het mezelf uiteindelijk toch aangeleerd en inmiddels eet ik bijna alles, als het maar lekker bereid is.
Spruitjes en boerenkool kun je door de aardappelpurree roeren, en dan proef je er bijna niks meer van :D
Avocado vind ik alleen lekker in de sushi, en door sausjes heen geroerd of tussen de tosti.
En google eens op knolselderij gebraad. Dat klinkt niet lekker, maar het is heerlijk en ik heb nog geen gast aan de tafel gehad die het niet lustte!

Dayanara

Berichten: 2377
Geregistreerd: 22-08-16

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 09:28

Hoe maak je je witlof klaar?

Ik kook de witlof goed door snij ze daarna doormidden leg er ham en kaas in. Paneermeel erover en even in de oven. Dan proef je het bittere eigenlijk niet. Al vind ik dat bittere wel lekker :j

ellepel

Berichten: 47341
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 09:52

Wat ik gemerkt heb is witlof bijvoorbeeld in een salade wel erg lekker is
De kern er uit,die is bitter.
Witlof in reepjes snijden.
Blikje rode bietenschijfjes, zoetzuur in reepjes snijden.
een zoete appel in blokjes.
dit door elkaar met wat mayoniase of slasaus.
desgewenst kun je er een uitje fijn doorheen snijden.

Venkel doe ik vaak even in reepjes snijden, in een pannetje met wat boter gaar smoren.
Evenrueel beetje water en een kwart groentebouillonblokje er bij

Courgette en aubergine kan door de pasta,of door bami of rijstgerechten.
gewoon in blokjes mee bakken.
Heb ook wel es wat vreemde groentes geprobeerd en dan kijk je toch ineens op dat de smaak wel heel lekker is.

Net als bijvoorbeeld okra,ziet er vreemd uit maar smaakt naar spercieboontjes!

Dus gewoon eens een keer kopen en proberen :j

oomens

Berichten: 8812
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 09:56

Dayanaera schreef:
Hoe maak je je witlof klaar?

Ik kook de witlof goed door snij ze daarna doormidden leg er ham en kaas in. Paneermeel erover en even in de oven. Dan proef je het bittere eigenlijk niet. Al vind ik dat bittere wel lekker :j

http://www.smulweb.nl/recepten/1127390/ ... venschotel

NatasjavE

Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 10:05

Op de site van Albert Heijn staan veel leuke groente recepten. Ze hebben soms ook thema's rondom een bepaalde groente(e) (je hoeft echt niet perse bij de AH te kopen, de ingredienten kan je ook wel elders kopen)

Warboel
Berichten: 14685
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 10:16


ElCamino

Berichten: 8931
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 10:26

Probeer mijn vegetarische lasagne eens :
kijk maar op mijn fb wat er in zit en hoe hij eruit zag:
(spinazie met een gefruit uitje,aubergine,courgette,paprika,cherrytomaatjes,mozzarell,
Parmezaanse kaas)
Was erg lekker...

fjordnina
Berichten: 8861
Geregistreerd: 14-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 10:29

Ik houd ook niet zo van het bittere waardoor ik witlof en spruitjes ook snel laat staan. Ik heb 2 recepten waarbij ik het wel lekker vindt omdat de smaken gecombineerd zijn met zoet.

Witlofsalade:
De kern er uit snijden, dan de witlof in reepjes
Zoete appel in blokjes snijden
Dressing maken van (volle) yoghurt en honing. De smaak moet in balans zijn, als dat zo is dan is het mondgevoel soepel ipv stroef.
De dressing meng je met de witlof en de appel, eventueel kun je er nog wat rozijnen bij door doen (geweld zijn die het lekkerst hier doorheen).

Spruitjes worden dragelijk in een stamppot:
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R ... met-gember

In rode kool uit de supermarkt zitten veel verschillen. Je hebt de verse variant die je zelf moet snijden en op smaak moet maken, je hebt ze uit een potje, uit de diepvries en uit een zakje (naast de zuurkool). Alle varianten smaken anders, die uit het zakje is mijn favoriet omdat die ook wat zoeter is.

Venkel is goed te doen wanneer je het stoomt en afmaakt met wat nootmuskaat. Koolraap heeft een zachte, milde smaak, die kun je prima koken.

Pastinaak kun je goed verwerken in een aardappelpuree, gewoon meeprakken.

Avocado vind ik niks, behalve in een goede, zelfgemaakte guacamole.

Aubergine leent zich goed voor soep en het mixen van groenten in een ovenschaal met wat olie en kruiden (italiaans/provencaals).

Een aanrader voor het verwerken van meer groenten is het Grote zonder pakjes & zakjes kookboek van Koken met Karin.

superpony
Berichten: 25400
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-18 12:28

ElCamino schreef:
Probeer mijn vegetarische lasagne eens :
kijk maar op mijn fb wat er in zit en hoe hij eruit zag:
(spinazie met een gefruit uitje,aubergine,courgette,paprika,cherrytomaatjes,mozzarell,
Parmezaanse kaas)
Was erg lekker...


Die had ik gezien en wil ik ook gaan proberen!

Helaas heb ik een darmziekte en kan ik gewoon niet alles meer goed verdragen. Als ik een keer ergens last van heb gehad, eet ik het niet meer zo graag. Zo at ik graag bloemkool, maar dat lukt niet meer en vind ik het opeens ook niet zo lekker meer.

Soms google ik gewoon op wat ingredienten en vaak komt de AH er dan uit met een recept. Misschien dan een ''nieuwe'' groente niet direct weglaten, maar eerst een klein beetje ervan toevoegen.

ellepel

Berichten: 47341
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 13:52

Oh zeker met een darmziekte echt maar een heel klein hapje van een nieuwe groente doen hoor.
en het werkt zeker zo dat als je ergens een keer niet lekker van bent geweest je dat eten vermijd :j

maralyn

Berichten: 10420
Geregistreerd: 23-02-09
Woonplaats: --

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 14:09

Nohhh stampot spruitjes! Helemaal gek opm met wortel en uitje. Lekker zoet.

Stampot heete bliksem... Looove it.

Broccoli bloemkool met gefruit uitje.

Stampot koolraap!

Kappuicijners met mosterd en vetspek.

Sperzieboontjes of harrie cot verts met kruidencreme en bacon er om.

Witlof iets voorkoken. Ham er om kaas er over en 10 minutjes in de aurfeyer of oven... Met krieltjes met uitje erdoor gesnipperd. Evt ananas in de witlof... Jammmm

Stampot zuurkool met ananas! Errug lekker.

Gesoosterde tomaat. Courgette. Aubergine. Met ui en sweet corn... Ook lekker met... Jawel... Ananas!

Paksoy roerbak met ui en spekjes.

Of...
Roerbak ala flkke alles in n pan! Heeeeelijk

Sjonge krijg trek tijdens het typen. Zucht.

Yv_
Berichten: 19118
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Westland

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 14:17

Heeeeeel simpel én veel groente: een stamppot met zoete aardappel :).

Bijvoorbeeld: zoete aardappel, uitje, rucola en uitgebakken spekkies.

Of: zoete aardappel met spinazie en geitenkaas <3.

superpony
Berichten: 25400
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-18 15:45

ellepel, ja dat werkt echt heel goed samen. Toen ik zwanger was, had ik ook bepaalde behoeftes en heb bijv sinds toen nooit meer Cola gedronken, terwijl ik echt een cola junk was.
Sinds mn darmziekte heb ik ook minder behoefte aan heel pittig. Je lichaam en geest werken onbewust soms best goed samen. Helaas moet ik nog wel van heel veel suiker gewoontes af, maar het kan zo moeilijk zijn. Van de bloemkool baal ik wel, want ik vond dat echt wel lekker met een sausje altijd.

Maralyn, wat creatief!! Ik ga wat noteren en doe het bij mn recepten map, dank je wel.

Yv_ de zoete aardappel al een aantal keren zien liggen en denk dat ik het zeker ga proberen. Is dat minder zwaar dan gewone aardappels?

Yv_
Berichten: 19118
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Westland

Re: Meer groente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 15:53

Oh, dat durf ik niet te zeggen superpony. Ik eet al jaren geen gewone aardappels meer.

Zoete aardappel vind ik heerlijk en het is ook nog eens ontzettend veelzijdig.
Want buiten een lekker stamppotje, kun je er bijvoorbeeld ook een pizzabodem van maken (koken, prakken en mengen met bloem) en dan na het bakken opvullen met bijvoorbeeld cottage cheese, parmaham, cherrytomaatjes en rucola sla. Of heerlijke frietjes van maken. Of half opensnijden, vullen met lekkere dingen en dan 3 kwartier in de oven. Of lekker poffen (bbq of oven). Taart/Quice bodem van maken en vullen met van alles wat je lekker vindt <3.

Prairy
Berichten: 9072
Geregistreerd: 28-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 17:36

Ik ben ook fan van zoete aardappel. En sinds kort ook van pompoen (ook heerlijk zoet).

Ik snij de gekookte aardappel vaak in frietjes, even 7 minuten koken zodat ze alvast wat zachter worden, en dan in de oven (duurt het minder lang voor ze klaar zijn) besprenkeld met wat (olijf)olie. Of in de frituur maar dat is wat ongezonder (wel erg lekker :P)

Ik vind het ook erg lekker om daaroverheen de laatste 5-10 minuten in de oven wat gerookte paprikapoeder, gerookte chilipoeder (hoeft niet als je daar last van krijgt) en een snufje komijnpoeder te mengen en erover te verdelen. Wel goed verdelen want een hap kruiden is niet lekker :P Dit is ook over pompoen erg lekker.

Ook ik ben overigens een moeilijke groente eter, bij mij moet het zoveel mogelijk gaar zijn en liefst zacht. En wat voor mij echt heel goed werkt, is kleinere stukjes en veel met elkaar mengen zodat ik de individuele smaken niet zo proef.

Courgette is echt heel erg neutraal van smaak en ook van structuur, dat kun je in heel veel dingen verwerken.

Aubergine is ook vrij neutraal van smaak. Je zou ook eens ratatouille kunnen maken, met plakjes courgette, tomaat, aubergine.

En check eens op Facebook op Tasty, die hebben briljante video's. Ook Twisted Food (oranje logo) hebben vaak leuke gerechten. Wat ik wel vind is dat die onwijs veel zout gebruiken, ik kook nog heel erg weinig met zout en mis het bijna niet.

Oja, en als je boerenkool wel verdraagt maar alleen niet lekker vindt, probeer dan eens om de stamppot op te bakken (als soort van gebakken aardappel). Dan heeft het een heel andere smaak (en dan krijg ik het goed naar binnen, gewoon zo, echt niet, ga over mijn nek).

Aranel
Berichten: 20200
Geregistreerd: 09-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-18 20:56

Andijvie en spinazie kun je prima door een smoothie doen. Boerenkool ook wel, maar de structuur daarvan vind ik zelf veel minder lekker.
Als je daar mee begint, iedere ochtend een groene smoothie, heb je al behoorlijk wat groente binnen aan het begin van de dag :)