Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
8nnemiek schreef:Ach, die houdbaarheidsdatums.. Ik heb laatst Alpro yoghurt gegeten die drie maanden over de datum was, ik leef nog
Maar inderdaad, de bakjes kun je prima invriezen, dan zijn ze nog minstens een jaar houdbaar.
Mijn vriezer begint nu wel asociaal vol te raken
[ [url=m/eNnPqY.jpg]Afbeelding[/url] ]
mar_fay schreef:Pien, iemand die op zo'n moment met een briefje zou zwaaien wat ie allemaal wel en niet mag hebben zou ik ook niet kunnen waarderen hoor. Terwijl ik met liefde en plezier (leuke uitdaging juist!) anders kook. Een dag van tevoren is wat mij betreft het minimum.
Wat je vriendin betreft, het klinkt alsof ze een hele verstandige keuze heeft gemaakt. Hersenletsel is in elke vorm al vermoeiend genoeg, zo leert de ervaring - en je eigen gezondheid is belangrijk, zolang je het respect naar dieren maar behoudt
Mijn ouders zijn er gelukkig super relaxed mee. Nou ben ik opgevoed met drie keer in de week een klein stukje vlees, dus ik weet niet beter dan dat we net zo vaak geen vlees aten als dat we dat wel deden. Met twee vega's in het gezin wordt er dus meerendeels vega(n) gekookt, af en toe een klein stukje vlees voor hen erbij en zo nu en dan op brood. Mijn broertje eet van iedereen het liefste vlees, maar nu vooral op brood. Zaterdag is verplichte kookdag bij hem en hij komt elke week met een nieuw, vaak vegan recept op de proppen waar ie dan 1,5 uur mee bezig is. Gisteren had ie vegan choriza gehaald en daarmee bataat-ui-ei 'rösti' hoopjes gemaakt in de oven, vergezeld van een verse geroosterde paprika-amandelpesto en een gepocheerd ei. Hij begint er steeds meer plezier in te scheppen om het bord dan mooi op te maken en voor iedereen een passende portie te maken, echt super tof om te zien dat hij daarin zo (positief) ontwikkelt
Afgelopen week heb ik samen met mijn sjefke een hele vegetarische rijsttafel op tafel gezet. Favorieten waren sambal lobak (pittige zoet-zure rettich salade) toemis reboeng (bamboegerecht), sambal goreng telor (ei-kerrie gerecht), sambal goreng tempeh (tempeh-ei gerecht, een absolute publiekslieveling), tahoe toemis ketjap (tahoe/tofu en/of tempeh gebakken met ketjap) en masak katjang (witte bonen saus), petjel terong (aubergines in saus) werden door de een geliefd en door de ander verafschuwd. We hadden nog wat gerechten, dus we hebben heerlijk de hele middag gekookt en 's avonds lang gegeten. Met spekkoek en een agar agar kokos/lychee pudding toe met agar agar wil ik nog wel meer experimenteren. Dat werkt echt prima!
Even kijken. Ik zou nog wat dingen delen... Pien, deze link geeft het recept wat ik gebruik voor de merengues. Minus het langdurige uitpersen van bieten voor een mooi roze kleurtje. Ze worden bij mij niet mooi zwierig, eerder bol, maar wel lekker luchtig. Ze blijven maar een paar dagen goed en blijven een aparte, niet per se onaangename, nasmaak houden. Maar het lukt niet altijd. Het beste lukt het met zelfgekookte kikkererwten; ik laat ze een nacht weken, kook ze vervolgens voor een half uur en plaats ze dan in onze steenoven waar ze nagaren. Ik gebruik echt veel water, maar het verdampt een heel eind in de oven en daarmee wordt het vocht sterker als je het gebruikt. Dat lijkt veel te schelen ten opzichte van niet ingekookt vocht of potjes/blikjes.
Eens zien, sinaasappelkaramelchocotaart
Je hebt nodig:
Springvorm, 25cm doorsnede met bakpapier op de bodem en aan de randen
Voor het sinaasappelmengsel (dit is de tweede laag):
250ml vers sinaasappelsap
rasp van alle geperste sinaasappels
1 limoen, sap + rasp
(evt) 2 el honing/agavesiroop
100g cashews
(evt) 1/2tl kurkuma voor de kleur
Laat de cashews een half uurtje weken in de overige ingrediënten, blender het geheel dan zo fijn mogelijk. Maak ondertussen de bodem.
Voor de bodem:
250g dadels
250g (hazel)noten
Blender de dadels en de noten en druk het mengsel op de bodem van de springvorm tot deze evenredig is bedekt. Plaats zolang in de koelkast. Giet hierover het sinaasappelmengsel, zet het in de koelkast en laat het afkoelen totdat het mengsel stevig is - giet de karamel er niet eerder overheen! Begin dus niet te vroeg met je karamel, want als deze klaar is gaat hij indikken en kun je niet langer meer wachten.
Voor de karamel:
100g suiker
2 steranijs
2 sinaasappels - het sap + bewaar de grofgeraspte schil voor de garnering
40ml kokoscrème
(evt) grof zeezout
Karameliseer de suiker samen met de steranijs in een pan. Let op, dit gaat vrij snel en het moet niet te donker worden. Warm ondertussen de melk en sinaasappelsap op. Als de suiker gekarameliseerd is haal je dit even van het vuur af en voeg je ongeveer 3/4 van het vocht toe. Roer even door en plaats dan terug op laag vuur. Blijf roeren tot de karamel volledig liquide en lobbig is, voeg langzaamaan wat meer vocht toe en laat het geheel een tijdje al roerend inkoken tot gewenste dikte - de karamel wordt dikker als deze afkoelt. Giet de licht afgekoelde karamel over de sinaasappellaag heen als deze volledig 'hard' geworden is. Laat een tijdje afkoelen in de koelkast. Hou je van karamel-zeezout, gooi er dan nu naar smaak wat korrels overheen.
Voor de chocolade ganache:
40g pure chocolade (90%)
30ml kokoscrème (echt dikke crème, eventueel te vervangen door een blok santen)
2el kokosolie
evt suiker of honing naar smaak
1el citroensap
1el koffie
Smelt de chocolade en kokosolie au bain marie, voeg vervolgens de andere ingrediënten toe. Aangezien deze laag op de karamel komt heb ik de chocolade puur gelaten, anders wordt het wel heel zoet. Giet deze laag over de afgekoelde karamel heen. Laat opnieuw afkoelen in de koelkast.
Garneer de afgekoelde taart met de overige geraspte sinaasappel, amandelschilfers, chocoladekoffiebonen, eetbare bloemen, poedersuiker... wat je ook maar voor handen hebt. Haal pas net voor het serveren uit de vorm zodat de lobbige karamel er een beetje uit kan lopen, maar niet teveel. Bewaar in de koelkast tot ongeveer 3/4 dagen.
mar_fay schreef:Ik schil mijn pompoen niet als de schil niet te bobbelig is, dat scheelt (schilt ) heel veel.
Ik maak dahl uit de losse pols, maar zoiets:
bataat (in blokjes)
dahl naar keuze (bijvoorbeeld rode linzen / (gehalveerde) mungbonen)
kokosmelk
rode peper
ui
knoflook
gember
yoghurt
koriander(zaad)
komijnzaad
kerrie poeder
kurkuma
evt. verse koriander voor de garnering
Uien fruiten, gember en knoflook erbij, rode peper, koriander, beetje komijnzaad, kerrie poeder, kurkuma en zout erbij. Aanfruiten en vervolgens bataat toevoegen en even meefruiten. Dahl en water toevoegen zodat het rustig kan koken. Tot slot kokosmelk erbij. Yoghurt naar smaak / keuze toevoegen. Aan te raden met verse naan of roti en een beetje rijst