Aangezien het bestaande veganistentopic eigenlijk alleen voor de échte die-hard veganisten is, hebben we in overleg besloten om een tweede topic te openen.
Eet je grotendeels veganistisch, maar gebruik je wel nog leer, heb je vleesetende huisdieren, eet je eieren van je eigen kippen, gebruik je wel eens bijenhoning of eet je buitenshuis niet altijd vegan, kom dan gezellig hier meekletsen

In dit topic is iedereen welkom die veganistisch, vegetarisch, pescotarisch, lacto/ovotarisch en flexitarisch eet of leeft, en ook de mensen die enkel interesse hebben in deze diëten en levensstijlen mogen meepraten, mits er op een respectvolle manier wordt gediscussieerd. Ook hier geldt het boktreglement en persoonlijke aanvallen naar zowel veganisten als vleeseters zijn niet toegestaan.
Laten we er een gezellig topic van maken!
Waarom stoppen met vlees eten?
Er zijn verschillende redenen om vegetariër of veganist te worden. Ben je benieuwd waarom mensen deze keuze maken? Hier beneden staan enkele korte samenvattingen en docu’s met bijbehorende trailers. De meeste zijn te zien via Netflix of Youtube.
Dierenleed
De meest bekende reden is natuurlijk het dierenleed. Dieren worden in onze cultuur vaak meer gezien als producten dan als levende wezens. Door veganist of vegetariër te worden boycot je de vleesindustrie en als er maar genoeg mensen mee doen dan zullen boeren uiteindelijk meer verdienen door over te stappen van melk- en vleesbedrijf naar de productie van groene gewassen waaronder bv peulvruchten om vleesvervangers van te maken.
Documentaires:
Earthlings
De meest bekende docu over de vleesindustrie mbt dierenleed is Earthlings. Deze film uit 2005 laat middels oa verborgen camera beelden zien wat er achter gesloten deuren gebeurt bij de vleesindustrie. Niet voor mensen met een zwakke maag!
https://youtu.be/z2ctwOTHQYo
Food, Inc.
Deze docu uit 2009 gaat eveneens over het dierenleed dat schuilt achter goedkoop vlees.
Live and Let Live (2013)
Speciesism: The Movie (2013)
Milieu
Een andere goede reden om minder of geen vlees te eten is het milieu. Voor vlees is 100 keer zoveel water nodig als voor hetzelfde gewicht aan graan. Enorme hoeveelheden regenwoud worden gekapt voor de productie van veevoer. Waarom een dier voeren met peulvruchten en water en vervolgens dat dier opeten, terwijl je ook direct deze peulvruchten kan eten? Dat scheelt enorme hoeveelheden voer, water en landbouwgrond.
Documentaires en filmpjes:
Deze video van Arjen Lubach legt op humoristische wijze uit waarom het beter is om minder vlees te eten, gezien door de ogen van een echte vleeseter.
Cowspiracy: The Sustainability Secret
Deze docu uit 2014 heeft al meerdere filmawards gewonnen en is echt een aanrader voor mensen die het milieu belangrijk vinden. De film onderzoekt de impact van de veehouderij, en veroorzaakt een wereldwijde revolutie.
Gezondheid
Een derde reden om geen vlees te eten is je gezondheid. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat het eten van vlees en dierlijke producten in veel gevallen een negatieve invloed heeft op je gezondheid, terwijl het eten van veel groente en fruit juist heel veel verschillende ziektes en kwalen kan voorkomen en/of genezen.
Er zijn veel atleten die enkel vanwege hun gezondheid overstappen op het plantaardige dieet omdat je lichaam dan sneller herstelt.
Documentaires:
Forks over Knives
In deze bekende docu uit 2011 vertellen de Amerikaanse arts ‘Caldwell Esselstyn’ en de professor in biochemie ’T. Colin Campbell over hun onderzoeken naar ziektes als hart- en vaatziektes, kanker en zwaarlijvigheid en hoe deze vaak kunnen worden voorkomen en genezen dmv een plantaardig dieet.
Fat, Sick and Nearly Dead
In deze inspirerende docu reis je mee met Joe Cross die lijdt aan een zeldzame autoimmuunziekte, en besluit om 60 dagen lang door Amerika te gaan reizen en niets anders te eten dan versgeperst sap van groente en fruit uit de slowjuicer. Ook deel 2 is erg leuk om te kijken!
Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days
Food Matters
Supersize Me
Insecten en landbouwgif
En dan zijn er ook nog een paar docu’s die niet zo zeer gericht zijn op vegetarisch en veganistisch eten, maar voor veel mensen toch interessant of nuttig kunnen zijn.
Haast iedereen weet dat landbouwgif slecht is. De een noemt het een noodzakelijk kwaad, de ander kiest er voor om enkel nog biologische producten te kopen.. Maar het gaat verder dan alleen de dode insecten, de bijen die hierdoor kunnen uitsterven. Hoewel glyfosaat door de producent Monsanto als veilig werd getest blijken er toch steeds meer problemen te ontstaan door deze bestrijdingsmiddelen en de bijbehorende GMO zaden. Bij bedrijven die GMO diervoeder gebruiken worden beduidend meer misvormde en dode dieren geboren. En het glyfosaat, de stof die hier verantwoordelijk voor is, werd zelfs al in borstmelk van vrouwen aangetroffen.
Zembla heeft een aflevering hieraan gewijd.
More than Honey
https://youtu.be/2NT05qEJxUk
GMO OMG
Over het dierenleed wat verscholen gaat achter GMO's. *aanrader!*
https://youtu.be/ynyB2fNn8kQ
Seeds of Death: Unveiling The Lies of GMO’s
https://youtu.be/a6OxbpLwEjQ
Vanishing of the Bees
https://youtu.be/Ze9qxhQ65O4
Recepten
Hoe meer recepten jullie posten, hoe beter

Ben jij een lekker vegetarisch of vegan recept tegengekomen, of heb je er zelf een verzonnen? Deel hem hier!
Vervangers
Vlees kun je in veel gerechten prima vervangen door plantaardige alternatieven. Qua voedingsstoffen zijn het bijvoorbeeld peulvruchten, noten, algen en zeewier die prima als vervanger kunnen dienen. Qua textuur lijken paddestoelen vrij veel op vlees, en ook tofu, tempeh en seitan hebben een 'bite' die aan vlees doet denken.
Heel vaak zijn andere dierlijke producten ook prima te vervangen door plantaardige alternatieven.
Koemelk -> Sojamelk/plantaardige melk
Yoghurt -> Soja-yoghurt, kokosyoghurt
Creme fraiche -> alpro zure room, sojayoghurt met citroensap en zout
Kaas -> Willemsburger, edelgist, verder zijn er veel vervangers in biowinkels te koop
Ei -> no-egg, lijnzaad met water (verhouding 1:4 in de mixer), maizena met water (om deeg te bestrijken), zijdetofu, geprakte banaan, aquafaba (uitlekwater van peulvruchten)
Slagroom -> soja room, kokosroom, aquafaba (uitlekwater van peulvruchten)
Enkele heerlijke, culinaire gerechten die ook met kerst niet misstaan op tafel (klik erop voor de link naar het recept!):
Portobello Carpaccio

Gevulde Pompoen(vooral ook heel lekker met pompoenrisotto)

Groentetaart

Ken jij ook nog lekkere kerst-recepten? Plaats ze vooral in het topic!
Leuk surfvoer, met dank aan magrathea:
http://veganchallenge.nl/ --> Weekmenu's en heel veel makkelijke recepten
http://www.degroenemeisjes.nl/ --> Blog over veganisme, mindfullness en 'groen leven'
https://lisagoesvegan.com/ --> Vrolijke blog over vanalles omtrent veganisme
https://gewoonvegan.nl/ --> Supermarktproducten die vegan zijn, lekker makkelijk tijdens het winkelen
En als afsluiter
Cyanide & Happiness

