Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Amaris schreef:nvanriet je mag dat gerust noemen en ik ben dan ook wel benieuwd.
Zolang ik gewoon werk is het allemaal prima te doen, maar onderweg vind ik het ook lastig om iets te verzinnen om mee te nemen. Kan wel noten blijven eten, maar dat is op den duur ook niet meer afwisselend. Ben zeer benieuwd waar je de repen koopt! Maar ben ook wel benieuwd of er zoetstoffen in zitten, want daar kan ik dus absoluut niet tegen. Vind dat ZO vies.
suikermeisje schreef:elenaMM77 schreef:supermarkt/markt en gewoon online zoeken naar recepten.
en goed onderscheid maken tussen wat voor koolhydraten..
zo heb je bijvoorbeeld wasa vezelrijke crackers,
42 gram koolhydraten volgens mij per 100 gram
daarvan zijn echter slechts 2 gram suiker.
29 gram is vezels, die vallen ook onder koolhydraten bijvoorbeeld.
niet zozeer stuk staren het mijden van koolhydraten en speciaal voedsel online gaan inkopen.
Maar met gezond verstand winkelen en goed kijken waar de koolhydraten inzitten.
Ik wil omdat ik diabetes heb minder koolhydraten eten. Maar die vezels vallen niet onder koolhydraten. Niet op tabellen op verpakkingen maar ook niet wat je lichaam ermee doet. Vezels komen nauwelijks in de bloedbaan terecht.
Dus als er 2 gram suiker is, hoeveel staat er bij koolhydraten? Want die worden net zo goed door je lichaam omgetoverd in suikers en als diabeet word je daar niet vrolijk van.
Ik zal eens in de winkel kijken naar die krakers want anders kan ik dat af en toe eens als tussendoortje eten.
secricible schreef:Ja, dat bedoel ik inderdaad.
per 100gram
42 gram zijn opneembare koolhydraten, waarvan 2 gram suikers en 40 gram meervoudige koolhydraten
29 gram vezels
Je komt dan op 71 gram "bruto koolhydraten" om het maar even zo aan te duiden. M.a.w. op een Amerikaanse verpakking zou staan 71 gram koolhydraten, waarvan 42 gram netto koolhydraten.
Dan kun je ook een logische rekensom maken, namelijk
42 gram koolhydraten per 100gram
29 gram vezels per 100 gram
12.5 gram eiwitten (ik vermoed grotendeels uit gluten) per 100 gram
7 gram vetten per 100gram
En dan kom je op 100gram uit (ongeveer, aangezien er wat afrondingsafwijkingen in zitten)
EDIT: gezakt voor mijn reken-examen. Ik kom op 90.5gram uit en vraag me af waar die afwijking dan nog zit. Ik vermoed in de vezels, maar daar ga ik nog even naar zoeken. De rest klopt overigens wel Klinkt ineens minder geloofwaardig, maar het is echt zo.
EDIT: maar het is ook logisch dat hij niet tot 100gram komt, je hebt nog droge delen en as. Zie https://www.kijkmagazine.nl/science/waa ... -100-gram/
secricible schreef:Ja, dat bedoel ik inderdaad.
per 100gram
42 gram zijn opneembare koolhydraten, waarvan 2 gram suikers en 40 gram meervoudige koolhydraten
29 gram vezels
Je komt dan op 71 gram "bruto koolhydraten" om het maar even zo aan te duiden. M.a.w. op een Amerikaanse verpakking zou staan 71 gram koolhydraten, waarvan 42 gram netto koolhydraten.
Dan kun je ook een logische rekensom maken, namelijk
42 gram koolhydraten per 100gram
29 gram vezels per 100 gram
12.5 gram eiwitten (ik vermoed grotendeels uit gluten) per 100 gram
7 gram vetten per 100gram
En dan kom je op 100gram uit (ongeveer, aangezien er wat afrondingsafwijkingen in zitten)
EDIT: gezakt voor mijn reken-examen. Ik kom op 90.5gram uit en vraag me af waar die afwijking dan nog zit. Ik vermoed in de vezels, maar daar ga ik nog even naar zoeken. De rest klopt overigens wel Klinkt ineens minder geloofwaardig, maar het is echt zo.
EDIT: maar het is ook logisch dat hij niet tot 100gram komt, je hebt nog droge delen en as. Zie https://www.kijkmagazine.nl/science/waa ... -100-gram/
arabella2000 schreef:Veel kun je zelf doen.
Als tussendoortje heb ik vaak een bolletje leverworst (lidl, 0.8kh/100gr). Wat kaas of een bifiworstje.
Als lunch bv een salade met als dressing mayonaise met weinig kh. Of een blikje vis met mayo (en zilveruitjes en augurk van de plus /kesbeke(minder kh)
Al die producten die zeggen dat ze kh arm zijn zijn het vaak niet. Puur eten is dan het slimste.
Ipv spagetti kan bv slierten komkommer of courgette gebruikt worden. Ipv crackers gemalen lijnzaad met een beetje water op een bakpapierje 1 min in de magnetron.
Mizora schreef:secricible schreef:Ja, dat bedoel ik inderdaad.
per 100gram
42 gram zijn opneembare koolhydraten, waarvan 2 gram suikers en 40 gram meervoudige koolhydraten
29 gram vezels
Je komt dan op 71 gram "bruto koolhydraten" om het maar even zo aan te duiden. M.a.w. op een Amerikaanse verpakking zou staan 71 gram koolhydraten, waarvan 42 gram netto koolhydraten.
Dan kun je ook een logische rekensom maken, namelijk
42 gram koolhydraten per 100gram
29 gram vezels per 100 gram
12.5 gram eiwitten (ik vermoed grotendeels uit gluten) per 100 gram
7 gram vetten per 100gram
En dan kom je op 100gram uit (ongeveer, aangezien er wat afrondingsafwijkingen in zitten)
EDIT: gezakt voor mijn reken-examen. Ik kom op 90.5gram uit en vraag me af waar die afwijking dan nog zit. Ik vermoed in de vezels, maar daar ga ik nog even naar zoeken. De rest klopt overigens wel Klinkt ineens minder geloofwaardig, maar het is echt zo.
EDIT: maar het is ook logisch dat hij niet tot 100gram komt, je hebt nog droge delen en as. Zie https://www.kijkmagazine.nl/science/waa ... -100-gram/
Gemiddeld is bij een granenproduct het vochtgehalte zo'n 10% (dat is bij brokken: hond, kat of paard ook zo). Dus het klopt keurig.
Wat mij meer verbaast is het feit dat 42 gram koolhydraten, 12.5g eiwit en 7g vet bij elkaar 339kcal (per 100g) zouden zijn (vezels verteer je in principe nauwelijks tot niet). Terwijl als je 42*4+12.5*4+7*9 doet, je uitkomt op 281kcal uitkomt.
verootjoo schreef:arabella2000 schreef:Veel kun je zelf doen.
Als tussendoortje heb ik vaak een bolletje leverworst (lidl, 0.8kh/100gr). Wat kaas of een bifiworstje.
Als lunch bv een salade met als dressing mayonaise met weinig kh. Of een blikje vis met mayo (en zilveruitjes en augurk van de plus /kesbeke(minder kh)
Al die producten die zeggen dat ze kh arm zijn zijn het vaak niet. Puur eten is dan het slimste.
Ipv spagetti kan bv slierten komkommer of courgette gebruikt worden. Ipv crackers gemalen lijnzaad met een beetje water op een bakpapierje 1 min in de magnetron.
Nee, dit klinkt echt als een gezond eetpatroon
Het valt me vaak op in zulke topics dat mensen wel ergens een klok hebben horen luiden en dan dingen compleet uit hun voedingspatroon schrappen en daarvoor in de plaats dingen stoppen die echt niet in de categorie 'goed voor je lijf' passen
Er is echt niks mis met een paar koolhydraten, je lijf heeft ze nodig!
Er is ook niks mis met volkorenbrood, pasta of aardappels. Witte rijst of pasta zou ik met mate eten, maar volkorenproducten passen prima in een gezond eetpatroon.
arabella2000 schreef:Gelukkig zijn daar de meningen over verdeeld verootje. Ik moet echt niet proberen volkoren producten te eten. Dan verga ik van de pijn.
Dus niet voor iedereen is hetzelfde goed en ik denk dat iedereeb moet accepteren dat mensen doen wat goed voor hun is. Voor de een is dit goed en voor de ander is het niet goed
Vanochtend hier een lekker geruld ei met schapenfetakaas gemaakt. Als ik een beetje tijd extra heb probeer ik dit altijd te maken. Echt lekker
verootjoo schreef:arabella2000 schreef:Veel kun je zelf doen.
Als tussendoortje heb ik vaak een bolletje leverworst (lidl, 0.8kh/100gr). Wat kaas of een bifiworstje.
Als lunch bv een salade met als dressing mayonaise met weinig kh. Of een blikje vis met mayo (en zilveruitjes en augurk van de plus /kesbeke(minder kh)
Al die producten die zeggen dat ze kh arm zijn zijn het vaak niet. Puur eten is dan het slimste.
Ipv spagetti kan bv slierten komkommer of courgette gebruikt worden. Ipv crackers gemalen lijnzaad met een beetje water op een bakpapierje 1 min in de magnetron.
Nee, dit klinkt echt als een gezond eetpatroon
Het valt me vaak op in zulke topics dat mensen wel ergens een klok hebben horen luiden en dan dingen compleet uit hun voedingspatroon schrappen en daarvoor in de plaats dingen stoppen die echt niet in de categorie 'goed voor je lijf' passen
Er is echt niks mis met een paar koolhydraten, je lijf heeft ze nodig!
Er is ook niks mis met volkorenbrood, pasta of aardappels. Witte rijst of pasta zou ik met mate eten, maar volkorenproducten passen prima in een gezond eetpatroon.