-
Jellie
-

- Berichten: 10283
- Geregistreerd: 11-07-03
Ik ben mijn hele leven al gek op allerlei soorten vlees op mijn bord en ik had altijd het gevoel dat ik zonder een stukje vlees niet gegeten had. Het eten van vlees gaat me steeds meer tegen staan.
Alleen vind ik het vreselijk moeilijk om een overstap te maken naar vegetarisch. De hoeveelheid vlees per dag minder ik op dit moment. Ontbijt en lunch gaan me wel goed af maar hoe hebben jullie dit gedaan bij de warme maaltijd? Wat gebruik je bijvoorbeeld i.p.v. jus bij de aardappelen? Zijn er simpele recepten om er een beetje in de komen?
Ik lust overigens geen melkproducten.
Life is Flantastic 
-
Faelynn
-

- Berichten: 3235
- Geregistreerd: 25-10-13
gewoon vleesvervanger.. Valess, vegetarische slager etc. Dingen als Jus over aardappelen heb ik altijd al vies gevonden dus zou niet weten wat voor een vervanger je daar voor zou moeten nemen.
-
Anoniem
-
Je hebt ook vegetarische jus zakjes van Maggi. Die maak je gewoon aan met water in een aparte pan.
-
Nymeria
- Helen Langehanenberg fan
-

- Berichten: 5656
- Geregistreerd: 10-02-05
Ik ben ook mijn hele leven al gek op vlees, vroeger at ik bijna niet anders (was een slechte eter).
Maar inmiddels is me wel duidelijk dat elke dag vlees nergens voor nodig is, dus eten wij ook geregeld vegetarisch.
Voorbeelden van makkelijke gerechten die ik wel eens maak:
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1 ... -en-venkel
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R9 ... rry-met-ei (eet ik overigens zonder ei, want dat lust ik niet).
Ook eet ik geregeld gewoon groenten, aardappeltjes en een vleesvervanger, de toscaanse carré van de AH is echt mijn favoriet 
Jus eet ik eigenlijk nooit, eet bijna nooit gekookte aardappels, maar ik zag dat Knorr van die zakjes jus heeft waarvan sommige vegetarisch zijn (niet allemaal!). Nu weet ik niet of je met zakjes wilt koken, maar het is een tip.
Dragan! 
-
MarlindeRooz
-

- Berichten: 35544
- Geregistreerd: 27-02-10
- Woonplaats: Onder de rook van Zwolle
Extra veel groente!
En die blokjes van Quorn smaken echt lekker, en de vega worstjes van de AH ook! de rest vind ik niet te vreten en ik heb al heel wat geprobeerd aangezien ik al 10 jaar geen vlees eet.
Ik eet nooit gekookte aardappelen maar de Jus van de AH is vegetarisch, staat achterop wel duidelijk! En je hebt ook eentje met stukjes ui er in.
Dat maakt bijvoorbeeld vega vlees iets dragelijker!
-
Pindakaa7
-
- Berichten: 627
- Geregistreerd: 28-07-16
- Woonplaats: Ja
Het merk 'de vegetarische slagen' heeft veel lekkere dingen vind ik.
En als vervanging voor de jus.. Tja dat heb ik nooit lekker gevonden maak ik doe er altijd wat appelmoes bij
-
8nnemiek
-

- Berichten: 45139
- Geregistreerd: 22-01-05
- Woonplaats: Limburg
Ik maak mijn eigen veganistische jus, van sojasaus en bloem en bouillonpoeder met kruiden. Ik kan het recept wel even uitschrijven als je het wil proberen. Ik vind em lekkerder dan van maggi/knorr.
Sowieso is sojasaus een aanrader om in de keuken te hebben staan. Ze hebben wel per merk een andere smaak, en sommige vind ik gewoon vreselijk
Het makkelijkste is om gewoon te beginnen met vleesvervangers, die heb je van soja, lupine, champignons, kikkererwten en ook steeds meer groentes als bietenburgers, maïsburgers enz enz.
Maar de vleesvervangers zijn ook weer prima te vervangen door bv paddestoelen, vooral oesterzwammen hebben een lekkere bite.. Of door peulvruchten.. Of noten.. En zo zijn er wel meer voedingsmiddelen die je maaltijd net dat extra's geven zoals vlees ook doet.
Hier eten we regelmatig gewoon een flinke wokpan met pompoenblokjes en allerlei groentes en peulvruchten, en daar doe ik niks anders bij dan een flinke scheut sojasaus
Daar mis je echt geen vlees in
-
Azmay
-
- Berichten: 18165
- Geregistreerd: 01-01-09
Gerechten als nasi en pasta kunnen vaak gewoon zonder vlees zonder enige moeite. Ipv AGV doen we nu weleens aardappel groente en witte bonen in tomatensaus maar dat moet je wel liggen. Een portobello ipv vlees kan ook enorm lekker zijn.
Vleesvervangers is een kwestie van proberen welke je lekker vind, maar echt super gezond of beter voor het milieu zijn die ook niet zeg maar
-
8nnemiek
-

- Berichten: 45139
- Geregistreerd: 22-01-05
- Woonplaats: Limburg
-
marleen_usar
-

- Berichten: 25155
- Geregistreerd: 04-04-05
- Woonplaats: Pernis
Ik ben pescotarier en dat bevalt me prima.
-
8nnemiek
-

- Berichten: 45139
- Geregistreerd: 22-01-05
- Woonplaats: Limburg
Ik zal het jus-recept hier ook even plaatsen
Het jus recept:
Ingrediënten:
1 el kokosolie
1/2 tl bouillonpoeder
1 el bloem
150 ml water
2 el sojasaus
maizena
1/2 tl grof gemalen peper
2 snuifjes tijm
1 snuifje kurkuma
1 snuifje nootmuskaat
2 snuifjes dille
2 snuifjes basilicum
Begin met het verwarmen van de kokosolie, en terwijl je roert voeg je de bloem eraan toe. Het bouillonpoeder kan er nu ook al bij. Dit laat je heel even pruttelen.
Vervolgens terwijl je goed roert voeg je de sojasaus er aan toe, en meteen daarna scheutje voor scheutje het water erbij. Goed blijven roeren om klonten te voorkomen.
Dit breng je weer aan de kook en dan kunnen de kruiden erbij. De hoeveelheden bij de ingrediënten zijn voor een smaakvol pepersausje. Houd je niet van pittig, doe er dan wat minder peper in.
Vervolgens doe je een flinke theelepel maïzena met wat water aanlengen in een bekertje, het moet net vloeibaar zijn, en dit meng je al roerend door de saus totdat deze de gewenste dikte heeft. Proef de saus en voeg indien nodig nog wat zout of kruiden toe.
Pescotariër ben ik inderdaad ook nog een tijd geweest, maar uiteindelijk ging het idee van vis me toch ook tegen staan, en ging ik het milieuaspect ook steeds belangrijker vinden.
-
Yunomi
-
- Berichten: 3112
- Geregistreerd: 04-12-06
Ik gebruik altijd de jus van Maggi, uit een pot en dan de variant naturel. Persoonlijk vind ik het prima jus
Laatst bijgewerkt door
Yunomi op 28-09-16 18:09, in het totaal 1 keer bewerkt
We are not defined by the things that make us seperate and distinct
but by the moments that we share and the memories we make.
-
verootjoo
-
- Berichten: 36648
- Geregistreerd: 19-10-03
Ik ben geen vegetariër maar die jus van 8nnemiek lijkt me wel heerlijk en ga ik proberen
ik weet alleen niet wat een snuifje is... Gewoon een beetje?
Wij eten overigens de piepers altijd met appelmoes
-
MarlindeRooz
-

- Berichten: 35544
- Geregistreerd: 27-02-10
- Woonplaats: Onder de rook van Zwolle
verootjoo schreef:Ik ben geen vegetariër maar die jus van 8nnemiek lijkt me wel heerlijk en ga ik proberen

ik weet alleen niet wat een snuifje is... Gewoon een beetje?
Wij eten overigens de piepers altijd met appelmoes

Ja inhaleren met je neus en dan weer uitproesten lijkt me.
-
8nnemiek
-

- Berichten: 45139
- Geregistreerd: 22-01-05
- Woonplaats: Limburg
Een snuifje, dat is ongeveer de hoeveelheid poeder die je tussen je vingers kan pakken
Of één keer schudden met het kruidenpotje. Ik doe dat meestal een beetje op gevoel.
Inhaleren zou ik niet proberen bij de peper
-
secricible
-

- Berichten: 26265
- Geregistreerd: 07-07-04
- Woonplaats: Maasbommel
Bij aardappelen, groente, vlees lijkt net me ook lastiger. Niet onmogelijk hoor, maar dan merk je beter dat je geen stukje vlees hebt.
Je zou eens kunnen beginnen met je samengestelde gerechten (bami, nasi, stoofschotel, enz, enz,) te vervangen voor vegetarische gerechten of vegetarische varianten? Via internet en bijv de site van allerhande zijn veel vegetarische recepten te vinden. Dus beetje flexitarien, om te wennen. En dan langzaam de overstap maken naar volledig vegetarisch?
"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse
-
verootjoo
-
- Berichten: 36648
- Geregistreerd: 19-10-03
MarlindeRooz schreef:verootjoo schreef:Ik ben geen vegetariër maar die jus van 8nnemiek lijkt me wel heerlijk en ga ik proberen

ik weet alleen niet wat een snuifje is... Gewoon een beetje?
Wij eten overigens de piepers altijd met appelmoes

Ja inhaleren met je neus en dan weer uitproesten lijkt me.

Ja, dat heb ik dus geprobeerd maar was geen succes
Ok, 8nnemiek, hier noemen we dat een fliebeltje
-
Azmay
-
- Berichten: 18165
- Geregistreerd: 01-01-09
8nnemiek schreef:Een snuifje, dat is ongeveer de hoeveelheid poeder die je tussen je vingers kan pakken

Of één keer schudden met het kruidenpotje. Ik doe dat meestal een beetje op gevoel.
Inhaleren zou ik niet proberen bij de peper

Volgens mij noemen wij dat een snufje
-
Anoniem
-
Ik ken mijn hele leven alleen maar vega-jus, dus weet niet hoe die smaakt vergeleken met die je gewend bent, maar het is gewoon uit een zakje dus lekker makkelijk (en ik vind hem lekker
).
De vervangers van DVS (vegaslager) zijn lekker maar vind ik wel aan de prijs. Vivera heeft lekkere vega kipstukjes en kroketten (jumbo), Tivall heeft lekkere hamburgers (ah) en nuggets.
De Allerhande heeft steeds meer vegetarische en zelfs veganistische recepten, dus daar kun je ook inspiratie uit opdoen
-
karuna
- Drukke kabouter
-

- Berichten: 40596
- Geregistreerd: 14-05-03
- Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Ik ben een heel weinig vlees eter. En wat ik eet is zo veel mogelijk biologisch of van een koe die ik ken.
Veel gerechten kun je vlees gewoon missen. Maaltijdsoepen, rijst en pasta en zo kun je zonder vlees klaarmaken. Ook eet ik rustig aardappelen en groente zonder vlees of vis. Jus heb ik eigenlijk nooit, maar heel af en toe gebruik ik olijfolie koud ipv jus zoals stamppotten. Eventueel als je vlees echt mist kun je een vegetarische variant of kaasvariant gebruiken erbij.
Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man
-
shiroihebi
-
- Berichten: 1951
- Geregistreerd: 13-01-13
Ik eet eigenlijk alles zonder vlees, bij de groente-aardappel-vlees maaltijden eet ik vaak een vleesvervanger. Heb er al veel getest, maar niet allemaal zo lekker. Soms pak ik ook gewoon een bak champignons ofzo, ook lekker. Met een sausje mis je vlees echt niet vind ik.
-
Anoniem
-
Ik ben (nog) geen vegetarier, wel eet ik weinig vlees en heb ik veel vrienden die vegetarisch eten. Makkelijke recepten zonder vlees vind ik bijvoorbeeld lasagna met vega-gehakt en wraps/taco's en dan ipv gehakt met een mix van kikkererwten en ui.
Qua vleesvervangers vind ik die van de vegetarische slager echt het lekkerst
Maar liefst gebruik ik geen vleesvervangers, ik vind ze vaak toch wat eentonig vooral niet zo lekker qua structuur. Ik vind het dan ook makkelijker om nieuwe maaltijden te verzinnen die in de basis al geen vlees hebben, dan het vlees te vervangen door een vegetarische optie.
-
Janneke2
-

- Berichten: 23646
- Geregistreerd: 28-02-13
- Woonplaats: Ergens in Drenthe
....ooit heb ik er een sport van gemaakt om 'chili sin carne' in 100 varianten te verzinnen.
Basis: fruit een ui voor de smaak (eventueel knoflook, prei, lente uitjes erbij of in plaats van)
dan de wat steviger groenten meefruiten zoals pompoen, witte/ chinese/ etc kool broccoli - vergeet de paprika niet
dan bonen of taugé erbij (bruin, wit, cappucijner, kikkererwten, katjang idjoe)
en "maak het af met tomaten en kruiden" - traditioneel chilisaus, rode pepers, maar ook oregano, tijm, sambal, curcuma en zwarte peper....
De bonen maken het vlees overbodig, je zou er ook nog noten bij kunnen doen en de kruiden zorgen voor de pit.
Je suis Charlie - comme tout le monde.
(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )
-
MarlindeRooz
-

- Berichten: 35544
- Geregistreerd: 27-02-10
- Woonplaats: Onder de rook van Zwolle
Oh en pesto is altijd het antwoord!
Hoe maak ik mijn lasagne? Hoe maak ik wraps? Hoe maak ik mijn broodje lekker? Hoe maak ik mijn tosti lekker? Hoe maak ik pasta?
Pesto rood en groen, je kan er alles mee doen.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Alexandra309, alweerkwijt, ComscoreBot, Eefje_Sammy, IASCrawler, jildou1979, Kashmino, kimmetje26, Little_Gift, Livion, Lizzy__87, Loreke2, M1994, moralian, Mutti, MyWishMax, ogidni, Plus_en_Min, Polarize, Rox87, runnerfan, Selina, SentiBot, Shiloh, soesie, sterregoud, Tieneke, Titsia, venga, VuurVleugels, xChoco, xSannee en 51 bezoekers