vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Moderators: Essie73, MirandaT, Ods, Warboel, Duhelo

 
 
blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 16:51

hallo bokkers,

mijn fobdue pan staat al 2 jaar nieuw in de kast. mijn man vind de kaas of chocolade fondue niet lekker.
nu hoor ik dat het ook met vlees kan.
nu wil ik met kerst vlees fondue doen. naast andere lekkere hapjes, salades etc.

maar als leek zou ik niet weten wat er in de pan gaat qua bakvloeistof, ik lees over olie of bouillon.
en wat voor vlees is geschikt?
ik wil de fondue echt als speciaal op tafel hebben en de rest van het eten pas is daar op aan. het moet dus jummie zijn :)

dus barst maar los.
o misschien wel belangrijk we zijn met 4 volwassenen en 5 kids tussen de 2,5 en 13 jaar. dus er moeten voor zowel volwassenen als kinders bij zitten.

alvast bedankt!!!


blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 16:52

o en vis kan ook? maar vlees en vis is zeker geen combinatie? of vis na het vlees?

Sokje_6

Berichten: 3385
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 16:53

Wij doen van die olie erin, en je kunt er echt alles in mikken. Prik het op een stukje en stop het erin, om de zoveel tijd even kijken of het klaar is. Je kunt er bijvoorbeeld stukjes frikandel aandoen voor de kinderen, een stukje kip, rundvlees, een stukje varken, echt alles is mogelijk. En superlekker. Juist verschillende dingen zijn leuk!

Edit: je kunt bij de meeste slagers wel speciale fondueschalen kopen: speciale schalen voor een bepaald aantal man, met verschillende stukjes vlees erop. Kun je gewon uitpakken en meteen aan je stokje prikken, dan hoef je niet zelf te gaan staan snijden enzo.

Olifant voor de lens! [BB-ITP] Up close and personal: olifantenonderzoek!
Meer Afrika-foto's hier
Say 'neigh!' to nonsense! FedUpFred.com

daffieduck83

Berichten: 1371
Geregistreerd: 10-10-06
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 16:54

Je kan met olie of met bouillon fonduen, met bouillon is wat minder vet en daar kunnen dan ook weer groenten in worden klaargemaakt. Vis kan ook, heb je echte vishaters erbij dan zou ik eerst vlees en dan vis doen.

Sokje_6

Berichten: 3385
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 16:55

Ik vind persoonlijk bepaalde soorten vlees niet lekker in bouillon, terwijl in olie wel alles lekker is. Vind ik dan. :+

Olifant voor de lens! [BB-ITP] Up close and personal: olifantenonderzoek!
Meer Afrika-foto's hier
Say 'neigh!' to nonsense! FedUpFred.com

blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 16:55

vlees wel kruiden?
(man ik voel me echt een beetje rom hihi)

kip en frikandel is idd super voor kids.
mijn zoontje is 2,5 en een vreetzakje dus voor hem moet het ook leuk zijn.

blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 16:56

a ik zal eens kijken wat de slager heeft (en hoe duur het is niet voor niets crisis)

xFioon

Berichten: 4795
Geregistreerd: 15-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 16:57

Wij doen hier altijd kip, gehaktballetjes, varkensvlees en biefstukjes vonduen. Wat voor olie er precies in de vonduepan zit dat weet ik niet, dat regelen mijn ouders. ;)
Voor de kinderen bijv. kipnuggets.
Laatst bijgewerkt door xFioon op 08-12-13 16:57, in het totaal 1 keer bewerkt

                        • Bambi & Bandiet <3

Sokje_6

Berichten: 3385
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 16:57

Vlees kun je kruiden, hoeft niet. Bij die fondueschotels zitten er altijd wel een paar gemarineerde stukjes tussen.

Olifant voor de lens! [BB-ITP] Up close and personal: olifantenonderzoek!
Meer Afrika-foto's hier
Say 'neigh!' to nonsense! FedUpFred.com

blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 16:58

kip nuggets wat een top idee hihi.
weet dat me neefjes daar gek op zijn.

XLeandrosX
Berichten: 3169
Geregistreerd: 01-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 16:59

Pas wel op dat als je het met olie doet, niemand het vorkje rechtstreeks vanuit het vet in zijn mond stopt! Dat levert flinke brandwonden op..... Ik spreek uit ervaring.

Kerstmuts

blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 17:00

wat voor vis is lekker en kunnen garnalen ook? die vind ik heerlijk

blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 17:01

leandros, zal er bij vermelden dat het vlees op het borst moet en moet afkoelen. vind van het stokje eten ook niet zo schoon. stokkie gaat de pan weer in.

XLeandrosX
Berichten: 3169
Geregistreerd: 01-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 17:02

Garnalen gaan heel goed, verder stevige vis.

Kerstmuts

blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 17:04

or heerlijk garnalen word er al blij van hihi.
leuk die voor bereidingen.

Marie111
Berichten: 2653
Geregistreerd: 15-07-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 17:04

gewoon zonnebloemolie in de pan. Goed heet laten worden (soms moet je de pan voorverwarmen op een gewone kookplaat) en dan een klein stukje vlees aan de prikker, in de olie doen en na paar minuten eruithalen.
Wanneer het gaar is, is een stukje ervaring. Biefstuk is zomaar schoenzool bijvoorbeeld.
Heel belangrijk is om aan iedereen uit te leggen dat je de prikker bij het handvat moet vasthouden, omdat het ijzer nogal heet wordt (brandblaren op handen).
De stukjes moeten echt klein zijn. Als je bijvoorbeeld een gourmetschotel koopt, moet je de stukken doorsnijden. Anders wordt de olie te koud en je eten dus heel vet.
Voor de kinderen zijn stukjes frikandel, etc. heel geschikt. Verder maak ik niet verschil met gourmetten.
Fomdue met bouillon heb ik nog nooit gedaan en dus geen ervaring mee.

faunty

Berichten: 1555
Geregistreerd: 06-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 17:08

Wij doen altijd champions ,maar dan moet je wel van die prikkers hebben en geen netjes want dan drijven ze eruit

fauntur van de berg ( Faun tor x Sebastian)
Kerstmuts

Yv_
Berichten: 16533
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Westland

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 17:11

Inderdaad zoals gezegd kun je er echt van alles opgooien.
Alleen spul met paneermeel erover zou ik afraden, omdat daarvan een deel natuurlijk loslaat in de olie en je olie dan snel vies is.

Ik heb zelf echt een hekel aan fonduen, want áltijd mijn vlees blijft in de olie.
Ik doe liever gourmetten :D.

Oh en kids niet te dichtbij laten zitten, kan soms nogal een spetteren :).

♥ Rewrite the Stars ♥

moyra

Berichten: 9233
Geregistreerd: 19-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 17:17

Wij doen er altijd diamandblokken in,
Mijn vader is helemaal gek van peperballetjes die hier bij de slager te halen zijn verder hebben we kipfilet,biefstuk,varkensvlees en slavinken.
Naast het vlees staat hier altijd ruime keus aan sausen op de tafel bijv pepersaus,wiskeysaus,knoflooksaus ed.
Voor het stokbroodje hebben we kruidenboter,pindasaus(zelfgemaakt) filet american en roomboter.
Keus genoeg dus :9

jorika1986

Berichten: 5169
Geregistreerd: 10-10-11
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 17:18

Wij hebben nooit in boulion gefonduet altijd in de olie.
Neem wel mooi mager vlees, dus geen spek.
Varkenshaas, rundergehaktballetjes, biefstuk en kipfilet is al een heel mooi begin. Hoe meer marinade hoe viezer je olie gaat smaken, dus pas op met gemarineerd vlees.
Serveer er een lekkere salade bij, huzaren of russisch ei ofzo. (kun je leuk serveren met ijsbolschep)
Stokbroodje is altijd lekker even als wat frietjes/schijfjes.
Wat sausjes zoals mayo, ketchup, bbq en whiskeycoctail.

blokje

Berichten: 7190
Geregistreerd: 24-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 17:18

we willen een soort lopend iets doen.
ik fondue gewoon voor mijn zoontje ;)
fondue komt niet op tafel te staan. gourmetten vind ik ook wel leuk maar te eng met me zoontje

ReneeMonty

Berichten: 259
Geregistreerd: 11-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 17:28

Wij doen fondue met zonnebloemolie. En doen altijd kleine gehaktballetjes, kleine stukjes kip, mini knakworsten, broccoli en champignons. Hebben altijd baking en paneermeel erbij om het eten in te dippen voor het in de fonduepan gaat. Baking maak je met 2 eetlepels bloem, wat water met een vork door elkaar roeren en ongeveer een theelepel baking poeder (vind je ook op de bakafdeling van de supermarkt). Als het 'bubbelt' is het goed anders nog wat baking of bloem toevoegen. Zorgt voor een lekker wit krokant korstje en is vooral met de broccoli en de champignons erg lekker al is het vlees ook heerlijk. Verder zetten we een bakje paneermeel neer met een bakje rauw eiwit zodat je eerst in het eiwit dipt en dan in de paneer. Daarnaast zetten we stokbrood, satesaus, maggi, fiesta saus, aardappelsalade en komkommer neer. Fondue is eigenlijk een soort frituren dus elk soort vlees, vis of groenten dat daarin kan kun je in principe in de fondue doen.

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 107734
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 18:10

Als je voor olie kiest dan kun je het beste zonnebloemolie nemen. Die is neutraal van smaak en kan ook de hogere temperaturen aan.
Gepaneerde stukjes vlees/vis kunnen prima, maar er blijven wel wat restdeeltjes achter in het vet. Hetzelfde geldt voor sterk gemarineerde producten: kan prima, maar het geeft wel wat smaak af aan je olie. Ik heb zelf liever ongemarineerde/gepaneerde producten zodat je ze op je bord kunt kruiden.

It's not easy being green *** Kermit ***

Marije_jiplover

Berichten: 20808
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 20:54

Olie wordt vaak wel zwaar, vind ik.
Wij doen zelf altijd bouillonfondue, heerlijk!

Als je bouillon goed heet is, blijft het vlees ook gewoon mals.
Bij ons gaat er van alles in, kip, varkenshaas, biefstuk, gehaktballetjes, zalm, pangasius, garnalen, bloemkoolroosjes, worteltjes, boontjes, etc.

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

dide

Berichten: 1517
Geregistreerd: 25-01-06

Re: vlees fondue, waar bak je in en welk vlees is lekker.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 21:42

Het is zowel lekker met olie als boulion.
Wat ik een echt afrader vind zijn de fondue schalen waarbij het vlees zo dun is als vleeswaren := Voordat je de bovenkant er in hebt is de onderkant al zo taai als een schoenzool :=


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: claudtje, Els92 en 43 bezoekers