Brood wat mislukt..

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 12:24

Taarten, gebak alles komt er uit mijn handen, maar een brood bakken lukt gewoon niet. Inmiddels ben ik 3 jaar verder en heb diverse soorten meel geprobeerd en niks wil lukken!! Hieronder hoe ik het vandaag gedaan heb.

250 gram volkorenmeel(van de molenaar)
4 gram gist
snufje zout
theelepel suiker
+/- 125 ml water(dat het deeg niet meer plakt)

Alles door elkaar gemengd met de hand, wekker op 10 minuten gezet en goed aan het kneden gegaan met de handen. Ik kneed door het deeg over het werkblad te bewegen van mijn pols naar mijn vingers(begrijpen jullie dat), ene keer met de linker hand en de volgende keer met de rechterhand.

Daarna zou ik het deeg uit moeten kunnen trekken zodat ik er net niet door kan kijken. Alleen breek dat van mij al veel eerder.

Heb het nu een half uur laten rijzen en het kwam mooi omhoog, daarna lucht eruit en een beetje uitgedrukt en in 3en opgevouwen. nu ligt het weer te rusten(uurtje). Dan wil ik het gaan bakken op 220 graden, 20 tot 30 minuten.

Nu ben alleen bang dat het van buiten weer mooi lijkt en van binnen erg droog of juist erg plakkerig word...

Wie bakt er ook brood op deze manier en kan/wil mij helpen.

gohya

Berichten: 33014
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 12:28

Je moet het 2 x een half uurtje laten rijzen.
De melk met die gist moet je verwarmen op 35 graden,niet warmer.

JJane
Berichten: 1885
Geregistreerd: 22-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 12:30

En gewoon een pakje uit de (biologische) supermarkt? Lukt dat wel? Bij mij gaat het altijd goed maar mn moeder kan ook beter naar de bakker lopen. En ik ben echt niet zo'n chef hoor.

FuGeLiCu
Berichten: 1376
Geregistreerd: 28-09-10
Woonplaats: Boven Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 12:33

Volgens mij kneed je genoeg, daar kan het niet aan liggen. Ik zou de oven lager zetten bijv. 180 graden en dan 45 min laten bakken. Zo krijg ik altijd mooi brood, zonder een plakkerig gat in het midden.

Verder gebruik ik melk ipv water en als het deeg nog plakkerig is, juist niets vloeibaar toevoegen, maar meer bloem.

gohya

Berichten: 33014
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 12:34

Wij zetten de oven altijd op 200 graden.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 12:39

Ik bak op deze manier:
500 gram meel
300 ml water
zakje gist

Kneden (doe ik max 5 minuutjes ofzo), 30 min rijzen, in een cakevorm, nog 45 minuten rijzen, 30 min bij 160 graden in de oven. Klaar :P

dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 12:40

Op alle pakjes staat water, daarom heb ik wat gebruikt. Echter moet ik wel opmerken, nu ik er over denk, ik heb vrijdag koffiebroodjes gemaakt (dan maak je ook een deeg) en daar heb ik melk gebruikt, dat deeg voelde veel zachter aan. Volgende keer probeer ik het met melk in elk geval!

Ik zal straks de oven op 180 graden zetten en langer bakken.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 12:41

Volgens mij moet je brood gewoon met water kunnen bakken. Zo doen m'n ouders dat al jaren iig.

dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 12:42

ja dat denk ik ook, maar het lukt al 3 jaar niet, terwijl brood bakken zo makkelijk moet zijn....

Roquen

Berichten: 1603
Geregistreerd: 18-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 12:50

Het vliesje trekken, dus het deeg uitrekken om er doorheen te kijken, kan pas als er voldoende gluten zijn ontwikkeld. Gluten ontwikkel je door goed te kneden. Dus misschien iets langer kneden, en met meer kracht.

Je brood kun je prima met water bakken. Melk maakt het brood wat zachter.

Je kan proberen je oven ook iets lager te zetten. Als je brood nog plakkerig is aan de binnenkant wil dat zeggen wil dat zeggen dat je of het brood te kort in de oven hebt gehad, als het brood dan al wel donker is aan de buitenkant dan heb je de temperatuur te hoog staan. Ik zou het eerst eens op 200 graden proberen.

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:01

Mijn recept:
500 gr bloem
Klontje boter
12 gr zout (al gebruik ik vaak maar de helft omdat t eigenlijk niet zo gezond is. En zorg dat het zout en de gist elkaar niet raken!)
20 gr verse gist (of 7 gr droge) is de gist nog wel goed? Eenmaal open is ie nog maar heel kort houdbaar.
3 dl melk (of water, maar ik vind melk veeeeel meer smaak aan het brood geven)

En dan minimaal een uur laten rijzen in een bak op de verwarming of op 60 gr in de oven met een vochtige doek er over. Tussentijds kun je nog een keer kneden.

Na het rijzen niet meer kneden.
Dan op 225 graden ongeveer 30 min in de oven.

Tegenwoordig gebruik ik de broodbakmachine, maar vroeger altijd dit recept met de hand gemaakt :)
Laatst bijgewerkt door 8nnemiek op 12-01-14 13:04, in het totaal 2 keer bewerkt

Sanniej_

Berichten: 4901
Geregistreerd: 12-03-05

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:03

Broodbak machine :)

dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 13:08

Sanniej_ schreef:
Broodbak machine :)

Ik heb geen plek voor een broodbakmachine en wil het eerst met de hand kunnen. Wellicht dat na de verbouwing van de keuken er een broodbakmachine komt. Maar eerst moet het met de hand kunnen.

Volgende keer sowieso met melk. Nog even en dan gaat het de oven in op 180 graden...

Is het ook zo dat volkorenmeel misschien minder rekbaar is als bloemmeel?

tennan
Berichten: 3102
Geregistreerd: 10-03-09
Woonplaats: Friesland

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:11

Na het rijzen niet meer kneden, dan kneed je het dood! En verder zou ik inderdaad eens proberen de oven lager te zetten en dan iets langer te bakken.

dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 13:17

zal zo voor het de oven in gaat even een foto maken en als het gebakken is...

dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 13:27

Moet ik er nog wat opsmeren?

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:28

Ik smeer nooit ergens wat op iig.

dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 13:30

okee... moment van de waarheid....

Marie111
Berichten: 4671
Geregistreerd: 15-07-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:32


Brimi_Disa

Berichten: 498
Geregistreerd: 05-06-07
Woonplaats: TellentotdatPOEF-topic

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:33

En?

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:33

Brood bakken is ook gemakkelijk :P Het is mij echt nog nooit mislukt :n

dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 13:38

_Tara_ schreef:
Brood bakken is ook gemakkelijk :P Het is mij echt nog nooit mislukt :n


Ja wrijf het er nog even in, Tara!! :D

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Brood wat mislukt..

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:39

Komt goed! Met de tips van hier, gaat 't jou ook gewoon lukken :j

DeEenhoorn
Berichten: 2936
Geregistreerd: 23-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-14 13:41

En? Gelukt?

dejong_wever
Berichten: 1026
Geregistreerd: 04-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-14 13:47