Zelf dolmadakia's maken

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-08-12 17:48

Pluk een aantal mooie middelgrote jonge druivenbladeren. Te oude bladeren zijn moeilijker mals te krijgen, kleine bladeren kan zo weinig vulling in.
Kook de bladeren tien minuten in water (of 15 minuten als je niet daarna marineert).
Leg de bladeren voor meer smaak een nacht te marineren in balsamico-azijn en wat zeezout, of gebruik vers gekookte bladeren.

De vulling voor 16 dolma's:

125 gram kleefrijst. Ik heb Thaise gebruikt, maar andere kleefrijst (voor sushi bv) is ook goed.
4-6 aan stukjes gehakte olijven
2 in kleine stukjes geknipte zongedroogde tomaatjes
6 verkruimelde blokjes feta
eetlepel gedroogde mediterrane kruiden of gemengde verse kruiden
2 teentjes geperste knoflook
Naar smaak een scheutje muntsaus - dan worden het meer Turkse dan Griekse dolma's

Afbeelding
De gemarineerde blaadjes

Afbeelding
De ingredienten

De stappen van het vouwen:
Afbeelding
Druivenblad netjes uitvouwen

Afbeelding
Eetlepel vulling erop en even in model kneden

Afbeelding
Bovenkant blad over de vulling vouwen

Afbeelding
Beide zijkanten naar binnen vouwen

Afbeelding
En de dolma over de rest van het blad heen rollen. Punt van het blad aan de onderkant houden.

En het resultaat:
Afbeelding

Je schijnt ze in te kunnen vriezen, maar ik denk niet dat ik het zo ver laat komen :D Die gaan de komende dagen vers naar binnen, vermoed ik zo... Ze smaken bijzonder goed :+

Solleke_Noah

Berichten: 11696
Geregistreerd: 22-11-07
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-12 17:54

Ziet er goed uit :9 Ga ik ook eens proberen! Ben je de bladeren gewoon in een wijngaard gaan plukken? :P

Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-08-12 17:59

Eigen tuin. De druif moest weer even ingekort worden, anders krijgen de trossen geen licht, dus blad genoeg.
En ik kon eigenlijk nergens op internet een fatsoenlijk recept vinden om de bladeren eetbaar te maken, dus dat heb ik zelf maar uitgevogeld.

Antheman

Berichten: 11856
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: bij de plas

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-12 19:00

echt onwijs leuk!

Zal het mijn mams vertellen, die heeft een druif, ik nog niet.

Paddenpad
Berichten: 1405
Geregistreerd: 23-02-11

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-12 19:13

Ziet er goed uit en origineel,waar konden we ook alweer komen proeven zei je??! :+

Cindyrella

Berichten: 869
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: 't Mooie Zuud-Beveland

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-12 22:16

Wat leuk, dolma uit eigen tuin! Althans het blad! ;)
Heeerlijk fris met munt erin, zeker de komende warme dagen!

Glas ayran of schaaltje heerlijk frisse cacık erbij en smullen maar!

Smakelijk!

justkid

Berichten: 11816
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-12 17:39

Lijkt me lekker :9 ik ken het niet :o maar ik wil ze voor vrijdag maken
Eet je ze koud?
Heet het "Thaise kleefrijst" en kun je dat bij AH krijgen?
Wat eet je erbij? ik neem aan dat het geen hoofdgerecht is?
*gaat de druif ontbladeren* :D
O en hoeveel dolma's maak je met dit recept?

Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-08-12 18:09

Dit is voor ongeveer 16-18 dolma's (hangt een beetje van de bladgrootte af)
Je eet ze koud, het is een Turks en Grieks voorgerecht. Lekker met andere hapjes zoals olijven, feta, gefrituurde uien of inktvisringen en Griekse gehaktballetjes (keftedakia). En als hoofdgerecht kun je bv giros eten, of pasta, of couscous.
De rijst is Pandanrijst of Thaise rijst, verkrijgbaar bij de Appie voor zover ik weet. Maar Appie heeft denk ik ook sushi-rijst, daar kan het ook mee, of risotto-rijst, dat kleeft ook.

justkid

Berichten: 11816
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-12 18:50

Ah Pandanrijst :)*
thanks! :D :Y) :9

justkid

Berichten: 11816
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-12 10:02

Nog even een vraagje (de bladeren staan te koken :Y) )
Uit andere recepten begrijp ik dat je de dolma's met vulling nog moet koken maar dat heb jij niet gedaan toch?

Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-08-12 10:09

Nope, dat heb ik niet gedaan. Het marineren maakt de bladeren meer dan voldoende sappig.

justkid

Berichten: 11816
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-12 10:12

En het is een stuk sneller klaar :D

Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-08-12 10:13

Dat ook :j

Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-08-12 21:08

Eerste batch is op. Nieuwe batch in de maak, as zondag BBQ gepland...

Hilli

Berichten: 23033
Geregistreerd: 28-07-04
Woonplaats: My home is where my horse is...

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-12 21:13

Vulling meekoken maakt de rijst zompig is hier de ervaring. Zonder koken lijkt me beter :j

justkid

Berichten: 11816
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-12 00:30

Afbeelding
Onder overgebleven druivenbladeren....
Liggen nog wat dolma's :9
Afbeelding

Ze waren goed gelukt en lekker :9 :9 , ik moet alleen nog wat aan de balsamicomarinade veranderen want die was wat overheersend.
Muntsaus kon ik bij onze Appie niet vinden dus heb ik maar wat muntblaadjes gebruikt.

Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-08-12 07:57

Als je de marinade te overheersend vindt kun je de bladeren in water leggen om wat uit te spoelen. Bijvoorbeeld tegelijkertijd met dat je de vulling maakt. Of alleen even in een vergiet en afspoelen. Je zou even moeten experimenteren hoe lang, om niet te veel en niet te weinig smaak kwijt te raken.

birken187
Berichten: 74
Geregistreerd: 28-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-12 08:27

Ik had wel de bladeren, maar mistte een paar ingrediënten. Ik heb een aangepast recept gemaakt en ook deze was zeer geslaagd!

Ik heb zelf dit recept gemaakt:
Druivenbladeren, rijst, rozijnen, courgette, sojasaus, balsamicoazijn, gehakt, gemberpoeder, dille
De bladeren heb ik gewassen en vervolgens gekookt in de balsamicoazijn met daarin een scheutje sojasaus.

Nadat de bladeren de kleur hadden zoals op de foto's, heb ik het vuur uitgezet en ze laten afkoelen in het kookvocht.

Rijst gekookt en op het laatst de courgette (in kleine blokjes gesneden) en gekruimeld gehakt meegekookt.

Na het afgieten van de rijst heb ik rozijnen toegevoegd (ongeveer 1 hand) en de rijst op smaak gebracht met gember en dille.

Ingerold in de druivenbladeren.... Heerlijk!

Ik heb voor deze ingrediënten gekozen omdat ik een overdaad aan courgettes in m'n tuin heb. De rest was al voorradig. Het gehakt was eigenlijk bedoeld als soepvlees. Er is nog geen 100gram ingegaan.

Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-08-12 08:31

Ha, dat klinkt ook lekker!

tamary

Berichten: 30479
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-12 19:32

Kan dit ook met andere bladeren? Kool of sla bv? Druif gaat hier zeker niet lukken. Tuin is noord en oost al heb ik ochtend en middag/avondzon op een stuk(je).

Ibbel

Berichten: 51225
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-08-12 19:42

Kan ook met koolbladeren, maar die hebben wel een heel opdringerige smaak denk ik. Daar moet je dan je vulling wel op aanpassing met pepers en knoflook bv.

Sjolvir

Berichten: 25376
Geregistreerd: 26-03-05

Re: Zelf dolmadakia's maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-12 19:44

Klinkt goed, ga het ook eens probleren en dan met ook iets zoets erin zoals annanas of mandarijn..
Of vulling van couscous ipv kleefrijst...

Bedankt voor het idee!