Nieuwelingen LET OP! Leuk dat jullie ook willen gaan bakken! Er is ontzettend veel te leren op het gebied van taarten dus hebben wij een zo overzichtelijk mogelijke lijst gemaakt. Lees deze post dus eerst goed door voor je vragen gaat stellen.
Ik wil beginnen met het decoreren van taarten welke basisartikelen moet ik aanschaffen? - Bakvorm - Biscuitmix - Marsepein of fondant - Crisco of poedersuiker voor het uitrollen. (mijn absolute tip is crisco) - Enkele gelkleurstoffen bijv. van wilton - Roller - Taartzaag of eventueel een goed gekarteld broodmes. - Paletmes - Eventueel: leuke uitstekers, smaakstof van patidess voor je vulling , een smoother voor gladde afwerking van je bekleding etc.
Hoe lang moet ik mixen? - In ieder geval 12 minuten op de hoogste stand (mijn advies 20 minuten) daarna nog 2 minuten op de laagste stand rustig door laten mixen.
Hoelang moet het in de oven en op hoeveel graden? - Met temperatuuropbouw: 10 minuten op 150, 10 minuten op 165, resttijd op 180 - Hetelucht: 175 a 180 graden - Kijk voor de juiste baktijd op; http://www.deleukstetaartenshop.nl/tabellen daar staan baktijden per bakvorm vermeld. - Voor een boltaartje van 12cm ongeveer 30 minuten baktijd aanhouden
De baktijd is verstreken maar hoe weet ik of mijn biscuit klaar is? - Even met een satéprikker of een andere prikker in het midden van je taart prikken, komt deze er schoon uit? Je biscuit is klaar! Zit er nog beslag aan je prikker? Baktijd verlengen.
Mijn biscuit komt niet omhoog hoe kan dat? - Heb je de eieren wel op kamertemperatuur? Evt. van te voren in een bakje warm water leggen. Andere mogelijkheid; Niet lang genoeg gemixt. Andere optie; beslagkom was te koud. Óf je oventemperatuur klopt niet, koop in dat geval een oventhermometer voor de juiste temperatuur.
Hoe kleur ik marsepein/fondant? - In geval van een potje kleutstof; Haal met behulp van een cocktailprikker een beetje kleurstof uit je potje, veeg je cocktailprikker af aan je marsepein/fondant, goed doorkneden. In het geval van een knijpflesje: Druppeltje uitknijpen op je marsepein/fondant, goed doorkneden. Voor een diepere kleur meer kleurstof toevoegen. Moeite met het doorkneden? Doe je marsepein enkele seconden in de magnetron en hij wordt soepeler om te kneden. - Het best kun je marsepein 1 a 2 dagen voor dat je het nodig hebt kleuren, dit is omdat het vaak nog dieper doorkleurd.
Waarmee kan ik mijn taart afsmeren? - Botercréme van de mix - Botercreme 1:1 (100 gram ongezouten roomboter mengen met 100 gram poedersuiker) - Chocopasta
Hoe rol ik marsepein/fondant uit? - Smeer je ondergrond goed in met crisco of poedersuiker tegen het plakken. En rollen maar! Handig is om uit te rollen op bijv. een tafelzijl of bureauonderlegger.
Ik wil graag iets boetseren of iets stevigs maken dat uithard hoe doe ik dat? - Boetseren kan met o.a. marspein, fondant, en andere suikerpastas. Wil je iets stevigs wat niet inzakt of iets dat uithard? Kies dan voor fondant en voeg hier een klein beetje tylose aan toe. (te koop in de webshop) Let op!!!: Funcakes fondant hard niet uit. Tylose toevoegen aan marsepein is zinloos.
Ik ga naar de Ikea, welke bakspulletjes kan ik van daar meenemen? - Blandaschaaltjes RVS. Voor het maken van o.a. boltaartjes. - Cupcaketheedoeken of schort - Bureauonderlegger voor het uitrollen van marsepein - Leuke bakvormen - Houten draaiplateau - Taartonderzetters
Hoe bewaar ik marsepein? - Luchtdicht op een donkere plaats, bijvoorbeeld in vershoudfolie.
Kan ik mijn biscuit invriezen? - Ja dit kan! Veel mensen vinden de biscuit zelfs lekkerder als deze ingevroren is geweest, in de vriezer is een ongevulde/onbeklede biscuit zeker 3 maanden houdbaar.
Zijn er nog andere recepten voor biscuit, vullingen etc? - Cakes, biscuit etc vind je hier - Recepten voor lekkere vullingen vind je hier - Lekkere combinaties van vullingen vind je hier
Ik zit nog te wachten op mooie foto's van de bruidstaart die ik laatst heb gemaakt. Ik heb wel wat foto's maar die zijn slecht vanwege licht van recht bovenop
Zo; alles in huis voor morgen, dan gaan mijn moeder en ik aan de slag voor onze verjaardagen (dochterlief en vriendlief op 1 dag jarig en ik twee dagen ervoor ) Op de planning: 45 cc's. Een klein Bumba taartje voor dochterlief om mee te spelen Cakepops voor bij de gastouder en voor de kids. Een grote Bumba voor de visite, en een pandancake door/voor vriendlief.
dat wordt doorpoten
spotless
Berichten: 421
Geregistreerd: 12-09-02
Woonplaats: Bispgården, Zweden
Geplaatst: 13-06-12 10:01
Wat nou TT, niet alle baksels? Kan me niet voorstellen dat je veel gemist hebt. Ik lees ook weer mee - hopelijk vind ik binnenkort weer een tijd en aanleiding om wat te freubelen!
dancertje
Berichten: 3458
Geregistreerd: 13-12-05
Woonplaats: Waarder
Geplaatst: 13-06-12 10:05
mijn complimenten tt dat je het zo snel gedaan hebt, sta der 4 keer in Ik heb dit weekend nog een 50 doopfeest cupcakes en dan een nog louboutin cake in de vormvan een schoenendoos
Aco
Berichten: 563
Geregistreerd: 09-09-11
Woonplaats: West-Vlaanderen, België
Geplaatst: 13-06-12 10:10
Ik zou me toch ook even willen melden in dit topic. Heb de vorige topics altijd meegelezen maar nooit iets durven posten.. Hoop dat ik nu het lef heb om eens een foto van mijn creaties te plaatsen. Ik zie hier altijd leuke inspirerende taarten verschijnen en handige tips.
Even stipje van mij, ik ben er de komende dagen niet, vertoeft lekker in Antwerpen met een vriendinnetje! Zaterdag ben ik er weer en klets ik weer mee!
Branka16 is niet moeilijk om ze zo gelijk te krijgen, ik weeg ze altijd af, ongeveer 45 gram per cupcake.
TT ik heb er echt respect voor dat je elke keer zo'n mooie opening maakt!!
branka16
Berichten: 3874
Geregistreerd: 01-04-05
Woonplaats: Coevorden
Geplaatst: 13-06-12 11:41
Hoelang kun je marsepijn en of fondant goedhouden als het uit de verpakking is geweest?
Dorus
Berichten: 13219
Geregistreerd: 06-04-04
Geplaatst: 13-06-12 11:50
Ik doe er iets minder per CC in, maar bij mij vliegen ze in het midden altijd omhoog. Krijg ze wel redelijk vlak door er een plank op te leggen, maar zo mooi als die van jou lukt mij ook niet.
sammiesam
Berichten: 1141
Geregistreerd: 13-08-05
Geplaatst: 13-06-12 11:51
Mooie en leuke openingspost TT, vooral omdat je zei dat je maar weinig tijd had!
Mijn 1e bescuit is een feit! Hij is mooi gelukt en staat af te koelen, heb net botercreme gemaakt en ga straks botercreme met banketbakkersroom maken voor de vulling