Testrecept november deel 3: het uittesten

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Ibbel

Berichten: 51277
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-11-11 21:08

Het recept om uit te proberen is de de lasagna met zalm, spinazie en tomatensaus geworden.
Aan gemske de eer om de ingredienten voor december te bedenken.

In dit topic kunnen de ervaringen mbt tot het uitproberen van het testrecept worden gemeld. Dit kan gedurende ongeveer 3 weken, tot en met 16 december. Maximaal 2 foto's per uittester van het resultaat.
Geef een eindoordeel/rapportcijfer op een schaal van 0-10, waarbij je één cijfer voor de uitvoering mag geven en één voor de smaak.

De testrecept-topics deel 1 en 2:

[VT] Testrecept november, deel 1
[VT] Testrecept november deel 2: de poll

Het recept:

Citaat:
Lasagne met zalm, spinazie en tomatensaus:

-lasagnebladen
-verse spinazie
-gerookte zalm (in plakken of snippers)
-tomatenstukjes uit blik/pak, of verse tomaten in kleine stukjes gesneden
-knoflook
-walnoten (evt)
-blauwschimmelkaas
-boter, bloem, melk voor een bechamelsaus
-peper, zout

Deze lasagne hoeft maar kort in de oven; het is daarom handig om de vellen kort even voor te koken.
Je kunt tomaten in plakjes gebruiken, ik vind tomatenstukjes uit blik/pak prettiger werken omdat je er dan voor kunt zorgen dat de lasagnevellen helemaal bedekt wordt met vocht en je geen uitgedroogde stukjes krijgt.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roerbak de spinazie met knoflook tot het geslonken is.
Vet een ovenschaal in, en bouw de lasagne op met vellen-spinazie-zalm-tomaten-vellen etc of net hoe je het leuk vindt. Eindig met een laag lasagnevellen.

De bechamelsaus: laat 50gr boter smelten in een pannetje op laag vuur. Zeef de bloem erbij als de boter bruin begint te kleuren. Laat in 3-5 minuten gaar worden.
Voeg in kleine hoeveelheden, onder voortdurend roeren, en op laag vuur, ongeveer 0.5 liter melk toe.
Breng aan de kook en laat nog een paar minuten doorkoken. Breng op smaak met peper.
Smelt de blauwschimmelkaas in de bechamelsaus.

Verdeel de bechamelsaus over de lasagna, daaroverheen kun je walnoten strooien.

Zet de lasagne ongeveer 15 minuten in de oven.


Voor de vegetariers: in plaats van een laag zalm is het ook erg lekker om VEEL champignons/paddestoelen te bakken (met een paddenstoelenbouillontablet en flink wat peper) en daar een flinke hand cashewnoten bij te doen. Dan op het laatst geen walnoten meer toevoegen.

En de geen-tijd-versie: spinazie uit de diepvries, zalmsnippers, en bechamelsaus uit een pakje.
Eet smakelijk!

gemske

Berichten: 3556
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Dwingeloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-11 12:31

Wat leuk, mijn recept heeft gewonnen! :) Op het randje geloof ik :)
Ik zal van het weekend zelf ook nog eens testen :9 en foto's maken.

Renske_M
Berichten: 194
Geregistreerd: 14-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-11 20:52

Ik heb het recept vanavond uitgeprobeerd :) Wel zonder walnoten, want daar houd ik niet van ;)
Vond het erg lekker en m'n vriend ook! Denk dat vooral het toevoegen van blauwschimmelkaas in de bechamelsaus een goed idee was, daardoor kreeg het wat meer pit. Had verse lasagnebladen dus daardoor was voorkoken niet nodig.
Als ik nog wat kritiek moet geven; het is lastig dat er geen hoeveelheden bij staan, al kwam het best prima uit. Maar voor de bechamelsaus staat er bijv. niet bij hoeveel gram bloem je nodig hebt (volgens mij is dat hetzelfde als de boter, dus 50g).
Al met al geef ik een 8 *\o/*

_Noor

Berichten: 5417
Geregistreerd: 04-01-05
Woonplaats: Noord-Holland

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-11 16:18

Hij staat voor vanavond op het menu!

gemske

Berichten: 3556
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Dwingeloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-11 16:38

Renske_M schreef:
Als ik nog wat kritiek moet geven; het is lastig dat er geen hoeveelheden bij staan, al kwam het best prima uit. Maar voor de bechamelsaus staat er bijv. niet bij hoeveel gram bloem je nodig hebt (volgens mij is dat hetzelfde als de boter, dus 50g).


Dat klopt, sorry ik had het nog willen aanvullen. Ik kook zelf meestal op de gok namelijk :=

Voor de bechamelsaus is het inderdaad gelijke hoeveelheden boter en bloem, en dan aanvullen met melk tot je de gewenste dikte hebt. Ik heb denk ik 50 gr kaas toegevoegd.

gemske

Berichten: 3556
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Dwingeloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-11 16:50

Wij hebben het zelf zaterdag ook gemaakt:

Spinazie roerbakken met knoflook, en het maken van de bechamelsaus.
Afbeelding

Opbouwen in lagen:
Afbeelding

En het eindresultaat.
Afbeelding

manlief gaf het een 8 voor zowel uitvoering en resultaat.

Eleandra

Berichten: 6614
Geregistreerd: 27-06-06
Woonplaats: Venlo en Saint Lucia

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-11 23:16

Ik lust geen blauwschimmelkaas (of geitenkaas), weten jullie misschien een goed alternatief?

_Noor

Berichten: 5417
Geregistreerd: 04-01-05
Woonplaats: Noord-Holland

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-11 09:25

Wij hebben het gisteren gegeten.
Credits voor mijn moeder, want die heeft het gemaakt. Ze vond het een beetje 'nat' allemaal, iemand een tip hoe dat minder kan?

We vonden het allebei wel erg lekker!
Dus een 7 voor de uitvoering en een 8 voor de smaak!

Renske_M
Berichten: 194
Geregistreerd: 14-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-11 10:24

@ Eleandra: dat moet een kaas zijn met veel smaak lijkt me, dus misschien gewoon Hollandse kaas, maar dan oude?
@ Noor: bij mij was hij idd ook vrij nat. Vind dat altijd lastig met lasagna's, die balans tussen teveel vocht en te weinig vocht. Denk dat je het kunt verminderen door de volgende dingen:
- spinazie goed uitdrukken (in een zeef ofzo) voordat je hem in de lasagna doet
- verse schijfjes tomaat gebruiken ipv de tomatenblokjes uit blik
- minder melk bij de bechamelsaus doen of langer laten doorkoken zodat het dikker wordt

_Noor

Berichten: 5417
Geregistreerd: 04-01-05
Woonplaats: Noord-Holland

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-11 12:28

Bedankt voor de tips, Renske :)

xNK

Berichten: 3037
Geregistreerd: 28-08-11

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-11 16:29

Spinazie lasagne is al heerlijk, dan lijkt dit nog lekkerder :D

Eleandra

Berichten: 6614
Geregistreerd: 27-06-06
Woonplaats: Venlo en Saint Lucia

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-11 02:19

Wij hebben het gemaakt met oude kaas en een heeel klein beetje gorgonzala en geven het een 7. Vond hem wel erg nat en de smaken nét niet helemaal goed bij elkaar pakken, maar toch zeker wel lekker :j

loesje688

Berichten: 4041
Geregistreerd: 06-07-05

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-11 18:22

Een beetje laat, maar ik heb 'm ook gemaakt. Wel de vegetarische variant met champignons en cashewnoten :)

Het is goed bevallen, vooral de blauwschimmelkaas door de lasagna :9
Alleen jammer inderdaad dat ik zoveel vocht uit de pan moest scheppen -O-

ik ga met de rest mee: een 7 :)

F_Orumster

Berichten: 15651
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-11 20:15

Mijn ervaring is juist dat verse tomaat natter uitpakt (tenzij je vleestomaten kan vinden).
Uit blik kun je ze ook wat laten uitlekken. En spinazie idd ook goed uitdrukken.

TurdusMerula

Berichten: 24092
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-11 02:04

Ik weet dat het niet 'hoort', maar iemand een leuk idee voor een alternatief voor de zalm?
De paddestoelen heb ik al gezien, maar ik wil iets anders. :)

F_Orumster

Berichten: 15651
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-11 08:09

Kipfilet? Dikke plak ham?

TurdusMerula

Berichten: 24092
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Testrecept november deel 3: het uittesten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-11 11:24

Oh sorry. Een vegetarisch alternatief bedoelde ik. :')