Veel bakplezier allemaal!
Nieuwelingen LET OP! uiteraard hartstikke leuk dat je wilt beginnen met bakken, maar lees eerst goed deze post door voordat je vragen gaat stellen in het topic, wij hebben geprobeerd alle informatie zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk hier te plaatsen.
De winnende taart van het vorige thema "water" met een groot meerendeel van de stemmen:
De taart is gemaakt door bokker Wereld, gefeliciteerd! Bij deze heb je... *tromgeroffel* NIETS!! gewonnen.. behalve eeuwige roem natuurlijk Wereld mocht daarom dan ook het thema voor dit topic kiezen, dit thema wordt verderop in deze post bekend gemaakt, dus scroll gauw verder!
Voorgaande delen:
Deel 1:
[VT] [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.
Deel 2:
[VT] Taarten Decoreren II
Deel 3:
[VT] Taarten Decoreren III
Deel 4:
[VT] Taarten Decoreren IV
Deel 5:
[VT] Taarten Decoreren V
Deel 6:
[VT] Taarten Decoreren VI
Deel 7:
[VT] Taarten Decoreren VII
Deel 8:
[VT] Taarten Decoreren VIII
Deel 9:
[VT] Taarten Decoreren IX
Deel 10:
[VT] Taarten Decoreren X
Deel 11:
[VT] Taarten decoreren XI
FAQ schreef:Ik wil beginnen met het decoreren van taarten welke basisartikelen moet ik aanschaffen?
- Bakvorm
- Biscuitmix
- Marsepein of fondant
- Crisco of poedersuiker voor het uitrollen. (mijn absolute tip is crisco)
- Enkele gelkleurstoffen bijv. van wilton
- Roller
- Taartzaag of eventueel een goed gekarteld broodmes.
- Paletmes
- Eventueel: leuke uitstekers, smaakstof van patidess voor je vulling , een smoother voor gladde afwerking van je bekleding etc.
Waar kan ik mijn spulletjes bestellen?
- http://www.deleukstetaartenshop.nl
- http://www.taartendecoratie.nl
- http://www.ellenscreativecakes.nl
- http://www.liescakeshop.nl
- Op http://taart.jouwpagina.nl vind je nog meer handige links op taartgebied en links naar webshops of winkels bij jou in de buurt.
Hoeveel mix, eieren etc. heb ik nodig voor mijn bakvorm?
- http://www.deleukstetaarten.nl/tabellen
- http://www.felicitaartjes.nl/homepage/s ... aid=197033
Hoelang moet ik mixen?
- In ieder geval 12 minuten op de hoogste stand (mijn advies 20 minuten) daarna nog 2 minuten op de laagste stand rustig door laten mixen.
Hoelang moet het in de oven en op hoeveel graden?
- Met temperatuuropbouw: 10 minuten op 150, 10 minuten op 165, resttijd op 180
- Hetelucht: 175 a 180 graden
- Kijk voor de juiste baktijd op; http://www.deleukstetaartenshop.nl/maat ... vormen.pdf daar staan baktijden per bakvorm vermeld.
- Voor een boltaartje van 12cm ongeveer 30 minuten baktijd aanhouden
De baktijd is verstreken maar hoe weet ik of mijn biscuit klaar is?
- Even met een satéprikker of een andere prikker in het midden van je taart prikken, komt deze er schoon uit? Je biscuit is klaar! Zit er nog beslag aan je prikker? Baktijd verlengen.
Mijn biscuit komt niet omhoog hoe kan dat?
- Heb je de eieren wel op kamertemperatuur? Evt. van te voren in een bakje warm water leggen. Andere mogelijkheid; Niet lang genoeg gemixt. Andere optie; beslagkom was te koud. Óf je oventemperatuur klopt niet, koop in dat geval een oventhermometer voor de juiste temperatuur.
Hoe kleur ik marsepein/fondant?
- In geval van een potje kleutstof; Haal met behulp van een cocktailprikker een beetje kleurstof uit je potje, veeg je cocktailprikker af aan je marsepein/fondant, goed doorkneden. In het geval van een knijpflesje: Druppeltje uitknijpen op je marsepein/fondant, goed doorkneden. Voor een diepere kleur meer kleurstof toevoegen. Moeite met het doorkneden? Doe je marsepein enkele seconden in de magnetron en hij wordt soepeler om te kneden.
- Het best kun je marsepein 1 a 2 dagen voor dat je het nodig hebt kleuren, dit is omdat het vaak nog dieper doorkleurd.
Waarmee kan ik mijn taart afsmeren?
- Botercréme van de mix
- Botercreme 1:1 (100 gram ongezouten roomboter mengen met 100 gram poedersuiker)
- Chocopasta
Hoe rol ik marsepein/fondant uit?
- Smeer je ondergrond goed in met crisco of poedersuiker tegen het plakken. En rollen maar! Handig is om uit te rollen op bijv. een tafelzijl of bureauonderlegger.
Ik wil graag iets boetseren of iets stevigs maken dat uithard hoe doe ik dat?
- Boetseren kan met o.a. marspein, fondant, en andere suikerpastas. Wil je iets stevigs wat niet inzakt of iets dat uithard? Kies dan voor fondant en voeg hier een klein beetje tylose aan toe. (te koop in de webshop) Let op!!!: Funcakes fondant hard niet uit. Tylose toevoegen aan marsepein is zinloos.
Ik ga naar de Ikea, welke bakspulletjes kan ik van daar meenemen?
- Blandaschaaltjes RVS. Voor het maken van o.a. boltaartjes.
- Cupcaketheedoeken of schort
- Bureauonderlegger voor het uitrollen van marsepein
- Leuke bakvormen
- Houten draaiplateau
- Taartonderzetters
Hoe bewaar ik marsepein?
- Luchtdicht op een donkere plaats, bijvoorbeeld in vershoudfolie.
Kan ik mijn biscuit invriezen?
- Ja dit kan! Veel mensen vinden de biscuit zelfs lekkerder als deze ingevroren is geweest, in de vriezer is een ongevulde/onbeklede biscuit zeker 3 maanden houdbaar.
Zijn er nog andere recepten voor biscuit, vullingen etc?
- Cakes, biscuit etc vind je hier
- Recepten voor lekkere vullingen vind je hier
- Lekkere combinaties van vullingen vind je hier
Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Raadpleeg dan eerst de volgende links;
- http://www.deleukstetaarten.nl
- http://www.deleukstetaarten.nl/forum
- http://www.deleukstetaarten.nl/faq
- http://www.google.nl
Overige leuke sites voor alle Bokkerbakkers
http://www.deleukstetaarten.nl
http://www.deleukstetaarten.nl/forum Het forum voor taart en decoratie!
http://stores.shop.ebay.nl/Baking-Frenzy__W0QQ_armrsZ1
http://www.infotaartje.nl/
http://www.maakjetaart.nl/home.php
http://www.sweetycake.nl/home/1
http://www.felicitaartjes.nl/
http://www.taartendecoratie.nl/index.ph ... 66b3bb8b8c
http://www.legateau.nl/
http://www.dekofun.nl/epages/090401.sf/ ... Categories
http://www.lotterose.nl/index.php
http://taart.jouwpagina.nl (linkt naar allerlei sites)
Alles goed doorgelezen maar het antwoord op je vraag echt niet kunnen vinden?
Vraag het dan hier in het topic, wij zijn altijd bereid om te helpen.
Het maken van een Boltaartje
Voor deze bolletjes gebruik je een rvs schaaltje van de Ikea, van 12 cm.
Hieronder een uitleg:
12
1 Allereerst vul je de bakvorm met cakebeslag. Ik gebruik altijd het cakemix van het huismerk van de C1000, er gaan ongeveer 3 bolletjes uit één pak.
2 En dan komt het bolletje zo uit de oven:
34
3 Als je hem uit de vorm gehaald hebt
4 Dan snijd je het bolletje in het midden door met een groot, scherp mes
5
5 Dan maak je een vulling voor het bolletje (in mijn geval ook botercrème) en botercrème om mee af te smeren. Ik heb nu chocolade botercrème gebruikt
6 Dan smeer je op de onderste laag een dikke laag vulling
7
7 En dan doe je de bovenkant er weer op
8 Dan smeer je het bolletje helemaal af met botercrème zodat je marsepein blijft plakken
9
9 Dan rol je je marsepein uit (gebruik poedersuiker tegen plakken)
Dan leg je hem over het bolletje heen.
Dan wrijf je langzaam de marsepein over het bolletje heen (steeds optillen en naar beneden duwen)
1011
10 En dan zit de marsepein er helemaal overheen
11 Dan snijd je de marsepein af en zet je hem op een kartonnetje:
En dan versier je hem naar wens!
De Bokt – er is geen beter excuus – Thema Uitdaging!
Het idee: Ga uit je dak met bakken, aan de hand van een vooraf afgesproken thema
Hoe werkt het?
Gedurende elk nieuw Taarten Decoreren-topic worden door de bokkers die mee willen doen taarten gemaakt aan de hand van een thema dat het hele topic duurt. Aan het eind van het topic wordt een nieuw thema bepaald voor het volgende topic.
Wat moet ik nog meer weten voordat ik losga in de keuken?
- De thema’s kunnen van alles zijn, van paarden tot het heelal en uiteindelijk hete kerels Iedereen mag thema’s aandragen.
Deelname staat vrij. Het is niet verplicht om mee te doen. De eerste keer mee doen betekent niet dat je automatisch mee moet doen aan de volgende uitdaging. Het maakt niet uit of je pas begint met taarten maken, of dat je jezelf al (zeer) gevorderd mag noemen.
Om de winnaar van de eeuwige roem te bepalen wordt bij de opening van het nieuwe topic een poll geopend om zo de winnaar te bepalen. Stemmen kan het hele topic lang.
De uiteindelijke winnaar mag het volgende thema bepalen.
Alle inzendingen zijn welkom, of het nu cupcakes, een gewone of stapeltaart, een boltaartje of cake lollies zijn. Het moet natuurlijk wel binnen dit topic passen, maar dat spreekt voor zich.
Elke deelnemer moet de uiteindelijke inzending voor het einde van het lopende topic (pagina 100) uploaden op Photobucket.
Je geeft je inzending de naam van het thema en je boktnaam (bijvoorbeeld: Thema Water - Polivy) en uploadt het in de juiste thema-map.
Let op: Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het uploaden van je inzending!!
Inloggegevens voor de deelnemers zijn bij Polivy aan te vragen via pb.
Hoeveel cupcakes, taarten, etc je maakt mag je zelf weten (en vooral graag laten zien natuurlijk!), maar per thema geldt uiteindelijk maar 1 inzending per persoon.
Als je al een inzending geupload hebt mag je die tot het einde van het topic verwisselen voor een andere, maar zorg dan dat je de eerdere upload weer verwijdert. Zo blijft het eerlijk.
Aangezien bokker Wereld het vorige thema gewonnen heeft, mocht zij een nieuw thema kiezen! Omdat we op een paardenforum zitten leek "paarden" haar een goed thema, maar omdat zij ook zegt dat dit erg beperkt is, is het nieuwe thema Dieren.
Het enige wat ik nog kan zeggen is: veel plezier, laat je ideeën de vrije loop en maak het zo simpel of zo gek mogelijk als je zelf wilt.
De link naar het album om de inzendingen te bekijken: http://s1189.photobucket.com/home/BoktTaarten/index
Je kunt hier stemmen voor de winnaar van het thema herfst, de winnaar krijgt in het volgende topic een ereplek! :
Thema winnaar topic XI
- lindas2
- Chernique
- Lisette03
- MamaMiesje
Feestdagen
En speciaal omdat de feestdagen in aantocht komen : T/m 10 januari 2011 een extra doorlopend bonus thema: Feestdagen! Hierbij is geen eeuwige roem te verdienen, maar het is natuurlijk wel leuk om alle creaties in een album te verzamelen Dus maak een foto van jou sinterklaas/kerst of oud&nieuw taart, cupcake, koekje of andere creatie, zodat we volgend jaar rond de feestdagen een feestelijke opening met feestelijke creaties kunnen verzorgen
Bakkende Bokkers die in opdracht werken schreef:Friesland:
*wereld--> Terschelling Jap's Taarten
*Liezel1-->Leeuwarden
Groningen:
*Jaffel--> Stadskanaal Taart en Design
Drenthe:
*Jaffel-->Emmen Taart en Design
Overijssel:
*SaNNeS88-->Holten
*Jaime_ --> Enschede J'aime la tarte
*Annemiekbram--> Weerselo
*MamaMiesje--> Enschede Taarten Mies
Flevoland:-
Gelderland:
*Meikemarieke--> Doetinchem-Winterswijk
Noord-Holland:-
Utrecht:
*Mayo-->Nieuwegein
Zuid-Holland:
*liloenstitch--> Den Haag
*RoxyVip--> omgeving Schoonhoven (Zuid-Holland, grens Utrecht)
* Prakkie --> alblasserdam eo en in rotterdam eo.
Zeeland:
*Lisette03-->regio Zuidhollandse eilanden, West-brabant, Essen Belgie.
Noord-Brabant:
*LetsgoKelly--> Tilburg, Poppel, Asten (in het weekend)
*Ashleey_--> Veldhoven
Limburg:
*astriidj-->Venlo
Veel bakplezier allemaal!