Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sjolvir

Berichten: 25342
Geregistreerd: 26-03-05

Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-10-10 12:48

Nadat mijn vorige frituur pan was overleden en ik elke keer weer de loempia's in mijn vriezer tegen kwam,
nieuwe pan gekocht.

Niets aan de hand denk je dan.

Dus gisteravond bedacht zo'n lekkere loempia te bakken. (175 graden, in olijflie van diamant, nieuwe olie dus.)
Halverwege er 8 aardappelkroketjes bij gedaan.
Ondertussen was de loempia klaar, dus die eruit, kroketjes nog niet klaar.

Enkele seconden later ontploft er dus een aardappel kroketje, die kreeg ik in mijn gezicht en oog.
Vloek vloek.
Stekker uit pan getrokken en gekoeld en oog uitgespoeld.
(netje zat er nog in, aangezien ik poging ging doen mijn oog te spoelen.)

Ondertussen was er nog een kroketje ontploft en had ik het netje uit het vet gehaald.
Waarna er nog een kroketje ontplofte, toen netje maar elders geparkeerd en nogmaals een ontploffing.

Heb mazzel gehad, oog oke en maar 1 klein rood brandplekje net onder mijn oog.
Maar de muur achter de frietpan zat onder de olie! Als die toch mijn kant was opgeschoten :oo

De overige 4 aardappelkroketjes smaakten prima, waren precies goed, snap dus niet waarom die anderen
zijn ontploft?

Nadeel van deze pan is dat je deksel niet op pan mag laten met bakken ivm condens op deksel.
Nou dat spat aanzienlijk minder dan ontploffende aardappelkroketjes!

Heeft iemand dit ook wel eens gehad? die ontploffende dingen?
Ik nog nooit eerder, was dus ook stom verbaasd en achteraf heb ik echt mazzel gehad, aangezien ik
er 1 in mijn gezicht en oog kreeg.

Iemand enig idee, waarom ze ontploften?
Vind ze namelijk erg lekker, maar zo ga ik ze niet meer bakken, levensgevaarlijk!

De keuken is nu een bende, de inhoud van de kroketjes zit op de muren en koelkast.
De olie ook :(

annastasia

Berichten: 9281
Geregistreerd: 04-03-07

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 12:51

Wat voor frituurpan heb je?
En de kroketten, van welk merk waren die, was de houdbaarheid nog wel goed?

Beetje vreemd dat die dingen ontploffen, het had inderdaad ook heel anders af kunnen lopen.

robert45
Berichten: 2909
Geregistreerd: 06-06-07
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 12:52


Sjolvir

Berichten: 25342
Geregistreerd: 26-03-05

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-10-10 12:59

hmm, nou ja, die waren het in ieder geval niet, deze waren niet van de AH.

Deze waren houdbaar tot januari, zaten in blauwe zak gekocht bij C1000.
Gisteren meteen verwijderd. (container in de grond, dus nu niet meer na te gaan).

Volgende keer bak ik ze wel in de oven! Veel veiliger.

annastasia

Berichten: 9281
Geregistreerd: 04-03-07

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 13:04

Dan zou ik iig even contact opnemen met schuitema (C1000).
En de deksel wel op de pan doen.
Dan maar wat condens.

Wietsje92

Berichten: 3673
Geregistreerd: 25-10-08

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 13:08

Ik heb het nog nooit gehad, en heb ook altijd aardappelkroketjes van de c1000. Weet niet op hoeveel graden je altijd frituurt? Wij hier op 175 á 180 graden. Misschien dat dat er iets mee te maken heeft?

Barron

Berichten: 373
Geregistreerd: 22-07-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 13:10

Van wat ik wel eens heb begrepen komt dit ook voor bij andere gepanneerde snacks doordat er aan de binnenkant van het paneerlaagje de ijskristallen zich vormen.(door het invriezen) Als dit wordt verhit onstaat er stoom en druk waardoor ze uieindelijk kunnen ploffen. Vandaar dat er ook vaak geknapte bitterballen en kroketten zijn. Wat helpt is ze even laten ontdooien zodat het ijs er uit is. Volgens mij heeft het ontstaan van deze ijskristallen wel te maken met de wijze van invriezen.

Satine

Berichten: 924
Geregistreerd: 11-12-03
Woonplaats: Heist-op-den-Berg - België

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 13:16

Als je kroketjes vol met ijs hangen (van in de diepvries), kan je ze beter even uitleggen voor je ze in de friteuse doet. Anders krijg je inderdaad ook dit resultaat. Ze smaken dan wel nog goed hoor, maar is wel gevaarlijk...

Sjolvir

Berichten: 25342
Geregistreerd: 26-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-10-10 13:20

Deksel mag bij het bakken niet op deze pan ivm condensvorming.
Nou geloof me! die ligt er dus in het vervolg wel weer op.
(is zo'n rechthoekige pan, met dicht deksel, zonder filter)
Water spat minder dan een ontploffende aardappel kroket.

aardappelkroketjes gaan in het vervolg in de oven.
(deze poging op 175 graden was leuk, maar doen we niet meer.)

Loempia's en oma's smulfrieten, mogen nog in de friet pan en uiteraard mijn favourietje de kaas souffle! :D

Kroketten waren ook echt ontploft, je had het jasje (zeg maar de buitenkant) die lag doormidden en de
inhoud, tja, verspreid over mijn gezicht, de koelkast en de rest van de keuken.
Waren net lege eierschalen.

annastasia

Berichten: 9281
Geregistreerd: 04-03-07

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 13:26

Net m'n kerstpakket uitgekozen.
Een inventum frituurpan (ook met zo'n deksel).
Maar mooi dat die er bij mij wél op komt te liggen.

moonvw

Berichten: 711
Geregistreerd: 22-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 14:52

kan te maken hebben met oud vet dat ze kapot knallen. dan zitten er teveel resten in vet.
Kan te maken hebben met vet wat niet heet genoeg is voordat je ze erin gooit. schroeit er niet gelijk een korstje op.
kan te maken hebben met zeveel ijs op product zelf.
en als laatste idee heb ik wat ook al genoemd is dat het over datum is.

Erg jammer allemaal als je trek hebt!

melle_odet

Berichten: 1208
Geregistreerd: 13-11-05
Woonplaats: Deventer

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 18:52

hier spat zo nu en dan ook wel eens een normale kroket uit elkaar, meestal als hij te lang in de pan ligt of er veel ijsvorming aan zat.
gewoon oppassen dus

frankiej
Berichten: 4147
Geregistreerd: 02-06-07

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-10 20:35

wij hebben die princess pan de kliko in gedaan, smerige en gevaarlijke dingen. nu gewoon een met een deksel, die je dicht doet en pas dan het mandje laat zakken

Iris82

Berichten: 40338
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-10 10:17

Hoe lang had je die aardappelkroketjes al in de vriezer liggen?

Sjolvir

Berichten: 25342
Geregistreerd: 26-03-05

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-10-10 18:41

Paar maand, maar hier gaan dus echt geen kroket jes meer de pan in.
lang leve de oven...

RoseK
Berichten: 1281
Geregistreerd: 14-02-07

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-10 19:20

Ik heb trouwens ook gehoord van ontploffende kaassoufflés, dan ben je zeker niet blij, gloeiend hete gesmolten kaas.
Dat kan dus ook komen door ijskristallen?

Oscar
Forumcoördinator

Berichten: 134877
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-10 21:33

Oh jakkes, dat kan echt pijn doen!

In een ver en grijs verleden heeft een ex-kok mij eens uitgelegd hoe je het beste kroketten ed. kunt bakken. Die tips heb ik onthouden en ik gebruik ze nog steeds. Eerst de kroketten ontdoen van ijskristallen en overtollig paneermeel. Dan het vet verhitten tot 175 graden en altijd met kleine porties werken, de kroketten mogen nooit tegen elkaar aan liggen. Dan bak je de kroketten een paar minuten totdat ze heel licht gekleurd zijn. De kroketten uit de pan nemen, een minuut of 5 laten liggen en dan nog een paar minuten afbakken op 180 graden. Vaak zijn kroketten te dik om in 1 keer gebakken te worden. De buitenlaag is dan bruin, maar binnenin zit nog een bevroren gedeelte. Door ze even te laten rusten wordt de binnenkant automatisch warm, de warme buitenlaag ontdooit dan de bevroren binnenkant. Dat voorkomt dat ze ploffen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-10 10:03

[HTT] > [VT]

blackpegasus

Berichten: 4819
Geregistreerd: 22-07-05
Woonplaats: delfgauw

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-10 10:31

Afbeelding
Ik heb deze pan. Ook 1 waar geen deksel op mag. Ik eet graag aardappelkroketjes en ze zijn nog nooit ontploft bij mij dus ik denk dat het echt aan de kroketjes lag en niet aan je pan hoor.

Sjolvir

Berichten: 25342
Geregistreerd: 26-03-05

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-10-10 20:44

Ik bakte ze vroeger ook altijd gewoon niets aan de hand, maar heb besloten ze maar in de oven te gaan stoppen.
Aangezien ik nu echt mazzel had, gezien de muur onder het vet en ik gelukkig aan de andere kant stond en wel vol geraakt werd door de inhoud van een aardappelkroketje, maar niet door het vet.

Vanavond wel weer jammie loempia gebakken.

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-10 00:00

Oscar schreef:
Oh jakkes, dat kan echt pijn doen!

In een ver en grijs verleden heeft een ex-kok mij eens uitgelegd hoe je het beste kroketten ed. kunt bakken. Die tips heb ik onthouden en ik gebruik ze nog steeds. Eerst de kroketten ontdoen van ijskristallen en overtollig paneermeel. Dan het vet verhitten tot 175 graden en altijd met kleine porties werken, de kroketten mogen nooit tegen elkaar aan liggen. Dan bak je de kroketten een paar minuten totdat ze heel licht gekleurd zijn. De kroketten uit de pan nemen, een minuut of 5 laten liggen en dan nog een paar minuten afbakken op 180 graden. Vaak zijn kroketten te dik om in 1 keer gebakken te worden. De buitenlaag is dan bruin, maar binnenin zit nog een bevroren gedeelte. Door ze even te laten rusten wordt de binnenkant automatisch warm, de warme buitenlaag ontdooit dan de bevroren binnenkant. Dat voorkomt dat ze ploffen.

Goeie tip is dit.

TS: dat is schrikken! Gelukkig is je oog in orde zeg!

Appeltje00

Berichten: 5089
Geregistreerd: 28-09-09

Re: Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-10 10:24

naar aanleiding van dit topic word het voor mij vanavond aardappelkrokketjes :9
alleen wel in een dichte pan gebakken