[VT] [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.
Deel 2:
[VT] Taarten Decoreren II
Deel 3:
[VT] Taarten Decoreren III
Deel 4:
[VT] Taarten Decoreren IV
Deel 5:
[VT] Taarten Decoreren V
Het HK klets topic:
[HK] De taartenba ehh bokkers deel 1
Dé site voor alle Bokkerbakkers : http://www.deleukstetaarten.nl
Een nog een paar handige links:
- Recept voor diverse biscuits en andere soorten cakes en gebak vind je hier
- Recepten voor vullingen vind je hier
- De lekkerste combinaties qua vullingen vind je hier
- Tabellen over hoeveelheden beslag en marsepein in relatie tot de grootte van de bakvorm vind je hier en hier-->schema's
- Materiaal waarmee je je taart kan decoreren vind je hier
- Allerlei andere FAQ's
- Zoek je iemand bij jou in de buurt die een taart voor je kan maken? Kijk dan hier
- Voor inspiratie en informatie, kijk je hier
Citaat:![]()
Voor deze bolletjes gebruik ik een rvs schaaltje van de Ikea, van 12 cm.
Hieronder een uitleg:
Allereerst vul je de bakvorm met cakebeslag. Ik gebruik altijd het cakemix van het huismerk van de C1000, er gaan ongeveer 3 bolletjes uit één pak.
En dan komt het bolletje zo uit de oven:
Als je hem uit de vorm gehaald hebt:
Dan snij je het bolletje in het midden door met een groot, scherp mes:
Dan maak je een vulling voor het bolletje (in mijn geval ook botercrème) en botercrème om mee af te smeren. Ik heb nu chocolade botercrème gebruikt:
Dan smeer je op de onderste laag een dikke laag vulling:
En dan doe je de bovenkant er weer op:
Dan smeer je het bolletje helemaal af met botercrème zodat je marsepein blijft plakken:
Dan rol je je marsepein uit (gebruik poedersuiker tegen plakken):
Dan leg je hem over het bolletje heen
Dan wrijf je langzaam de marsepein over het bolletje heen (steeds optillen en naar beneden duwen)
En dan zit de marsepein er helemaal overheen:
Dan snij je de marsepein af en zet je hem op een kartonnetje:
En dan versier je hem naar wens!
Citaat:Vullingen die je bijvoorbeeld kunt gebruiken:
Botercrème met een smaakje (chocolade, citroen, mokka, vanille)
Slagroom
Banketbakkersoom
Ganache
Bavarois
Jam
En nog veel meer natuurlijk! Alles wat je lekker vind, en niet te dun is kun je tussen een taart stoppen.
Deze taartjes zijn ook heel leuk om te geven als klein cadeautje:

Het principe voor een ronde taart is natuurlijk hetzelfde, alleen het vergt wat meer tijd en werk. Voorbeelden:




En dan de beroemde Pig in the Mud pie:


Om deze taart te maken bak je een ronde cake of biscuit. Deze vul je naar keuze en je smeert de taart af met botercreme, of bijvoorbeeld chocopasta om het hek (de chocolaatjes) te laten plakken. Voor het hek kun je bijvoorbeeld twixen gebruiken, zoals ik gedaan heb, of kit kats. Deze plak je tegen de taart aan zodat het op een hek lijkt. Voor de modder smelt je 1 reep chocola (melk of puur) au bain marie. Deze smeer je bovenop de taart en voordat de chocola weer hard wordt zet je je geboetseerde biggen in de modder. Even wachten tot de chocola hard is geworden, en smullen maar!
Zoals je ziet kun je met marsepein ook heel goed boetseren, net als met fimoklei!
Even een paar handige weetjes:
- Marsepein kleur je met een gelkleurstof, te koop in onderstaande webshop
- Je kunt je marsepein het beste 1/2 dagen van te voren kleuren, het kleurt namelijk nog door
- Marsepein bewaar je luchtdicht verpakt op een droge, donkere plaats
- Van zo'n bolletje kunnen ongeveer 4 mensen eten
- Ik maak botercrème met een mix uit onderstaande webshop, deze is veel lekkerder dan zelfgemaakte (1:1 poedersuiker:boter)
- Je kunt ook met (witte) chocolade pasta afsmeren, als het maar plakt en er geen vocht in zit (dan gaat marsepein smelten)
- De onderkant van de marsepein kun je goed afsnijden met een pizzasnijder
- Als je hiermee wil beginnen en je gaat wat dingen kopen in de webshop raad ik je dit aan:
Citaat:- Marsepein Blank 1 kg
- 1 kg botercreme mix
- Wilton Icing Color Kit 'Primary'
- Een paar leuke uitstekers (bloemen)
- Een bakvorm (als je die nog niet hebt)
- Taartzaag
- Eventueel wat versiering
Al mijn spullen die ik gebruik koop ik in een webshop. Hier hebben ze alles, maar dan ook álles wat je maar nodig hebt! Deze winkel heeft super goede service en als je voor 9 uur 's ochtends besteld heb je het de volgende dag al in huis.
De link: http://www.deleukstetaartenshop.nl
Goede site voor inspiratie, recepten en nog veel meer: http://www.deleukstetaarten.nl
wereld schreef:Mijn gemaakte taarten tot nu toe:
Gevuld met een laag banketbakkers room en een laag aarbeienjam.
Een simpele maar erg lekkere vulling..
De taart heb ik afgesmeerd met botercreme en met bruine marsepein (gekleurd met cacoupoeder) en die met een textuurplaat van een houtnerf voorzien, die heb ik in stroken gesneden en rechtopstaand langs de kant gezet om een kistje idee te krijgen..
Daarna verschillende bloemen in verschillende kleuren uitgestoken, geboetseerd en een boeketje gemaakt..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gemaakt met de silicone hartvormige bakvorm van de hema..
Gevuld met frambozen monapudding en een laag aarbeienjam
De figuurtjes in de marsepein is gemaakt met een texturemat..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik heb 2 dikke glazen schaaltjes gebruikt van de blokker. Merk is me ontschoten maar heb even gevraagd en ze waren ovenbestendig..
Gevuld met aarbei slagroom vulling.
Ik heb de slagroom stijf gelklopt en een zakje klopfix erbij gedaan om het extra stevig te maken, en daarna een paar lepels aarbeienjam erdoor gespateld
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bij deze taart heb ik ook dezelfde slagroom/aarbeienjam vulling gebruikt..
Dit was de eerste taart die ik heb gemaakt, dus heb voor simpele uitsteekfiguurtjes gekozen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bakvorm met dubbel hart is een oude vorm van opa..
Gevuld met monchoubavrois en een laag jam..
De welbekende pigs in de mud taart, gevuld met een laag bokkenpootjes vulling, en een laagje bebogeen...
Ook afgesmeerd met bebogeen.. Dat was een heerlijke vulling combinatie!! Echt een aanrader..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bmw taart, gevuld met een laag slagroomvulling en een laag lemon curd
MamaMiesje schreef:
Gemaakt van een siliconenbakvorm in de vorm van Winnie de Poeh.
Twee Winnie-biscuits gebakken, beide 1x doorgesneden en de twee onderste lagen gebruikt + 1 bovenste laag.
Dijkjes van botercreme en daarbinnen de vullingen. Bekleed met marsepein. De zwarte lijnen zijn met royal icing gemaakt.
Variant op de Pigs in the Mud-pie.
Cupcakes met toeven gekleurde botercréme en marsepein.
Luigi auto'tje gefabriceerd van 3 biscuits die in een gewone cakevorm gebakken waren; twee naast elkaar, een bovenop. Plus natuurlijk bijsnijden naar vorm.
Stapeltaart van 3 lagen. Belangrijk hierbij is dat je tussen de taartjes 'onderzettertjes' doet; ronde kartonnetjes (vochtbestendig) die nét iets kleiner zijn dan de taart zelf. In de onderste taart heb ik chocoladestokjes gestoken om het gewicht van de 2e en de 3e taart te kunnen dragen. Je steekt ze ín je onderste taart, plaatst het 'onderzettertje' erop en dan pas de 2e laag. Op de foto nog niet te zien, maar daarna hebben we om elke taart nog een rand van marsepeinen balletjes gelegd.
Boltaartje (zie O.P.) met paashaas erop.
Jaffel schreef:Hierbij ook een gedeelte van mijn taarten
Bruidstaart, gevuld met 2 lagen bokkepootjescreme en aardbeienjam, en 2 lagen banketbakkersroom en aardbeienjam.
Blond Amsterdam kersttaart, chocobiscuit met kersenvlaaivulling en naturel botercreme:
Barokketaart met regenboogbiscuit, gevuld met kersenvlaaivulling en slagroom, afgesmeerd met chocopasta:
Pip Studio taart, gevuld met botercreme en aardbeienjam:
Stapeltaart met strik, gevuld met botercreme, aardbeienjam en banketbakkersroom:
Knappe mannentaart, gevuld met citroenbotercreme en aardbeienjam:
Geboetseerd bruidspaar
Cupcakes:
imd schreef:
Gevuld met bokkepootjescreme en jam? Afgesmeerd met hazelnootpasta.
Gevuld met diepvriesaardbeien van de AH en een laagje aardbeienjam. Afgesmeerd met hazelnootpasta.
Even snel een sinterklaastaart, gevuld met pepernotencreme, een speculaasbodem en afgesmeerd met hazelnootpasta.
En een oldtimertaart naar de auto van m'n vader. Vulling hazelnotenslagroom en een laagje jam, afgesmeerd met hazelnootpasta en daarover nougatine. Trouwens gemaakt van naturelbiscuit (onder) en de mix voor amandelcake (boven).
Polivy schreef:Koekiemonster cupcakes:
Benodigdheden zijn cupcakes, muffins of cakejes, mintschijven (te verkrijgen bij Plus en dan de witte gebruiken) en ook bij Plus bij de oud hollandse snoepjes de zwart-witjes (die zijn iets kleiner dan de bekendste zwart-witjes en smaken niet naar salmiak). Je kan eventueel ook chocolaatjes of andere oplossingen gebruiken voor de ogen. Dan nog wat botercrème die je blauw maakt en blauw gekleurde kokos.
Op Youtube zie je ook een heel handig filmpje hierover:
Busy Bees-taart naar het boek 50 easy party cakes van Debbie Brown, gevuld met bokkenpootjesvulling en botercrème:
Werkwijze en benodigdheden staat hier beschreven: http://picasaweb.google.com/Priscilakca ... 9201238146