rozemarijn en tijm

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Polly, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jellie

Berichten: 10283
Geregistreerd: 11-07-03

rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-01-09 21:10

Ik ga morgen een recept maken met lamsvlees. Daarvoor heb ik verse rozemarijn en tijm gekocht.
Gelijk zo'n hele bos. Iemand nog een idee waar ik die kruiden nog meer (behalve lam) voor kan gebruiken?

Vankje
Berichten: 1682
Geregistreerd: 30-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-09 21:41

Hmm, lekker, wat ga je voor een gerecht maken met het lamsvlees?
Die kruiden kun je ook gebruiken wanneer je aardappels uit de oven maakt :j en ik heb laatst rozemarijn over de zalm gestrooid die ik wilde grillen, was ook lekker :j

Jellie

Berichten: 10283
Geregistreerd: 11-07-03

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-01-09 21:45

Dat is ook een idee vankje :j
Ik ga morgen gebraden lamskroon met mint saus maken. Ben heel benieuwd. Eet eigenlijk nooit lamsvlees. T is een ovenrecept.

Vankje
Berichten: 1682
Geregistreerd: 30-12-07

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-09 21:51

Klinkt lekker zeg! Ik had met Kerst lamsfilet gemaakt, daar heb ik die kruiden ook voor gebruikt.
Muntsaus is ook heerlijk bij lam :j Wordt vast lekker!

Urbanus

Berichten: 45426
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Tollembeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-09 21:52

Je kunt het ook bij kip gebruiken!

Jellie

Berichten: 10283
Geregistreerd: 11-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-01-09 21:53

Vankje, als t een goed recept is zal ik t hier op VT wel neerzetten :j Vind ovengerechten sowieso al zo leuk om te maken.

Lieveli, bedankt!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-09 21:56

Rozemarijn kan overal op :j Bijv. bij een lekker stuk entrecote op de BBQ, maar in de oven moet ook lukken.

Of walnootolie + tijm + fijngesnipperde knoflook mengen, en dat als dressing voor over een biefstukje voor op de BBQ.

Of gewoon wat pizzadeeg uitrollen tot platte koek, bestrijken met olijfolie, grof zeezout en rozemarijn. Grote stukken voor bij de soep bijvoorbeeld, erg lekker.

Wat je nog meer met tijm kan moet ik ff nadenken...

Jellie

Berichten: 10283
Geregistreerd: 11-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-01-09 22:03

Oh maya, wat een goede ideën heb jij toch ook.. Dat met dat pizzadeeg klinkt helemaal goed!

Coconut
Berichten: 14247
Geregistreerd: 15-05-05
Woonplaats: Veluwe

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-09 22:06

of rozemarijn over cashewnoten doen is ook erg lekker!! :)

Jellie

Berichten: 10283
Geregistreerd: 11-07-03

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-01-09 22:08

Skess, meng je die verse blaadjes er dan door of moet je ze nog kleiner maken?

Coconut
Berichten: 14247
Geregistreerd: 15-05-05
Woonplaats: Veluwe

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-09 23:07

Ik heb het idee gepikt van Duyvis, die versnippert de blaadjes in hele kleine stukjes en brand dat op de cashewnoten. Echt heel lekker :)

Laurabram

Berichten: 3379
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: Papecity on the river

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-09 09:07

Rozemarijn is lekker met spiezen met zalm. Doen we op de bbq, maar kan ook in de oven. Spiezen met blokjes zalm (mag diepvries) en dan rauwe (parma)ham meewikkelen (zigzaggen tussen om de zalm) en kleine takjes rozemarijn ertussen steken.
En idd in de oven me aardappels, bijv. krieltjes, in een ovenschaal bestrooien met lekker veel olijfolie en dan de rozemarijn naaldjes erover strooien.
En als je van courgettes houdt. Courgette in lange plakken met de kaasschaaf (dus geen plakjes, maar in de lengte!) en deze dan op een takje zigzaggen en even grillen.

:9

Voor thijm weet ik niet zoveel, solly.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-09 09:19

Rozemarijn aardappeltjes:
Verwarm de oven op 180 C.
Neem vastkokende aardappels, schil ze en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm.
Doe ze in een braadslee of op bakpapier op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, zout (grofgemalen zeezout) en verse rozemarijn.
Bak ze in 45 minuten gaar en schep ze af en toe even om.

Parmezaan aardappeltjes
Verwarm de oven op 200 C.
Schaaf vastkokende aardappels in schijfjes (doe ik altijd vrij dun met een kaasschaaf) en meng deze met wat olijfolie, geraspte parmezaanse kaas en wat verse tijm of rozemarijn.
Verdeel ze over de bakplaat (op bakpapier) en bak ze in 20 minuten goudbruin en gaar.
Als je de laatste minuten even de gril aanzet krijgen ze een mooi korstje.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 41905
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-09 14:14

Rozemarijn bij de aardappeltjes in de oven of in bad als je moe bent. :+
Tijm kun je gebruiken met het maken van soep of bouillon, bij pasta of pizza. Of met honing vermengen bij keelpijn.

Gwen

Berichten: 15915
Geregistreerd: 20-11-01
Woonplaats: Nabij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-09 21:23

Rozemarijnaardappeltjes maak ik ook wel eens in een gewone bakpan met deksel, met olijfolie, knoflook en rozemarijn. Heerlijk is dat :9 .

Tijm kun je zowat overal bij doen. Bij een lekkere pastasaus met provenciaalse kruiden, of aardappeltjes met provenciaalse kruiden, bij varkensvlees, maar het is bijvoorbeeld ook heel lekker om er je boerenkoolgerecht (of ander koolgerecht) mee op te pimpen. Het geeft net dat beetje extra smaak als je het combineert met bijvoorbeeld marjolein of oregano en wat djinten.

Letizia

Berichten: 12208
Geregistreerd: 24-04-02

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-01-09 17:21

Tijm door de risotto, Tijm is het meest gebruikte kruid bij mij in de keuken, idd door pasta sauzen, bij biefstuk, kip etc :)

Annn

Berichten: 11531
Geregistreerd: 15-04-06
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-01-09 19:40

Beide kun je vrijwel overal bijgooien.
Ook lekker bij een stoofpotje bijvoorbeeld.
Door de pastasaus, even mee laten trekken bij (kippen)soep.
zo kan ik nog wel even verder gaan :Y)

Lielle

Berichten: 66494
Geregistreerd: 12-01-01

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-09 00:17

of een takje van alletwee in een fles mooie olijfolie doen :j en die olie gebruiken als dressing etc

Clovertje
Berichten: 833
Geregistreerd: 01-05-06

Re: rozemarijn en tijm

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-09 12:48

Ik heb gisteren nog thijm gebruikt bij een kip uit de oven, erg lekker!