kerstkost in de middag

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Polly, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
mrie
Berichten: 6443
Geregistreerd: 08-06-03

kerstkost in de middag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-12-08 18:38

Wat kook je om 16.00
Ik moet dit jaar koken voor een man of 7. En we eten om 16.00 op tweede kerstdag. Maar wat kook je nou rond 16.00 uur. Iets lichts? Gewone kerstkost? Koud? Warm? Wat zouden jullie kiezen...

Antheman

Berichten: 11857
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: bij de plas

Re: kerstkost in de middag

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-08 18:39

mrie schreef:
Wat kook je om 16.00
Ik moet dit jaar koken voor een man of 7. En we eten om 16.00 op tweede kerstdag. Maar wat kook je nou rond 16.00 uur. Iets lichts? Gewone kerstkost? Koud? Warm? Wat zouden jullie kiezen...

Zorg ervoor dat er heel licht gelunched is, zodat iedereen trek heeft om 16 uur. Knipoog
Verder gewoon doen waar je zin in hebt.

Lielle

Berichten: 66494
Geregistreerd: 12-01-01

Re: kerstkost in de middag

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 09:08

ik zou voor iets lichts gaan, een mooi voorgerechtje, evt soep en een niet zwaar hoofdgerecht. Iedereen moet daarna nog huis rijden (neem ik aan), en dan wil je nog een beetje fit zijn.

Isabonny

Berichten: 4363
Geregistreerd: 04-06-07
Woonplaats: ut zonnige zuiden

Re: kerstkost in de middag

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 15:02

Ik heb toevallig gisteren een pan kip-champignonragout gemaakt. Lekker, eenvoudig te maken en met zo'n bladerdeeg ragoutbakje toch leuk te serveren.

Ik heb meteen wat meer gemaakt, zodat ik wat kon invriezen. Is ook altijd gemakkelijk als je eens wat later uit je werk komt en snel klaar wilt zijn met koken.

Voor 10-12 personen:

* 1 kg kipfilet
* 1 kg champignons (mag best klasse 3 zijn. Die zijn het goedkoopste en je ziet het toch niet in de saus. Klasse 3 zijn trouwens geen oude champignons, ze zijn net zo vers, maar hebben soms opengesprongen hoedjes of vlekjes op de hoedjes of zijn niet zo mooi rond).
* 4 uien
* bloem (ca. 150-200 gram)
* citroensap
* 1,5 liter kippebouillion
* 3/4 liter melk
* (vloeibare) margarine
* peterselie

Knip kip in kleine stukjes en kook het in 1,5 liter bouillon gaar. (Schep kip naderhand uit bouillon. Bouillon bewaren voor de saus.)
Snij champignons in stukken en kook ze heel kort ze in een beetje water met citroensap.
Snipper de uien fijn en fruit ze even aan.
Voeg de bloem toe en bak het onder voortdurend roeren even gaar.
Voeg de melk en bouillon aan de ui met bloem toe en maak een dikke ragout.
Voeg kip, champignons en wat peterselie toe aan de saus.
Voeg nog 1 extra bouillonblokje toe als de saus te flauw is (vanwege de melk die je bijschenkt)

Lekker dus met een bladerdeeg bakje, maar ook met rijst, stokbrood of frites.

En wat je overhebt, kun je dus gemakkelijk invriezen.
Ik ben met het koken precies 1 uur ermee bezig geweest.

SillyB

Berichten: 4216
Geregistreerd: 16-05-04
Woonplaats: Liempde

Re: kerstkost in de middag

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 15:04

en niet te zware hapjes van te voren op tafel zetten (toast met brie enzo)